ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-1

Sursa foto: Shutterstock


Opt ore petrecute pe un scaun ar putea să-ți provoace, în timp, probleme cu spatele, dacă nu acorzi o atenție deosebită poziției corecte la calculator. Este foarte important să „păcălești” coloana vertebrală și să găsești o poziție comodă pentru ea. Atunci când stai la birou există o serie de factori care pot afecta spatele, precum postura pe scaun, poziția ecranului calculatorului, înălțimea scaunului, poziția tastaturii, poziția mouse-ului sau poziționarea echipamentului de pe birou. 

Și cum statul pe scaun timp îndelungat, poziția incorectă la birou și mișcările bruște sunt principalii factori ai apariției durerilor de spate, ți-am pregătit în articolul următor o serie de sfaturi și recomandări despre ce să faci când te doare spatele de la statul la birou. Ești gata să spui la revedere durerilor de spate actuale și să le previi pe cele viitoare, care ar putea fi precedate de afecțiuni serioase ale coloanei vertebrale? Iată ce poți face!

De ce te doare spatele de la statul pe scaun?

În mod evident, durerea de spate instalată brusc indică o afecțiune a coloanei vertebrale care te-ar putea încuraja să programezi o vizită la un medic specialist. Primul și cel mai important aspect pentru a preveni o serie de complicații ce ar putea duce la afecțiuni grave ale coloanei vertebrale este stabilirea unui diagnostic precis sau a cauzelor ce duc la apariția durerilor de spate.

Te întrebi de ce te doare spatele de la statul pe scaun? Ei bine, cauzele durerii de spate sunt extrem de variate pentru a încerca să-ți pui singur un diagnostic, indiferent de locul în care se instalează sau resimte durerea de spate. Printre cele mai frecvente cauze ce duc la apariția durerilor de spate se regăsesc următoarele:


 Poziția incorectă pe scaun sau la calculator;

 Folosirea unui scaun necorespunzător pentru lucrul la birou;

 Lipsa activităților fizice regulate;

 Afecțiuni și deformări ale oaselor;

 Afecțiuni de natură hormonală;

 Accidente sau lovituri în zona afectată;

 Blocaje la nivelul sistemului nervos și muscular;

 Moștenirea genetică.

ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-2

Sursa foto: Shutterstock


Care sunt tipurile de dureri de spate cauzate de statul pe scaun?

Durerile de spate pot fi localizate divers, fie într-o singură zonă sau pe o suprafață mai extinsă. Acestea pot interfera cu activitățile de zi cu zi și îți pot afecta productivitatea la locul de muncă, însă uneori pot fi ușoare și pot fi ameliorate prin mici schimbări ale rutinei zilnice. Descoperă în rândurile următoare cele mai frecvente tipuri de dureri de spate, în funcție de localizarea acestora, dar și ce este de făcut pentru tratarea durerii de spate. 

Durere în zona superioară a spatelui

Printre cele mai frecvente dureri de spate sunt cele din zona superioară a spatelui. Cauza acestor tipuri de dureri poate fi dată de anumite poziții necorespunzătoare pe care le ai atunci când stai la birou. Durerile din zona superioară a spatelui indică posibile afecțiuni ale coloanei vertebrale, deformări sau tensiuni musculare la nivel cervical. Fie că durerile se manifestă în zona dreaptă sau stângă, la ceafă, acestea se pot extinde și către mâini și pot indica prezența spondilozei, inclusiv probleme ale vertebrelor sau ale sistemului nervos.

Durere de spate toracică

Dacă simți adesea o durere de spate care îți provoacă disconfort în zona dintre omoplați, în zona umerilor sau a mâinilor, cel mai probabil te confrunti cu durerea de spate toracică. Aceasta se poate instala atunci când nu respecți o postură corectă la birou. Ce să faci când te doarele spatele în zona toracică? Ideal ar fi ca mâinile și spatele să fie complet relaxate, tălpile să stea confortabil pe podea, în timp ce mâinile ar trebui susținute de brațele unui scaun ergonomic.

Durere de spate în zona sacrală

Resimți o durere în zona inferioară a spatelui? În acest caz vorbim despre durere care, în termeni medicali, poartă denumirea de durere de spate în zona sacrală. Episoadele de durere acută în această zonă sunt cauzate de o poziție incorectă pe scaunul de birou, accidente, expunerea spatelui la curenți de aer reci, afecțiuni ale articulațiilor sau un șezut multe prea dur și inconfortabil.

Durere de spate lombară

Durerea de spate în zona lombară poate fi un indiciu că suferi de o anumită afecțiune a coloanei vertebrale, în care vertebrele s-au deformat sau nu mai sunt dispuse corespunzător. Desigur, o durere de spate lombară poate indica și expunerea spatelui la frig, afecțiuni ale sistemului osos, simptome de artrită sau pur și simplu utilizarea unui scaun de birou necorespunzător.


Dacă te întrebi ce să faci când te doare spatele în zona lombară, o soluție pentru ameliorarea acestor dureri poate fi o pernă plasată în zona lombară, menită să stabilească o postură corectă și echilibrată.

ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-3

Sursa foto: Shutterstock


Remedii pentru durerile de spate cauzate de statul la birou: ce poți să faci?

Așa cum am menționat anterior, există câteva remedii pentru durerile de spate, menite să atenueze durerile existente, dar și să prevină viitoarele dureri de spate. Iată ce să faci când te doare spatele:

1. Ține capul aliniat cu gâtul și umerii. Evită să stai aplecat în față, pentru că vei curba prea mult coloana și gâtul. Durerile cervicale și toracale sunt foarte neplăcute și pot degenera în afecțiuni ale coloanei vertebrale.

2. Trage mouse-ul și tastatura cât mai aproape de tine, astfel încât să nu fii nevoit să te apleci în față după ele. În felul acesta, vei menține coloana dreaptă și nu vei forța umărul, brațul sau încheietura mâinii să ajungi la ele.

3. Fii cât se poate de exigent atunci când îți alegi scaunul de birou, fie că este vorba de scaune pentru adulți sau scaune de birou pentru copii. Ideal ar fi să găsești unul care îți protejează zona lombară. La fel de important este ca spătarul lui să fie flexibil, astfel încât să te poți lăsa pe spate din poziția de șezut.

4. Respiră din diafragmă. La început poate fi greu să te concentrezi asupra respirației, însă va deveni un mecanism ușor de aplicat, odată ce te obișnuiești.

5. Dacă lucrezi la calculator, este bine să știi că distanța ideală între trunchiul tpu și monitor trebuie să fie de un braț, iar centrul acestuia trebuie să stea la cinci centimetri mai sus de nivelul ochilor.

6. Ține tălpile pe podea și genunchii în dreptul umerilor, că să nu distribui tensiunea și la nivelul genunchilor sau al gleznelor. Picioarele trebuie ținute la 90 de grade, adică de la genunchi în jos să fie paralele cu coloana. Acesta este, poate, unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a avea o poziție corectă la birou și evitarea durerii de spate. 

7. Ia pauză la fiecare oră. Ridică-te de pe scaunul de birou sau scaunul de gaming, oricât de comod ar fi acesta, și fă câțiva pași sau rotește ușor umerii, înainte și înapoi. Acest exercițiu va reduce presiunea la nivelul discurilor coloanei vertebrale și va îmbunătăți circulația sângelui, ceea ce te va face mai flexibil și mai puțin stresat.

8. Stabilește o mărime adecvată pentru tine a caracterelor de pe laptop, astfel încât să nu fii nevoit să te apropii sau să te îndepărtezi prea mult de el. O soluție ar fi să instalezi, separat de laptop, o tastatură și un monitor.

9. Nu sta picior peste picior. Va fi foarte greu din această poziție să îți păstrezi coloana dreaptă și umerii trași. Așa că relaxează-te și ține picioarele libere unul de celălalt.

10.  Nu ține telefonul cu umărul. Într-adevăr, sunt momentele ale zilei când ai mai multe de făcut și ai o mână ocupată cu mouse-ul și cealaltă cu tastatura, când îți sună telefonul. Dacă îl vei ține, însă, cu umărul, îți vei obosi inutil gâtul și îți vei ține coloana strâmbă. Mai bine folosește căști pentru orice conversație, mai ales pentru cele care durează mai mult de cinci minute.

ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-4

Sursa foto: Shutterstock


Care este poziția corectă la birou?

Un lucru este cert: atâta vreme cât vei adopta o poziție corectă la birou, nu va mai trebui să te întrebi ce să faci când te doare spatele. Postura corectă la calculator este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile de spate și prevenirea acestora. Care este, însă, poziția corectă la birou? Iată ce presupune o postură corespunzătoare:

 Capul drept, nu rotit, aplecat sau înclinat;

 Umerii și brațele relaxate;

 Poziția dreaptă a spatelui;

 Șezutul cât mai în spate, în așa fel încât să simți că scaunul se mulează pe curbura din parte de jos a spatelui;

 Tălpile pe podea;

 Genunchii îndoiți la 90 de grade;

 Încheietura mâinii dreaptă în timp ce tastezi și degetele relaxate.

De ce este vital să iei pauze în mod frecvent?

Dacă petreci prea multe ore pe zi în scaunul de birou, ideal ar fi să te ridici din când în când de pe scaun. Pauzele scurte și dese sunt mult mai eficiente pentru spate decât cele lungi. Este important să iei aceste pauze, căci ele vor oferi mușchilor încordați șansa să se relaxeze, efortul fiind preluat de alți mușchi.

Pauzele de la statul pe scaun sunt, poate, cea mai bună metodă de prevenire a tensionării și a blocării mușchilor spatelui, evitând astfel apariția durerilor de spate.

ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-5

Sursa foto: Shutterstock


Cum alegi scaunul potrivit pentru o poziție corectă și prevenirea durerilor de spate?

Ți-am vorbit într-un articol de pe blog despre cele mai bune scaune pentru spate, și asta pentru că scaunul de birou joacă un rol major în adoptarea poziției corecte la birou și în prevenirea durerilor de spate. Așa că nu este deloc surprinzător că există câteva criterii importante de selecție a scaunelor în care vei petrece multe ore pe zi, la birou. Iată cum poți alege scaunul potrivit!

Ține cont de tipul scaunului de birou

În funcție de activitatea pe care o desfășori, există mai multe tipuri de scaune care ți se vor potrivi. Dintre acestea menționăm:

 Scaunul de birou directorial, ce se bucură de dimensiuni generoase;

 Scaunul de birou ergonomic, recomandate pentru persoanele care petrec multe ore la birou;

 Scaunul de birou cu suport pentru tibii, cu un concept ergonomic menit să elibereze tensiunea din zona spatelui;

 Scaunul de gaming, perfecte pentru ergonomia lor, materiale și dotările pentru adoptarea unei poziții corecte la birou.

Ia în considerare ajustabilitatea scaunului

Ajustarea scaunului de birou este importantă pentru adoptarea unei posturi corespunzătoare la calculator și prevenirea durerilor de spate. Pentru a modifica scaunul de birou în așa fel încât să fie suficient de confortabil este esențial să acorzi atenție unor criterii precum:

 Adâncimea șezutului;

 Suportul lombar;

 Înclinarea spătarului;

 Brațele scaunului.  

Acordă atenție bazei scaunului

Un alt criteriu demn de luat în considerare atunci când alegi cel mai bun scaun pentru o poziție corectă la birou este și baza acestuia. Prin urmare, asigură-te că investești într-un scaun de birou ce prezintă o bază cu roți bine realizată, care să permită acestuia o mobilitate la 360 de grade. Astfel, nu va mai fi nevoie ca spatele tău să întâmpine mișcări bruște și rotiri ale corpului. 

ce-sa-faci-cand-te-doare-spatele-de-la-statul-la-birou-6

Sursa foto: Shutterstock


Nu ignora afecțiunele coloanei vertebrale, care pot apărea din cauza statului îndelungat în șezut și investește într-un scaun de birou perfect pentru coloana ta. Astfel, nu va mai trebui să te întrebi ce să faci când te doare spatele, pentru că, din fericire, durerile de spate nu vor mai reprezenta o problemă pentru tine. Și magazinul ScauneOnline este aici să-ți pună la dispoziție cele mai bune modele de scaune, menite să susțină poziția corectă la birou.