Amenajare living și dining: 120+ idei și sfaturi de amenajare

 

 

amenajare-living-si-dining-1

 

 

 

În orice cămin, livingul și diningul sunt spații foarte importante, iar amenajarea acestor spații nu este chiar floare la ureche. Iată câteva idei de amenajare a unui living și dining moderne, pe care le poți aplica atât la casă, cât și la bloc.

 

   Idei de amenajare pentru livingul tău

      Ce fel de living îți dorești?

      Alege mobilierul în funcție de spațiu

      Stabilește punctul de atracție al livingului

      Pentru câte persoane amenajezi livingul?

      Optează pentru obiecte multifuncționale

      Cum integrezi tehnologia?

      Cum așezi mobilierul

      Lasă spațiu de trecere între piesele de mobilier

      Lumina potrivită pentru living

      Culorile livingului

      Living cu parchet

      Covorul și pernele de decor

    Idei de amenajare pentru diningul tău

      Alege stilul de amenajare potrivit cu restul casei

      Alege piesele de mobilier potrivite

      Cum amenajezi zona de dining

      Lumina în zona de dining

      Țesăturile din dining

 


Idei de amenajare pentru livingul tău

 

Livingul este centrul casei tale, locul în care petreci timp singur sau alături de familie, spațiul în care îți inviți musafirii, sau încăperea în care lucrezi de acasă. Livingul este, așadar, un spațiu multifuncțional și această caracteristică a lui este esențială pentru modul în care vei alege să-l amenajezi.

 

Este drept, se face mereu confuzie între living, cameră de zi, sufragerie, dining, tocmai de aceea o definire a termenilor ar fi necesară, înainte de orice altceva. Confuziile se fac în special pentru că în cazul apartamentelor de bloc este dificil să dăm unui spațiu (de multe ori mic) destinația pe care am dorit-o. Sufrageria din vremea părinților sau bunicilor, camera aceea destinată petrecerilor, sărbătorilor și musafirilor a cam dispărut, fiind înlocuită acum cu o cameră de zi, în care se pot aduna toți membrii familiei, ba chiar și musafirii, atunci când este cazul.

 

Termenul de „sufragerie” nu a ieșit complet din uz, încă mai înseamnă o cameră spațioasă, amenajată și mobilată, în care se servește masa. Sufrageria cuprinde piese de mobilier specifice, precum masa, scaunele, un corp de mobilă (servanta) pe care se pot așeza lucrurile necesare servitului mesei. Sufrageria se află, de altfel, în imediata vecinătate a bucătăriei tocmai pentru ca trecerea între cele două încăperi să fie ușoară.

 

Livingul sau camera de zi este o cameră amenajată special pentru petrecerea timpului pe parcursul zilei. Are o canapea, fotolii, televizorul, biblioteca, dar și alte corpuri de mobilier, în funcție de nevoile personale.

 

Ce fel de living îți dorești?

 

Înainte de a stabili de ce fel de mobilă sau decorațiuni ai nevoie pentru amenajarea interiorului de living, ar trebui să stabilești ce fel de încăpere va fi. Vrei să fie un living sau un loc de luat masa? Vrei să fie sufrageria clasică loc de primire a musafirilor și loc de petrecere pentru aniversări? Vrei să-ți organizezi aici biroul de acasă și biblioteca?

 

amenajare-living-si-dining-2

 

amenajare-living-si-dining-3

 

amenajare-living-si-dining-4

 

amenajare-living-si-dining-5

 

amenajare-living-si-dining-6

 

amenajare-living-si-dining-7

 

 

Alege mobilierul în funcție de spațiu

 

Abia după ce vei stabili ce fel de cameră vrei să fie poți începe să cauți obiectele de mobilier, dar mai întâi stabilește unde și cum le vei așeza în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru că în funcție de dimensiunile încăperii vor fi și ideile legate de așezarea mobilei. De exemplu, nu vei îngrămădi într-un spațiu mic obiecte de mobilier masive, după cum nu vei aduna într-un spațiu mare obiecte de mobilier mici.

 

amenajare-living-si-dining-8

 

amenajare-living-si-dining-9

 

amenajare-living-si-dining-10

 

amenajare-living-si-dining-11

 

amenajare-living-si-dining-12

 

Stabilește punctul de atracție al livingului

 Orice cameră are un punct de atracție. Nu este nevoie să fie ceva situat chiar în centrul încăperii, dar trebuie să existe ceva al ei. De obicei este un obiect care atrage atenția. Poate fi o decorațiune, un tablou, sau poate fi priveliștea care se vede pe fereastră. Toată amenajarea camerei ar trebui să scoată în evidență acel obiect.

 

amenajare-living-si-dining-13

 

amenajare-living-si-dining-14

 

amenajare-living-si-dining-15

 

amenajare-living-si-dining-16

 

amenajare-living-si-dining-17

 

amenajare-living-si-dining-18

 

amenajare-living-si-dining-19

 

Pentru câte persoane amenajezi livingul?

 Este foarte important ca, atunci când vrei să-ți amenajezi livingul, să o faci în funcție de numărul de persoane care se vor bucura de el. Persoanele singure vor dori un living diferit față de un cuplu cu doi copii, un cuplu proaspăt căsătorit sau un cuplu tânăr care lucrează mult de acasă.

 Ca regulă generală, amenajarea unui living la casă (sau amenajarea unei sufragerii la bloc) este mult mai ușoară pentru o persoană singură care va ține cont doar de dorințele și necesitățile sale. În același timp, un cuplu cu doi sau mai mulți copii va trebui să țină seama și de nevoile celorlalți atunci când este vorba de amenajarea unui spațiu comun.

 

amenajare-living-si-dining-20

 

amenajare-living-si-dining-21

 

amenajare-living-si-dining-22

 

Optează pentru obiecte multifuncționale

 Cum faci să amenajezi un living de apartament în care să se simtă bine întreaga familie, ba chiar și bunicii când vin în vizită? Foarte simplu, poți apela, de pildă, la piese flexibile, nu aduna doar niște piese de mobilier disparate. Optează, de pildă, pentru obiecte multifuncționale, în culori neutre, și pentru mobilier modular, ca să poți reconfigura spațiul ușor, ori de câte ori o cer necesitățile. Din fericire, există taburete în care poți depozita cărți sau jucării, biblioteci cu birou integrat sau colțare care-și pot schimba forma în funcție de necesități.

 

amenajare-living-si-dining-23

 

amenajare-living-si-dining-24

 

amenajare-living-si-dining-25

 

amenajare-living-si-dining-26

 

amenajare-living-si-dining-27

 

 

Cum integrezi tehnologia?

 Este foarte puțin probabil ca din livingul tău să lipsească tehnologia fără de care viața modernă ar părea astăzi lipsită de sens: televizorul, consola de jocuri, sistemul audio. Dacă îți amenajezi aici biroul, cu siguranță ai în vedere și un computer, sau poate și o imprimantă. Regula nu este să elimini tehnologia din living, de altfel ar fi imposibil, ci să o integrezi într-o manieră estetică. Astăzi este și mai simplu, pentru că toate aceste device-uri nu mai sunt foarte voluminoase și pot fi integrate cu ușurință în designul unui living.

 

Poate că cel mai problematic obiect ar fi televizorul, fiindcă este greu să te hotărăști dacă vrei să fie vizibil sau nu. Dacă nu vrei să-l ascunzi, dacă de pildă ești mândru de achiziția făcută, poți să amenajezi în jurul lui un centru media. Dacă nu vrei ca televizorul să fie la vedere, atunci îl poți instala într-un dulap sau îl poți masca cu un tablou. Orice variantă alegi însă, este foarte important să ascunzi cablurile, folosind un canal de cabluri discret sau ornamental, după preferințe.

 

amenajare-living-si-dining-28

 

amenajare-living-si-dining-29

 

amenajare-living-si-dining-30

 

amenajare-living-si-dining-31

 

 

Cum așezi mobilierul

 Așezarea mobilierului în spațiu nu ar trebui să fie foarte complicată, dar ar trebui, totuși, să ții seama de câteva aspecte. De exemplu, fiecare piesă de mobilier trebuie să aibă un scop clar, fie că este vorba despre o canapea, un fotoliu sau un anumit tip de covor. Nu trebuie să aduci în living un obiect de mobilier doar pentru că nimeni nu-l agreează în restul camerelor și pare a nu-și găsi locul nicăieri.

 

amenajare-living-si-dining-32

 

amenajare-living-si-dining-33

 

amenajare-living-si-dining-34

 

 

Lasă spațiu de trecere între piesele de mobilier

 Este necesar ca la amenajarea livingului să ții cont de spațiile de trecere, pentru ca accesul la măsuța de cafea sau la căștile uitate pe fotoliu să se facă ușor. Felul în care așezi mobilierul este esențial pentru evidențierea punctului de atracție al camerei pe care deja l-ai stabilit. În jurul lui ar trebui să se găsească fotoliile, canapeaua, măsuța de cafea. Ar trebui să nu lipești canapeaua de perete pentru că în acest fel dai impresia unui spațiu mai mic.

 

amenajare-living-si-dining-35

 

amenajare-living-si-dining-36

 

amenajare-living-si-dining-37

 

amenajare-living-si-dining-38

 

Lumina potrivită pentru living

 Lumina din living trebuie aleasă în funcție de destinația camerei. Dacă te gândești să amenajezi sufrageria pentru relaxare atunci ar trebui ca lumina să fie caldă, dacă dimpotrivă, este un spațiu de lucru, vei avea nevoie de o lumină rece. Pentru veioza sau lampadarul lângă care citești ai nevoie de o lumină care să nu-ți obosească ochii.

 Pentru amenajarea livingului poți opta pentru candelabre, spoturi (mai ales ca să-ți scoată în evidență punctul de atracție al livingului), veioze, lampadare (pentru colțurile întunecate).

 Nu trebuie să uiți că lumina din cameră va modifica adesea culoarea pereților. Albul acestora își va păstra strălucirea în cazul unei lumini neutre, dar va deveni ușor gălbui dacă sunt scăldați într-o lumină caldă.

 

amenajare-living-si-dining-39

 

amenajare-living-si-dining-40

 

amenajare-living-si-dining-41

 

amenajare-living-si-dining-42

 

amenajare-living-si-dining-43

 

amenajare-living-si-dining-44

 

amenajare-living-si-dining-45

 

amenajare-living-si-dining-46

 

Culorile livingului

 În principal, dacă livingul este spațiul folosit de întreaga familie, nu opta pentru o paletă cromatică feminină (tonuri de roz), sau masculină (tonuri de gri închis). Dacă încăperea este orientată spre nord, lumina nu-ți va bate direct în ferestre, așa că vei putea opta pentru tonuri de roșu, oranj sau galben. Dacă este orientată spre sud poți opta pentru tonuri cromatice mai reci (albastru sau verde).

 Dacă ești în căutarea unei soluții cromatice pentru toate tipurile de living și toate gusturile, atunci poți opta pentru culorile neutre (bej, maro, alb sau gri).

 

amenajare-living-si-dining-47

 

amenajare-living-si-dining-48

 

amenajare-living-si-dining-49

 

amenajare-living-si-dining-50

 

amenajare-living-si-dining-51

 

Living cu parchet

 Parchetul este un material de finisaj foarte potrivit în amenajarea livingului. Este ușor de întreținut, oferă un grad sporit de confort și se poate armoniza foarte ușor, din punct de vedere cromatic, cu celelalte obiecte din cameră.

 

amenajare-living-si-dining-52

 

amenajare-living-si-dining-53

 

amenajare-living-si-dining-54

 

amenajare-living-si-dining-55

 

 

Covorul și pernele de decor

 Regula de bază atunci când îți alegi covorul pentru living este aceea că trebuie să ții seama de dimensiunea camerei. Desigur, modelul covorului trebuie să se potrivească cu tematica încăperii.

 În ceea ce privește pernele decorative, acestea trebuie alese în funcție de modelul canapelei. Nu trebuie să alegi nici o mărime prea mare, nici una prea mică. De asemenea, numărul lor este important, prea multe pot aglomera inutil spațiul și să-l restrângă. Prea puține pot oferi mai puțin confort.

 

amenajare-living-si-dining-56

 

amenajare-living-si-dining-57

 

amenajare-living-si-dining-58

 

amenajare-living-si-dining-59

 

amenajare-living-si-dining-60

 

amenajare-living-si-dining-61

 

amenajare-living-si-dining-62

 

 

 

 

Idei de amenajare pentru diningul tău

 

amenajare-living-si-dining-63

 

Amenajarea interiorului unui dining presupune respectarea unor reguli estetice și practice, în esență pentru a profita din plin de spațiul pe care îl avem la dispoziție. De asemenea, un dining poate fi o soluție la bucătăria ta micuță și cam înghesuită, pentru că oricum vei ajunge, în cele mai multe zile, să mănânci în fața televizorului, la masa din camera de zi. Prin urmare, ideea amenajării unui dining nu ar fi deloc rea. Iată câteva idei din care te poți inspira pentru diningul tău.

 

amenajare-living-si-dining-64

 

amenajare-living-si-dining-65

 

 

Alege stilul de amenajare potrivit cu restul casei

 În cazul designului pentru dining, trebuie să ții cont de stilul în care îți este amenajată locuința. Pentru că întreaga ta locuință, indiferent că este la casă sau la bloc, ar trebui să aibă același stil, firește, fiecare cameră având destinația sa. De pildă, nu poți să amenajezi restul casei în stil rustic, iar zona în care iei masa să fie modernă.

 

Ideal ar fi să alegi mobilierul și paleta cromatică în funcție de designul și decorul deja existent în restul casei. De asemenea, nu trebuie să uiți că diningul se află, de multe ori, în prelungirea bucătăriei, sau poate că ți-ar plăcea un open space care să înglobeze zona de dining și cea de living. Tocmai de aceea, nu este recomandat să existe diferențe mari în ceea ce privește stilul de amenajare.

 

amenajare-living-si-dining-66

 

amenajare-living-si-dining-67

 

amenajare-living-si-dining-68

 

amenajare-living-si-dining-69

 

amenajare-living-si-dining-70

 

amenajare-living-si-dining-71

 

amenajare-living-si-dining-72

 

 

Alege piesele de mobilier potrivite

 

După ce ai decis ce stil de amenajare a diningului alegi, te poți concentra pe alegerea mobilierului. Desigur, cea mai importantă piesă de mobilier va fi masa, elementul central pentru orice zonă de dining. Trebuie să acorzi importanță tipului de masă, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție: masa poate fi micuță, pentru 3-4 persoane sau mai mare, pentru 12 persoane. Dacă totuși nu ai o familie numeroasă, ar fi bine să alegi o masă mică sau una pentru 3-4 persoane.

 Spațiul trebuie să fie generos, pentru că în jurul mesei trebuie să așezi scaunele. Și acestea trebuie alese în așa fel încât persoanele să poată sta comod la masă. Trebuie să existe o armonie între designul mesei și al scaunelor din living și dining. Nu poți opta pentru o masă din lemn masiv, cu picioare ornate în stil Regence sau Regency și în jurul ei să pui scaune de plastic. Ideal ar fi ca masa și scaunele să fie din același material.

 

amenajare-living-si-dining-73

https://www.scauneonline.ro/image/cache/BUC244/fotoliu-patchwork-BUC-244-1-500x500.jpg

amenajare-living-si-dining-74

https://www.scauneonline.ro/image/cache/BUC016/scaun-de-bucatarie-BUC-016-bej-1-500x500.jpg

amenajare-living-si-dining-75

https://www.scauneonline.ro/image/cache/BUC018/scaun-de-bucatarie-BUC-018-verde-2-500x500.jpg

amenajare-living-si-dining-76

https://www.scauneonline.ro/image/cache/BUC243/scaun-patchwork-buc-243-1a-500x500.jpg

 

 

Mai există o piesă de mobilier care nu ar trebui să lipsească din această zonă: comoda de dining în care ții tacâmurile și vesela. Este practică fiindcă în cazul acesta nu trebuie să faci drumuri la bucătărie de fiecare dată când trebuie să pui masa.

 

amenajare-living-si-dining-77

 

amenajare-living-si-dining-78

 

amenajare-living-si-dining-79

 

amenajare-living-si-dining-80

 

amenajare-living-si-dining-81

 

amenajare-living-si-dining-82

 

amenajare-living-si-dining-83

 

amenajare-living-si-dining-84

 

amenajare-living-si-dining-85

 

 

Cum amenajezi zona de dining

 Fiindcă nu ai foarte mult spațiu la dispoziție, mai ales dacă locuiești la bloc, ideal ar fi să optezi pentru un open space care să combine doar două încăperi. Cu alte cuvinte, nu ar fi practic să combini bucătăria cu zona de dining și cea de living. Pe de altă parte, ar fi foarte bine dacă ai integra zona de luat masa în living, iar bucătăria să se afle separat. Dacă diningul poate fi amenajat în prelungirea bucătăriei, livingul ar trebui să fie amenajat într-o încăpere separată.

 

 

amenajare-living-si-dining-86

 

amenajare-living-si-dining-87

 

amenajare-living-si-dining-88

 

amenajare-living-si-dining-89

 

amenajare-living-si-dining-90

 

amenajare-living-si-dining-91

 

amenajare-living-si-dining-92

 

amenajare-living-si-dining-93

 

amenajare-living-si-dining-94

 

amenajare-living-si-dining-95

 

 

Lumina în zona de dining

 

Masa din dining ar trebui să fie așezată lângă o fereastră sau ușă de sticlă. Dacă nu este posibil, masa poate fi așezată lângă o sursă de lumină artificială. Tocmai de aceea nu ar fi greșit să optezi fie pentru un candelabru sau o lustră elegantă care să completeze armonios decorul.

 

amenajare-living-si-dining-96

 

amenajare-living-si-dining-97

 

amenajare-living-si-dining-98

 

amenajare-living-si-dining-99

 

amenajare-living-si-dining-100

 

amenajare-living-si-dining-101

 

amenajare-living-si-dining-102

 

amenajare-living-si-dining-103

 

 

Țesăturile din dining

 

Calitatea țesăturilor din dining nu ar trebui să fie inferioară celor din restul casei. Covorul și perdelele ar trebui să fie din materiale de calitate. De asemenea, covorul ar trebui să fie în nuanțe cromatice închise, pentru eventualele accidente din timpul mesei, dar desigur, aceasta este o opțiune personală. Foarte multe zone de dining nici nu au covor.

 

amenajare-living-si-dining-104

 

amenajare-living-si-dining-105

 

amenajare-living-si-dining-106

 

amenajare-living-si-dining-107

 

amenajare-living-si-dining-108

 

amenajare-living-si-dining-109

 

 

Nu este deloc simplu organizezi zona de living sau de dining din locuința ta. În principal, este dificil pentru că trebuie să ții seama de foarte multe elemente și de gusturile celor cu care locuiești. Pe de altă parte, amenajarea acestor zone este o activitate foarte plăcută pentru că ai ocazia de a pune în practică foarte multe idei și de a le experimenta. Poți ține cont de regulile estetice sau de necesități.

 

Amenajarea unui living și a unui dining reprezintă un proiect a cărui finalitate se va vedea atunci când te vei relaxa sau vei lua masa alături de cei dragi, zi de zi, în spațiile imaginate și amenajate de tine.

 

amenajare-living-si-dining-110

 

amenajare-living-si-dining-111

 

amenajare-living-si-dining-112

 

amenajare-living-si-dining-113

 

amenajare-living-si-dining-114

 

amenajare-living-si-dining-115

 

amenajare-living-si-dining-116

 

amenajare-living-si-dining-117

 

amenajare-living-si-dining-118

 

amenajare-living-si-dining-119

 

amenajare-living-si-dining-120

 

amenajare-living-si-dining-121

 

amenajare-living-si-dining-122

 

amenajare-living-si-dining-123

 

amenajare-living-si-dining-124

 

amenajare-living-si-dining-125

 

amenajare-living-si-dining-126