inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-1

Sursa foto: Shutterstock


Scaunele sunt unele dintre cele mai importante piese de mobilier dintr-o locuință. Fie că luăm cina, fie că ne desfășurăm activitatea la locul de muncă, fie că servim băuturi alături de prieteni, fie că ne uităm la televizor sau alegem să ne relaxăm în compania unei cărți bune, cu toții petrecem destul de mult timp pe scaun. Unul dintre aspectele importante ale scaunului, ce este adesea trecut cu vederea atunci când alegi un scaun nou este înălțimea potrivită a scaunului.

Cu siguranță nu dorești ca genunchii tăi să se lovească de partea inferioară a blatului mesei sau biroului, dar nici să fii atât de jos încât să genunchii să-ți stea lipiți de piept atunci când te așezi pe scaun. O așezare prea joasă poate pune o presiune mare asupra pelvisului, în locul distribuirii acesteia uniform de-a lungul coapselor. Mai mult decât atât, înălțimea potrivită a scaunului poate determina cât de ușor te vei așeza sau ridica de pe un scaun.

În cele ce urmează vei descoperi o serie de instrucțiuni care să te ajute să determini înălțimea potrivită a scaunelor în funcție de tipul de scaune pe care dorești să le achiziționezi. Desigur, trebuie menționat că vom vorbi despre înălțimea scaunelor măsurată de la podea până în zona șezutului, și nu înălțimea totală a scaunului. Înălțimea totală va include și spătarul scaunului, ce este mai degrabă un factor care influențează aspectul, și nu ergonomia sau funcționalitatea scaunului.


Înălțimea potrivită a scaunelor: Reguli de care să ții cont

Înălțimea standard a scaunelor, respectiv a meselor, variază în funcție de țară și de companiile producătoare, motiv pentru care este indicat să verifici dimensiunile furnizate înainte de a achiziționa piesele de mobilier online. De asemenea, poți contacta un arhitect sau un designer de interior, care să-ți ofere recomandări în ceea ce privește înălțimea potrivită a scaunelor și a meselor în designul locuinței.

Dacă dorești să descoperi pe cont propriu înălțimea potrivită a scaunelor și a meselor, îți vom dezvălui câteva reguli de care să ții cont, pentru a te asigura că vei face alegerea potrivită.


Ține cont că dimensiunea scaunului e legată de utilitatea acestuia

Dimensiunea scaunelor este în strânsă legătură cu utilitatea acestora, modul și durata utilizării. De exemplu, dacă pentru scaunele de living spătarul este un factor important în alegerea scaunelor, iar la scaunele de bar este importantă înălțimea acestora, pentru scaunele de bucătărie este importantă dimensiunea șezutului. Astfel, înălțimea potrivită a scaunelor va depinde într-o mare măsură de scopul pe care-l deservesc aceste piese de mobilier în interiorul locuinței.


Potrivește înălțimea scaunului cu cea a mesei

Potrivirea înălțimii scaunului cu cea a mesei este importantă pentru ca oaspeții să aibă suficient spațiu pentru a-și mișca coatele și pentru a-și încrucișa picioarele. O înălțime potrivită a scaunului în raport cu înălțimea mesei sau a blatului nu numai că asigură tuturor o poziție comodă, ci se încadrează și armonios în decor. Un scaun prea scund sau prea înalt în comparație cu dimensiunile mesei va părea întotdeauna disproporționat.


Asigură o distanță semnificativă între șezutul scaunului și blatul mesei

Atunci când stai pe scaun la masă, picioarele tale trebuie să aibă un spațiu suficient de mișcare liberă. Astfel, dacă picioarele tale nu au loc sub blatul mesei, acesta este un semn că masa sau biroul au înălțime mult prea joasă în raport cu scaunul. Din acest motiv, va trebui să investești într-o masă care să aibă înălțimea corespunzătoare activității pe care o desfășori. Ține cont că înălțimea standard a unei mese de dining și de bucătărie este de 76 centimetri, cea a unei mese de bar este de 106 centimetri, iar cea a unui birou este de 73 centimetri.  

Astfel, atunci când alegi scaune pentru living, bucătărie, dining sau birou, asigură-te că păstrezi o distanță de cel puțin 20 de centimetri între șezutul scaunului și blatul mesei, pentru a te putea desfășura în voie.

inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-2


Sursa foto: Shutterstock


Cum alegi înălțimea potrivită a scaunelor pentru living?

Scaunele pentru living și canapelele sunt destinate confortului, așadar înălțimea potrivită a scaunelor pentru această încăpere poate fi subiectivă. Cele mai populare măsurători sunt de aproximativ 43-45 centimetri, deși poți găsi scaune cu o înălțime de minim 38 centimetri sau maxim 50 de centimetri.

În ceea ce privește înălțimea potrivită pentru scaunele din living, trebuie să iei în considerare două aspecte: primul - atunci când stai cu picioarele ferme pe podea, sunt genunchii tăi îndoiți la 90 de grade? Și al doilea - cât de ușor îți este să te ridici de pe scaun? Dacă este dificil să te ridici, încearcă să te orientezi spre un scaun puțin mai înalt.

inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-3


Sursa foto: Shutterstock


Cum alegi înălțimea potrivită a scaunelor pentru bucătărie și dining?

Scaunele de bucătărie și dining trebuie să stea confortabil sub masa de bucătărie, cu suficient spațiu rămas pentru picioare. Majoritatea meselor de dining și de bucătărie vin în dimensiuni standard de 75 centimetri înălțime. Asta înseamnă că înălțimea potrivită pentru scaunele de dining sau bucătărie trebuie să fie unde în intervalul 45-50 centimetri. Pentru ca tu și oaspeții tăi să vă puteți simți confortabil atunci când stați la masă, între șezutul scaunului și tăblia mesei trebuie să existe un spațiu liber de cel puțin 20-23 centimetri, până la 30 centimetri.

Atunci când măsori, însă, cei 20-23 centimetri, trebuie să ții cont și de grosimea blatului și de dimensiunea tăbliei de sub blat, care leagă picioarele mesei între ele. Deja am vorbit ce scaune de bucătărie alegi, în funcție de tipul acestora și de stilul de design dorit, așa că nu mai rămâne decât să alegi înălțimea potrivită a scaunelor. În acest fel, nu numai că te vei bucura de aerul estetic pe scaunele alese îl aduc decorului, ci și de confortul acestora.

inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-4


Sursa foto: Shutterstock


Cum alegi înălțimea potrivită a scaunelor de bar?

Inedite, grațioase și irezistibile, scaunele de bar pot face deliciul zonei de bar dintr-o locuință. Însă pot scaunele de bar să fie și confortabile? În definitiv, acesta este scopul scaunului, să fie cât mai comod atunci când te așezi pe el, fie că urmează să iei micul dejun, fie că te relaxezi savurând un pahar de vin. Ei bine, dacă vei ține cont de design și de înălțimea potrivită a scaunelor, vei reuși să alegi cele mai potrivite scaune pentru bar, indiferent că acestea deservesc bucătăriei, livingului sau diningului.

Atunci când alegi scaune de bar, înălțimea potrivită a acestora este un prim reper al confortului pe care scaunele ți-l pot oferi. În funcție de înălțime, există trei tipuri principale de scaune de bar:

 Scaune de bar joase, de aproximativ 58-71 centimetri, care se potrivesc cu blaturile și insulele de bucătărie cu mese cu înălțimea de maximum 101-102 centimetri.

 Scaune de bar clasice, cu înălțimi între 72-81 centimetri, ideale pentru mese cu înălțimea de 103-109 centimetri.

 Scaune de bar înalte, cu înălțimi între 82-91 centimetri, ideale pentru mese de bar atipice cu înălțimi între 110-119 centimetri.

Ține cont că între șezutul scaunului de bar și blatul mesei ar trebui să existe o distanță de cel puțin 20 centimetri, în așa fel încât să-ți poți mișca în voie picioarele, fără ca genunchii să lovească partea inferioară a blatului. Pe cât posibil, încearcă să alegi scaunele de bar odată cu masa, pentru a avea o perspectivă corectă asupra configurației întregului aranjament.

inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-5


Sursa foto: Shutterstock


Cum alegi înălțimea potrivită a scaunelor de birou?

Contrar așteptărilor, cel mai bun scaun de birou sau cel mai bun scaun de gaming nu este scaunul directorial din piele, ci un scan perfect ajustabil, căruia să-i poți regla înălțimea și adâncimea șezutului. Ți-am prezentat într-un articol anterior ce implică ajustarea scaunului de birou, motiv pentru care vei putea, cu siguranță, să alegi înălțimea potrivită a scaunului tău de birou.  

În timp ce înălțimea standard a unei mese de birou este de 73 centimetri, înălțimea standard a scaunelor de birou este de 45-50 centimetri. Însă cea mai bună opțiune pentru a asigura înălțimea potrivită a scaunului de birou este alegerea unui scaun de birou ergonomic ce poate permite ajustarea înălțimii în funcție de înălțimea proprie. În fond, scaunele de birou sunt cele în care petreci cel mai mult timp, motiv pentru care trebuie să-ți asigure tot confortul de care ai nevoie, iar înălțimea potrivită a scaunului este un aspect important în această privință. Același aspect este valabil și în amenajarea camerei adolescentului, ce presupune alegerea înălțimii potrivite a scaunului de birou, mai cu seamă că școala online îi ține pe scaunului de birou ore semnificative.  

Cum obții înălțimea potrivită a scaunului de birou? Stai în picioare în fața scaunului și verifică dacă cel mai înalt punct al șezutului scaunului se află sub zona genunchilor. Dacă nu, ajustează înălțimea scaunului în mod corespunzător. Așează-te apoi pe scaun și reglează înălțimea biroului, în așa fel încât coatele să se afle într-un unghi de 90-110 grade atunci când ții mâinile pe birou.

inaltimea-potrivita-a-scaunelor-ghid-6


Sursa foto: Shutterstock

Sperăm că acest ghid cu reguli pentru alegerea înălțimii potrivite pentru un scaun ți-a servit drept reper în amenajarea locuinței cu cele mai potrivite scaune, fie ele de bucătărie, dining, living, bar sau birou. Ține cont de informațiile menționate și asigură-te că alegi scaune confortabile, dar în același timp stilate, care să se integreze ideal în decorul casei tale. Pe Scaune Online vei găsi o mulțime de modele de scaune confortabile, care să satisfacă nevoile oricărei încăperi căreia îi sunt menite!