Cum alegi cele mai bune scaune pentru bar: Ghid complet

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-1

Sursa foto: Shutterstock

Nu mai este demult un secret faptul că tendințele de design interior în ceea ce privește amenajarea unei bucătării moderne se apropie din ce în ce mai mult de estetica de bar. Mai mult decât atât, ți-am vorbit într-un articol anterior despre bucătării cu bar și despre rolul estetic al barului într-o bucătărie. Și dacă tot am stabilit deja care sunt cele mai bune scaune de bucătărie, a venit momentul să aflăm și care sunt cele mai bune scaune pentru bar, mai cu seamă că mesele de bar nu vin la pachet cu acestea, motiv pentru care este esențial să le achiziționezi separat.

Din ce în ce mai multe bucătării prezintă un blat de bucătărie tip insulă, care joacă rolul mesei de bucătărie și, desigur, scaune de bar suficient de înalte, care să permită accesul la masa de bar, de asemenea înaltă. Dacă acesta este și cazul bucătăriei tale sau dacă locuința ta se bucură de un spațiu generos pentru amenajarea zonei de bar, separată de bucătărie, atunci cu siguranță vei avea alegeri importante de făcut în privința scaunelor de bar.

Cel mai bun scaun pentru bar trebuie să fie ales cu bun gust, să fie funcțional, să se încadreze perfect în decorul locuinței, să fie prietenos cu spațiul și extrem de confortabil. Află, din ghidul complet de mai jos, cum poți alege și tu cele mai bune scaune pentru bar ținând cont de câteva reguli de bază, sfaturi de alegere a scaunelor și câteva modele recomandate de scaune pentru bar.


Cum să alegi cel mai bun scaun de bar: Reguli de bază

Indiferent că alegi scaunul de bar pentru acasă sau pentru localul propriu, această alegere ține de personalitatea și de preferințele tale, de spațiul mai mult sau mai puțin generos în care alegi să plasezi scaunele, dar și de restul elementelor de mobilier și decor din încăpere.

Înainte, însă, de a face o alegere, e important să-ți pui întrebări precum: Care este dimensiunea potrivită pentru scaunele de bar? Cum te poți asigura că scaunele sunt confortabile? Din ce materiale sunt realizate scaunele pentru bar? Răspunsul la aceste câteva întrebări te poate ajuta să te îndrepți spre alegerea celui mai bun scaun pentru bar.

Cu o ofertă atât de bogată pe piață, este de înțeles timpul pe care trebuie să-l investești pentru a găsi scaunele pentru bar potrivite. Și pentru că ne dorim să-ți transformăm căutarea într-una rapidă și eficientă, am pregătit în rândurile următoare un ghid complet cu reguli de bază în alegerea celui mai bun scaun pentru bar.


Tipul scaunului de bar

Scaunele pentru bar se găsesc în cele mai variate forme. Înainte de a alege scaunul potrivit, e important să iei în considerare atât nivelul de confort pe care-l dorești, dar și estetica spațiului în care-l amplasezi. Iată cele mai întâlnite tipuri de scaune pentru bar:

 Scaun de bar fără spătar

Cel mai popular design pentru scaunul de bar este cel fără spătar. Acest tip de scaun este ideal atunci când nu te bucuri de un spațiu prea generos. Când nu vrei să le folosești, acestea pot fi depozitate chiar sub masa de bar.  

 Scaun de bar cu brațe

Dacă dorești să mizezi pe confort, atunci scaunele de bar cu brațe pot fi cea mai bună alegere pentru tine. Acestea oferă o susținere mai mare și sunt ideale pentru o masă în familie sau adunările cu prietenii. Cu toate acestea, va trebui să faci un compromis în ceea ce privește spațiul, căci e posibil să nu poți înșira la masă atâtea scaune pe cât ți-ai fi dorit.

 Scaun de bar pivotant

Scaunele de bar pivotante pot fi unele dintre cele mai bune alegeri, mai cu seamă că îi poate scuti pe musafiri de efortul de a se întoarce în față și în spate la masă. Chiar dacă par o variantă convenabilă, aceste tipuri de scaune nu sunt cele mai potrivite pentru familiile cu copii mici, deoarece un scaun pentru bar pivotant nu oferă acestora siguranța de care au nevoie.

 Scaun de bar tapițat

Atunci când masa de bar ține locul mesei din bucătărie, un scaun pentru bar tapițat poate fi o alegere extrem de inspirată. În afara faptului că este mult mai confortabil decât cel în varianta netapițată, acest tip de scaun adaugă un plus de eleganță zonei de luat masa.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-2


Sursa foto: Shutterstock


Dimensiunile scaunului de bar

O altă regulă de bază în alegerea celui mai bun scaun pentru bar este dimensiunea corectă a scaunului. În acest sens, va trebui să ții cont de aspecte precum înălțimea mesei, dar și de spațiul în care alegi să instalezi scaunul.

 Înălțimea scaunului de bar

Înălțimea este, fără doar și poate, unul dintre cele mai importante criterii de alegere a unui scaun pentru bar. Pentru a putea sta confortabil, e important să ai suficient spațiu pentru ca picioarele tale să încapă sub masă. Multe modele de scaune pentru bar au încorporate sisteme de ajustare a înălțimii, în așa fel încât să poți utiliza scaunul, chiar dacă masa nu are dimensiuni standard. Am vorbit într-un articol anterior despre înălțimea potrivită pentru un scaun, așa că deja probabil știi că vei avea nevoie de un scaun de bar cu o înălțime între 65 și 70 cm. Dacă scaunele de bar vor fi, însă, achiziționate pentru un local, acestea vor avea o înălțime între 75 și 80 cm.

 Lățimea scaunului pentru bar

Pentru a putea stabili care este cea mai potrivită dimensiune pentru scaunul de bar, va trebui să începi prin a măsura lungimea mesei de bar. Deja știi câte locuri ai nevoie să încapă la masă, așa că doar va trebui să împarți lungimea mesei la numărul de locuri. De asemenea, ține cont că între scaunele de bar trebuie să existe o distanță de circa 15 cm, pentru ca fiecare persoană de la masă să se poată roti, fără a deranja persoana de lângă. Brațele sau tapițeria sunt și ele elemente care pot contribui la creșterea lățimii scaunului, așa că trebuie să iei în considerare și acest aspect.

 Lățimea suportului pentru picioare

Lățimea suportului pentru picioare variază în funcție de design. De regulă, variantele circulare au dimensiuni între 36 și 38 cm și sunt proporționale cu baza scaunului. Modelele mai scumpe de scaune pentru bar au suporturi de picioare elaborate, însă și acestea sunt proporționale cu baza scaunului.

 Diametrul bazei scaunului pentru bar

Baza scaunului pentru bar poate varia între 38 și 50 cm. Ține cont, însă, că modelele de scaune pentru bar care prezintă o zonă de șezut mai lată vor avea și o bază cu un diametru mai mare.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-3


Sursa foto: Shutterstock

Spătarul scaunului de bar

Atunci când vorbim despre confort, spătarul scaunului de bar este un element important, motiv pentru care una dintre regulile de bază în alegerea celui mai bun scaun pentru bar este alegerea corectă a spătarului scaunului. Înălțimea spătarului este măsurată de la suprafața șezutului la vârful spătarului și poatea avea până la 43 cm. Înălțimea ideală a spătarului scaunului pentru bar depinde foarte mult de scopul pe care vrei să-l deservească această piesă de mobilier.

În timp de scaunele fără spătar sunt perfecte pentru un local, scaunele de bar cu spătar înalt se vor potrivi de minune într-o bucătărie sau zonă de bar, în care membrii familiei și oaspeții doresc să se bucure de o masă gustoasă și de socializare. De asemenea, indicat ar fi ca înălțimea spătarului să crească direct proporțional cu lățimea șezutului.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-4

Sursa foto: Shutterstock

Brațele scaunului de bar

Dacă dorești să pui accentul pe confort, scaunele pentru bar cu brațe sunt întotdeauna o alegere inspirată. Aceste modele de scaune sunt disponibile într-o gamă variată de modele, cu variante de design atractive. Înălțimea brațelor scaunelor pentru bar variază între 8 și 21 cm.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-5


Sursa foto: Shutterstock

Materialul scaunului pentru bar

Materialele din care sunt realizate scaunele pentru bar sunt un aspect care trebuie să conteze extrem de mult în alegerea ta. Astfel, una dintre regulile de bază în alegerea celui mai bun scaun pentru bar este alegerea materialului potrivit pentru acesta. Ce înseamnă potrivit? Înseamnă un material durabil, rezistent la uzură, pete sau eventuale zgârieturi, în timp ce are un aspect estetic plăcut. Astfel, vei necesita materiale de calitate, care să treacă testul timpului și care să reziste la șocuri și greutate.

Iată care sunt cele mai întâlnite materiale pentru cadrul scaunului de bar:

 Scaun pentru bar din lemn

Scaunele pentru bar cu cadru din lemn sunt o opțiune solidă, ce poate fi încadrată cu succes în orice stil de amenajare. Pentru un plus de stil și de confort, poți alege pentru un scaun de bar din lemn tapițat.

 Scaun pentru bar din metal

Și scaunele pentru bar cu cadru din metal sunt alegeri excelente, mai ales dacă acestea sunt utilizate pentru decorul unei locuințe amenajată în stil modern sau industrial.

 Scaun pentru bar din rattan

Lemnul din rattan sau împletiturile de răchită sunt alegeri excelente pentru scaunele de bar pentru bucătărie sau terasa. Acestea au o estetică plăcută, sunt ușoare și pot fi mutate cu ușurință.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-6


Sursa foto: Shutterstock

Designul scaunului de bar

Una dintre regulile de bază în alegerea celor mai bune scaune pentru bar este, fără doar și poate, selectarea designului potrivit. Și cum scaunele pentru bar vin într-o mulțime de variante de design, iată care sunt informațiile după care te poți ghida pentru a face cea mai bună alegere.  

 Funcționalitate

Funcționalitatea scaunului este un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când alegi un scaun pentru bar. Înainte de toate, întreabă-te cum vei folosi scaunele pentru bar, căci dacă intenționezi să le folosești alături de oaspeți pentru o perioadă îndelungată, ideal ar fi să alegi scaune de bar cu spătar, mult mai confortabile decât cele fără spătar. De asemenea, alege scaune cu șezut tapițat, iar dacă nu găsești modelul preferat, poți miza pe o pernă pentru șezut.

 Decor

Alege scaune pentru bar care să se încadreze ideal în decorul locuinței. Pentru un aspect modern, poți miza pe scaune de bar fără spătar. Dacă decorul casei tale este unul clasic, elegant, scaunele de bar cu spătar și brațe sunt cele mai bune alegeri, mai ales dacă prezintă finisaje din lemn. Pentru un decor industrial, scaunele pentru bar ce prezintă cadru din metal sunt alegerea cea mai bună.

 Persoana căruia îi este destinat

Dacă ai copii, cele mai bune scaune pentru bar sunt cele fără tapițerie sau scaunele rezistente la pete. Scaunele de bar din piele, de pildă, sunt o opțiune bună, fiind ușor de curățat. De asemenea, modele de scaune de bar ajustabile sunt extrem de utile, celor mici fiindu-le mai ușor să se urce în scaun și apoi să-și ajusteze înălțimea.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-7


Sursa foto: Shutterstock

Garanția și producătorii scaunului pentru bar

Știm cu toții că garanția este cel mai sugestiv indiciu al calității unei piese de mobilier. Astfel, nu este niciodată indicat să achiziționezi un scaun pentru bar fără o garanție minimă a produsului. De asemenea, o regulă de bază de care trebuie să ții cont este alegerea scaunelor de bar de calitate din magazine de mobilă cunoscute, cu o reputație bună. Cel mai bun scaun de bar îl poți găsi online, de la producători de top, beneficiind de oferte avantajoase. De asemenea, înainte de a face achiziția, poți verifica părerile altor cumpărători privind experiența lor cu produsul pe care dorești să-l cumperi.

Sfaturi pentru alegerea scaunelor de bar potrivite

Alegerea scaunelor pentru bar reprezintă ultimul pas pentru finalizarea barului de acasă, dar și una dintre cele mai importante etape de amenajare. Scaunele de bar potrivite se vor îmbina perfect în decorul zonei de bar, vor corespunde stilului de amenajare și vor avea înălțimea potrivită pentru blatul mesei de bar.

Mai presus de toate, cele mai bune scaune pentru bar îți vor asigura confortul de care ai nevoie, așa că, înainte de a te avânta în achiziționarea setului de scaune preferat, iată câteva sfaturi cheie care te vor ajuta să-ți restrângi opțiunile!

Măsoară înălțimea blatului pentru cel mai bun scaun pentru bar

Dacă nu mizezi pe scaune pentru bar reglabile, atunci scaunele trebuie alese în așa fel încât să se potrivească cu înălțimea mesei barului. Doar în acest fel, tu și oaspeții tăi puteți servi băuturi într-un mod confortabil. Așadar, ai grijă să măsori întotdeauna înălțimea blatului pentru a alege scaune de bar cu înălțimea potrivită.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-8


Sursa foto: Shutterstock 

Alege cel mai bun scaun pentru bar în funcție de stilul de amenajare al locuinței

Alegerea unor scaune de bar care să se potrivească stilului de amenajare al locuinței tale nu face decât să sublinieze că barul este o adiție perfectă în locuința ta și că fiecare încăpere conduce în mod natural către o alta. Casa ta prezintă un stil rustic de amenajare? Atunci scaunele pentru bar din lemn învechit se vor potrivi de minune în decor. Stilul modern este definitoriu pentru zona de bar? Atunci este important să mizezi pe scaune din metal sau plastic. Pentru o locuință în stil clasic, cele mai bune scaune pentru bar sunt cele tapițate, din materiale fine.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-9


Sursa foto: Shutterstock

Ține cont de funcțiile scaunului pentru bar

Funcțiile simple sunt adesea cele care fac diferența atunci când vine vorba de confortul oaspeților. Astfel, scaunele pentru bar ajustabile sunt ideale pentru găzduirea oaspeților, indiferent de înălțimea acestora. Suporturile pentru picioare sunt, de asemenea, funcții importante care asigură confortul celor ce utilizează scaune pentru bar.  

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-10


Sursa foto: Shutterstock

Ia în considerare înălțimea spătarului scaunului pentru bar

Înainte de a alege scaunele pentru bar, trebuie să ții cont de înălțimea spătarului scaunelor. Ia în considerare că aceasta este direct proporțională cu șezutul scaunului, dar și cu nivelul de confort pe care dorești să-l obții. Chiar dacă scaunele de bar lipsite de spătar sunt o alegere populară, lipsa spătarului poate fi un impediment, mai ales dacă masa de bar servește pe post de masă de bucătărie.



Sursa foto: Shutterstock

Alege materiale durabile pentru cel mai bun scaun pentru bar

Durabilitatea se numără printre criteriile cheie de selecție ale unui scaun pentru bar, ceea ce clasează scaunele din lemn în topul celor mai bune scaune pentru bar, mai ales datorită aspectului tradițional și a calității lemnului. Scaunele de bar din piele accentuează și ele confortul, având un aspect luxuriant. Scaunele de bar din plastic sau metal se potrivesc de minune esteticii moderne și reprezintă, de asemenea, opțiuni durabile.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-12


Sursa foto: Shutterstock

Complimentează paleta de culori din locuință cu cele mai bune scaune pentru bar

Majoritatea scaunelor pentru bar sunt realizate în culori solide și nu este de mirare, căci acestea se potrivesc într-o varietate de camere și se contopesc ideal cu zona de bar. Cu toate acestea, îți sugerăm să iei în considerare și modele de scaune pentru bar în culori diferite. Astfel, dacă dorești să adaugi o pată de culoare în locuința ta, poți alege să complimentezi paleta cromatică din locuința ta cu nuanțe contrastante și imprimeuri, transformând astfel barul în zona de interes a întregii locuințe.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-13


Sursa foto: Shutterstock

Cele mai bune scaune pentru bar: 5 modele recomandate

Pentru că ne dorim să-ți facilităm căutările, am inclus în acest ghid o selecție a celor mai bune scaune pentru bar, cu un raport calitate/preț excelent. Iată care sunt recomandările noastre:

1. Scaun de bar ABS 145

Scaunul de bar ABS 145 este un model cu un design fermecător, care cucerește privirile! Tapiteria sa moale din catifea nu numai că conferă un aspect sofisticat, dar și asigură rezistență la uzură. Cu o structură robustă, un cadru metalic negru mat și o bază mărită, veți experimenta stabilitate, rezistență și durabilitate.

scaun-bar-catifea-abs-145-gri0


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bar-catifea-abs-145

2. Scaun de bar ABS 191

Scaunul de bar ABS 191 este o piesă de mobilier cu design elegant, ce pivotează la 360 de grade. Realizat cu o bază din oțel cromat și șezut din piele sintetică, rezistentă la uzură, acest model se numără printre cele mai bune scaune pentru bar. Înălțimea totală a scaunului de bar se poate regla între 93 și 113 cm, iar distanța până la șezut variază între 62 și 82 cm, în timp ce lățimea șezutului este de 45 cm.  

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-15


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bar-abs-191 


3. Scaun de bar ABS 139

Scaunul de bar ABS 139 prezintă un design clasic scandinav, cu picioare din lemn și un corp al șezutului fabricat din polipropilenă, ceea ce oferă o notă atractivă locuinței tale. Baza scaunului este ranforsată cu tije metalice și cu un suport de picioare din metal, negru. Înălțimea totală a scaunului este de 107 cm și distanța până la șezut este de 70 cm, în timp ce lățimea șezutului măsoară 46 cm și înălțimea spătarului 40 cm.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-16


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-de-bar-ABS-139  


4. Scaun de bar ABS 146 

Scaunul de bar ABS 146 se află cu siguranță în topul celor mai bune scaune pentru bar, fiind ideal pe post de scaun de bucătărie sau plasat într-o zonă de bar modernă sau chiar și pentru insula din bucătărie, mai cu seamă că aduce o notă contemporană spațiului. Cu finisajul său de eco-piele care imită perfect textura și aspectul pielii intoarse, acest scaun nu numai că impresionează din punct de vedere vizual, dar și oferă o durabilitate și robustețe care durează. Eleganța sa neîntreruptă se datorează picioarelor sale drepte și elegante, realizate din oțel solid. Acestea nu numai că asigură stabilitatea și rezistența, dar și conturează cu grație stilul modern. Culoarea lor negru mat adaugă un plus de rafinament, completând perfect aspectul general al scaunului..

scaun-de-bar-abs-146-gri0


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-de-bar-abs-146

5. Scaun de bar ABS 101  

Modelul de scaun de bar ABS 101 este unul cu design modern, care poate scoate din anonimat orice încăpere în care este amplasat. Acest model prezintă posibilitatea de a fi reglat pe înălțime, o bază, piston pe gaz și suport pentru picioare realizate din metal cromat și un șezut realizat din plastic de tip ABS. Înălțimea totală a scaunului este cuprinsă între 67 și 88 cm, iar înălțimea șezutului poate fi ajustată între 60 și 80 cm.

cel-mai-bun-scaun-pentru-bar-ghid-18


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-de-bar-abs101 


Sperăm că ghidul nostru de alegerea a celui mai bun scaun pentru bar să-ți fie de folos în amenajarea zonei de bar, a bucătăriei sau a localului pe care-l deții, mai ales că acum știi care sunt regulile după care trebuie să te ghidezi în alegerea scaunelor pentru bar. Inspiră-te din sfaturile și modelele de scaune recomandate și transformă zona de bar în spațiul de relaxare mult visat al locuinței. Pentru o sursă de inspirație în plus, iată 10 moduri creative în care poți integra scaune de bar în locuința ta!