Ghid de amenajare a biroului copilului

 

 

ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-1

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/smiling-schoolgirl-uniform-studying-home_5000457.htm

 

     Tinerii au nevoie de spațiul lor personal pentru a se simți confortabil și în siguranță. Camera unui copil se recomandă a fi organizată și mobilată în funcție de dorințele sale deoarece acolo va petrece timp îndelungat. Încăperea tânărului este amenajată în funcție de piesele de mobilier, de echipament și de accesorii.

 

Mobilierul din camera unui tânăr

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-2

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/cute-schoolgirl-sitting-desk-exercising-classroom_5000465.htm

      El va sta în camera sa deoarece trebuie să lucreze la sarcinile și proiectele pentru școală. Fie că vrea să se joace pe calculator sau are nevoie de intimitate, aceste activități sunt adesea realizate la birou.

      Atunci când prietenii lui vin în vizită, ei se vor aduna la copil în cameră. Principalele piese de mobilier sunt patul, scaunele și biroul, pe care aceștia îl vor folosi fie pentru teme sau pentru jocurile de societate, fie pentru a pune paharele și farfuriile cu gustări pe el.

 

 

Structura camerei și forma biroului

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-3

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/boy-in-gray-hoodie-while-writing-on-his-notebook-4144531/

      Dimensiunea camerei joacă un rol important în alegerea celui mai bun birou pentru camera copilului. Acesta trebuie să se potrivească atât formei încăperii, cât și lungimii și lățimii acesteia.

      Amplasarea ideală a unui birou este lângă o sursă naturală de lumină.

 

Camera în formă de pătrat

      Pentru o încăpere ce are forma pătratului se recomandă a se folosi un birou de tip colțar, dacă vrei să ai mai mult spațiu în spatele ecranului, cât și un birou de dimensiuni mici, pentru a nu aglomera camera.

 

Camera în formă de dreptunghi

      Încăperile ce au forma unui dreptunghi au avantajul de a fi potrivite pentru mai multe stiluri de mobilier. Biroul poate fi atât mic, cât și de dimensiuni mai mari, atâta timp cât există spațiu de trecere între acesta și restul pieselor de mobilier și a accesoriilor regăsite în cameră.

 

Camera în forma literei L

      Camerele în forma literei L necesită un birou lat și îngust. Acest tip de încăpere, stil vagon, este potrivit pentru piesele de mobilier ce sunt atașate și amplasate pe o singură parte a pereților, lăsând spațiu de trecere vis-a-vis de ele.

 

Camera în formă de triunghi

      Camerele triunghiulare sunt rar întâlnite, iar poziționarea mobilei este adesea dificilă. Te poți folosi de pereții încăperii pentru un biroul tip colțar sau poți apela la un birou retractabil ca să ai mai mult spațiu de mișcare.

 

Camera de dimensiuni mici

      Birourile pentru camerele de dimensiuni mici pentru tineret au mecanisme speciale de extindere. Spre exemplu, există birourile care se atașează de perete. Acestea pot fi lăsate pe verticală atunci când nu sunt folosite, și ridicate cu ajutorul celor două picioare care vin în podea atunci când sunt utilizate.

      De asemenea, există birouri de dimensiuni mici care se pot extinde în lateral. Mecanismul este asemănător cu cel al biroului de perete, însă extensia acestuia este lipită de materialul mesei.

      Aceste piese de mobilier sunt excelente pentru camerele de dimensiuni mici, însă se potrivesc pentru orice alt tip de încăpere datorită flexibilității lor. Minusul lor este legat de spațiul de depozitare. Dacă ai nevoie de compartimente mari de stocare, va trebui să investești într-un corp separat.

 

Camera de dimensiuni mari

      Camerele de dimensiuni mari oferă libertate în alegerea biroului, cât și a celorlalte piese de mobilier.

 

 

Mobilierul de birou

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-4

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/boy-listening-music-laptop_3595449.htm

 

 Biroul

      Biroul pentru camera unui tânăr poate avea diferite forme, dimensiuni, culori și compartimente de depozitare. Consultă următoarea listă cu tipuri de birouri, pentru a descoperi cea mai bună piesă de mobilier pentru copilul tău.

 

Biroul compact

      Biroul compact este cel format din blatul de rezistență și de picioarele acestuia. El poate fi comparat cu o masă de dining, datorită aspectului său simplu. Acest tip de birou este potrivit pentru tinerii care folosesc des calculatorul sau laptopul.

      Tânărul preșcolar sau elevul va avea nevoie de spații suplimentare de depozitare în care să își pună caietele, cărțile și accesoriile necesare pentru școală, cât și pentru lucrurile pe care le folosește în realizarea pasiunilor sale.

 

Biroul integrat în alte piese de mobilier

      Alături de birourile clasice, care au sertare și compartimente pe cel puțin una dintre laturi, există piese de mobilier cu etajere, rafturi și corpuri de bibliotecă. Acestea sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de cameră de dimensiuni medii sau mari, și oferă mai mult spațiu pentru amenajarea celorlalte piese de mobilier.

      Biroul care este integrat în alte piese, poate ajuta copilul să devină mai organizat și să își găsească articolele necesare mai rapid. Spre exemplu, cărțile și manualele pot fi puse în bibliotecă, iar rechizitele și caietele pentru școală în sertarele existente.

      Pe de altă parte, echipamentul și accesoriile pentru pasiunile sale pot fi depozitate pe rafturile și etajerele libere. Un hobby des întâlnit este cântatul la chitară. Copilul își poate păstra penele, capodastrul, acordorul și corzile într-un raft. În plus, dacă este pasionat de jocuri, poate pune joystick-ul pe una dintre polițe.

 

Biroul vintage

      Majoritatea birourilor vintage sunt construite din lemn masiv și sunt greoaie. În cazul unei camere de dimensiuni mai mari, poți achiziționa această piesă de mobilier pentru copilul tău, deoarece îi va oferi un iz de confort și naturalețe.

 

Biroul minimalist

      Biroul minimalist sau modern este potrivit pentru camerele mai micuțe în care spațiul poate deveni o problemă. Ușor de asamblat și de mutat dintr-un loc în altul, el este folosit în special pentru activitățile care necesită un sistem de calculator. Majoritatea birourilor de tip minimalist au fie compartimente mici sau puține de depozitare, fie nu au deloc.

 

Biroul de tip secretar

      Conotația biroului de tip secretar este dată de modelul deosebit pe care-l are. Deși la prima vedere pare un birou compact, sau chiar o piesă de mobilier, acesta îndeplinește multe funcții.

      Biroului acestuia îi este specifică trapa care ascunde partea superioară de sertare, asemănătoare cu panoul care acoperă clapele unui pian.

      Modelul oferă mai multă intimitate și protecție deoarece sub acel accesoriu, tânărul își poate lăsa laptopul, notițele și alte obiecte dragi lui, fără ca acestea să fie mutate în alt loc de către alte persoane.

 

Biroul pentru stângaci

      Birourile pentru persoanele care scriu cu mâna stângă pot avea orice formă și dimensiune. În cazul acestora, accesoriile sunt integrate în oglindă, față de birourile uzuale.

      De exemplu, copilul tău este obișnuit să folosească mouse-ul de la calculator cu mâna stângă, astfel gaura pentru cablurile ce ajung de pe blat sub birou va fi poziționată tot în partea stângă. Asemeni acesteia, rafturile incorporate sau corpurile de mobilier vor fi preponderent asamblate în stânga.

 

 

Înălțimea biroului și vârsta copilului

      În funcție de vârsta sau de înălțimea copilului, va trebui să ai în vedere înălțimea biroului. Dacă cel mic este în perioada preșcolară, masa nu ar trebui să depășească 40 cm. Pentru un elev de 7 ani, o înălțime potrivită pentru birou este în jur de 50 cm.

      Totodată, dacă copilul a intrat deja în etapele de dezvoltare superioare, vei avea nevoie de un birou cu înălțimea între 60 și 70 cm. Totuși, soluție smart pentru acest impediment este să achiziționezi un birou de dimensiuni standard, adică între 55-75 cm înălțime, și să optezi pentru un scaun de birou reglabil.

 

 

Scaunul de birou

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-5

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/caucasian-boy-sitting-executive-desk-office-with-headphones-smartphone_5839215.htm

       Scaunul de birou pentru cel mic trebuie să se potrivească atât cu decorul încăperii cât și cu forma și design-ul biroului. În plus, trebuie să ofere o poziționare corectă a corpului copilului tău atunci când el petrece timp la birou.

 

Scaunele ajustabile pentru biroul copilului tău

      Scaunele ajustabile sunt potrivite pentru cel mic, deoarece poți regla înălțimea și adâncimea șezutului, a spătarului și a cotierelor, cât și gradul de înclinare.

         ●Scaunul ergonomic

      Scaunul ergonomic este excelent pentru sesiunile lungi de stat la birou, datorită confortului și a ajustărilor ce pot fi făcute la fiecare componentă a acestuia.

      Scaunul ergonomic diminuează durerile și senzația de oboseală atunci când cel mic își face temele și proiectele pentru școală.

         ●Scaunul de gaming

      Scaunul de gaming este o subcategorie a celui ergonomic. El oferă în plus accesorii pentru spate și gât. Este potrivit atât pentru sesiunile intense de joc, cât și pentru teme.

 

Scaunele parțial ajustabile pentru biroul copilului tău

      Scaunele parțial ajustabile au funcțiile de rotire și de reglare a înălțimii. Majoritatea au un design minimalist și modern.

 

Scaunele neajustabile pentru biroul copilului tău

      Simple și minimaliste sau moderne și chic, scaunele neajustabile nu au niciun mecanism pentru mobilitate sau pentru a ajusta înălțimea. Deși oferă o poziție corectă a corpului, se recomandă folosirea acestora pe perioade mai scurte de timp.

 

Materialul de scaun potrivit pentru biroul copilului tău

      În funcție de dorințele tale și a celui mic, scaunele de birou pentru copil diferă în funcție de materialul ales:

         ●Materialul textil - scaunul de birou din material textil, precum bumbacul sau fibrele sintetice, este cel mai întâlnit. El poate fi curățat ușor și este prezent într-o varietate extinsă de culori. Optează pentru acest tip de scaun la birourile moderne simple sau cu rafturi;

         ●Materialul mesh - scaunul de birou din mesh are o țesătură sintetică rezistentă și permite o ventilare optimă. Este ușor și potrivit pentru copilul tău. Optează pentru acest tip de scaun la birourile minimaliste, de dimensiuni mici sau mari;

         ●Pielea (ecologică) - scaunul de birou din piele este rezistent și oferă un aspect elegant camerei; optează pentru acest scaun la birourile tip secretar, vintage sau de culoarea lemnului.

 

Scaunele pentru musafiri

      Atunci când copilul tău își cheamă prietenii în vizită, va avea nevoie de scaune în plus pentru a le oferi musafirilor. Scaunele practice și care nu ocupă mult spațiu pot fi:

         ●Scaunul rabatabil, pliant - ce poate fi rezemat de un corp de mobilă;

         ●Scaunul operativ - cu mecanism mobil, fără spătar sau cotiere, el poate fi depozitat chiar sub biroul copilului tău.

 

Echipamentul și accesoriile biroului copilului tău

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-6

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/boy-with-laptop-desk_3594739.htm

 

Corpurile de depozitare

      Dacă biroul copilului tău nu are sertare și nici nu face parte dintr-un complex de mobilă, cel mic va avea nevoie de spații de depozitare pentru rechizitele și accesoriile sale. Poți oferi biroului său un aspect modern prin achiziționarea unor tabureți cu spațiu de depozitare.

 

Accesoriile de birotică și papetărie

      Biroul copilului tău trebuie să fie dotat cu instrumente de scris, coli de hârtie, caiete și diferite obiecte necesare proiectelor pentru școală și pentru pasiunile lui. Pentru ca cel mic să aibă un birou organizat, poți folosi tăvițe de coli sau bibliorafturi de documente și un suport mare, pentru ca tot echipamentul școlar: pixuri, creioane, capsator, agrafe, foarfecă, să fie strâns într-un singur loc.

 

Calculatorul sau laptopul

      În prezent, majoritatea copiilor dețin un sistem digital pe care-l folosesc pentru școală și pasiuni. În funcție de dispozitive: calculator, laptop sau tabletă, asigură-te că este destul spațiu pe blatul biroului atât pentru ele, pentru perifericele lor, dar și pentru alte accesorii și echipamente.

 

Panoul cu magnet

      Panoul cu magnet este un accesoriu util pentru biroul copilului tău, deoarece își poate prinde listele cu sarcinile pe care trebuie să le facă, sau notițele pe care trebuie să le țină minte.

 

 Coșul de gunoi

      Copilul tău va învăța să fie organizat cu ajutorul unui coș de gunoi. El poate arunca hârtiile pe care nu le mai folosește, pixurile fără pastă sau alte obiecte în coșul de gunoi, fără a avea un birou dezordonat și plin de accesorii de care nu mai are nevoie.

 

Planta în ghiveci

      Copilul tău poate învăța conceptul de responsabilitate încă de la vârste fragede. Oferă-i o plantă în ghiveci ușor de întreținut pentru un aspect natural al biroului și pentru o educație continuă.

  

Corpurile de iluminat potrivite pentru biroul copilului tău

 ghid-de-amenajare-a-biroului-copilului-7

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/folBYP0ED0k

 

      Lumina naturală influențează mult sănătatea și starea de spirit a copilului tău. Dacă poziționarea biroului lângă un geam nu este posibilă, atunci poți folosi diferite corpuri de iluminat.

      Pentru un birou de dimensiuni mai mari, poți opta pentru o lampă de pus pe birou, însă pentru birourile de dimensiuni mici, optează pentru o sursă de lumină ce poate fi prinsă în perete sau o lampă cu picior lung, care să fie așezată pe podea, lângă birou.

 

     Copilul tău se va simți excelent în camera sa alături de mobila pe care ați ales-o împreună, cât și de biroul clasic sau modern pe care-l va folosi atât pentru cursurile, temele și proiectele lui, cât și pentru pasiunile sale. Ajută-l să mențină ordinea pe birou pentru a învăța importanța unui spațiu curat încă de mic.

     O cameră cu mobilier frumos și în ton cu gusturile copilului îl va influența pozitiv, crescându-i nivelul de productivitate. Spațiul personalizat îl va ajuta pe acesta să descopere materiile care îi plac cel mai mult, spiritul activ și dorința de a învăța și realiza lucruri noi.