5 idei pentru camera copiilor - Cum amenajezi o încăpere care „crește” odată cu cei mici

 

 

5 idei pentru camera copiilor-1

     Fiecare are propriile idei pentru camera copiilor cand vine vorba de amenajarea acesteia, dar de cele mai multe ori, dificultatea constă în selectarea celor care chiar te ajută să creezi un decor ce va fi la fel de adecvat și peste doi, patru sau șase ani.

      Nu-i suficient să pui la punct o ambianță confortabilă, sigură și pe placul celor mici, ci trebuie să găsești acea configurație care-ți permite să îmbunătățești și actualizezi decorul fără prea mari eforturi, pe măsură ce cresc copiii. Designul general și mobilierul, cu mici excepții (patul, biroul), ar trebui să rămână același. În felul acesta, atunci când renovezi vei investi mai puțin timp și bani, orientându-ți atenția către accesorii, decorațiuni, țesături și armonia culorilor.

      Îți prezentăm în acest articol cinci idei pentru camere de copii: fiecare dintre ele te va ajuta să amenajezi un spațiu adecvat pentru cei mici, indiferent de vârstă. Testează-le pe toate sau doar una dintre aceste idei de amenajare a camerei copiilor și vei reuși să creezi un decor atemporal, economisind timp și bani pe termen lung.

Cele mai practice idei pentru camera copiilor

 Alege o paletă cromatică jucăușă, dar nu imatură

      Pereții albi sunt plictisitori din punctul de vedere al unui copil, dar nu-i o idee bună nici să-i vopsești într-o culoare prea stridentă sau prea întunecată. Cel mai bine ar fi să alegi o nuanță luminoasă de care să nu se plictisească repede și care să se armonizeze cu restul locuinței.

     Bleu și roz ar fi putut fi niște opțiuni decente, dacă n-ar fi devenit stereotipuri de gen, așa că ce-ar fi să te orientezi către nuanțe de gri deschis pentru camera unui băiat și către nuanțe de corai pentru camera unei fete? Alternativa elegantă și practică la pereții colorați o reprezintă, totuși, cei albi, decorați cu stickere sau benzi luminoase - un detaliu inedit și cool, perfect pentru camerele adolescenților.

 

 

5 idei pentru camera copiilor-2

 

     O altă variantă pentru camera copiilor - și încă una extrem de practică - este să aplici vopsea cu efect de tablă de scris pe unul dintre pereți. Va arăta ca un perete accent, contrastând cu ceilalți pereți în nuanțe neutre, și va atrage mereu atenția celor mici, oferindu-le un spațiu sigur pentru a-și testa creativitatea.

Alege piese de mobilier adaptabile

      E greu și chiar inutil să te opui unui puști care-și dorește un pat în formă de mașinuță, dar poți decide designul șifonierului. Patul îl vei schimba oricum în vara aceea când copilul te va întrece în înălțime, dar șifonierul, comoda, noptiera sau biblioteca vor putea fi folosite mult timp de acum încolo, chiar și după majorat, când va pleca la facultate sau va dori să locuiască singur.

     Aceste piese de mobilier ar trebui să joace un dublu rol, în funcție de spațiul în care sunt incorporate. Copiii se plictisesc ușor de lucruri și cele care-i pasionează astăzi poate că nu le vor trezi decât indiferență mâine, așa că mai bine spui nu șifonierului cu Spiderman, în favoarea unuia cu linii simple și culori neutre, pe care-l poți integra mai târziu într-o cameră pentru adulți.

     Mare atenție când alegi biroul și scaunul pentru copii! Acestea trebuie să aibă un design adecvat - scaunul, de exemplu, trebuie să fie suficient de ușor de manevrat și suficient de rezistent pentru a face față celor mai năzdrăvani copii. Îți recomandăm un scaun de birou pentru copii, dotat cu spătar înalt (cca 40 cm, pentru a oferi suport în timpul șederii), cu roți și care oferă posibilitatea de ajustare a înălțimii.

 

 

5 idei pentru camera copiilor-3

 

 

Cele mai creative idei de amenajare pentru camera copilului

      Dacă mobilierul și pereții au un aspect oarecum neutru și pot fi adaptate mai multor contexte, accesoriile și imprimeurile trebuie să dea farmec și personalitate camerei copilului. Se pot schimba fără greutate atunci când intervine plictiseala și nu implică nici costuri, nici eforturi mari.

Folosește decorațiuni vesele

     Dezlănțuie-ți creativitatea când alegi decorațiunile și provoacă-i pe cei mici să vină și ei cu idei pentru camera copiilor - așa se vor simți implicați, fără ca alegerile lor să deranjeze grav echilibrul decorului.

     Poți folosi în amenajare cutii viu colorate și covoare cu piste de mașini pentru copiii mici și școlari, iar pentru adolescenți pufuri sau perne pentru podea, postere pentru pereți, etajere în formă de fagure, panouri de plută sau panouri perforate pe care să păstreze mărunțișurile, de la suporturile pentru pixuri la fotografii și bilețele. Alege un corp de iluminat principal atractiv, cu un design amuzant, și o lampă de veghe în formă de animal, zână, Darth Vader sau orice altă creatură ori personaj pe placul tânărului locatar.

 

5 idei pentru camera copiilor-4

 

 

Combină cel mult trei imprimeuri

     Camera copiilor este, prin definiție, o matrice a haosului, așa că nu prea e indicat să combini țesături cu modele diferite. Pe cât posibil, alege materiale uni, dar nu evita complet imprimeurile și modelele.

     Combină un imprimeu mare cu unul mic sau un model mare cu unul mediu și cu unul mic, ca să echilibrezi vizual decorul. O perdea cu desene mari, o lenjerie de pat cu imprimeuri mici în formă de animale și, eventual, un covor cu un model intermediar vor fi suficiente în camera copiilor.

Dă camerei un aer calm cu ajutorul simetriei

     E drept că asimetria intrigă și captivează atenția, dar nu e cea mai fericită idee pentru camera copiilor, pentru că o aglomerează și mai tare. Am putea spune că, dacă așezi simetric obiectele în încăpere, aceasta va părea mai ordonată chiar și atunci când nu este.

     Dacă este vorba despre o cameră pentru doi copii, atunci simetria se creează oarecum natural, dar dacă spațiul este locuit de un singur copil, trebuie să intervii la nivelul câtorva detalii. De exemplu, montează etajere de-o parte și de alta a biroului sau, dacă există suficient spațiu, încadrează patul cu noptiere și veioze identice.

     Un spațiu care „crește” odată cu cei mici se conturează frumos dacă aplici cele cinci idei pentru camera copiilor prezentate mai sus. Inspiră-te din sugestiile noastre și compune un decor ușor de iubit la orice vârstă.