Livinguri clasice - Idei si inspirație pentru camere de zi elegante

 

 

living-clasic-idei-camera-zi-eleganta-1

Sursa foto: https://www.flickr.com

 


     Pentru mulți, livingul este cea mai specială încăpere a casei. Este spațiul central, locul în care se adună nu numai familia, dar și prietenii. Tocmai de aceea, este important să te gândești la acest spațiu ca la o carte de vizită, ce vrei să spună el despre tine.

 


     În general, livingul amenajat în stil clasic presupune eleganța, aici predomină culorile deschise, piesele de mobilier cu elemente decorative, tapițeriile de bună calitate și colorate pastelat. Poți opta, în mare parte, pentru materiale naturale, dar și pentru piese de mobilier impunătoare. Este un spațiu amenajat în așa fel încât să dea impresia că timpul s-a oprit în loc. De fapt, atunci când te gândești la un living clasic și elegant, trebuie să ai în vedere selectarea pieselor de mobilier, a tapetului, a pardoselii, a elementelor decorative. Între toate aceste elemente trebuie să existe o armonie a interiorului, iar această armonie va fi cartea ta de vizită.

       Iată câteva idei din care te poți inspira pentru livingul tău amenajat în stil clasic:

 

Pardoseală

       Într-un living de inspirație clasică, pardoseala trebuie să iasă în evidență, de aceea poți opta pentru lemn natural, nu parchet laminat, piatră sau marmură. În centrul camerei poți așeza un covor din lână, cu desene discrete, care lasă la vedere restul pardoselei.

     Nu întâmplător am pomenit de marmură. Dacă vrei să ieși din anonimat, renunță la parchetul obișnuit și alege pentru living marmura (piatra naturală). Acest material are câteva caracteristici de care este bine să ții seama: durabilitate, rezistență, frumusețe. Este greu de crezut că pardoseala de marmură se va demoda vreodată. În plus, este și ușor de întreținut.

 

Pereți

 

     Opțiunile primare pentru pereții din living sunt varul și tapetul. Dar dacă vrei să dai o notă de eleganță ieșită din comun, poți încerca ceva mai îndrăzneț: poți folosi și în cazul pereților materialele naturale, piatra de exemplu. Vei da livingului tau o notă de autenticitate care în mod sigur va atrage atenția și va fi apreciată.

 

     Dacă rămâi totuși la varul obișnuit, alege alb, sau bej, o nuanță deschisă. În general, livingul este un spațiu generos, iar culorile deschise ale pereților îl pot mări și mai mult.

 

Mobilier

      Piesele de mobilier într-un living clasic sunt stilate, impunătoare, făcute din esență tare de lemn masiv (predominant nuc, mesteacăn, vișin, mahon). Culoarea mobilierului trebuie să fie închisă și trebuie să fie în armonie cu culorile satinate ale materialelor textile.

     Canapelele, fotoliile sunt din piele naturală sau acoperite cu țesături prețioase. Nu este obligatoriu să cumperi un set de mobilă, piesele pot fi separate. Ar fi în schimb foarte bine dacă ai aduce în livingul tău piese stilizate pentru a obține armonia antichității. Poți avea în living o canapea confortabilă, fotolii și o măsuță de cafea.

 

 living-clasic-idei-camera-zi-eleganta-buc-05

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/masuta-cafea-buc-05

 

De asemenea, ar fi loc și pentru un scrin, o masă solidă cu scaune în jurul ei, cu scaune neapărat tapițate sau îmbrăcate în piele.

 

living-clasic-idei-camera-zi-eleganta-buc-244

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/fotoliu-patchwork-living-modern-tapitat-stofa-BUC-244

 

 

living-clasic-idei-camera-zi-eleganta-buc-204

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-living-BUC-204

 

 

vliving-clasic-idei-camera-zi-eleganta-buc-203

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-dining-BUC-203

 

     Dacă lucrezi de acasă, ar trebui să-ți organizezi și biroul într-o parte a livingului, bine încadrat în restul camerei. Din nici un living elegant nu lipsește probabil biblioteca, iar dacă are ediții de cărți rare și vechi cu atât mai bine. De altfel cărțile spun foarte multe despre proprietarul casei, completează cumva povestea pe care o spune livingul despre tine. Despre cine ești și despre cine vrei să fii.

 

Cum decorezi livingul

 

      Tentația firească este aceea de a aglomera livingul cu decorațiuni și accesorii. Ar fi bine să nu iei o decizie pripită, pentru că multe obiecte de decor înseamnă că vei avea mai mult de muncă atunci când va trebui să ștergi praful sau să faci curat.

 

     Există însă un alt obiect impunător cu care îți poți decora livingul, mai ales dacă este spațios. Adesea vei întâlni aici un șemineu, care contribuie foarte mult la crearea unei atmosfere calde și confortabile.

 

     Mai poți folosi: vase de porțelan, sculpturi care să amintească de statuile Greciei Antice (chiar și în varianta lor miniaturală), ceasuri cu pendul, tablouri, oglinzi înrămate cu lemn.Mai poți alege o lampă cu picior care să aibă un abajur în stil clasic și pe care s-o poziționezi lângă canapea.

 

     Oglinda nu ar trebui să lipsească din livingul tău, mai ales dacă are ramă aurie sau argintie. Se potrivește foarte bine în camerele cu mobilier de culoare închisă. O poți plasa în spatele canapelei, sau pe șemineu, nu va deranja și în plus va oferi o altă perspectivă întregii camere.

 

Corpuri de iluminat

 

      Chiar și așa, din livingul tău nu ar trebui să lipsească o lampă de podea și un fotoliu, pentru locul de citit sau de uitat la televizor.

 

     Dacă livingul tău este spațios, poți opta pentru un candelabru cu brațe lungi și elegante. Candelabrul este perfect pentru că, dacă este așezat în mijlocul încăperii, distribuie uniform lumina și creează o atmosferă rafinată. Câteva sfeșnice puse pe scrin sau pe masă vor întregi atmosfera și se vor armoniza perfect.

 

Textile

 

     Eleganța este dată de simplitate. Optează pentru un covor persan, în nuanțele dorite de tine dar care să fie în ton cu culoarea mobilei. Perdelele, din materiale de bună calitate, trebuie să fie albe și, pentru o nuanță de culoare, poți opta pentru draperii dintr-un material moale și o culoare elegantă: purpuriu, mov, gri. Le poți amenaja cu cuvertura de pe canapea, sau chiar cu textilele scaunelor. Trebuie să fie în nuanțe de albastru, verde sau turcoaz, dar desigur, aici decizia îți aparține, în funcție de celelalte culori dominante din încăpere.

 


Covor/Perdele

 

     În ceea ce privește covorul, evită materialul sintetic, alege un persan, nuanță dominantă roșu sau verde, modele clasice. Covorul trebuie dispus în centrul camerei, pentru a evidenția cât mai mult podeaua. Poate să nu fie foarte încărcat, un desen simplu și discret este întotdeauna suficient pentru un interior elegant. Perdelele trebuie să fie albe și pot fi completate cu draperii gri sau mov, dintr-un material moale. Cuvertura de pe pat poate fi mai închisă la culoare, dacă este din catifea cu atât mai bine

 

 

 

Culorile stilului clasic

 

 

     În general, culorile ar trebui să fie neutre, alb, sau pastel (bej, crem, galben pal, oliv, auriu). Tapițeriile pot fi în nuanțe pastelate, albastru azuriu, fistic, galben pal. Pereții pot fi îmbrăcați sau nu în tapet. Este important să reții că nu este de dorit ca în această cameră să există un mix de culori obositoare sau să ai un decor supraîncărcat. Investește așadar mai mult în confort și simplitate.

 

 

 

Tehnologii Hi-Tech

 

 

     Faptul că ne dorim un living în stil clasic nu înseamnă că excludem din start tehnologiile fără de care viața noastră nu ar mai fi la fel. Poți încerca de pildă:

 

       ●tehnologiile de tip Smart Home, care conectează aparatele inteligente printr-o simplă aplicație pe mobil. Cred că noi cu toții visăm că atunci când sună alarma ceasului dimineața în bucătărie cafeaua deja să bolborosească, sau să pornim aerul condiționat când încă suntem în drum spre casă.

 

       ●fiindcă livingul este și locul de reîncărcare a bateriilor, am putea să avem aici și un sistem home-cinema.

 

       ●aerul condiționat nu ar trebui să lipsească din living, cu timer și display LED.

 

       ●sistemele de iluminat wireless (sunt conectate mai multe becuri pe care le controlăm prin intermediul unei aplicații pe mobil).

 

 

 

     Reține așadar care sunt aspectele cele mai importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când începi să amenajezi livingul în stil clasic:

 

       ●rezultatul trebuie să fie un spațiu primitor și armonios;

 

       ●se recomandă folosirea culorilor deschise, pentru a crea un spațiu relaxant;

 

       ●nu uita că această cameră este locul tău de refugiu în toate zilele aglomerate, se presupune că aici te poți relaxa cel mai bine;

 

       ●nu e nici o problemă dată decorezi camera cu un covor pufos, pernuțe decorative în culori vii, o cuvertură moale, o perdea mai colorată sau un tablou vesel.