33 de idei de amenajare pentru camera de tineret

 

33-de-idei-de-amenajare-pentru-camera-de-tineret

https://www.pexels.com/photo/woman-in-gray-shirt-sitting-on-bed-3954635/

 

     Când ai copii, îți dorești să le oferi tot ceea ce au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă și completă. Un spațiu personal, intim, o zonă a casei în care să se poată exprima liber și unde să se poată refugia atunci când vor să petreacă timp pe cont propriu este o idee.

     Camera copiilor poate fi decorată într-o mulțime de feluri, în funcție de vârsta, personalitatea și interesele celor mici. Dacă ai un singur copil, s-ar putea ca amenajarea să pară mai simplă decât atunci când ai gemeni sau poate chiar trei copii de vârste diferite.

     Indiferent de caz, încăperea juniorilor rebuie să respecte câteva reguli de bază, dar și să aibă un design prietenos, care să încurajeze creativitatea și care să ofere confortul necesar. Dacă ai nevoie de inspirație iată o serie de idei utile, ușor de pus în aplicare. 

 

 

1. Patul suprapus peste birou

     Dacă nu ai la dispoziție foarte mult spațiu, dar vrei ca fiul sau fiica ta să aibă parte atât de confort, cât și de un loc pentru studiu, această variantă de design este excelentă. Poți monta patul „la etaj”, cu acces pe o scară, iar sub acesta poți poziționa un birou destul de mare, cu un scaun comod și un dulap cu sertare, pentru cărți, caiete și rechizite.


2. Patul baldachin cu luminițe și perdele colorate

     Acest tip de design este perfect pentru o adolescentă sau chiar și pentru o fetiță de vârstă mai mică. Un pat baldachin, cu draperii colorate sau diafane, oferă toată intimitatea necesară și un loc special pentru visare, urmărit seriale și dormit în liniște. Completează spațiul de poveste cu un set de LED-uri, pe care le poți prinde sau înfășura pe cadrul baldachinului.

 

3. Paturile supraetajate pentru frați sau surori

     Dacă ai doi copii, iar aceștia împart o singură cameră, patul supraetajat este cea mai eficientă soluție. Cei mici pot avea propriul spațiu care, chiar dacă se situează în aceeași încăpere, este delimitat și intim. Ai la dispoziție o mulțime de modele de paturi, cu scară verticală sau chiar cu scări ce joacă și rolul de spații pentru depozitare.

 

4. Zone separate pentru odihnă și studiu

     Dacă ai unul sau mai mulți copii care merg la școală sau liceu, aceștia au nevoie de spații separate pentru somn și pentru învățare sau teme. Cu ajutorul designului de interior, împarte, vizual, camera în două zone, una destinată relaxării totale, cu un pat înalt și un fotoliu puf, precum și lumini ambientale, iar alta situată în dreptul geamului, unde poți așeza un mic birou cu un scaun ergonomic, dar extrem de confortabil.


5. Biroul extins în zona ferestrei

     Dacă fiul sau fiica ta studiază mult sau are hobby-uri ce implică multe ore petrecute la birou, optează pentru un spațiu ce se extinde pe toată suprafața peretelui de la fereastră. Poți face un astfel de birou la comandă, adăugând și sertare pentru depozitare. Nu uita să completezi totul cu un scaun de birou cu roți, care să poată fi deplasat ușor.


6. Spațiul de gaming

     Dacă adolescentul tău are o pasiune pentru jocuri pe calculator, amenajează-i un colț de gaming. Alege un birou spațios, care să poată găzdui ecranul mare, tastatura și mouse-ul, precum și controllere, volane sau alte accesorii speciale. De asemenea, alege și un scaun special pentru gaming, ce îi susține postura corectă ore întregi.

 

7. „Cuibul” de lectură pe pervaz

     Ai juniori pasionați de lectură? Fă-le o surpriză extrem de plăcută, amenajând un colț de citit. Dacă structura camerei îți permite, montează un pervaz lat, pe care poți așeza pernuțe, pături și câteva decorațiuni. Nu uita de o lampă prinsă în perete, care să ofere lumina necesară la orice oră.

 

8. Dormitor cu masă pentru machiaj

     Pentru adolescenta pasionată de fashion și make-up, poți amenaja un dormitor chic, simplu, dar extrem de practic și de aspectuos. Alege un dulap încăpător, cu oglinzi pe uși, un pat poziționat pe mijlocul camerei și o masă de machiaj cu oglindă și leduri, accesorizată cu un scaun elegant, tapițat, eventual, cu o catifea roz pudrat.

 

9. Camera cu tematică naturală

     Acest design poate fi potrivit atât pentru o fată, cât și pentru un băiat. Decorează unul dintre pereți cu plante atârnătoare, așezate pe etajere fixate suficient de sus, spre tavan. Adaugă mai multe etajere sau corpuri suspendate, în care să așezi ghivece cu plante suculente, cactuși sau chiar plante cu frunze mari, dacă spațiul permite.

 

10. Tapetul creativ

     Dacă vrei să amenajezi o cameră unică, în care tânărul să se simtă excelent, apelează la magia tapetului. Acesta poate transforma orice loc într-o oază de relaxare sau într-o cameră cool. Alege imprimeuri abstracte, geometrice sau inspirate din natură. Montează tapetul pe un singur perete sau doar în zone strategice, astfel încât să formezi mai multe puncte de interes.

 

11. Peretele cu tablă de scris

     Ai copii care adoră să deseneze sau adolescenți care își fac non-stop liste „to do”? Ajută-i să își exprime creativitatea și interesele cu un perete unic, vopsit cu substanță specială, pe care se poate scrie cu cretă albă sau colorată. Este un proiect unic, foarte apreciat, fără îndoială!

 

12. Pereții colorați

     Cine spune că toți pereții trebuie să fie albi și plictisitori? Dacă tinerii tăi adoră culorile vesele și vor să aibă o cameră cu personalitate, lasă-i să vopsească pereții în nuanțele preferate, alegând, totuși, un ton mai închis pentru peretele din spatele patului. Astfel, vei crea un efect interesant.

 

13. Tavanul înstelat

     Dacă pereții colorați nu sunt pe gustul vostru, poate vă atrage un tavan special, ce va atrage atenția asupra lui, pe timpul nopții. Folosește culoarea neagră și, apoi, pictează stele sau planete cu vopsea fosforescentă!


14. Leagănul suspendat

     Orice adolescent s-ar bucura să aibă în cameră un fotoliu sau un leagăn suspendat de tavan, în care să se poată relaxa. Dacă nu poți fixa un astfel de obiect pe tavan, poți opta și pentru scaune cu suport, ce se pot balansa deasupra podelei.

 

15. Paravanul din bambus

     Acest truc de design poate fi util, mai ales, în cazul în care doi tineri împart aceeași cameră și doresc să aibă parte de mai multă intimitate. Cumpără un paravan din bambus sau din alt material natural, apoi așează-l într-un colț al camerei, unde copiii se pot schimba de haine sau se pot pregăti pentru școală sau liceu, fără să fie deranjați de ceilalți membri ai familiei.

 

16. Literele luminoase

     Știi acele litere cool, voluminoase, iluminate cu becuri colorate? Ele pot fi fixate pe perete sau așezate pe mobilier, pentru un plus de farmec și de personalitate. Copilul tău poate alege câteva litere care formează un cuvânt semnificativ sau chiar numele său.


17. Tablourile caligrafice

     Scrisul caligrafic modern este la modă, iar dormitorul adolescentei tale ar putea beneficia de acest lucru. Găsește tablouri cu unele citate motivaționale, amuzante sau importante pentru copilul tău și prinde-le pe perete, în dreptul biroului sau deasupra patului.

 

18. Harta lumii pe perete

     Tânărul tău este pasionat de călătorii și, deja, a început să exploreze orașe și țări noi? Dacă răspunsul este da, atunci va aprecia, fără îndoială, o hartă răzuibilă prinsă deasupra patului, pe care o poate completa pe măsură ce descoperă locuri noi, în Europa și nu numai!

 

19. Camera monocromă

     Poate că adolescentul tău s-a săturat de mobilier colorat și de perdele vesele, copilărești. Poate că își dorește un spațiu ceva mai modern, cu o notă de maturitate și de seriozitate, care să-l inspire, atunci când lucrează pentru visele lui. În acest sens, o cameră monocromă, în mai multe tonuri de gri, crem sau bej, cu doar câteva accente metalice sau din lemn, poate fi o idee foarte bună.

 

20. Peretele cu postere, oglindă și becuri

     Dacă ai un tânăr pasionat de muzică sau de un stil de viață creativ, amenajează-i un colț cool în camera lui. Lasă-l să lipească afișe cu trupele sale preferate sau alte postere favorite, apoi lipiți împreună, printre imagini, bucăți geometrice de oglindă și câteva aplice de perete.

 

21. Peretele cu viniluri

     Rămânem în zona pasionaților de muzică și recomandăm un design inedit, perfect pentru un adolescent care vrea o cameră potrivită personalității sale. Poți monta pe unul dintre pereții camerei mai multe viniluri, negre sau chiar vopsite, care să formeze un fundal perfect pentru poze sau, pur și simplu, o zonă creativă și originală.

 

22. Design scandinav cu tematică „hygge”

     În Danemarca, oamenii numesc starea de liniște și fericire „hygge”. Acest concept care se extinde și la nivel de design interior se caracterizează prin mobilier simplu, în nuanțe deschise, din lemn natur și țesături organice, dar și multe perne și pături pufoase, luminițe și lumânări parfumate.

 

23. Fotografii „pe sârmă”

     Dacă adolescentul tău își adoră grupul de prieteni și merge foarte des cu ei în aventuri, fă-i cadou un aparat de tip Polaroid, apoi agățați, împreună, pozele pe o sfoară, cu ajutorul unor cârlige din lemn sau plastic. Prindeți sfoara pe perete, sub formă de ghirlandă sau în formă de inimă. Este un truc cool și simplu, care schimbă aspectul întregii încăperi.

 

24. Dormitorul ultrafuncțional

     Camera copiilor tăi nu este foarte încăpătoare, dar, totuși îți dorești să folosești la maximum spațiul disponibil? În acest caz, optează pentru pat cu ladă de depozitare, un birou prins în perete, care se poate strânge, precum și un scaun pliant, dar extrem de confortabil, odată ce este montat.

 

25. Tejgheaua de make-up

     Dacă fiica ta iubește să se machieze, dar este nevoită să împartă camera cu fratele mai mic, îi poți mulțumi pe amândoi. Montează, pe unul dintre pereții mai puțin aglomerați, o tejghea lungă și subțire, pe care adolescenta să își poată păstra trusa de farduri. Adaugă un scaun înalt rotativ, care ocupă foarte puțin loc și este suficient de confortabil pentru o sesiune de machiaj. Adăuga pe perete și o oglindă subțire, de-a lungul etajerei și ți-ai făcut fiica fericită.

 

 

26. Ușa colorată, cu oglindă

     Dacă nu există suficient spațiu pentru o oglindă de sine stătătoare, poți improviza și găsi o soluție cool pentru camera adolescentului tău. Vopsește interiorul ușii în nuanța sa preferată, apoi aplică o oglindă pe toată lungimea ușii sau pe jumătate, în funcție de preferințe. Poți folosi atât o oglindă dreptunghiulară, cât și una ovală.

 

27. Minidressingul

     Orice tânăr își dorește să aibă haine în tendințe și să își poată crea ținute chic, zi de zi. De aceea, un stander cu umerașe și cu spații de depozitare pentru încălțări și accesorii poate fi o idee minunată pentru camera copilului tău. Pune-l de-a lungul unuia dintre pereți și nu vei regreta!

 

28. Decorațiunile și benzile neon

     Dacă ai un adolescent care adoră tehnologia și designul fresh, amenajează-i camera cu benzi neon, prinse de-a lungul mobilierului. Poți adăuga și figurine neon, precum cactuși, ananași, păsări flamingo sau alte forme pe gustul copilului tău.

 

 

29. Zona de antrenament

     În cazul în care tânărul tău este sportiv sau, pur și simplu, îi place să facă antrenamente, pilates sau yoga, încurajează-i aceste pasiuni sănătoase. Lasă un colț de cameră liber, pentru a putea întinde o saltea, apoi, prinde în perete un corp cu mai multe spații fără uși, unde să-și poată depozita gantere, benzi elastice, o boxă portabilă și alte accesorii pentru sport.

 

30. Biroul vintage

     Nu toți tinerii sunt atrași de un design interior super modern. Unii dintre ei au o pasiune pentru lookul vintage sau retro. Dacă și ai tăi sunt la fel (sau măcar unul), amenajează-i o cameră chic, include un birou clasic din lemn masiv, cu sertare și ornamente. Nu uita de un scaun elegant, tapițat cu piele ecologică maro sau catifea verde smarald, roșu rubin sau albastru regal. Pune biroul la fereastră și adaugă perdele lungi, până la podea.

 


31. Dormitorul plin cu texturi boho chic

     Orice adolescent are nevoie de un spațiu sigur, liniștit și intim, în care să se simtă protejat. Unele persoane își găsesc relaxarea supremă într-un spațiu care emană căldură atât prin culori, cât și prin texturi. Pentru a obține un astfel de efect, folosește un covor pufos, cu fir lung, precum și pături sau perne decorative din diferite fibre și texturi plăcute.

 

32. Spațiul pentru întâlniri cu prietenii

     Tânărul din casa ta e mare amator de oaspeți. De ce nu l-ai ajuta să obțină cel mai plăcut spațiu pentru discuții și jocuri chiar în camera lui? Pe lângă pat și birou, amenajează o zonă în care să așezi câteva fotolii tip puf, taburete și perne, toate în culori vii și asortate. Poți adăuga și o măsuță joasă sau, în loc de aceasta, poți folosi un alt taburet cu suprafața mai tare.


33. Biroul separat sau patul ascuns

     Uneori, tinerii simt nevoia de mai multă intimitate și mai mult loc disponibil, doar pentru ei. De aceea, a studia în dormitor sau a dormi în aceeași cameră în care își fac temele poate fi neplăcut. Separă patul de birou cu un corp de mobilier dreptunghiular sau pătrat, cu spații în care pot fi așezate diverse decorațiuni sau cutii pentru depozitare.

 

     Există atât de multe idei creative, încât singura limită poate fi imaginația. Așadar, dacă juniorul tău vrea să reamenajeze, puneți împreună în practică unele dintre ideile de mai sus!