Stilul clasic în amenajările interioare: caracteristici și piese de mobilier specifice

 

 

stilul-clasic-in-amenajarile-interioare-1

Sursa foto: https://imgur.com/a/soURMAF via Shutterstock

 

 

     Stilul clasic este recomandat pentru crearea unor încăperi elegante, însă în același timp confortabile. O amenajare interioară clasică este simplu de recunoscut prin cromatica sa matură și calmă, mobilierul impunător, așezat simetric, într-o configurație echilibrată și detaliile sofisticate care adaugă o notă deosebită. Fără a fi plictisitoare ori a duce cu gândul la formalitatea excesivă, un spațiu decorat în acest stil este primitor și nu se va demoda niciodată.

     În acest ghid îți explicăm cum poți obține într-o locuință din secolul XXI, indiferent că este vorba despre un apartament sau despre o casă, un decor clasic reușit. Citește în continuare despre caracteristicile principale ale acestui stil și despre mobilierul pe care îl poți alege.

 

Care sunt caracteristicile stilului clasic?

➔În stilul clasic, paleta cromatică este una calmă. Poți combina nuanțe neutre calde (crem, bej, nisipiu) cu tonuri pale de roz, albastru, verde, mov sau galben ori, în camerele spațioase, cu nuanțe închise de maro. Optează pentru accente metalice aurii sau argintii și evită culorile stridente.

 ➔Podeaua este acoperită cu parchet, preferabil din lemn masiv, iar covoarele sunt din bumbac sau din lână.

 ➔Pereții pot fi acoperiți cu tencuială decorativă, panouri ori lambriuri decorative sau chiar tapet cu model floral. Tavanul poate fi decorat cu profile decorative și cornișe.

 ➔Mobilierul are linii drepte, picioarele scaunelor pierzându-și rolul decorativ pe care îl au în elaboratul stil baroc, rămânând astfel strict funcționale. Mobila într-un decor clasic trebuie aleasă mereu luând în considerare gradul de confort oferit și suprafața disponibilă. Niciodată nu trebuie sacrificată funcționalitatea în favoarea aspectului.

 ➔Toate piesele de mobilier sunt realizate din lemn de calitate. Scaunele de living și dining cu picioare drepte, din lemn sunt un bun exemplu de elemente potrivite stilului clasic.

 ➔Tapițeriile au modele subtile și sunt realizate din materiale rafinate din fibre naturale, precum bumbacul sau mătasea. Satinul este o altă variantă frecvent folosită de designerii de interior în încăperile decorate în acest stil.

 ➔Draperiile și perdelele sunt din materiale sofisticate și bogate (mătase, catifea) și pot avea un imprimeu discret și elegant. Pot fi adăugate elemente decorative cum sunt cordoanele cu ciucuri și franjuri.

 ➔Iluminatul este esențial, completând elegant decorul clasic. Pentru tavan, alege candelabre cu ciucuri din cristal sau cu brațe în formă de lumânări. Pentru masă și podea, optează pentru corpuri cu picioare frumos sculptate și cu abajururi textile.

 

stilul-clasic-in-amenajarile-interioare-2

Sursa foto: https://imgur.com/a/qmtOqid via Shutterstock

 ➔Există o mulțime de elemente specifice amenajărilor interioare clasice: coloanele decorative, pilastrii simpli (cu striații sau chenare) ce împrejmuiesc ușile sau ferestrele, oglinzile cu rame dantelate și rozetele sunt doar câteva exemple.

 ➔Obiectele decorative nelipsite din nicio camera decorată în stil clasic sunt vazele, tablourile, sfeșnicile și sculpturile.

 ➔Echilibrul texturilor, al culorilor și al diversității imprimeurilor este foarte important pentru o încăpere cu design interior clasic. Niciun element nu trebuie să domine spațiul, ci camera trebuie să aibă un aspect armonios. Acest aspect poate fi respectat prin alegerea inițială a unui punct de interes, precum o măsuță de cafea, în jurul căruia să se construiască, apoi, decorul.

 ➔Așezarea pieselor de mobilier, a decorațiunilor și a corpurilor de iluminat este proporțională și simetrică.

 

Care sunt piesele de mobilier potrivite pentru stilul clasic?

     Stilul clasic este inspirat din estetica clasicismului și poate îmbina elemente din diferite epoci și stiluri (englez, baroc, victorian, franțuzesc). Este esențială, însă, alegerea materialelor naturale, a culorilor calde și păstrarea simetriei, a echilibrului și a ordinii. Acesta este și secretul interioarelor clasice intime, cu suflet și în același timp foarte elegante.

      Una dintre cele mai des întâlnite prejudecăți este asocierea amenajărilor clasice cu decorurile învechite. În realitate, nu trebuie să achiziționezi corpuri vintage decât dacă tu iti dorești asta. Stilul clasic denotă rafinament și este un stil ce se reinventează mereu, fără a apune vreodată.

      Primele elemente care diferențiază concret stilul clasic de alte stiluri sunt piesele de mobilier. Acestea trebuie să fie din lemn masiv, opulente, prevăzute cu ornamente deosebite și impecabil finisate. Combinațiile liniilor drepte cu cele curbate, întrerupte pe alocuri de elemente sculptate sunt frecvente în cazul dulapurilor, bibliotecilor sau birourilor în stil clasic.

      Nucul, mesteacănul, visinul, stejarul, vișinul și mahonul sunt materialele din care obiectele de mobilier recomandate pentru interioarele clasice sunt adesea fabricate. De cele mai multe ori, acestea sunt închise la culoare, însă există și mixuri în nuanțe deschise. În încăperi precum sufrageria sau sala de dining trebuie să fie așezate scaune tapițate cu materiale textile și piele, precum și o canapea sau chiar un set de canapele.

 

stilul-clasic-in-amenajarile-interioare-3

Sursa foto: https://imgur.com/a/fHTr1wV via Shutterstock

       Un sfat util este ca mobilierul să fie ori într-o culoare foarte închisă, ori într-o nuanță foarte deschisă, pentru a contrasta cu restul decorului. Așa cum am menționat și mai sus, poți opta pentru tonuri de auriu sau argintiu care să fie atent combinate cu paleta de culori folosită.

      Într-un living clasic poți așeza mobilier masiv în culori calde, în special în nuanțele lemnului. Conturează o zonă de relaxare cu o comodă TV, o canapea, o măsuță de cafea și o bibliotecă. De-o parte și de alta a șemineului poți așeza două fotolii identice, iar deasupra lui o oglindă frumos ornată. Tot în sufragerie, dacă spațiul îți permite, pune o vitrină în care vei expune ceramicele și porțelanurile, argintăria și serviciile de cristal. Află din acest articol mai multe idei de amenajare a unui living clasic!

      În spațiul de dining, pe lângă scaune și masă, poți adăuga o comodă cu oglindă și un bufet clasic vitrat.

      Bucătăria clasică poate fi mobilată cu dulăpioare prevăzute cu mânere vintage sau cu niște inserții din sticlă. Blatul poate fi placat cu marmură albă sau neagră.

      Dormitorul va include un pat tapițat, cu o tăblie din lemn masiv, una sau două noptiere, ori o comodă cu sertare, un dulap și o banchetă elegantă, cu picioare sculptate. Deasupra patului poate fi așezat un baldachin, iar dacă încăperea este suficient de mare, poți așeza și un fotoliu.

      În baie poți opta pentru dulapuri din lemn și blaturi din marmură, iar gresia este recomandat să fie simplă sau cu un imprimeu geometric.

      Stilul clasic este, așadar, definit prin bun gust, seriozitate, confort și echilibru. Amenajările de acest fel se potrivesc oricărui interior și sunt atemporale, iar coordonatele lor sunt date de materiale calitative, texturi fine și nuanțe cromatice în ton cu iluminatul blând.