Ajustarea scaunului de birou - Ghid pentru reglarea unui scaun ergonomic

 

ajustarea-scaunului-de-birou-ghid-pentru-reglarea-unui-scaun-ergonomic-1

Sursa: https://unsplash.com/photos/U6EXlQCZ938

 

 

 

 

      Lucrezi deseori mai mult de 8 ore zilnic și ai făcut deja pasul către o postură corectă la birou achiziționând un scaun ergonomic, dar parcă tot nu ai scăpat de durerile de spate și nici nu beneficiezi de confortul la care te așteptai. E foarte posibil ca problema ta să rezide în ajustarea scaunului de birou.

 

 

     Dacă nu ai reglat scaunul de birou sau ai făcut-o la întâmplare, să știi că nu ești singurul. 63% dintre angajații care lucrează în birouri nu-și ajustează niciodată scaunele, arată un studiu din 2007, iar motivele sunt dificil de identificat: ori sistemul de reglare este prea complex, ori lipsește conștientizarea beneficiilor pe care le poate aduce un scaun de birou ajustat corect.

 

 

     Designul scaunelor de birou este conceput pentru a se adapta, după diverse ajustări, mai multor oameni. Bineînțeles, unele scaune de birou oferă mai multe posibilități de reglare a diverselor caracteristici (înălțimea șezutului ori a brațelor, înclinarea spătarului, etc.) decât altele, ceea ce înseamnă că trebuie să ai în vedere ajustabilitatea scaunului tău de birou încă din momentul achiziției.

 

 

     Vorbim în acest articol despre ajustarea corectă a scaunelor de birou, dar înainte să facem asta vom trage din nou câteva semnale de alarmă referitor la problemele de sănătate pe care le implică postura defectuoasă pe scaun și vom relua atât caracteristicile generale ale unui scaun ergonomic, cât și opțiunile de reglare pe care ar trebui să le aibă un scaun bun.

 

 

 

 

De ce te doare spatele când stai pe scaunul de birou?

 

 

     Orice poziție menținută perioade lungi de timp cauzează disconfort, fie că este vorba despre o poziție naturală a corpului, precum ortostatismul, sau despre una pentru care corpul uman nu este, totuși, proiectat, precum statul pe scaun. Știi că, dacă stai câteva ore în picioare, apar durerile de spate și te simți obosit. Ei bine, dacă o postură naturală a corpului uman poate genera astfel de neplăceri, imaginează-ți ce efecte poate avea o postură în unghi de 90 de grade, adoptată relativ recent de specia noastră (folosim scaune abia de 5000 de ani, o perioadă extrem de scurtă în cronologia evoluției umane), menținută 8 ore zilnic, pentru ani întregi.

 

 

     Cu cât păstrezi mai mult timp o poziție inconfortabilă sau una care, deși ți se pare comodă, pune presiune pe coloana vertebrală, pe gât și pe umeri, cu atât crește riscul apariției durerilor de mușchi, tendoane și nervi. De asemenea, activitățile repetitive, precum tastatul, reprezintă factori de risc pentru sănătate pentru că implică folosirea îndelungată a acelorași articulații și grupe de mușchi.

 

 

     Cei mai mulți oameni sunt conștienți de aceste aspecte, așa că se străduiesc să-și protejeze sănătatea alegând scaune ergonomice pentru activitățile zilnice de birou, fie acasă, fie la sediile firmelor. Doar că nu este suficient să alegi un scaun a cărui denumire include termenul „ergonomic” pentru a-ți proteja sănătatea. Mai trebuie să știi și care sunt caracteristicile generale ale unui scaun de birou ergonomic, ca să le poți evita pe cele care sunt doar etichetate astfel, fără a avea particularitățile de design menite să amelioreze condițiile de lucru.

 

 

 

 

Caracteristicile generale ale unui scaun de birou ergonomic

 

 

●Înălțimea scaunului ergonomic de birou este reglabilă.

●Spătarul este reglabil atât pe verticală și permite balansul spre față și spate, cu opțiune de blocare în poziția dorită.

●Suportul lombar este ferm, eventual reglabil.

●Șezutul poate fi reglat pe adâncime (această opțiune de reglaj este esențială pentru utilizatorii foarte înalți sau foarte scunzi).

●Stabilitatea scaunului este asigurată de o bază în cinci puncte (în formă de stea).

●Brațele scaunului sunt ajustabile pe înălțime.

 

 

 

 

Cum alegi un scaun de birou ajustabil

 

 

     Ideal ar fi să achiziționezi un scaun de birou ergonomic abia după ce îl testezi, te așezi pe el și verifici toate posibilitățile de reglare, dar știm că acest lucru nu este posibil întotdeauna. E mult mai practic să explorezi online ofertele mai multor magazine, să achiziționezi scaunul printr-un click ca să-ți fie livrat acasă sau la birou, urmând să-l încerci după aceea și să decizi dacă-l păstrezi sau nu. Politica noastră de retur, de exemplu, îți pune la dispoziție posibilitatea de a returna produsele ce nu corespund așteptărilor tale în termen de 14 zile lucrătoare de la primire, fără penalități și fără invocarea vreunui motiv.

 

 

     Totuși, oricât de eficient ar fi să-ți cumperi scaunul de birou ajustabil online și oricât de avantajoasă ar fi politica de retur a produselor pentru tine, tot trebuie să știi exact ce specificații să verifici pe site și la ce să fii atent când testezi scaunul acasă.

 

 

     Ce verifici când alegi scaunul de birou ajustabil de pe un site

 

●Dacă șezutul se poate regla pe înălțime. Unele scaune permit și înclinarea șezutului înainte și înapoi, o caracteristică ce permite o circulație mai bună a sângelui în picioare și o mai bună distribuire a greutății pe tălpi.

●Dacă brațele se pot regla pe înălțime.

●Dacă distanța dintre brațe îți permite să stai confortabil pe scaun.

●Dacă spătarul este reglabil pe înălțime și permite balans față-spate.

●Dacă scaunul are suport lombar.

●Dacă marginea șezutului este curbată spre podea.

●Dacă baza scaunului este în formă de stea.

●Dacă scaunul dispune de un mecanism de pivotare.

●Dacă tapițeria este realizată dintr-un material prin care pielea respiră ușor și pe care nu aluneci.

 

ajustarea-scaunului-de-birou-ghid-pentru-reglarea-unui-scaun-ergonomic-2

Sursa: https://www.scauneonline.ro/scaun-birou-ergonomic-OFF-927

 

 

     La ce să fii atent când verifici scaunul de birou ajustabil acasă

 

●Dacă îți este ușor să ajustezi scaunul când stai așezat.

●Dacă șezutul pune presiune pe spatele coapselor sau genunchilor.

●Dacă roțile scaunului sunt adecvate pentru pardoseală.

●Dacă brațele scaunului interferează cumva cu mișcările specifice activităților tale când stai așezat.

 

 

 

 

Cum ajustezi scaunul de birou ca să nu te mai doară spatele

 

 

Cum reglezi înălțimea scaunului

 

Dacă ai posibilitatea să reglezi înălțimea biroului sau stației de lucru: Stai în picioare în fața scaunului. Verifică dacă cel mai înalt punct al șezutului scaunului se află imediat sub genunchi. Dacă nu, ajustează corespunzător înălțimea scaunului. Așază-te pe scaun și reglează înălțimea biroului în așa fel încât coatele să se îndoaie într-un unghi de 90-110 de grade când ții mâinile pe birou.

 

Dacă nu ai posibilitatea să reglezi înălțimea biroului sau stației de lucru: Așază-te și trage scaunul cât mai aproape de birou, în așa fel încât să poți ține confortabil mâinile pe suprafața acestuia, în timp ce ții brațele paralel cu coloana vertebrală. În această poziție, coatele tale ar trebui să se îndoaie într-un unghi de 90-110 de grade. Altfel, va trebui să reglezi șezutul scaunului pe înălțime.

 

●Dacă ești foarte înalt și, atunci când stai așezat, cu tălpile lipite de podea, între șezutul scaunului și partea din spate a coapselor tale rămâne o distanță de câțiva centimetri, trebuie să înalți șezutul și, dacă este cazul, și biroul.

 

●Dacă, din contra, îți este dificil să strecori degetele în spațiul dintre partea din spate a coapselor și șezutul scaunului, trebuie să ridici tălpile de la podea (folosește un suport reglabil pentru picioare) pentru ca genunchii să se îndoaie într-un unghi de 90 de grade, la același nivel cu coapsele sau puțin mai jos.

 

 

Cum reglezi adâncimea șezutului scaunului

 

●Așază-te pe scaun, lipește spatele de spătar și tălpile de podea. Din poziția aceasta, verifică dacă între marginea șezutului și partea din spate a gambelor există o distanță de cca. 5 cm (cam cât un pumn strâns).

 

●Dacă este dificil să-ți strecori pumnul strâns în spațiul dintre marginea scaunului și partea din spate a gambelor, înseamnă că șezutul este prea adânc și trebuie să aduci spătarul mai în față. Unele scaune ergonomice permit această ajustare prin manevrarea unui mâner de sub șezut, dar dacă scaunul tău nu dispune de această caracteristică, poți folosi un suport lombar.

 

●Dacă este o distanță prea mare între partea din spate a gambelor și marginea scaunului, atunci trebuie să tragi spătarul mai în spate. Dacă scaunul tău nu permite această ajustare, înseamnă că ai nevoie de unul cu o adâncime mai mare a șezutului.

 

 

Cum ajustezi înălțimea spătarului scaunului

 

●Dacă scaunul tău permite reglarea spătarului pe înălțime, ridică-l complet în timp ce stai în picioare, ca să-l poți ajusta după aceea mai ușor când te așezi. Așadar, din poziția așezat, cu spatele drept și tălpile pe podea, reglează înălțimea spătarului în așa fel încât partea curbată a spătarului să intre în curbura părții de jos a spatelui.

 

 

Cum ajustezi gradul de înclinare a spătarului

 

     Mult timp s-a crezut că, în poziția așezat, spatele trebuie ținut cât mai drept, în așa fel încât să formeze un unghi de 90 de grade cu picioarele, însă lucrurile stau puțin altfel.

 

ajustarea-scaunului-de-birou-ghid-pentru-reglarea-unui-scaun-ergonomic-3a

Sursa: https://www.scauneonline.ro/scaune-de-birou-directoriale-off-805

 

     Postura în unghi drept pune prea multă presiune pe coloana vertebrală și nu este necesară. Poți sta într-o postură ușor înclinată (la 100-110 grade când lucrezi la calculator sau scrii și la 135 de grade când iei o pauză). Ajustează spătarul scaunului în unghiul adecvat activității, în așa fel încât să te simți cât mai confortabil și să nu stai cocoșat.

 

 

 

Cum ajustezi brațele scaunului

 

●Tot stând așezat vei ajusta și brațele scaunului. Ține spatele drept, lipit de spătar și lasă brațele să atârne liber. Îndoaie coatele în unghi de 90 de grade sau în unghi ușor deschis (de 100-110 grade).

 

●Dacă brațele scaunului nu ating coatele, ajustează-le corespunzător. Dacă brațele scaunului nu sunt ajustabile și înalță coatele atunci când sunt îndoite, înseamnă că scaunul respectiv nu-ți permite o postură corectă la calculator. Libertatea de mișcare a brațelor când tastezi este mai redusă, ceea ce înseamnă că trebuie să-ți folosești mai mult încheieturile mâinilor și să forțezi mai mult mușchii antebrațelor.

 

 

     Ajustarea scaunului de birou este o etapă importantă, dar nu suficientă pentru a te asigura că faci tot posibilul să stai confortabil și să-ți protejezi sănătatea. De exemplu, poziția confortabilă în timp ce lucrezi depinde foarte mult și de distanța dintre genunchi și marginea de jos a suprafeței biroului. Dacă biroul este prea scund și nu poate fi reglat pe înălțime, nu ar trebui să-ți modifici postura pe scaunul ergonomic ca să poți ține picioarele confortabil sub birou. Acest lucru ar anula toate eforturile tale de a achiziționa un scaun de birou ergonomic și de a-l ajusta corect.

 

 

     De asemenea, dacă nu faci un efort conștient pentru a păstra permanent o postură corectă când stai așezat și pentru a lua câte o pauză de câteva minute cel puțin o dată pe oră, nici măcar cel mai bun scaun ergonomic nu te poate ajuta să scapi de durerile de spate care te sâcâie la sfârșitul fiecărei zile de lucru.