Stilul scandinav în amenajările interioare: caracteristici și piese de mobilier specifice stilului nordic
Stilul scandinav în amenajările interioare: caracteristici și piese de mobilier specifice stilului nordic
sursă foto: https://imgur.com/9yg8Epf via Shutterstock
În ceea ce privește confortul, nordicii au învățat să-și creeze, într-un mod autentic, foarte simplu și în strânsă legătură cu natura, confortul în propriile locuințe. Amenajările în stil nordic sunt gândite astfel încât să creeze o stare de liniște interioară, liniște pe care fiecare dintre noi și-o dorește într-un fel sau altul.
Iată, așadar, unul dintre cele mai importante motive pentru care stilul scandinav a fost adoptat în multe țări, inclusiv în România: oamenii au nevoie de spații calde, primitoare, relaxante, confortabile, de locuințe în care să-și găsească liniștea la finalul zilelor pline. Dacă te gândești să-ți reamenajezi locuința sau dacă vrei să găsești doar câteva elemente pe care să le adaugi, astfel încât să creezi o atmosferă hygge în casa ta, ai ajuns în locul potrivit: în rândurile următoare îți prezentăm principalele caracteristici ale stilului scandinav, cele mai importante piese de mobilier specifice stilului nordic, dar și câteva trucuri prin care poți să-ți transformi locuința într-un spațiu hygge.
sursă foto: https://imgur.com/pfhvWwR via Shutterstock
Cuprins
Începuturile stilului scandinav
Caracteristicile stilului scandinav
Piese de mobilier specifice stilului scandinav
Caracteristicile stilului scandinav în funcție de țară
Amenajări interioare în stil danez
Amenajări interioare în stil suedez
Amenajări interioare în stil finlandez
Cum îți amenajezi locuința în stil nordic - trucuri utile
Cum creezi atmosferă hygge în locuința ta fără mari bătăi de cap
Începuturile stilului scandinav
Pentru a înțelege mai bine stilul scandinav, este necesar să vorbim, în linii mari, despre începuturile acestuia. În primul rând, nordicii și-au creat propriul stil de amenajare, destul de asemănător cu minimalismul la prima vedere, ca parte din stilul de viață - stil de viață care este puternic influențat de condițiile meteorologice. Iernile lungi, cu zile foarte scurte, în care se întunecă devreme, îi determină să-și petreacă o bună parte din timp în interiorul caselor - astfel, nordicii și-au dorit să-și transforme locuințele în spații funcționale, practice, organizate și confortabile în egală măsură.
Organizarea extrem de eficientă a fost și este, într-adevăr, influențată de dimensiunile reduse ale caselor nordice. În acest context, oamenii au trebuit să găsească tot felul de moduri prin care să creeze o atmosferă cât mai prietenoasă, cu puține elemente, în spații de mici dimensiuni. Acest lucru este în strânsă legătură cu filosofia de viață scandinavă, care spune că, pentru a fi fericiți și liniștiți, nu avem nevoie, de fapt, decât de foarte puține lucruri.
Mai mult decât atât, filosofia scandinavă se bazează pe faptul că bucuria stă în lucruri simple, mici, așa cum este o băutură caldă savurată într-un fotoliu confortabil, în timp ce stăm înveliți cu o pătură pufoasă - iată o imagine reprezentativă pentru ceea ce înseamnă hygge.
Caracteristicile stilului scandinav
Dacă ar fi să descriem stilul scandinav doar prin trei cuvinte, cu siguranță că acelea ar fi confort, funcționalitate și natură. Iar când spunem natură, nu ne referim la abundența plantelor decorative, deși acestea fac parte, într-adevăr, din rândul elementelor decorative, ci ne referim mai degrabă la modul în care nordicii încearcă să se conecteze la natură, deși sunt nevoiți să petreacă o bună parte din timp în casă. Astfel, ei integrează în amenajările interioare piese de mobilier fabricate din materiale naturale și valorifică palete cromatice care se inspiră din culorile naturii.
Privind în detaliu caracteristicile stilului scandinav în amenajările interioare, putem să observăm următoarele:
●stilul nordic valorifică lumina naturală - atât pentru crearea atmosferei plăcute, confortabile, cât și pentru crearea impresiei unui spațiu mai mare, mai aerisit;
●de asemenea, stilul nordic valorifică lumina artificială, cu ajutorul a numeroase corpuri de iluminat: lămpi, lampadare, veioze - vedem, așadar, că iluminatul ambiental joacă un rol esențial;
●amenajările interioare în stil scandinav se bazează pe un număr redus de piese de mobilier, iar acestea sunt compacte, multifuncționale, prevăzute cu multiple spații de depozitare și, în general, fabricate din lemn natural;
●stilul scandinav se caracterizează prin linii extrem de simple, asemănătoare cu cele pe care le întâlnim și în amenajările în stil minimalist;
●stilul nordic valorifică paletele cromatice alcătuite în cea mai mare măsură din culori neutre, deschise, iar albul este frecvent întâlnit în amenajările interioare scandinave;
●culorile vibrante de accent se regăsesc în majoritatea amenajărilor interioare în stil scandinav;
●din amenajările în stil nordic nu lipsesc elementele decorative inspirate din frumusețea naturii, așa cum sunt plantele naturale, dar nici țesăturile din materiale naturale, plăcute la atingere și călduroase (pături, covoare confecționare din lână, in, bumbac organic etc.)
sursă foto: https://imgur.com/Ndaib4K via Shutterstock
Piese de mobilier specifice stilului scandinav
După cum ai descoperit deja, stilul scandinav se caracterizează prin folosirea mobilierului simplu, compact, fabricat din lemn în culori deschise, multifuncțional și prevăzut cu multiple spații de depozitare. Preferința nordicilor pentru acest tip de mobilier poate fi justificată prin două motive: unul practic, ce ține de eficientizarea spațiilor de mici dimensiuni, și unul psiho-emoțional, ce ține de crearea atmosferei confortabile și primitoare. Din amenajările scandinave nu lipsesc scaunele, canapelele confortabile, sobele metalice, toate fabricate din materiale de calitate, rezistente, care trec cu brio proba timpului. Printre cele mai des întâlnite materiale se numără lemnul natural și piatra naturală.
●Scaunul Lalea, al cărui design a fost gândit de Eero Saarinen în anii ‘50
sursă foto: https://imgur.com/j31LKfM via Shutterstock
●Scaunul Y sau Wishbone, al cărui design a fost conceput de Hans Wegner, în anii ‘40
sursă foto: https://imgur.com/e1pRzTD via Shutterstock
●Scaunul Stool, modelul cu nr. 60, al cărui design a fost gândit de Alvat Aalto, tot în secolul XX
sursă foto: https://imgur.com/9cOONY1 via Shutterstock
Caracteristicile stilului scandinav în funcție de țară
În linii mari, caracteristicile stilului scandinav sunt aceleași, indiferent de țara nordică la care ne referim: Danemarca, Suedia, Finlanda. Există, totuși, câteva particularități pe care le vom prezenta în rândurile următoare, căci te-ai putea ghida după acestea în amenajarea locuinței tale, astfel încât, în funcție de dorințe și preferințe, să obții un stil autentic danez, autentic suedez sau autentic finlandez.
Amenajări interioare în stil danez
Dintre toate stilurile nordice de amenajare, stilul danez este, cu siguranță, cel mai popular în zilele noastre. Explicația este foarte simplă: conceptul hygge a luat naștere în Danemarca, motiv pentru care cei care au aflat despre el au dorit să cunoască în profunzime stilul de viață al danezilor. Și cum putem oare să ne raportăm la un stil de viață fără a lua în considerare și mediul în care locuiesc oamenii?Așadar, amenajările interioare în stil danez respectă filosofia hygge, astfel că spațiile sunt simple, cu puține piese de mobilier, extrem de practice și confortabile. Vorbim, pe scurt, de locuințe prietenoase, locuințe transformate în acasă.
Principalele elemente ale unei amenajări daneze autentice sunt următoarele:●liniile simple;
●culorile neutre, deschise, care se armonizează cu cele de accent (galben, verde, albastru);
●camerele bine luminate: atât lumina naturală, cât și lumina artificială este valorificată la maximum în amenajările daneze;
●număr redus de piese de mobilier (din lemn natural);
●numărul redus de elemente decorative;
●țesăturile confecționate din materiale naturale, plăcute la atingere: bumbac organic, in, lână - acestea pot varia de la un sezon la altul.
sursă foto: https://imgur.com/0cKjCV2 via Shutterstock
Amenajări interioare în stil suedez
Stilul suedez se aseamănă din multe puncte de vedere cu stilul danez: ambele valorifică materialele naturale, lumina naturală, mobilierul simplu și multifuncțional. Totuși, stilul suedez are anumite particularități, precum prezența liniilor curbe și aspectul cu influențe rustice. Alte caracteristici definitorii ale stilului suedez sunt simetria și paleta cromatică strălucitoare, care are rolul de a capta razele soarelui.
sursă foto: https://imgur.com/EznnadZ via Shutterstock
Amenajări interioare în stil finlandez
Mutându-ne atenția către stilul finlandez, este ușor să remarcăm următorul lucru: culorile strălucitoare sunt prezente și în amenajările interioare finlandeze, însă ca accent. Prin urmare, în casele finlandezilor găsim covoare, perne, pături colorate, care contrastează cu albul predominant al pereților, al pardoselii sau al pieselor de mobilier.
De asemenea, imprimeurile colorate, inspirate din elemente naturale, sunt nelipsite din amenajările specifice acestui stil nordic.
sursă foto: https://imgur.com/1yUYmCH via Shutterstock
Cum îți amenajezi locuința în stil nordic - trucuri utile
Simți că stilul nordic se potrivește cel mai bine cu stilul tău de viață și vrei să-ți transformi întreaga locuință ghidându-te după principiile acestuia? Ei bine, există câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, pentru a obține o amenajare în stil nordic ca la carte.În primul și în primul rând, este esențial să înțelegi că, la fel ca minimalismul, care este o „extensie” a unui stil de viață cât mai simplu, stilul nordic reflectă o viață trăită în tihnă, o viață în care nu ai nevoie decât de puține lucruri pentru a simți fericirea.
Iată câteva sfaturi practice de care să ții cont indiferent dacă optezi pentru stilul scandinav:
●Rezumă-te la câteva piese de mobilier, adică la cele care sunt absolut necesare. Tocmai pentru că locuința ta va avea doar câteva piese, este extrem de important ca acestea să fie multifuncționale și prevăzute cu multiple spații de depozitare. Optează, de exemplu, pentru un pat sau pentru o canapea extensibilă cu lădiță de depozitare. De asemenea, alege mobilier din lemn natural, de calitate, pentru a te putea bucura de el pe termen lung și pentru a nu fi necesar să faci schimbări costisitoare mult prea des.
●Mizează pe o paletă cromatică neutră și valorifică, pe cât posibil, albul. Evidențiază încăperile locuinței tale cu ajutorul culorilor de accent. Asigură-te că armonia cromatică este nelipsită și încearcă, pe cât posibil, să te rezumi la trei culori.
●Alege țesături confecționate din materiale naturale: lână, mohair, bumbac, in. Acestea nu trebuie să lipsească dintr-o amenajare în stil nordic - mai ales în sezonul rece, când contribuie nu doar la crearea atmosferei, ci și la îmbunătățirea confortului termic.
●Optează pentru elemente decorative inspirate din natură - fie că vorbim despre plante naturale sau despre o pătură cu imprimeu cu o pădure. De asemenea, nu te sfii să folosești culori mai îndrăznețe (roz, galben, verde, albastru, turcoaz) ca accent.
●Optează pentru podea din lemn natural.
●Îmbină lemnul cu finisajele din metal: o masă de dining care combină cele două materiale se integrează perfect într-o amenajare în stil nordic.
●Menține-ți locuința perfect organizată. Dezordinea sau aglomerarea obiectelor nu face parte de pe lista caracteristicilor stilului scandinav. Nu uita că fiecare obiect trebuie să aibă un rol bine definit, la fel cum se întâmplă și în amenajările interioare în stil minimalist. Principiul less is more rămâne valabil și atunci când vorbim despre stilul scandinav, fie el danez, suedez sau finlandez.
●Dacă alegi să folosești perdele, optează pentru materiale ușoare, transparente, care permit luminii naturale să pătrundă. La fel de bine poți renunța la perdele - în sufragerie, de exemplu.
Cum creezi atmosferă hygge în locuința ta fără mari bătăi de cap
Poate că nu vrei să-ți reamenajezi întreaga locuință, dar ți-ar plăcea să creezi, pe cât posibil, o atmosferă hygge sau măcar un colț hygge unde să te relaxezi ori de câte ori simți nevoia să iei o pauză și să stai tu cu tine sau cu cei dragi sufletului tău.
Ei bine, poți face acest lucru fără prea mari bătăi de cap și fără costuri care să-ți dea bugetul peste cap. Această misiune va fi și mai ușoară mai ales dacă locuința ta este amenajată în stil minimalist sau în stil modern - fiecare dintre acestea având o mulțime de lucruri în comun cu stilul scandinav. În plus, ele pot coexista și, cu puțină inspirație, se pot armoniza foarte ușor.
Așadar, iată cum poți crea o atmosferă hygge fără să fie necesar să muți casa „cu susul în jos” și fără să fie necesar să investești sume prea mari:
●Înainte de orice altceva, renunță la lucrurile de care, de fapt, nu ai nevoie. Hygge înseamnă simplitate - reamintește-ți de principiul minimalist less is more. Prin urmare, vinde sau donează lucrurile care îți aglomerează spațiul, fie că e vorba despre câteva elemente decorative care nu se potrivesc atât de bine cu stilul tău de acum sau despre măsuța veche de cafea pe care o depozitezi de atâta timp în debara, tot așteptând să-i găsești un nou loc într-o bună zi. Acum este momentul să faci acest lucru: donează-i-o cuiva care chiar are nevoie de ea și în sufrageria căruia s-ar integra de minune. În casa ta și-a îndeplinit rolul, e timpul să meargă mai departe.
●Valorifică la maximum lumina naturală. Renunță la perdele sau, dacă nu te încântă prea tare această idee, alege unele din materiale subțiri, transparente, care permit luminii să pătrundă și, astfel, să facă spațiul să pară mai mare și mai aerisit.
●Alege corpuri de iluminat de tipul veiozelor, lămpilor, lampadarelor și amplasează-le strategic, astfel încât să obții o bună iluminare a fiecărei încăperi, dar și o atmosferă caldă, prietenoasă, care să te îmbie la relaxare și la momente tihnite alături de cei dragi.
●Integrează în decor plante naturale. Acestea îți vor da o stare de bine și te vor ajuta să te conectezi la frumusețea naturii chiar și atunci când vizionezi un film în living sau când gătești o prăjitură delicioasă în bucătărie.
●Înlocuiește țesăturile din materiale sintetice cu țesături din materiale naturale. Acestea sunt, într-adevăr, mai costisitoare, dar calitatea lor se va reflecta prin rezistența sporită în timp, precum și prin senzația plăcută pe care o vei avea ori de câte ori le vei atinge.
●Creează-ți propriul „colț hygge”: poate fi vorba de un fotoliu confortabil pe care să-l amplasezi lângă fereastra din living, în care să te cuibărești în serile de iarnă cu o băutură caldă, în timp ce te învelești cu o pătură pufoasă și călduroasă.
Concluzie
Fie că vrei să-ți reamenajezi întreaga locuință în stil scandinav, fie că vrei să adaugi doar câteva elemente decorative pentru a crea în casă atmosfera hygge, te invităm să pui în aplicare sfaturile și trucurile pe care ți le-am prezentat în rândurile anterioare. În final, îți reamintim că ai nevoie doar de câteva lucruri esențiale pentru a simți fericirea - iar acest principiu este valabil nu doar în amenajările interioare în stil scandinav. Este un principiu de viață general valabil, pentru că hygge nu este doar un stil de design interior. Hygge este un stil de viață. De viață trăită în tihnă.
sursă foto: https://unsplash.com/photos/AczSq6QLv_s
Lasă un comentariu