Cum amenajezi biroul și camera bebelușului în același spațiu - 12 idei și sfaturi practice

 

 

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-11

sursă foto: https://imgur.com/2XIAEwT via Shutterstock

 

 

 

 

 

     Venirea pe lume a bebelușului este tot mai aproape și începe să te preocupe din ce în ce mai mult amenajarea camerei pentru cel mic? Locuiești într-un apartament cu un spațiu limitat și îți faci tot felul de gânduri că nu vei reuși să organizezi totul ca la carte? Mai mult decât atât, lucrezi de acasă, așa că una dintre camere este deja dedicată biroului? Nu îți face griji: nu va trebui nicidecum să renunți la spațiul de lucru. Ce poți face, însă, este să reinventezi camera în care este amenajat biroul, adică să o gândești în așa fel, încât să răspundă noii nevoi apărute în viața familiei tale - cu alte cuvinte, să amenajezi camera bebelușului și biroul în același spațiu.

 

 

     Știm că această misiune poate părea destul de dificilă, mai ales dacă spațiul nu este prea generos. Totuși, cu un strop de inspirație și cu o foarte bună organizare, vei reuși să amenajezi spațiul, astfel încât să fie suficient de confortabil și de primitor pentru puiul de om, și suficient de ordonat și de atent împărțit pentru tine.

 

 

     Pentru că ideile care ne inspiră sunt întotdeauna binevenite, în special în momentele în care ne așteaptă provocări de amenajare de care nu am mai avut parte până acum, îți prezentăm în continuare 12 idei practice care îți vor răspunde la întrebarea Cum amenajez biroul și camera bebelușului în același spațiu?

 

 

 

 

     Sfaturi generale de care să ții cont când amenajezi biroul și camera bebelușului în același spațiu

      Idei practice care te vor inspira să amenajezi biroul și camera bebelușului în același spațiu

        Valorifică spațiul pe verticală

        Organizează și depozitează obiectele

        Pune în practică principiul „puțin și bun”

        Creează o atmosferă prietenoasă cu ajutorul obiectelor decorative

        Asigură-te că mediul este sigur pentru bebe

        Asigură-te că spațiul de dormit este perfect confortabil pentru bebe

        Alege cu grijă covorul

        Acordă atenție iluminatului

      Concluzie

 


Sfaturi generale de care să ții cont când amenajezi biroul și camera bebelușului în același spațiu

 

 

●Gândește în stil minimalist. Atenție: nu dorim să-ți transmitem că stilul minimalist este singurul care se potrivește în această situație de amenajare. Într-adevăr, minimalismul nu este pentru toată lumea, pentru că el reprezintă mai mult decât un simplu stil de design: este un stil de viață, face referire la o filosofie de viață. Astfel, îți recomandăm să te orientezi către minimalism doar dacă simți cu adevărat că acesta se potrivește stilului tău de viață și al familiei tale.

 

Altfel, te încurajăm să gândești în stil minimalist, adică să încerci să aplici acele principii care se potrivesc, până la urmă, oricărui spațiu ce trebuie eficientizat la maixmum. Cu alte cuvinte, evită să aglomerezi încăperea, păstrează doar obiectele esențiale - fie că vorbim despre cele ale bebelușului sau despre cele pe care le folosești tu în realizarea sarcinilor profesionale de zi cu zi.

 

Totodată, mizează pe simplitate în alegerile de amenajare pe care le faci, altfel riști să creezi imaginea unui spațiu mult prea aglomerat, ținând cont și de dimensiunile sale reduse.

 

Iată un mod în care ai putea amenaja colțul de lucru din încăperea pe care o vei împărți cu bebelușul tău:

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-2

sursă foto: https://imgur.com/SkuhvEI via Shutterstock

 

De asemenea, iată și un mod, simplu și eficient, în care ar putea arăta colțul camerei destinat bebelușului tău:

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-3

sursă foto: https://imgur.com/ZPpGcfI via Shutterstock

 

 

●Alege o paletă cromatică neutră. Cromatica joacă un rol esențial în amenajarea oricărui spațiu: în timp ce combinațiile de culori alese corect și în concordanță cu dimensiunea spațiului de care dispunem pot crea iluzia unei încăperi mai mari, combinațiile de culori neinspirate (cel puțin din punctul de vedere al dimensiunii camerei) riscă să creeze impresia unui spațiu și mai mic și mai îngrămădit.

 

Tocmai de aceea, specialiștii în design interior ne încurajează să valorificăm funcția culorilor neutre de a maximiza spațiul. Dacă îți dorești totuși un strop de culoare, mizează pe elementele de accent - de exemplu, o păturică așezată pe fotoliul de alăptat poate schimba decorul. Evită, așadar, culorile prea îndrăznețe, puternice.

 

 

●Alege obiecte multifuncționale. Nu uita că, atunci când vine vorba de amenajarea unui spațiu restrâns care, pe deasupra, îndeplinește două roluri foarte importante, multifuncționalitatea obiectelor de mobilier este absolut necesară.

 

Poți păstra în aceleași sertare sau pe aceleași rafturi (vom vorbi, în cadrul articolului de azi, și despre importanța valorificării spațiului pe verticală) atât obiecte pe care le folosești la munca de zi cu zi (pixuri, stilouri, agende etc.), cât și obiecte necesare micuțului tău (diverse jucării, de exemplu). Important este să le organizezi, astfel încât să nu ajungi să pierzi timp căutându-ți agenda printre numeroasele obiecte ale lui bebe.

 

Poți, de exemplu, să separi obiectele tale de obiectele bebelușului folosind cutii de depozitare. Astfel, vei ști exact unde poți găsi un anumit lucru atunci când ai nevoie de el.

 

 

●Totodată, alege piese de mobilier compacte. Evită obiectele de mobilier voluminoase, oricât de mult te-ar atrage designul lor. Acestea nu sunt nicidecum o alegere inspirată pentru amenajarea spațiilor mici și, mai mult decât atât, pentru amenajarea unui spațiu mic care îndeplinește atât rolul de birou, cât și rolul de cameră a bebelușului.

 Nu te lăsa cucerită doar de un design spectaculos. Prima și prima dată, ține cont de criteriul eficienței, căci o cameră mică trebuie să fie, înainte de orice altceva, corect și atent organizată.

 


Idei practice care te vor inspira să amenajezi biroul și camera bebelușului în același spațiu

 

Valorifică spațiul pe verticală

 

 

     Una dintre cele mai eficiente modalități de a maximiza spațiul dintr-o încăpere de mici dimensiuni constă în valorificarea acestuia pe verticală. Cum poți face acest lucru? Foarte simplu: optând pentru corpuri de mobilier suspendate (dulapuri suspendate, rafturi și etajere).

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-4

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/apple-computer-computers-desk-326504/

 

Organizează și depozitează obiectele

 


     Un alt mod prin care poți eficientiza spațiul de care dispui constă în organizarea și depozitarea atentă a obiectelor - iar aici ne referim atât la obiectele tale, cât și la obiectele bebelușului.

      Ideal este să nu lași lucrurile bebelușului (și nici pe ale tale, bineînțeles) împrăștiate pe podea sau în alte locuri, pentru că, în timp, există riscul să se creeze haos. Depozitează-i jucăriile, hăinuțele și alte lucruri necesare în cutii de depozitare, în sertare și așa mai departe, în funcțe de tipul lor și de piesele de mobilier către care te orientezi.

       La fel, în ceea ce te privește, evită să lași biroul să se transforme într-un spațiu haotic. Ordonează-l la finalul fiecărei zile de lucru și păstrează pe măsuța de birou doar lucrurile pe care chiar le folosești în mod frecvent. Nu uita că un spațiu de lucru ordonat este în strânsă legătură cu nivelul de productivitate!

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-5

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/vintage-furniture-with-empty-frame-and-blank-screen-of-netbook-in-light-room-3975567/

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-6

sursă foto: https://www.pexels.com/photo/business-clean-computer-connection-389819/

 

 

 

Pune în practică principiul „puțin și bun”

 

 

     Sau, cu alte cuvinte, investește în piese de mobilier de calitate superioară. Într-adevăr, unele dintre acestea au un preț mai ridicat, însă vei observa că investiția se va justifica în timp. Până la urmă, gândește-te la faptul că nu schimbi anual măsuța de birou sau scaunul de birou. Tocmai de aceea te încurajăm să te orientezi către un scaun de birou ergonomic, care să îți asigure tot confortul de care ai nevoie - și prin confort ne referim inclusiv la sănătatea spatelui tău. Nu uita că gama noastră de scaune de birou ergonomice cuprinde o mulțime de modele cu un raport calitate-preț foarte bun: astfel, sunt șanse mari să găsești un scaun de birou pe placul tău (și, bineînțeles, al spatelui tău!) la un preț avantajos.

 

 

     De asemenea, orientează-te către un pătuț calitativ pentru bebeluși, astfel încât micuțul sau micuța ta să se odihnească bine.

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-7

sursă foto: https://imgur.com/2hLrVss via Shutterstock

 

 

 

Creează o atmosferă prietenoasă cu ajutorul obiectelor decorative

 

 

     În acest sens, poți îmbina elementele decorative care te motivează să rezolvi task-urile profesionale de zi cu zi și elementele decorative care creează o atmosferă caldă, potrivită pentru camera lui bebe. De exemplu, amplasează pe birou sau pe rafturile de deasupra biroului plante decorative, fotografii de familie, amintiri dintr-o vacanță mult îndrăgită, având grijă, însă, să nu aglomerezi spațiul. Totodată, poți decora pereții cu stickere, poți opta pentru o lenjerie colorată sau poți așeza o pătură pufoasă pe fotoliul pentru alăptat.

 

 

     Astfel de mici detalii vor contribui la crearea unei atmosfere prietenoase și vor transforma încăperea pe care o vei împărți cu puiul de om într-un spațiu cât se poate de confortabil.

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-8

sursă foto: https://imgur.com/B0EkqAb via Shutterstock

 

 

 

Asigură-te că mediul este sigur pentru bebe

 

 

     Odată ce bebelușul tău va învăța să meargă de-a bușilea, va fi absolut necesar să acorzi și mai multă atenție siguranței camerei. Cum podeaua va fi unul dintre locurile sale preferate, va fi esențial să te asiguri că nu există vreun obiect periculos pentru el - așa cum sunt foarfecele sau alte produse de birotică pe care obișnuiești să le folosești uneori la muncă. Totodată, va fi necesar să te asiguri că bebelușul nu are acces la cablurile de alimentare.

 

 

     Nu uita: faptul că biroul tău și camera lui se află în același spațiu necesită și mai multă atenție și responsabilitate din partea ta, mai ales că, odată ce cresc, bebelușii se transformă în niște mici exploratori ai universului casnic.

 

 

 

Asigură-te că spațiul de dormit este perfect confortabil pentru bebe

 

 

     Pentru aceasta, optează pentru un pătuț de calitate și nu neglija nici importanța confortului saltelei. Asigură-te că distanța dintre zăbrelele patului nu este mai mare de 3-4 centimetri. Totodată, optează pentru un model de pătuț pentru bebeluși a cărui înălțime se poate regla.

 

 

     În ceea ce privește salteaua, orientează-te către una hipoalergenică și care, în plus, permite pielii să respire și se potrivește perfect în cadrul pătuțului.

 

 

 

Alege cu grijă covorul

 

 

amenajare-birou-si-camera-bebelusului-9

sursă foto: https://imgur.com/qPUx3Ik via Shutterstock

 

 

     Așa cum am spus, odată ce micuțul tău va învăța să meargă de-a bușilea, va începe să-și dorească să exploreze tot universul - care, inițial, se va rezuma la încăperea pe care o împărțiți amândoi. Va adora să stea pe podea și să facă noi descoperiri în fiecare expediție.

 

 

     Tocmai de aceea este foarte important să te asiguri că suprafața podelei nu va fi prea dură pentru el. Un covor este mai mult decât binevenit - în plus, acesta asigură și un confort termic suplimentar, un avantaj deloc de neglijat!

 

 

     Îți sugerăm să te orientezi către un model de covor hipoalergenic, cu strat antiderapant. Ținând cont că spațiul pe care îl împărțiți tu și bebe are un dublu rol, cel mai indicat ar fi un model simplu, versatil, de preferat într-o culoare neutră.

 

 

 

Acordă atenție iluminatului

 

 

     În ceea ce privește iluminatul, există mai multe sfaturi de care ar fi bine să ții cont, astfel încât amândoi să beneficiați de tot confortul necesar - bebe când doarme, iar tu când lucrezi:

 

●Optează pentru perdele transparente, deschise la culoare, care să permită luminii naturale să pătrundă, și pentru draperii semiopace care, atunci când sunt trase, să-i asigure puiului de om tot confortul necesar pentru a se odihni așa cum se cuvine. Ar fi bine să te orientezi către perdele și draperii scurte, căci, odată ce va învăța să meargă, s-ar putea ca micul explorator să fie tentat să tragă de ele într-un moment în care nici măcar nu te aștepți!

 

●În ceea ce privește iluminatul artificial, se recomandă îmbinarea corpurilor de iluminat din tavan și a corpurilor de tipul lampadarelor și lămpilor. Lumina blândă, care bate din lateral și care, astfel, nu-l incomodează pe cel mic, este o opțiune excelentă. În plus, poți adăuga pe măsuța de lucru o lampă pe care să o ții aprinsă atunci când bebe doarme, draperiile sunt trase, iar tu ai nevoie de o sursă de lumină pentru a-ți duce la bun sfârșit sarcinile de lucru.

 

 

 

 

Concluzie

 

 

     Așadar, sperăm că în articolul de astăzi ai descoperit toate răspunsurile pe care le căutai la întrebarea Cum amenajez biroul și camera bebelușului în același spațiu? Știm că aceasta poate părea o misiune extrem de dificilă inițial, însă adevărul este că, atunci când există un strop de inspirație și o organizare extrem de eficientă, chiar și un spațiu de dimensiuni reduse poate fi valorificat.

 

 

     Pentru a amenaja biroul și camera bebelușului în același spațiu, lasă-te inspirată de ideile propuse de noi și pune în aplicare sfaturile valabile pentru amenajarea oricărui spațiu restrâns.