Culori bucătărie: +80 modele și idei de amenajare
Bucătăria este una dintre cele mai importante încăperi dintr-o locuință, motiv pentru care oamenii dedică timp îndelungat procesului de amenajare a bucătăriei. Pentru a putea crea un spațiu cât mai funcțional, cu un design atractiv, o bucătărie trebuie amenajată conform anumitor standarde, ceea ce ne duce cu gândul către culorile din bucătărie.
Întotdeauna când vine vorba de amenajarea bucătăriei, prima întrebare care ne vine în minte este legată de culoare: Ce culoare se poartă în bucătărie? Mobila să fie roșie? Ce culoare să aibă pereții? Să punem tapet? Faianța și gresia să fie cu model? Care sunt combinațiile de culori la modă pentru mobila de bucătărie? Tu ai, mai mult ca sigur, o culoare preferată. Numai că de data aceasta trebuie să decizi cromatica unui spațiu în care vei petrece mult timp, împreună cu familia. În acest spațiu vei invita prieteni sau rude. Prin urmare, alegerea paletei cromatice a bucătăriei nu este deloc o misiune ușoară.
Scopul tău este unul singur: trebuie să creezi un spațiu funcțional, dar și armonios. Vestea bună este că există o mulțime de idei de amenajare a bucătăriei din care te-ai putea inspira, așa că le-am adunat pe toate pentru tine în rândurile următoare. Iată, așadar, cum alegi cele mai potrivite combinații de culori în bucătărie!
Idei de amenajare bucătărie în funcție de culoarea materialelor de finisaj
Atunci când vrei să amenajezi bucătăria, ar trebui să începi de la materialele de finisaj, acestea inspirându-te pentru celelalte culori. Descoperă câteva idei de amenajare a bucătăriei pe baza culorilor materialelor de finisaj!
Bucătării cu gresie și faianță
Gresia și faianța sunt cele mai întâlnite finisaje pentru bucătării. În funcție de culorile acestora ar trebui să alegi și culoarea mobilierului, a electrocasnicelor și a elementelor de decor din acest spațiu. Desigur, și culorile acestor finisaje vor ține cont de dimensiunile bucătăriei - dacă ai de amenajat o bucătărie mică, va trebui să te ferești de culorile închise, pentru a nu reduce vizual spațialitatea. Nuanțele favorite pentru plăcile ceramice în acest caz sunt cele deshise, în nuanțe de alb, crem, bej și până la nuanțele pastel.
Bucătării cu marmură
Marmura este un material elegant, dar pretențios, inclusiv din punct de vedere al paletei cromatic, care ar trebui să se regăsească în combinație cu ea. Poți alege culori neutre sau închise, în funcție de celelalte obiecte din bucătărie. Dacă vorbim despre amenajarea unei bucătării clasice, poți opta pentru marmură deschisă la culoare, completată estetic de elemente de decor în nuanțe închise și viceversa. Iată câteva idei de amenajare!
Bucătării cu mozaic
Mozaicul nu este cel mai modern material de finisaj, dar paleta cromatică este destul de generoasă. Mai mult decât atât, acest tip de finisaj este destul de permisiv în ceea ce privește selectarea unei palete cromatice pentru bucătărie, mai cu seamă că este disponibil într-o gamă variată de nuanțe și poate face deliciul unei bucătării amenajate în stil retro. Iată propunerile noastre de mozaic în combinații de culori potrivite pentru bucătărie!
Bucătării cu parchet
Bucătăria cu parchet este destul de des întâlnită și asta n-ar trebui să ne mire. Realitatea este că un asemenea tip de bucătărie oferă un confort sporit, iar parchetul poate fi combinat, de exemplu, cu un mobilier spectaculos din lemn masiv. În timp ce o bucătărie rustică poate miza pe culoarea naturală a lemnului parchetului și al mobilierului, bucătăriile moderne pot opta pentru o cromatică mai deschisă, în nuanțe de alb și bej. Iată câteva exemple!
Bucătării cu tapet
Tapetul este o altă idee bună pentru amenajarea bucătăriei, cu condiția ca acesta să fie din fibre naturale (tapet din fibră de sticlă, de exemplu), pentru că materialul trebuie să facă față temperaturilor ridicate și umidității din bucătărie. Fie că optezi pentru tapet cu motive florale, geometrice sau abstracte, asigură-te că acesta va respecta întocmai paleta cromatică aleasă pentru interiorul bucătăriei. Nu ai vrea să aglomerezi inutil spațiul cu un mobilier masiv de culoare închisă și un tapet abstract prea încărcat!
Idei de amenajare bucătărie în funcție de culoarea pereților
Culoarea pereților este foarte importantă în bucătărie și există o diversitate de variante. În plus, trebuie să te gândești la faptul că în această încăpere predomină umiditatea și aburul, așa că va trebui să alegi o vopsea lavabilă pentru bucătărie care să respecte condițiile unui astfel de spațiu.
Pereți în culori calde
Culorile bucătăriei ar trebui să fie calde, primitoare și ușor de întreținut tocmai pentru că este vorba despre un spațiu în care ne adunăm adesea împreună cu familia și cu prietenii. Iată câteva idei de amenajare a bucătăriei în cazul pereților în culori calde!
Pereți în culori reci
Pe de altă parte, o bucătărie în culori reci nu trebuie neapărat scoasă din opțiunile noastre, pentru că aceste culori reci pot aduce eleganță, iar combinațiile făcute pot fi reușite. Găsești mai jos câteva exemple de astfel de culori în bucătărie!
Culori neutre pentru pereții bucătăriei
Dacă optezi pentru pereți în culori neutre (alb, negru sau gri porumbel) trebuie să știi că bucătăria ta va părea aerisită. Lumina naturală se combină cu tavanul alb și dulapurile din metal, ceea ce va adăuga strălucire, iar spațiul va fi deschis. Într-un articol anterior în care vorbeam despre bucătării cu bar chiar ți-am oferit câteva astfel de exemple, însă vei găsi idei de amenajare și în imaginile de mai jos.
Combinații de culori pentru bucătăria ta
Bucătăria este oricum un spațiu cu foarte multe combinații de culori și materiale. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți în mod deosebit este ca aceste combinații (nuanțele pereților, a electrocasnicelor, a elementelor de decor) să nu fie stridente, unele în raport cu celelalte.
Alegerea culorilor pentru bucătărie în funcție de stilul de amenajare
Stilul de amenajare poate dicta și el, într-o măsură considerabilă, culorile pe care le alegi în designul bucătăriei. Te invităm să descoperi în continuare cum alegi culorile în bucătărie atunci când vorbim despre bucătării amenajate într-unele dintre cele mai populare stiluri de design interior.
Culorile bucătăriei feng shui
Pentru bucătăria în stil feng shui sunt recomandate nuanțele pastelate (verde, albastru deschis și nu numai). Conform principiilor feng shui, specialiștii recomandă galbenul ca primă alegere pentru mobilarea sau finisarea bucătăriei. Dacă galbenul îți displace, optează pentru nuanțe mai deschise, precum cea a untului sau te poți orienta către nuanțe pământii. Poți aduce bucătăriei tale chiar și accente cromatice în culori calde sau reci de verde, albastru, roșu, portocaliu sau roz.
Combinații de culori pentru o bucătărie modernă
În bucătăriile amenajate în stil modern se întâlnesc atât culorile puternice, cât și cele închise, deschise, terne sau pastelate. Deja ți-am vorbit despre stilul modern în designul interior, iar mobilierul alb, alături de accentele de culoare negre par să câștige topul preferințelor în materie de culori pentru bucătăriile moderne. Iată și câteva idei de amenajare!
Culorile în bucătăria minimalistă
Bucătăria minimalistă este caracterizată prin claritate și strălucire. Este un stil de design interior care propune o viziune modernă de amenajare a spațiului. Știi deja că minimalismul este numit și arta simplității în amenajările interioare, prin urmare îți recomandăm paletele neutre de culori, precum și combinațiile alb-negru. Ți-am oferit într-un articol anterior o mulțime de idei de amenajare a locuinței în alb și negru, așa că te poți inspira și de acolo în alegerea culorilor pentru bucătăria minimalistă.
Culorile bucătăriei clasice
În bucătăria clasică vor predomina atât nuanțele de bej și crem, cât și nonculorile. Uneori se pot întâlni și nuanțe de albastru sau verde. Stilul clasic în amenajările interioare este reprezentat de un echilibru din punct de vedere al paletei cromatice, așa că poți alege să combini nuanțe calde cu tonuri pale de albastru, verde, roz, mov, maro sau, pentru bucătăriile open space, care beneficiază de un spațiu generos, cu nuanțe închise de maro.
Combinații de culori în bucătăria vintage
Stilul vintage la bucătărie presupune culori deschise, tonuri calde sau pastelate. De exemplu, poți opta pentru mobilă albă, bej sau crem și nuanțe de vișiniu, verde mentă, turcoaz, roz pastel sau negru. Aceste combinații de culori sunt extrem de populare în rândul admiratorilor amenajărilor interioare din anii 50, așa că poți apela la contraste neobișnuite pentru a aduce un plus de farmec bucătăriei tale.
Culorile bucătăriei rustice
Cel mai adesea, bucătăria rustică e în culori de maro sau crem. Sunt nuanțe apropiate de cele pământii, naturale. Despre bucătăriile rustice tradiționale deja ți-am spus că sunt caracterizate de finisajele din materiale naturale și de culori naturale. Cărămida, lemnul, piatra și plăcile ceramice pot reda cel mai bine paleta cromatică de culori specifică unei bucătării în stil rustic.
Cum alegem culoarea mobilei de bucătărie?
Mobilierul este o piesă de rezistență în bucătărie, de aceea trebuie să-i acorzi cea mai mare importanță. Trebuie să fii atent la dimensiune, funcționalitate, culoare. Dar în primul rând trebuie să-ți placă, pentru că în acel spațiu vei petrece timp, fie gătind fie mâncând. Care sunt culorile din paleta mobilei de bucătărie? Care sunt combinațiile de culori pe care le putem face?
Mobilă de bucătărie de culoare albă
Când vine vorba despre ce culori se poartă la mobila de bucătărie, albul cu siguranță iese învingător. Dezavantajul albului atunci când este vorba de mobila de bucătărie este dat de dificultatea de a o menține curată. Cu toate acestea, culoarea alb a mobilei este o opțiune extrem de populară în amenajarea bucătăriilor moderne sau a celor în stil scandinav. Mai mult decât atât, piesele albe de mobilier pot fi o alegere excelentă în amenajarea unei bucătării mici, având tendința de a nu încărca spațiul din punct de vedere vizual. Iată câteva idei de amenajare a bucătăriei cu mobilă albă!
Mobilă de bucătărie de culoare crem sau bej
Stilul modern de amenajare, dar și cel clasic preferă mobilierul de bucătărie în nuanțe neutre de crem sau bej, căci acestea pot reda cel mai bine atât aerul modern al bucătăriei, cât și aspectul clasic și luxuriant. Fie că vorbim despre dulapuri, masa sau scaunele de bucătărie, acestea vor oferi impresia un spațiu cald și primitor, alese în această paletă cromatică neutră. Iată și câteva exemple care să susțină afirmațiile!
Mobilă de bucătărie de culoare neagră
Dacă vorbim despre o paletă cromatică închisă a mobilierului de bucătărie, așa cum este mobila de culoare neagră, trebuie să știi că aceasta se va potrivi excelent în cazul bucătăriilor de dimensiuni mari, care respectă tematica designurilor moderne și minimaliste. O insulă de bucătărie de culoare neagră și câteva scaune de bar în nuanțe închise pot face deliciul unei bucătării amenajate în stil modern!
Mobilă de bucătărie de culoare albastru închis
Iubești stilul vintage de amenajare? Atunci cu siguranță integrarea unui mobilier în nuanțe de albastru închis în amenajarea bucătăriei este o idee excelentă de design. Poți alege dulapuri de bucătărie în aceasta culoare și poți miza pe blaturi din lemn masiv, și mânere de mobilier în nuanțe de cupru, pentru un plus de efect. Masa poate fi și ea, la rândul ei, din lemn masiv. Cât despre scaune, deja ți-am vorbit despre ce scaune de bucătărie să alegi în funcție de stilul de design dorit.
Mobilă de bucătărie de culoare galbenă
Multe persoane nu numai că doresc să transforme bucătăria într-un spațiu funcțional, însă vor să se bucure și de o paletă cromatică ieșită din comun în ceea ce privește mobilierul. Dacă galbenul ar fi culoarea dominantă a bucătăriei, trebuie să știi că este o alegere bună: galbenul este o culoare optimistă, emană veselie și încredere. În plus, stimulează apetitul, ceea ce este perfect pentru bucătărie. În plus, nuanțele de galben se pot combina cu tonurile de maro ale lemnului sau materialelor care imită lemnul. Iată câteva idei de mobilă de bucătărie de culoare galbenă!
Mobilă de bucătărie de culoare verde
Culoarea verde este din ce în ce mai întâlnită în ceea ce privește mobilierul de bucătărie. Fie că vorbim despre stilul vintage sau stilul modern de amenajare, nuanțele de verde, de la verde mentă, la verde praz sunt prezente în bucătărie atât prin prisma mobilierului, cât și a elementelor de decor. Găsești mai jos câteva sugestii spectaculoase de mobilier în culoarea verde!
Mobilă de bucătărie de culoare albastru/turcoaz
Albastrul sau turcoazul sunt culori la fel de populare pentru mobilierul de bucătărie. Și vestea bună este că există pe piață numeroase piese de mobilier în stil modern sau vintage în aceste nuanțe vesele, gata să aducă un plus de vitalitate în interiorul bucătăriei tale. Desigur, indicat ar fi să temperezi acest exces de culoare cu nuanțe neutre ale blatului de bucătărie, ale pardoselii, corpurilor de iluminat sau echipamentelor electrocasnice. Iată ce idei avem pentru tine în acest sens!
Mobilă de bucătărie de culoare roșie
Imprimarea unei tonalități vesele în bucătărie poate fi realizată instant prin piese de mobilier de culoare roșie sau vișinie. Fiind o culoare puternică, roșul poate revitaliza complet această încăpere și vestea minunată este că poți opta atât pentru corpuri de mobilier moderne, in aceasta culoare, cât și pentru cele mai bune scaune de bucătărie de culoarea roșie. Iată și câteva idei inspiraționale pentru culoarea mobilei de bucătărie!
Alegerea culorilor în funcție de dimensiunea bucătăriei
De cele mai multe ori alegem culorile din bucătărie în funcție de gusturile personale. Nu este nimic greșit în asta, dar experții recomandă să ții seama și de un alt criteriu - dimensiunea bucătăriei. Iată cum alegi culorile bucătăriei în funcție de dimensiunile acestei încăperi!
Culori pentru bucătăriile mici
În cazul bucătăriilor care nu au un spațiu foarte generos, trebuie să fii mai atent la paleta cromatică. O poți face alegând nuanțe deschise, pastelate, sau nonculori. Poți opta, de pildă, pentru alb, bej, crem sau nuanțe pământii. Ar fi bine să renunți la culorile închise, iar dacă nu vrei să renunți la aceste nuanțe poți opta, de pildă, pentru vopsirea unui singur perete într-o nuanță închisă, păstrând restul încăperii în tonuri calde și luminoase. Iată câteva idei de alegere a paletei cromatice pentru bucătării mici!
Culori pentru bucătăriile mari
Nu există foarte multe constrângeri atunci când este vorba de bucătăriile care au un spațiu generos. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la paleta cromatică, pentru a crea un spațiu armonios, funcțional și nu foarte aglomerat din punct de vedere vizual. Spațiul de care beneficiezi te poate induce în eroare și te va determina să utilizezi cele mai variate nuanțe, în așa fel încât poți ajunge să obții o bucătărie încărcată în ceea ce privește cromatica. Descoperă mai jos câteva idei de amenajare a unor bucătării mari sau open space!
Alegerea culorilor în funcție de lumina din bucătărie
Nu numai mobila de bucătărie este importantă atunci când amenajăm această zonă a casei, ci și iluminarea. Și aici putem avea opțiuni diferite. Trebuie să adaptezi intensitatea și culoarea luminii. De exemplu, pentru zona în care se mănâncă, poți opta fie spre o lumină apropiată de cea naturală, fie pentru una rece. Pentru zona de dining, poți folosi o lumină mai caldă.
De asemenea, dacă bucătăria este plasată într-o zonă a locuinței care nu beneficiază de lumină naturală, ideal ar fi să optezi pentru o paletă cromatică deschisă, neutră, în bucătărie, în timp ce pentru bucătăriile invadate din plin de lumină, poți opta pentru piese de mobilier în nuanțe închise.
Sperăm că te vor inspira sugestiile noastre de culori de bucătărie. Ți-ai făcut, poate, o idee despre amenajarea unei bucătării plăcute din punct de vedere cromatic, dar nu uita că alegerea îți aparține. Bucătăria va purta amprenta personalității tale și de ea se vor bucura și prietenii tăi, nu numai cei din familie. De asemenea, pentru amenajarea bucătăriei nu uita că trebuie să ții seama de dimensiunea suprafeței, utilitatea spațiului, nevoile tale și ale întregii familii.
Lasă un comentariu