Alegerea scaunului de birou nu este nici pe departe o misiune ușoară, mai ales că poți opta dintr-o paletă generoasă de produse. Faptul că ai de unde alege nu înseamnă neapărat că vei alege cel mai bun produs pentru tine. De pildă, dacă vei opta pentru un scaun obișnuit, s-ar putea ca acesta să nu fie potrivit pentru statul vreme îndelungată în fața unei mese de lucru.

La fel, dacă optezi pentru un scaun impunător, directorial, trebuie să știi că acesta nu este deloc potrivit pentru statul în fața unei tastaturi multe ore pe zi. Mai târziu vei experimenta oboseală musculară, dureri de umeri, de spate sau în zona cervicală, iar aceste dureri pot conduce, în timp, la probleme serioase de sănătate.

Acesta este motivul pentru care, atunci când ai de ales un scaun ergonomic pentru biroul tău, trebuie să fii atent la detaliile care îți pot oferi confortul necesar atunci când ai de lucru de acasă sau de la locul de muncă. Iar confortul tău este dat de postura corectă a corpului așezat. Descoperă în ghidul următor cum să alegi un scaun de birou potrivit, dar și o mulțime de modele de scaune de birou ergonomice!

Cum alegi un scaun de birou potrivit: criterii de selecție

Există mai multe criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cauți cel mai potrivit scaun de birou pentru tine, printre care cele mai importante sunt reprezentate de confortul oferit și de suportul bun pentru spate în timpul pe care îl petreci pe scaun. Ținând cont de mulțimea de variante de scaune disponibile, îți oferim mai jos câteva recomandări pentru a face alegerea potrivită pentru tine.  

Ergonomia scaunului de birou

Poate cel mai important criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere este reprezentat de felul în care te simți în timpul celor 7-8 ore cât petreci zilnic pe scaunul de birou. Indiferent de ce tip de scaun preferi, asigură-te că acesta este ergonomic și îți asigură un nivel mare de confort. Aceasta înseamnă că este nevoie ca spatele să stea comod, fără a fi încovoiat, iar spătarul să urmeze curbura naturală a coloanei și umerii să se simtă relaxați.

Mai mult, acest tip de scaune pot fi adaptate posturii tale și dimensiunii corpului, asigurându-ți un confort cât mai mare. Astfel, articulațiile, mușchii și coloana nu vor avea de suferit nici după o zi întreagă de stat incordat la calculator. Pe site-ul nostru vei găsi întotdeauna scaune de birou ergonomice, cu un design modern și cu opțiuni suplimentare de personalizare.

Materialul din care acesta este realizat

Un alt aspect de care să ții cont când alegi un scaun de birou este materialul din care sunt confecționate spătarul și șezutul acestuia. Pentru persoanele care transpiră ori se încălzesc cu ușurință, există materiale subțiri, ușoare, care permit trecerea aerului.

Dacă preferi însă un scaun de birou directorial, este de preferat să alegi un material mai prețios precum pielea naturală. Acestea sunt de obicei recomandate în cazul în care nu îți petreci chiar atât de mult timp în fața calculatorului, iar acasă, într-o cameră amenajată în stil clasic, întotdeauna va fi mai potrivit un astfel de scaun cu design elegant.

Picioarele și roțile scaunului de birou

Picioarele și roțile trebuie să fie și ele ajustabile, în funcție de înălțime dar și de alți parametri. Este de preferat să alegi un scaun de birou cu roți mobile, mai ales dacă ai nevoie să te deplasezi între birou și bibliotecă, măsuța de cafea sau alt obiect de mobilier din încăpere. Noile variante de scaune moderne de birou au suportul sub forma unei stele cu cinci brațe, care asigură stabilitatea cea mai bună. Mai mult, rolele sunt acoperite cu un material gumat pentru a nu deteriora pardoseala.

Bugetul propus pentru scaunul de birou

Prețul de achiziție este un alt criteriu care te va ajuta în decizia de achiziționare a unui scaun de birou. Chiar dacă unele tipuri și modele sunt mai costisitoare, ele au o întreagă tehnologie încorporată, astfel încât justifică diferența dintre un scaun de birou calitativ și altul care îndeplinește mai puține criterii.

Trebuie să ai însă în vedere că un scaun de birou sau de gaming ergonomic, care îți oferă confort maxim pe toată durata utilizării din fiecare zi, este o investiție în calitatea vieții și a activității tale.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-2

Sursa foto: FreePik

Tipuri de scaune de birou

Trebuie să știi că există o mulțime de tipuri de scaune de birou din care poți alege, acestea fiind categorizate în funcție de dotările lor, dar și în funcție de materialele din care sunt realizate. Iată care sunt principalele tipuri de scaune de birou disponibile pe piață!

În funcție de dotări

  • Scaun de birou neajustabil

Acestea sunt de obicei scaunele de birou la care spătarul și picioarele rămân în aceeași poziție fixă. Chiar dacă nu beneficiază de toate dotările oferite de un scaun ergonomic, acestea sunt practice și multifuncționale.

Ele au spătar confortabil, curbat astfel încât să ofere o susținere foarte bună spatelui, și sunt realizate din materiale confortabile precum piele, mesh sau catifea. Suprafața lor căptușită oferă multă comoditate și o experiență confortabilă la ședere. Acestea arată elegant mai ales dacă ai biroul acasă, fiind astfel foarte ușor să le integrezi în living sau în dining.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-3

Sursa foto: ScauneOnline

  • Scaun de birou ajustabil

Un astfel de scaun ajustabil are numeroase caracteristici reglabile, printre care faptul că permite pivotarea în jurul axei cu 360 de grade, reglarea șezutului la înălțimea dorită (42-52 cm), are sistem de înclinare a spătarului și permite totodată reglarea tensiunii de balans în funcție de greutatea corporală a utilizatorului. De asemenea, șezutul poate culisa față/spate aproximativ 3 cm, pentru o poziție perfectă în timp ce stai la birou.

Un astfel de scaun premium reprezintă echilibrul perfect dintre construcția metalică, materialul respirabil de tip mesh și confortul oferit pentru o perioadă îndelungată de utilizare. Tetiera este și ea reglabilă pe înălțime, iar spătarul și șezutul au dimensiuni generoase, astfel încât să fie confortabile și pentru utilizatorii înalți.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-4

Sursa foto: ScauneOnline

În funcție de material

  • Scaun de birou din piele sau piele ecologică

Un scaun de birou din piele sau piele ecologică reprezintă o alegere naturală, confortabilă și elegantă. Materialul de cea mai bună calitate permite aerisirea cu ușurință în timp ce îl utilizezi, iar aspectul clasic, atemporal îl face o alegere perfectă pentru biroul de la serviciu sau de acasă.

La un astfel de scaun, șezutul are la bază arcuri împachetate individual cu burete dens ce urmează conturul corpului, pentru a oferi un confort sporit și rezistență mai mare in timp. Spătarul are formă ergonomică, fiind mai proeminent în zona lombară, ceea ce ajută la diminuarea presiunii spatelui și a durerilor de umeri, iar brațele sunt din oțel cromat, acoperite cu burete tapițat.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-5

Sursa foto: ScauneOnline

  • Scaune cu spătarul din mesh

Aceste scaune permit cea mai bună aerisire a spatelui, materialele de tip mesh fiind recomandate celor care se încălzesc în timp ce stau la birou deoarece permit circulația bună a aerului. Scaunul este dotat cu bază și piston din metal cromat, mânere din plastic și metal cromat, iar spătarul are cadrul din metal vopsit.

Mecanismul permite balansul scaunului sau blocarea acestuia în poziție de lucru normală. Vei găsi în oferta noastră mai multe culori disponibile, între care negru, maro închis (wenge), roșu, verde, albastru sau alb.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-6

Sursa foto: ScauneOnline

  • Scaun de birou cu design mixt

Dacă vine vorba de scaune confortabile pentru gameri, putem spune cu siguranță că cele special destinate acestora se pliază pe nevoile pasionaților de jocuri pe calculator. De altfel, aceste scaune de gaming sunt de multe ori mai versatile decât cele obișnuite, având un design mai interesant.

Aspectul sport, modern, culorile vibrante, care ies în evidență, mixul de materiale de cea mai bună calitate, suportul lombar, cotierele și tetiera acoperite, sunt doar câteva motive pentru care ar trebui să optezi pentru un astfel de scaun special de birou. În modelul de mai jos, suprafața din mijlocul spătarului și al șezutului este acoperită cu mesh respirabil, iar elasticitatea sa ridicată oferă confort maxim pentru spate și zona lombară. Un piston pivotant permite să reglezi înălțimea la cea pe care o dorești, iar dacă vrei să te relaxezi urmărind un film bun, suportul retractabil de picioare îți oferă sprijinul pe care îl urmărești.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-7

Sursa foto: ScauneOnline

Ce este un scaun ergonomic de birou?

Scaunul ergonomic pentru birou este cel care se adaptează formei corpului nostru și ne face munca mai confortabilă. Adică putem lucra multe ore fiind așezați, fără să simțim vreo durere de spate.

Un scaun ergonomic are o serie de îmbunătățiri care asigură un grad mai mare de confort în timpul utilizării: este confecționat dintr-un material mai prietenos, are flexibilitate sporită, posibilități de ajustare în funcție de forma corpului și roți care fac posibilă deplasarea scaunului.

Tipuri de scaune de birou ergonomice

Există mai multe criterii de alegere a scaunului de birou ergonomic. Descoperă-le în rândurile următoare, pentru a face cea mai bună alegere pentru biroul tău! 

Gradul de ajustabilitate

  • Scaune parțial ajustabile: acestea vin cu dotări suplimentare față de scaunele clasice, neajustabile.Sunt rotative, au înălțime ajustabilă, pot avea spătar mobil, care poate fi blocat în diverse unghiuri de înclinare, au înălțime ajustabilă. Un scaun parțial ajustabil îți poate oferi confortul unei poziții corecte perioade mai lungi de timp. Dacă optezi pentru un asemenea scaun, fii atent să alegi unul care are un suport cu cinci roți pivotante, pentru că spre deosebire de cel cu patru roți are o mai mare rezistență și stabilitate.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-8

Sursa foto: ScauneOnline

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-9

Sursa foto: ScauneOnline

  • Scaune complet ajustabile: vei recunoaște simplu un scaun complet ajustabil: are mai multe manete sub șezut. Cu ajutorul lor poți regla:
  • înălțimea șezutului;
  • înălțimea spătarului;
  • înălțimea cotierelor;
  • gradul de înclinare a spătarului;
  • adâncimea șezutului.

        Un scaun de birou complet ajustabil îți permite să păstrezi o bună poziție a corpului chiar și după multe ore petrecute în fața computerului.

tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-10 

Sursa foto: ScauneOnline

tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-11 

Sursa foto: ScauneOnline

Materialele din care este confecționat scaunul ergonomic de birou

Trebuie să fii foarte atent la materialul din care este confecționat scaunul de birou, mai ales dacă vrei unul rezistent și care să-ți ofere confort chiar și în lunile de vară. Poți opta între:

  • scaun de birou din mesh (o țesătură sintetică rezistentă, asemănătoare plasei, care asigură o ventilare optimă). Astfel de scaune se întrețin ușor.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-12

Sursa foto: ScauneOnline

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-13

Sursa foto: ScauneOnline

  • scaun de birou din piele (naturală sau ecologică): sunt rezistente, au un aspect elegant. Trebuie să ai grijă să nu fie ținute în dreptul razelor soarelui, să le întreții corespunzător și să verifici cusăturile la achiziție pentru a fi sigur că nu se desfac.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-14

Sursa foto: ScauneOnline

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-15

Sursa foto: ScauneOnline

  • scaun de birou din material textil (bumbac sau fibre sintetice): se întrețin ușor, se găsesc într-o varietate de culori, dar nu sunt foarte rezistente și nu oferă o ventilație corespunzătoare.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-16

Sursa foto: ScauneOnline

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-17

Sursa foto: ScauneOnline

Timpul petrecut la birou

Dacă petreci la birou mai mult de 6 ore pe zi atunci ai nevoie de un scaun care să permită toate reglajele. De pildă, un scriitor va avea nevoie de un alt tip de scaun decât o persoană care lucrează în vânzări și vorbește mai mult la telefon.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-18

Sursa foto: ScauneOnline

Mobilitatea dorită

Pentru unii este important să se deplaseze ușor dintr-o parte în alta a biroului, de aceea scaunul trebuie să aibă o mobilitate superioară. Roțile ar trebui să se rotească la 360 de grade și să se poată mișca ușor pe diferite suprafețe - mochetă, covor, gresie, parchet. Desigur, poți opta și pentru modificarea scaunului de birou, folosindu-te de accesoriile corespunzătoare. 

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-19

Sursa foto: ScauneOnline

Înălțimea și greutatea utilizatorului

În general, scaunele de birou sunt concepute în așa fel încât suportă până la 120 de kilograme. Peste această greutate există scaune speciale. Și înălțimea este importantă, în sensul că spătarul trebuie să ajungă până la gât.

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-20

Sursa foto: ScauneOnline

Avantajele scaunelor de birou

Scaunele de birou pe care le găsești pe site-ul nostru, inclusiv cele cu spătar și picioare fixe, sunt concepute astfel încât confortul oferit să fie maxim. Indiferent dacă sunt scaune neajustabile sau ergonomice și dotate cu multe facilități suplimentare, toate au un design modern și multe funcționalități asemănătoare cu cele ale scaunelor de gaming. Dintre principalele avantaje ale scaunelor de birou menționăm: 

  • spătarul urmărește curbura naturală a spatelui și ajută la menținerea coloanei vertebrale într-o poziție corectă la birou;
  • oferă o experiență plăcută la ședere
  • sunt realizate din materiale de cea mai bună calitate, alese în funcție de preferințe: piele naturală, piele eco, mesh, design mix mesh+piele;
  • pe termen lung, îți vor aduce mari beneficii, mai ales atunci când petreci mai mult de 2-3 ore pe zi la birou.
  • scaunele ergonomice și de gaming sunt dotate cu facilități suplimentare;
  • au înălțimea, poziția șezutului, reglabile;
  • spatele se poate înclina în poziția dorită;
  • cotierele sunt acoperite, pentru un plus de confort.

 

Toate acestea reprezintă avantaje pe care nu ar trebui să le treci cu vederea atunci când îți achiziționezi un scaun de birou. Înainte să te gândești că este un preț prea mare, gândește-te la toate consultațiile sau ședințele de masaj pe care trebuie sa le plătești pentru a-ți ameliora durerile de spate!

 tipuri-de-scaune-de-birou-ergonomice-ghid-de-modele-21

Sursa foto: ScauneOnline

Poziția corectă a corpului pe scaunul de birou

Într-un alt articol de pe blog îți ofeream câteva sfaturi pentru o poziție corectă la birou. Să recapitulăm, așadar, ce presupune poziția corectă a corpului pe scaunul de birou:

  • spatele se poate mișca între 90-100 grade pe un spătar reglabil;
  • picioarele ating solul în mod natural, la un unghi de 90 când sunt stai pe scaun;
  • zona ta lombară se încadrează perfect în curbura spătarului scaunului;
  • corpul trebuie să se simtă confortabil atunci când ajustezi unghiul de înclinare al șezutului scaunului în raport cu spătarul, la modelele reglabile;
  • capul se sprijină la înălțimea potrivită pe tetiera scaunului.

Sperăm că te-am convins că, atunci când îți alegi un scaun pentru birou, nimic nu trebuie lăsat la întâmplare pentru că este vorba, în ultimă instanță, de sănătatea ta. Trebuie să faci alegerea nu numai în funcție de greutatea și înălțimea ta, dar și în funcție de timpul pe care îl petreci la masa de lucru, materialul dorit și gradul de ajustabilitate a scaunului ergonomic. Verifică toate modelele de scaune disponibile pe ScauneOnline.ro, pentru a-l alege pe cel mai bun pentru tine!