Amenajarea biroului: 35 de poze cu idei
Orice amenajare de birou începe cu un proiect bine pus la punct, fie că este vorba despre biroul de lucru de la tine acasă sau despre biroul de la serviciu. De acesta depind productivitatea și confortul tău, chiar dacă vei folosi biroul doar ocazional, când te documentezi pe internet sau când petreci timpul în rețelele sociale.
De asemenea, dacă ești un gamer înfocat, atunci vei face tot posibilul să-ți amenajezi un birou acasă, indiferent cât de limitat este spațiul de care dispui. Pentru copii vor fi necesare niște birouri amenajate pe gustul lor, dar care să țină cont și de câteva aspecte ergonomice. Dacă ești antreprenor și te interesează amenajarea birourilor de la serviciu, atunci miza este și mai mare, pentru că trebuie să creezi pentru persoanele cu care lucrezi un mediu sănătos și propice activității desfășurate.
Pe scurt, toată lumea are nevoie de un loc unde să se poată concentra și lucra eficient. Ți-ar prinde bine niște idei de amenajare a biroului, nu-i așa? Ai ajuns la locul potrivit, pentru că ți-am pregătit noi o mulțime de idei și sfaturi de amenajare a biroului de acasă, însoțite de poze, ca să te simți cât mai inspirat când te apuci de treabă.
Cuprins:
Cum să-ți amenajezi biroul în funcție de spațiu
Amenajare biroului în spațiu mare
Amenajarea biroului în spațiu mic
Cum să îți amenajezi biroul în funcție de localizare
Amenajarea biroului de la firmă
Amenajare birou în camera copilului
Amenajarea biroului în mansardă
Cum să-ți amenajezi biroul în funcție de spațiu
Amenajare biroului în spațiu mare
Spațiul generos al unei case îți permite să amenajezi o încăpere separată ca destinație pentru biroul de acasă. Astfel, poți include aici toate piesele de mobilier care să îți asigure tot confortul pe care îl dorești, inclusiv niște fotolii sau o canapea pentru cei care îți trec pragul. Ține cont și de restul stilului de design, ca să se integreze perfect în locuință.
Pentru a alege un scaun de birou elegant și confortabil, poți opta pentru unul în același stil cu al mobilei, sau poți alege o variantă modernă de scaun directorial, ergonomic și confortabil. Acesta arată extrem de aspectuos și va adăuga o notă de modernitate spațiului.
Amenajarea biroului în spațiu mic
Când abia ai loc în casă pentru piesele principale de mobilier, nici nu te mai gândești să încorporezi un birou cu sertare și etajere, plus un scaun ergonomic cu șezut și spătar ajustabile. Poți fi tentat să lucrezi la masa din bucătărie sau pe canapeaua din living, dar știi foarte bine ce înseamnă acest lucru: dureri de spate, disconfort și dezordine. Avem o veste bună pentru tine: poți amenaja un birou practic și estetic în orice spațiu, oricât de mic sau dificil ar fi.
Colțurile nemobilate, nișele sau debaralele de care nu ai nevoie și chiar rafturile goale din dulap pot fi reconvertite în birouri. E drept că ai nevoie de un plus de imaginație ca să amenajezi un birou într-un spațiu mic - de exemplu, biroul din debara a devenit abia recent un trend popular printre cei care locuiesc în apartamente nu prea generoase, dar important este că trucul de design funcționează.
Optează pentru un birou simplu, cu picioare subțiri și suficient spațiu liber dedesubt ca să poți ascunde scaunul atunci când nu îl folosești. Asigură-ți o postură corectă când stai pe scaun folosind, în locul barei pentru picioare, un suport în formă de treaptă.
● un astfel de birou poate fi amplasat și într-un spațiu mic, separat, unde poți amenaja etajera la cca. 70-80 cm distanță față de podea pentru a depozita materialele necesare activității tale și obiectele de birotică.
● poți miza pe alb când alegi culorile din zona biroului amenajat într-un spațiu mic, ca să mărești vizual spațiul.
● adaugă o lampă cu LED (e mai eficient, mai economic și mai durabil) cu un flux luminos de cel puțin 1000 de lumeni și o temperatură de culoare de circa 4000 de grade Kelvin (lumină neutră).
● alege scaunul de birou în funcție de cât de confortabil este, dar și în funcție de particularitățile spațiului. De exemplu, dacă amenajezi biroul într-un colț al camerei de zi, poți opta pentru un scaun tip scoică, tapițat cu piele ecologică în armonie cu restul decorului.
● dacă amenajezi biroul în debara, ar fi mai potrivit un scaun fără spătar, pe care să-l poți depozita în interior atunci când nu îl folosești. Această variantă nu este, însă, recomandată dacă petreci mult timp la biroul de acasă, chiar dacă obișnuiești să ții spatele drept chiar și fără ajutorul unui spătar. Postura în unghi de 90 de grade poate pune prea multă presiune pe coloana vertebrală. Când ai dubii, alege întotdeauna opțiunea care îți oferă cel mai mare confort și care îți permite să păstrezi o poziție sănătoasă în fața calculatorului.
Scaun living din catifea și cadru metalic
Amenajare birou pe colț
Colțurile camerelor sunt pline de potențial și, cu toate acestea, puțini le exploatează la maximum. Un birou amenajat pe colț poate fi mult mai îngust decât unul clasic, pentru folosește spațiul mai eficient.
Instalează într-un colț un birou cu două laturi sau, dacă mai cochetezi din când în când cu proiectele DIY, fă chiar tu un birou pe colț din două panouri din lemn, PAL sau MDF, sprijinite pe dulapuri de cca. 70 cm înălțime (ca să beneficiezi și de un foarte util spațiu de depozitare) sau pe picioare de masă vândute separat. Adaugă și niște rafturi sau chiar un corp de mobilier cu sertare închise.
Pentru că unghiul format de laturile biroului definește o suprafață destul de mare, profită de acest lucru și achiziționează un scaun de birou ergonomic, ajustabil, cu role. În felul acesta, dacă laturile biroului sunt mai lungi, poți avea acces facil la ambele capete ale acestora.
Scaun ergonomic cu spătar rabatabil
Amenajare birou la fereastră
E frumos și relaxant să poți privi, din când în când, o priveliște încântătoare atunci când lucrezi de acasă. Biroul amenajat la fereastră poate avea chiar un efect pozitiv asupra productivității - probabil că te vei fi mai dornic să începi să muncești dacă în fața ta se așterne un peisaj captivant în locul unui panou din plută ticsit cu lucruri de făcut notate pe bilețele.
Dacă avantajul de avea un birou la fereastră vine la pachet cu neplăcerea unui spațiu prea îngust, poți sprijini un panou de lemn de corpurile de mobilier amplasate de-o parte și de alta a ferestrei, ca să creezi o suprafață de lucru în cel mai eficient mod.
Un birou practic poate fi și o masă, mai ales dacă îl folosești mai rar și nu ai documente de depozitat. În acest caz, poți alege un scaun de living ori dining cu o tapițerie într-o culoare îndrăzneață, ca să dai o notă de personalitate spațiului de lucru și să completezi într-o manieră originală decorul camerei.
Amenajare birou dublu
Una dintre dilemele cuplurilor care lucrează de acasă este aranjarea birourilor. Care este configurația care economisește cel mai mult spațiu?
Cea mai eficientă configurație a biroului dublu depinde de nevoile celor care le utilizează.
● Unele cupluri petrec un număr similar de ore în fața calculatorului de acasă, iar activitățile fiecăruia implică teancuri de documente, agende și dosare. În cazul acesta, două birouri identice, pe colț, aliniate în dreptul unui perete, în așa fel încât să formeze la mijloc o suprafața ce poate fi folosită ca masă, oferă suficient spațiu de manevră și depozitare.
● Dacă lucrul se desfășoară în special pe calculator, un simplu panou îngust din lemn sprijinit pe comode sau picioare de masă, ori un singur birou comun pot servi drept birou dublu. În felul acesta ocupi mai puțin spațiu decât dacă ai alătura două birouri separate, iar decorul devine mai coeziv.
Dacă unul dintre membrii cuplului are nevoie doar ocazional de birou, atunci poți așeza două scaune în fața unui birou pe colț cu laturi asimetrice. Optează pentru două scaune de birou ergonomice fără brațe, cu o lățime sub 50 cm (ca să încapă lejer în fața biroului) care îți oferă avantajul că sunt ajustabile pe înălțime, sau pentru un scaun directorial și un scaun pliant, pe care-l poți depozita în restul timpului.
Cum să îți amenajezi biroul în funcție de localizare
Amenajarea biroului de la firmă
Atunci când ai în vedere amenajarea biroului propriu la firmă, trebuie să ai în vedere să existe un spațiu distinct, separat de cel al angajaților. Ca idee de amenajare u unui birou de serviciu, mizează pe o aranjare cu decorațiuni minimaliste, astfel încât să nu fii deranjat în timpul activităților. De asemenea, include și unul sau două scaune sau fotolii pentru colaboratorii care te vor vizita, și cu care vei interacționa la sediu.
Citește aici mai multe detalii despre cum să amenajezi un spațiu de lucru pentru angajați. Este important să planifici un design funcțional nu doar pentru biroul propriu, ci și pentru ceilalți membri ai echipei tale. De aceea ține cont ca spațiul disponibil să fie echilibrat în raport cu numărul de angajați, și asigură-te că alegi dimensiunea meselor și scaunelor în funcție de atribuțiile acestora. Optează și în acest caz pentru variante ergonomice de scaune, cu spătar și mânere confortabile.
Pentru o sală de meeting, poți opta pentru scaune de conferințe elegante și confortabile, în ton cu amenajarea generală a încăperii.
Amenajarea biroului de acasă
E drept că idealul este să dispui de o cameră în plus unde să-ți amenajezi biroul, dar realitatea este, deseori, departe de perfecțiune. Important este să știi că un birou poate fi amenajat aproape oriunde, atât în living sau dormitor, cât și în bucătărie sau balcon.
Amenajare birou în living
Nu strici decorul camerei de zi dacă integrezi aici un birou de lucru și nici nu trebuie să fii atent ca nuanța acestuia să fie aceeași cu a bibliotecii sau a măsuței de cafea. Îl poți diferenția fără probleme de restul mobilierului la nivel de nuanță, dar stilul ar fi mai bine să se armonizeze, cu excepția cazului în care încerci să obții un decor eclectic. Un birou de epocă ar părea greoi într-un living minimalist, iar unul contemporan într-un spațiu tradițional rustic ar fi nelalocul lui.
Poți amenaja un birou în living în numeroase variante:
● În prelungirea bibliotecii sau etajerelor.
● În bibliotecă, dacă montezi etajere lungi pe perete, le folosești pe cele de sus pentru a expune cărți și cutii decorative de depozitare (pentru hârtiile, documentele și obiectele de birotică necesare), iar pe cea de jos o folosești ca suprafață de lucru.
● În fața bibliotecii, dar în așa fel încât să nu blocheze traficul în cameră.
● Lângă canapea, ca separator între zona de socializare și zona de lucru sau în spatele canapelei, dacă dispui de un open space.
Pentru că va fi văzut de toți cei care-ți trec pragul, scaunul de birou trebuie ales cu grijă, ținând cont în egală măsură de aspectul ergonomic și de cel estetic. Poți da un aer coeziv decorului dacă optezi pentru un scaun în aceeași nuanță precum canapeaua sau mobilierul.
Amenajare birou în balcon
Poți să amenajezi un birou în balcon foarte ușor, dar numai cu condiția ca acesta să fie închis cu geamuri termopan. Vei aduce aici câteva piese de mobilier, un computer și, poate, documente importante, așa că nu-ți permiți niciun fel de pagube produse de ploaie. De asemenea, înainte de a-ți amenaja biroul în balcon, ar fi bine să-l izolezi termic și fonic.
E puțin probabil ca spațiul din balcon să justifice instalarea unui scaun cu role, dar poți folosi un scaun din materiale rezistente la intemperii, dar ușor și cu design zvelt. Baza rotunjită și confortabilă îți va oferi tot suportul de care ai nevoie în timp ce lucrezi.
Amenajare birou în dormitor
Amenajarea unui birou în dormitor depinde foarte mult de așezarea patului, dar chiar și în spațiile foarte înguste există câteva configurații optime pentru a putea încorpora și un birou cu un scaun și câteva etajere montate pe perete. Poți opta și pentru un scaun de birou pliabil, care să poată fi folosit după necesități.
Amenajare birou în bucătărie
Mai puțin practicată, amenajarea biroului în bucătărie poate fi o soluție excelentă dacă îți prisosește cel puțin un metru pătrat. Nu ai nevoie de mai mult spațiu pentru o suprafață de lucru și un scaun.
Într-o bucătărie open space, de dimensiuni mari, poți alipi zonei de dining chiar și un birou dublu, dacă dispui de cel puțin doi metri pătrați liberi. Depozitează obiectele necesare pe verticală, cu ajutorul etajerelor și polițelor montate pe perete.
O alternativă ar fi să transformi un bufet în birou, deși în acest caz trebuie să creezi cumva în corpul acestuia un gol pentru picioare și pentru scaun, atunci când nu îl folosești. Totuși - și aici trebuie să știi că un birou amenajat în bucătărie îți oferă un avantaj pe care birourile amenajate în alte încăperi nu îl au - putem presupune că atunci când folosești biroul, cel puțin unul dintre scaunele de bucătărie rămâne liber. Cu alte cuvinte, poți folosi un scaun de bucătărie drept scaun de birou.
Amenajare birou în camera copilului
Posibilitățile de amenajare a biroului în camera copilului sunt nenumărate, așa că o să ne rezumăm la câteva exemple și la o recomandare în ce privește alegerea scaunului: optează pentru un scaun ergonomic pentru copii chiar dacă încă nu a început școala, pentru că în felul acesta se va obișnui să adopte o postură corectă la birou.
Amenajarea biroului în mansardă
Mansarda unei locuințe poate fi cel mai propice loc unde să îți aranjezi un spațiu așa cum îți dorești, mai ales pentru că aici poți aduce toate obiectele de mobilier pe care le dorești și le poți amenaja după bunul plac. Dacă ești un gamer înrăit sau un pasionat de muzică, acum este cel mai bun moment să îți achiziționezi un scaun de gaming potrivit și să te dedici activităților preferate.
Scaun de gaming cu spătar reglabil
După cum vezi, atâta vreme cât rămâi deschis la opțiuni, amenajarea biroului de acasă poate fi mai ușoară decât credeai. Inspiră-te din pozele cu birouri amenajate de mai sus și îndrăznește să creezi un spațiu de lucru adaptat nevoilor tale.
Lasă un comentariu