Tipuri de scaune de birou ergonomice - ghid de modele

 


 

tipuri-de-scaune-de-birou-1

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/XghxihGqkds

      Alegerea scaunului de birou nu este nici pe departe o misiune ușoară, măcar pentru că poți opta dintr-o paletă generoasă de produse. Faptul că ai de unde alege nu înseamnă neapărat că vei alege cel mai bun produs pentru tine. De pildă, dacă vei opta pentru un scaun obișnuit, s-ar putea ca acesta să nu fie potrivit pentru statul vreme îndelungată în fața unei mese de lucru.

      La fel, dacă optezi pentru un scaun impunător, directorial, trebuie să știi că acesta nu este deloc potrivit pentru statul în fața unei tastaturi multe ore pe zi. Mai târziu vei experimenta oboseală musculară, dureri de umeri, de spate sau în zona cervicală, iar aceste dureri pot conduce, în timp, la probleme serioase de sănătate.

 

     Acesta este motivul pentru care, atunci când ai de ales un scaun ergonomic pentru biroul tău, trebuie să fii atent la detaliile care îți pot oferi confortul necesar atunci când ai de lucru de acasă sau de la locul de muncă. Iar confortul tău este dat de postura corectă a corpului așezat.

 

Poziția corectă a corpului pe scaunul de birou

      Sunt câteva detalii la care trebuie să fii atent atunci când lucrezi la birou și vrei ca poziția corpului să fie corectă. Iată ce presupune acest lucru:

        ●Tălpile trebuie să atingă fie podeaua, fie un suport pentru picioare;

        ● Genunchii trebuie să fie flexați la 90 de grade;

        ●Spatele trebuie să fie sprijinit de spătarul scaunului. Poți folosi, dacă designul scaunului nu păstrează curbura naturală a coloanei, o pernă pentru zona lombară;

        ●Umerii sunt relaxați și ușor trași înapoi;

        ●Antebrațele sunt așezate paralel cu podeaua;

        ●Coatele sunt flexate la 90 de grade;

        ●Tastatura și mouse-ul trebuie să se afle în fața ta la distanțe potrivite, nu trebuie să te întinzi pentru a ajunge la ele.

 

Ce este un scaun ergonomic de birou

 

     Scaunul ergonomic pentru birou este cel care se adaptează formei corpului nostru și ne face munca mai confortabilă. Adică putem lucra multe ore fiind așezați, fără să simțim vreo durere de spate.

      Un scaun ergonomic are o serie de îmbunătățiri care asigură un grad mai mare de confort în timpul utilizării: este confecționat dintr-un material mai prietenos, are flexibilitate sporită, posibilități de ajustare în funcție de forma corpului și roți care fac posibilă deplasarea scaunului.

 

Tipuri de scaune de birou ergonomice

     Există mai multe criterii de alegere a scaunului de birou ergonomic.

 

Gradul de ajustabilitate

        ●Scaune neajustabile: scaunele neajustabile sunt acele piese de mobilier care se pot integra în diverse tipuri de decor. Nu sunt recomandate pentru lucrul la birou, pentru că nu au mobilitate și nici un mecanism ajustabil. Poți să folosești un asemenea scaun pentru durate scurte de timp și făcând câteva minute pauză de mișcare la fiecare oră de stat pe scaun.

        ●Scaunele parțial ajustabile: acestea au mai multe dotări. Sunt rotative, au înălțime ajustabilă, pot avea spătar mobil, care poate fi blocat în diverse unghiuri de înclinare, au înălțime ajustabilă. Un scaun parțial ajustabil îți poate oferi confortul unei poziții corecte perioade mai lungi de timp. Dacă optezi pentru un asemenea scaun, fii atent să alegi unul care are un suport cu cinci roți pivotante, pentru că spre deosebire de cel cu patru roți are o mai mare rezistență și stabilitate.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-2

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF318/scaun-de-birou-OFF-318-negru-3-500x500.jpg

 

 

tipuri-de-scaune-de-birou-3

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF716/scaun-birou-OFF-716-galben-1-500x500.jpg

 

 

      ●Scaune complet ajustabile: vei recunoaște simplu un scaun complet ajustabil: are mai multe manete sub șezut. Cu ajutorul lor poți regla:

 

-Înălțimea șezutului;

 

-Înălțimea spătarului;

 

-Înălțimea cotierelor;

 

-Gradul de înclinare a spătarului;

 

-Adîncimea șezutului.

 

 

     Un scaun de birou complet ajustabil îți permite să păstrezi o bună poziție a corpului chiar și după multe ore petrecute în fața computerului.

 

 

 

 

Materialele din care este confecționat scaunul ergonomic de birou

 

     Trebuie să fii foarte atent la materialul din care este confecționat scaunul de birou, mai ales dacă vrei unul rezistent și care să-ți ofere confort chiar și în lunile de vară. Poți opta între:

 

       -Scaun de birou din mesh (o țesătură sintetică rezistentă, asemănătoare plasei, care asigură o ventilare optimă). Astfel de scaune se întrețin ușor.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-4

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF988/scaun-ergonomic-de-birou-OFF-988-albastru-1-500x500.jpg

 

tipuri-de-scaune-de-birou-5

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF914/scaun-birou-OFF-914-mov-1-500x500.jpg

 

 

      -Scaun de birou din piele (naturală sau ecologică): sunt rezistente, au un aspect elegant. Trebuie să ai grijă să nu fie ținute în dreptul razelor soarelui, să le întreții corespunzător și să verifici cusăturile la achiziție pentru a fi sigur că nu se desfac.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-6

Sursă foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF603/scaun-birou-OFF-603-crem-4-500x500.jpg

 

tipuri-de-scaune-de-birou-7

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF316/scaun-birou-OFF-316-5a-500x500.jpg

 

 

       -Scaun de birou din material textil (bumbac sau fibre sintetice): se întrețin ușor, se găsesc într-o varietate de culori, dar nu sunt foarte rezistente și nu oferă o ventilație corespunzătoare.

 

 

 

Timpul petrecut la birou

 

     Dacă petreci la birou mai mult de 6 ore pe zi atunci ai nevoie de un scaun care să permită toate reglajele. De pildă, un scriitor va avea nevoie de un alt tip de scaun decât o persoană care lucrează în vânzări și vorbește mai mult la telefon.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-8

Sursa: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF904/scaun-de-birou-off-904-1-500x500.jpg

 

 

 

Mobilitatea dorită

 

     Pentru unii este important să se deplaseze ușor dintr-o parte în alta a biroului, de aceea scaunul trebuie să aibă o mobilitate superioară. Roțile ar trebui să se rotească la 360 de grade, și să se poată mișca ușor pe diferite suprafețe, mochetă, covor, gresie, parchet.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-9

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF326/scaun-birou-OFF-326-albastru-1-500x500.jpg

tipuri-de-scaune-de-birou-10

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF624M/scaun-de-birou-OFF-624M-2-500x500.jpg

 

 

 

Înălțimea și greutatea utilizatorului

 

     În general, scaunele de birou sunt concepute în așa fel încât suportă până la 120 de kilograme. Peste această greutate există scaune speciale. Și înălțimea este importantă, în sensul că spătarul trebuie să ajungă până la gât.

 

tipuri-de-scaune-de-birou-11

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/OFF316/scaun-birou-OFF-316-5a-500x500.jpg

 

 

 

 

     Sperăm că te-am convins că, atunci când îți alegi un scaun pentru birou, nimic nu trebuie lăsat la întâmplare pentru că este vorba, în ultimă instanță, de sănătatea ta. Trebuie să faci alegerea nu numai în funcție de greutatea și înălțimea ta, dar și în funcție de timpul pe care îl petreci la masa de lucru, materialul dorit și gradul de ajustabilitate a scaunului ergonomic.