Idei de amenajare a locuinței în alb și negru

idei-amenajare-locuinta-alb-negru-1

Sursă foto: shutterstock.com


Combinația de alb și negru este caracteristică stilului decorativ modern și celor care sunt influențate de el. Contrastul denotă rafinament și își păstrează farmecul în timp. Poate fi însă o provocare să asociezi elementele astfel încât să păstrezi un echilibru. Află, din cadrul acestui articol, idei amenajare alb-negru pentru fiecare cameră.

Stiluri de amenajare potrivite pentru combinații de alb și negru

Stilul modern

Stilul minimalist

Stilul industrial

Stilul retro

Idei de amenajare alb cu negru în funcție de cameră

Living

Bucătărie

Dormitor

Baie

Sfaturi de amenajare pentru camere alb-negru cu personalitate

Combină diferite texturi

Folosește nuanțe de accent


Stiluri de amenajare potrivite pentru combinații de alb și negru

Poți integra cu succes contrastul în diferite stiluri ce conțin elemente de influență modernă. Un aspect important de reținut este acela că lumina naturală joacă un rol-cheie în amenajare. Încearcă, pe cât posibil, să ai parte de aceasta indiferent de cameră. Iată câteva idei amenajare alb-negru, în funcție de mai multe stiluri decorative:

Stilul modern

Printre particularitățile sale se află liniile simple, impresia de spațiu aerat, figurile geometrice și unghiurile drepte. O cameră alb-negru amenajată în stil modern extinde vizual spațiul

Evidențiază anumite zone din cameră prin pattern geometric, dar ai grijă să nu fie pe o suprafață mare, deoarece poate lăsa impresia de spațiu încărcat. De pildă, poți utiliza designul geometric în privința pernelor sau a covorului, a husei de pe scaun ori fotoliu, în tablouri.

Stilul minimalist

Designul interior în stil minimalist se rezumă la mobilă alb-negru și cât mai puține obiecte decorative. Optează pentru dulap și pat sau canapea extensibilă care să fie monocromatice, fără detalii, modele de scaune pentru bar sau scaune de bucătărie cu structură solidă, însă care să aibă un design cât mai simplu.

Contrastul alb-negru este unul dintre cele care pot fi integrate cu multă ușurință într-o amenajare cu specific minimalist. O variantă pentru un living de acest tip este să optezi pentru canapea și fotolii albe, covor negru, draperii negre, dulap negru. Un perete din piatră sau marmură albă poate reprezenta elementul care oferă o textură diferită încăperii.

Stilul industrial

O casă alb-negru sau un apartament tip studio în stil industrial trebuie să includă materiale naturale, iar cromatica predominantă să fie închisă. Se recomandă să utilizezi negrul mat și, pe lângă alb, să inserezi și tonuri de gri.

Piesele de mobilier și ușile trebuie să se fie cât mai puțin sesizabile, întrucât se preferă camuflarea lor în zid. Încorporează mai multe elemente metalice, elemente de decor din texturi variate, pe care să le echilibrezi cu un covor pufos.

Stilul retro

O locuință amenajată în stil retro ce are la bază combinația alb-negru este la limită între curentul modern și cel specific unei anumite perioade din trecut. Pentru a menține echilibrul, pune în evidență o anumită zonă, de pildă, printr-un scaun pentru citit sau un beauty corner.

Se recomandă ca piesele retro să fie albe sau negre și să le eviți pe cele cu foarte multe detalii. În cadrul acestui stil se permite utilizarea accentelor prin culoare, astfel că poți insera puțin mov sau o altă nuanță vibrantă. În stilul retro poți utiliza pe pereți fotografii de mici dimensiuni încadrate în rame negre.

Idei de amenajare alb cu negru în funcție de cameră

idei-amenajare-locuinta-alb-negru-2

Sursă foto: shutterstock.com

Fiecare cameră poate fi pusă în valoare prin intermediul contrastului, câtă vreme se menține ideea de spațiu aerat și de elemente care îi oferă prospețime. În general, se recomandă ca albul să predomine, în special în încăperile de mici dimensiuni, pentru a oferi iluzia de spațiu generos. Iată câteva idei amenajare alb-negru în funcție de cameră.

Living

O idee de amenajare a unui living alb-negru este să optezi pentru un perete negru pe care să așezi un televizor de mari dimensiuni. Se recomandă și ca ferestrele să fie mari. Este permis să integrezi elemente de mici dimensiuni cu animal print sau în nuanțe pale de crem, pentru a oferi mai multă luminozitate camerei.

Optează pentru o măsuță de cafea neagră, care să se integreze din punct de vedere cromatic. În cazul în care în living amenajezi spațiul de lucru, așază un scaun de birou negru sau care conține o pată de culoare. Biroul, biblioteca, rafturile pot fi din lemn bine finisat, într-o nuanță închisă sau vopsit în negru, cu mânere ascunse ori metalice.

Bucătărie

O bucătărie alb-negru o poți amenaja punând în prim-plan mobilier negru, gresia și faianța în tonuri de alb, iar unele obiecte, cum sunt corpurile de iluminat, pot fi din cupru. Asociază scaune de bar sau scaune de bucătărie albe, negre sau gri.

În bucătăria de tip open space se permit scaune de living și dining albe, negre, gri sau chiar într-un ton neutru, ca bej pal. Masa poate fi cu picioare metalice și blat confecționat din sticlă neagră. De asemenea, în cazul bucătăriei, poți opta și pentru mobilier din lemn, câtă vreme conține părți vopsite în negru și alb.

Dormitor

Un dormitor alb-negru poate deveni un spațiu foarte confortabil dacă inserezi elemente elegante. Poți realiza acest lucru cu ajutorul unui covor pufos sau de tip shaggy, care să fie monocrom sau cu model abstract, ori cu pattern geometric.

O altă variantă la care poți apela este să apelezi la ornamente sau accesorii ce au inserții de materiale delicate. În general, sunt acceptate nuanțe metalizate, precum crom, albastru, verde, auriu. Perdelele pot fi diafane, pentru a echilibra aspectul sobru al negrului.

Baie

Pentru a amenaja o baie alb-negru, o idee inspirată este fie să alegi gresie alb-negru sau cu design asemănător cu piatra, fie pentru o gresie și o faianță alb-negru pe care să le alternezi pentru a obține model geometric. Podeaua băii poate avea pattern detaliat, spre deosebire de alte zone ale locuinței.

Poți opta, de exemplu, pentru gresie sub formă de hexagon, albă, iar din loc în loc să așezi câte una de același fel, dar neagră. Pentru a particulariza baia, oglinda poate avea margine metalica subțire, de exemplu, aurie.

Sfaturi de amenajare pentru camere alb-negru cu personalitate

În continuare, îți prezentăm câteva idei amenajare alb-negru cu ajutorul cărora poți oferi originalitate fiecărei încăperi.

Combină diferite texturi

Amenajarea în alb și negru poate fi scoasă din anonimat prin combinarea a diferite texturi vopsite în alb, negru sau combinat. Poți realiza acest lucru indiferent de cameră.

Creează diferențe, de exemplu, prin utilizarea unui perete din cărămidă, a unui plafon creat din beton cofrat. Pentru contrast, utilizează plante ornamentale verzi. Evită să amplasezi flori colorate, pentru a nu încărca atmosfera. Cele adecvate sunt plantele verzi, care au tulpini lungi și frunze mari. Poți recurge și la ghivece de dimensiuni reduse, cu plante mărunte.

Folosește nuanțe de accent

Nuanța de accent este, de regulă oferită de câteva elemente de mici dimensiuni. Tonul folosit pentru accent poate fi pal sau intens, deși se recomandă nuanțele intense. De pildă, în living, pernele de pe canapea și câteva obiecte de decor pot fi cele care se diferențiază.

Poți opta și pentru un element mare, de exemplu, ușa, un dulap din lemn sau o bibliotecă. În acest caz, accentul se va realiza prin utilizarea lemnului. De asemenea, poți crea accent și prin câteva ghivece cu plante verzi.

Ține cont de aceste idei amenajare alb-negru și creează-ți confortul dorit! Inspiră-te din sugestiile noastre, pentru a alege piesele de mobilier adecvate și obiectele de decor care să se încadreze cel mai bine în acest context, dar alege-le pe cele care se încadrează în preferințele tale.