Semnificația culorilor - descifrează limbajul cromatic al spațiilor!

Postat de Scaune Online 23.07.2019 0 Comentarii

Semnificația culorilor - descifrează limbajul cromatic al spațiilor!

 

 

 

 

 

Semnificatia culorilor

sursa foto: https://pixabay.com/photos/living-room-house-interior-design-2583032/

 

 

 

 

 

     Culorile reprezintă un ingredient esențial al vieții noastre, pentru că acestea transmit emoție, creează stări de spirit și ne pot influența energia. Impactul emoțional pe care nuanțele care ne înconjoară le pot avea asupra noastră este unul puternic, întrucât tiparul de gândire vizual este cel mai des întâlnit în rândul oamenilor. Cu alte cuvinte, este aproape imposibil să nu asociem ceea ce vedem cu ceea ce gândim sau simțim. Studiate intens și de către principiile Feng Shui, culorile au o însemnătate aparte și atunci când vine vorba despre amenajările interioare.

 

 

     Dacă te pregătești să îți renovezi locuința și vrei să fii sigur că nuanțele pe care le vei alege pentru pereții casei tale, pentru mobilier sau accesorii sunt cele care să îți dozează corect energia și îți redau starea de spirit pe care o cauți într-o anumită încăpere, ai ajuns unde trebuie. Ți-am pregătit mai jos toate conotațiile culorilor și toate efectele pe care acestea le pot avea supra ta, dar și sfaturi de combinare a nuanțelor, pentru un efect excepțional asupra energiei tale interioare.

 

 

 

 

Alb

 

 

Semnificatia culorilor-alb

sursa foto: https://pixabay.com/photos/living-room-couch-sofa-chair-table-2174575/

 

 

     Albul, încadrat în categoria non-culorilor, este simbolul purității, al concentrării și al atenției. Cei care preferă albul sunt, de obicei, persoane prudente și foarte inteligente, dar totodată sunt caracterizate de bunătate, blândețe, sinceritate și candoare. Oamenii care preferă albul se adaptează foarte ușor la schimbările care pot apărea în jurul lor, punându-i de cele mai multe ori pe ceilalți pe primul loc.

 

 

     Atunci când vorbim despre amenajarea unui spațiu în tonuri de alb, e bine să știi că nuanțele care pleacă de la această bază vor oferi încăperii o energie pozitivă, vor da senzația de curățenie și vor atrage lumina naturală ca un magnet. Deseori combinat cu culorile metalice, albul este asociat cu energia metalului, care înseamnă putere și stabilitate.

 

 

     Dacă te pregătești să folosești albul în casa ta, îți recomandăm să eviți amenajarea bucătăriei sau a băii cu această culoare, din motive evidente. Albul este o culoare sensibilă, așa că fiecare fir de praf va fi vizibil pe o suprafață albă. Albul ar fi mai degrabă indicat în amenajarea unui spațiu de lucru sau a unei sufragerii, încăperi care vor da senzația unui perimetru mai larg decât cel real și te vor ajuta să te deconectezi complet, după o zi plină.

 

 

     Desigur, fiind foarte versatil, avantajul cel mai mare al albului este că poate fi combinat cu oricare altă culoare. De aceea, îți recomandăm să apelezi la accesorii pe măsură pentru o cameră pe care ai ales să o decorezi în alb, în culori aprinse, care vor crea contrastul perfect. Poți opta pentru un scaun de bar intens colorat sau pentru o plantă suculentă, care vor echilibra vizual întreg spațiul.

 

 

 

 

Gri

 

 

Semnificatia culorilor-gri

sursa foto: https://pixabay.com/photos/living-room-blue-blue-painting-3498914/

 

 

     Nicio altă culoare nu ar putea reprezenta precauția și calmul mai bine decât griul. Prin alegerea acestei nuanțe pentru design-ul interior al casei tale vei putea crea un spațiu potolit, care îți va oferi pacea de care ai nevoie. Persoanele care preferă această culoare sunt foarte muncitoare și potrivite pentru o carieră în domeniul afacerilor, inspiră încredere și sunt, în general, conservatoare. De cele multe ori, iubitorii de gri aleg o viață sigură, fără riscuri sau stres, căutând în permanență balanța în tot ceea ce fac.

 

 

     Ținând cont de aceste aspecte, îți recomandăm să utilizezi această culoare pentru amenajarea unui birou sau a unui living în care îți petreci timpul liber citind sau studiind, griul inducând o stare de concentrare. Pentru o încăpere în care predomină griul, piesele de mobilier clasice sunt cele mai potrivite, însă poți îndrăzni la mai mult de atât. Un mobilier minimalist ar completa de minune o cameră ale cărei pereți sunt colorați în gri.

 

 

     Mai poți folosi griul pentru un singur perete dintr-o cameră, cel pe care ai montat televizorul, în sufragerie sau în dormitor, întrucât această culoare va ajuta ochiul să nu obosească prea curând. Griul creează un contrast excelent cu accesoriile albe, cum ar putea fi ramele de fotografii sau o masă de cafea.

 

 

 

 

Roșu

 

 

Semnificatia culorilor-rosu

sursa foto: https://pixabay.com/photos/living-room-apartment-red-white-1032732/

 

 

     Trecem la culorile intense și începem cu preferatul celor mai mulți - roșul. O culoare sinonimă cu pasiunea și energia, roșul este deseori asociat și cu focul, cel care sprijină energia vieții. Aceasta este o culoare stimulativă, despre care se spune că ar putea vindeca depresia. Fiind și culoarea sângelui, despre roșu se crede că ar putea intensifica bătăile inimii, ritmul respirației și chiar tensiunea.

 

 

     Persoanele care iubesc această culoare sunt îndrăznețe, pasionate de tot ceea ce fac, ambițioase și deseori provocatoare. Limita între aceste calități și extrema cealaltă este una foarte fină, pentru că iubitorii de roșu pot trece ușor la stări de agitație, irascibilitate sau chiar impulsivitate.

 

 

     De aceea, roșul este ideal pentru un spațiu destinat activităților care nu au legătură cu relaxarea sau odihna. Te poți bucura de această culoare intensă într-o bucătărie, de pildă, unde ai nevoie de energie pentru a încerca noi rețete și te-ai putea bucura alături de familie de pofta de mâncare pe care roșul o poate induce. Mai poți folosi roșul într-un spațiu de lucru, unde poți contrasta impactul acestei nuanțe pe care ai folosit-o pentru vopsirea pereților cu griul liniștitor al unui scaun de birou comod.

 

 

     Nu îți recomandăm să folosești roșul în dormitor, pentru că această culoare te va solicita vizual suficient de mult, încât să îți fie foarte greu să adormi.

 

 

 

 

Galben

 

 

Semnificatia culorilor-galben

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/geometric-decoration-5836/

 

 

     Galbenul este deseori asociat cu energia pământului, deși culoarea aparține mai degrabă soarelui. Fără îndoială, aceasta ridică instantaneu vibrația locului în care este folosită și înveselește pe oricine o privește. Se spune că galbenul oferă un simț de stabilitate și îngrijire, aducând totodată spațiului în care se află o claritate și o candoare aparte.

 

 

     Cei care sunt îndrăgostiți de această culoare sunt plini de originalitate și imaginație, sunt spirituali, cu un simț al umorului dezvoltat și foarte generoși. Se pot lăuda cu un nivel al empatiei ridicat și cu o veselie contagioasă. Tot ei pot ajunge să fie egoiști, timizi din cale afară sau perfecționiști, însă nu am trece aceste atribute la capitolul defecte.

 

 

     Dacă galbenul ți se pare a fi prea strident pentru a colora o cameră întreagă în această nuanță, poți opta pentru un design simplist, în culori mai domoale, și poți completa design-ul cu obiecte decorative sau articole de mobilier de un galben intens, care să dea o notă de originalitate încăperii. De exemplu, un scaun de birou pentru copii ar da o notă veselă camerei celor mici, iar o canapea galbenă ar fi punctul de atracție al sufrageriei tale.

 

 

     De asemenea, galbenul te-ar putea ajuta să deschizi mult o cameră în care lumina naturală nu poate ajunge, așa cum ar putea fi cazul unui hol fără geamuri.

 

 

 

 

Roz

 

 

Semnificatia culorilor-roz

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-printed-bed-linen-763148/

 

 

     Mai rămânem puțin cu gândul la culorile vesele și calde, îndreptându-ne atenția către o culoare care a revenit la modă acum câțiva ani, grație nuanței de roz pudrat. Aceasta este parcă special creată pentru a fi folosită în medii primitoare, în care calmul domnește, iar zâmbetele sunt la ele acasă.

 

 

     Persoanele care se declară a fi fane ale rozului sunt, fără îndoială, fermecătoare, romantice și foarte talentate. Candoarea acestei culori le „trădează” naivitatea și blândețea, dar și nevoia de a fi în permanență iubite și apreciate. Fragilitatea iubitorilor nuanțelor de roz este încadrată în lista lungă de calități pe care aceștia le au.

 

 

     O cameră în care predomină rozul este un spațiu în care te vei simți protejat și îți vei putea manifesta afecțiunea față de cei dragi. Culoarea este cel mai des utilizată în decorarea camerelor de fetițe, însă aceasta s-ar potrivi de minune și într-un dormitor matrimonial, unde va crea ideea de spațiu larg și aerisit. Mai poți folosi rozul și în paleta de culori a băii, unde ai putea induce senzația de intimitate absolută, sau chiar în living, unde poți asorta culoarea unui scaun de relaxare cu multe alte obiecte de decor sau piese de mobilier roz.

 

 

 

 

Maron și bej

 

 

Semnificatia culorilor-maro

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/bed-bedroom-blue-brown-172872/

 

 

     Maronul și bejul sunt culori care fac din orice încăpere un spațiu serios și cumpătat. Aceste nuanțe merg de minune cu mobilierul clasic, din lemn masiv, și sunt ideale pentru dormitoare matrimoniale sau pentru birouri. Maronul poate fi folosit, așadar, cu succes într-un mediu office, acolo unde ar trona un scaun directoral.

 

 

     Cei care iubesc maronul și bejul sunt persoane de încredere, cu un simț al umorului subtil și foarte loiali. Seriozitatea ocupă primul loc în topul calităților acestor persoane, iar simplitatea lor îi face să fie ușor de integrat în orice grup.

 

 

     Alege să folosești aceste două culori cu măsură, pentru a nu da o notă prea sobră casei tale. Poți asorta aceste nuanțe cu altele mai calde, precum este galbenul, sau culori marine, ca albastrul, verdele sau turcoazul, pentru a echilibra paleta din încăpere și a crea din spațiul casei tale un loc primitor și plăcut.

 

 

 

 

Albastru

 

 

Semnificatia culorilor-albastru

sursa foto: https://pixabay.com/photos/wall-furniture-design-apartment-416060/

 

 

     Și dacă tot am amintit de culori marine, hai să aflăm mai multe și despre cea mai des folosită dintre ele. Albastrul este deseori asociat cu energia apei și creează în locurile unde este folosit o stare de meditație și introspecție, care ajută foarte mult la concentrare. Efectul său calmant face ca cei mai mulți oameni să utilizeze această culoare pentru dormitor sau baie, nuanța aducând o notă de intimitate pe care nicio altă culoare nu o poate atinge.

 

 

     Persoanele care iubesc albastrul sunt încrezători în forțele proprii și foarte sensibili. Acestea aspiră constant la armonie și pace, formând cu cei din jurul lor relații puternice, bazate pe respect. Deși au tendințe perfecționiste, pasionații de albastru au răbdare și muncesc în permanență să își atingă scopurile.

 

 

     S-a demonstrat faptul că, în antiteză cu roșul, albastrul poate încetini respirația și bătăile inimii, deci poți utiliza această culoare cu succes în dormitor și în baie, încăperile din casă unde ne petrecem cel mai mult timp. De asemenea, se pare că albastrul poate fi folosit pentru a crea o senzație de răcoare în casă. Reține, însă, faptul că tot ce e în exces strică, așa că încearcă să combini albastrul cu alte nuanțe complementare, pentru a nu abuza prea mult de această culoare.

 

 

 

 

Verde

 

 

Semnificatia culorilor-verde

sursa foto: https://pixabay.com/photos/bedroom-bed-pillows-headboard-1158264/

 

 

     O încăpere în care predomină culoarea verde nu are cum să nu te echilibreze emoțional în câteva secunde. Asociată cu energia lemnului, nuanța este preferată mai ales de către cei care își ghidează existența după principiile generozității, ale perseverenței, ale rafinamentului și răbdării. Verdele este culoarea oamenilor loiali și foarte grijulii, care sunt caracterizați de inteligență și disponibilitatea de a învăța în permanență lucruri noi.

 

 

     Verdele ajută la instaurarea stării de liniște, așa că este recomandat să fie folosit mai ales în design-ul dormitoarelor. Poți opta pentru vopsirea pereților într-un verde pal sau în asortarea diverselor piese de mobilier cu accesorii de un verde aprins, care să te ajute să te relaxezi în câteva momente. Mai poți redecora sufrageria cu perne decorative, cuverturi covoare sau scaune de living verzi.

 

 

 

 

Violet

 

 

Semnificatia culorilor-violet

sursa foto: https://pixabay.com/photos/violet-room-bed-interior-home-2925804/

 

 

     Violetul este culoarea persoanelor creative, cu veleități artistice și foarte neconvenționale. Cei care iubesc movul se declară a fi sensibili, dar suficient de toleranți și demni în orice situație. Deși pot deveni și pretențioși în anumite momente, pasionații de violet rămân inspirați de ideile spirituale și deschiși noilor tendințe.

 

 

     Poți folosi movul în orice încăpere din casă, pentru că este o nuanță echilibrată, care nu înclină nici către relaxarea absolută, dar nici către energia debordantă. Violetul poate fi asortat cu nuanțe de galben și se potrivește de minune în combinație cu albul. Îl poți alege pentru un perete dintr-o încăpere, pentru o canapea care tronează în mijlocul livingului sau pentru lumini ambientale, care vor da o notă de magie camerei în care sunt montate.

 

 

 

 

Negru

 

 

Semnificatia culorilor-negru

sursa foto: https://pixabay.com/photos/indoor-design-furniture-house-1741784/

 

 

     Persoanele care iubesc negrul sunt, fără îndoială, conservatoare și foarte serioase. Le place să păstreze un aer de mister, dar nu pleacă niciodată cu picioarele de pe pământ, fiind foarte stabile din toate punctele de vedere. Inteligente și ancorate în partea spirituală, acestea pun siguranța personală pe primul plan. Cei care preferă negrul în fața altor culori sunt dominanți.

 

 

     Când este integrat în decorul interior, negrul oferă cadrului o notă de eleganță aparte. Îți recomandăm să nu exagerezi cu această nuanță, pentru că, așa cum probabil știi deja, negrul închide și micșorează, așa că încăperile casei tale ar putea părea mai mici decât sunt în realitate. Dacă iubești negrul, alege să colorezi doar un perete dintr-o cameră, eventual cel pe care ai montat televizorul, pentru un confort vizual sporit.

 

 

     În rest, te poți juca cu articole de mobilier și accesorii de decor negre după bunul tău plac, care vor reprezenta detaliile care vor scoate design-ul din banal.

 

 

 

     Acum, că știi semnificațiile culorilor, poți pune în practică ideile primite în acest articol și poți face din locuința ta un loc căruia să îi spui cu tot dragul „acasă”.

 

 

Lasa un comentariu