Știm cu toții că înălțimea și greutatea persoanelor pot varia considerabil, iar o zi de muncă înseamnă cel puțin 8 ore pentru fiecare om. De aceea, alegerea unui scaun de birou adecvat pentru fiecare persoană este dificilă. Mai ales în cazul persoanelor înalte sau robuste este necesar să avem la dispoziție cele mai eficiente criterii de alegere a scaunului de birou potrivit nevoilor.


Cuprins:

Când o persoană poate fi considerată înaltă și robustă

Aspecte principale de luat în calcul atunci cand alegi un scaun pentru persoane înalte sau robuste

Capacitatea maximă de greutate

Înălțimea maximă a scaunului

Adâncimea scaunului

Lățimea scaunului

Înălțimea și lățimea spătarului

Criterii secundare după care sa alegi un scaun de birou potrivit pentru persoane înalte sau robuste

Poziția și extensia cotierei

Plasa din spate pentru ventilație

Înclinarea spătarului

Echilibru

Căptușeala scaunului

Cadru robust

Bază stabilă

De ce sa alegi un scaun de birou special pentru persoanele înalte sau robuste


Când o persoană poate fi considerată înaltă și robustă

Înălțimea medie a românilor este de 174,7 cm, plasându-ne, pe penultimul loc în clasamentul european. Între noi și cei mai înalți europeni diferența este de aproape 8 cm. Astfel, o persoană cu o înălțime de peste 175 cm din România poate fi considerată înaltă.

În ceea ce privește robustețea unei persoane, Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea etalonului IMC (Indicele de masa corporală) care oferă un interval al greutății considerate ca fiind situată într-un interval normal.


Înălțime

Bărbați

Femei

 175cm

65,3 – 79,8 kg

59,4 – 72,6 kg

 180 cm

70,3 – 85,7 kg

63,5 – 77,5 kg

 185cm

75,3 – 91,6 kg

67,6 – 82,5 kg

 195 cm

84,8 – 103,8 kg

75,7 – 92,5 kg


IMC se calculează astfel: greutatea corporală în kilograme/înălțime în metri la pătrat. Organizația Mondială a Sănătății interpretează valorile rezultate în intervalul 18,5 – 24,9 ca fiind o greutate normală, iar cele situate peste 25 ca greutate peste cea normală și cu diferite grade de obezitate.


Aspecte principale de luat în calcul atunci când alegi un scaun pentru persoane înalte sau robuste

cum-alegi-scaun-birou-persoane-inalte-robuste-2

https://www.shutterstock.com/de/image-photo/young-businessman-relaxing-his-desk-office-508672207


 

Capacitatea maximă de greutate

Pentru a te asigura că scaunul ales este cel potrivit, trebuie să verifici în primul rând capacitatea maximă de greutate a modelului dorit. De regulă, poți găsi cu ușurință scaune de birou sau alte tipuri, precum scaunele de gaming, concepute pentru persoane care cântăresc până la 150 kg.


Înălțimea maximă a scaunului

Multe scaune de birou nu permit ajustarea adecvată a înălțimii pentru așezarea corectă a picioarelor persoanelor înalte. Dacă ești înalt, acest lucru te obligă să-ți flexezi genunchii necorespunzător sau să-ți extinzi picioarele în timp ce stai așezat. Rezultatul? Întregul corp se va afla într-o postură incomodă din punct de vedere anatomic, crescând în același timp presiunea asupra șoldurilor și coapselor.

Un scaun are înălțimea ideală dacă o persoană aflată în șezut pe el poate ține genunchii într-un unghi de 90 de grade. Măsurarea distanței de la genunchi la partea de jos a picioarelor poate oferi o idee despre înălțimea unui scaun de birou ergonomic potrivit. Alternativ, poți utiliza propria înălțime pentru a determina care este înălțimea maximă de care ai nevoie la un scaun de birou.


Adâncimea scaunului

Persoanele înalte au femurul, osul lung care formează scheletul coapsei, mai lung și de aceea au nevoie de scaune cu o adâncime mai mare decât cea obișnuită pentru a se simți confortabil. Măsurarea adâncimii scaunului se efectuează la partea din spate a scaunului și până la partea din față a acestuia. Persoanelor înalte li se recomandă o adâncime minimă a scaunului de 48 cm.


Lățimea scaunului

La un nivel minim pentru orice persoană înaltă, poate fi agreată o lățime a scaunului de 40 cm sau mai mult. În funcție de dimensiunea corpului și de înălțime, o persoană poate alege și variante de scaune cu lățime de peste 48 cm.


Înălțimea și lățimea spătarului

Trunchiul fiecărei persoane are diferite forme și dimensiuni, iar aceasta va dori un spătar care să se potrivească curbei naturale „S” a coloanei vertebrale și să ofere și un sprijin adecvat pentru partea inferioară și superioară a spatelui, pentru a reduce stresul aplicat coloanei și pelvisului. Astfel, scaunele de birou cu spătare mai lungi sunt mult mai potrivite pentru persoanele înalte. Lățimea spătarului trebuie să fie suficient de mare pentru a susține un trunchi larg.

Unele scaune de birou ergonomice au și o tetieră reglabilă pentru a oferi mai mult sprijin pentru cap, gât și umeri. Înălțimea spătarului este importantă și în cazul în care scaunul are tetieră. În funcție de forma sa, poți măsura trunchiul pentru a te asigura că zona proeminentă a tetierei se aliniază aproximativ cu coloana cervicală sau cu spatele capului.


Criterii secundare după care sa alegi un scaun de birou potrivit pentru persoane înalte sau robuste

cum-alegi-scaun-birou-persoane-inalte-robuste-3

https://www.shutterstock.com/de/image-photo/full-body-photo-manager-ceo-lady-2085440905


 

Poziția și extensia cotierei

Acestea sunt caracteristici foarte solicitate pe termen lung. Cu cât ești mai robust sau mai înalt, este posibil ca brațele tale să depășească destul de mult cotiera prevăzută. De asemenea, cotul și brațul obosesc dacă ai o cotieră fie prea mare, fie prea mică. De aceea, cele mai bune scaune sunt cele care au cotiere reglabile pe înălțime pentru confort maxim și extensibile.


Plasa din spate pentru ventilație

Persoanele robuste și înalte se pot confrunta mai frecvent cu transpirația la nivelul spatelui, mai ales dacă spătarul este realizat din material compact. De aceea, poate fi utilă dotarea acestuia cu o plasă de ventilație.


Înclinarea spătarului

Spătarul scaunului poate fi îndoit constant dacă nu este susținut corespunzător. Cele mai bune scaune pentru persoanele robuste și înalte ar trebui să aibă suporturi lombare reglabile și un sistem de înclinare și blocare care să permită fixarea spătarului. Spătarul trebuie să permită persoanei să stea confortabil, fără a-i provoca leziuni ale coloanei vertebrale sau ale mușchilor spatelui.


Echilibru

Cele mai bune scaune sunt cele proiectate astfel încât centrele lor de greutate să fie mai aproape de sol.


Căptușeala scaunului

Căptușeala scaunului se poate descompune din cauza anilor de utilizare și poate deveni inconfortabilă. Scaunul ar trebui să aibă o umplutură de bună calitate și de cel puțin 15 cm pentru a avea o durată mai mare de viață.


Cadru robust

În cazul în care un scaun este proiectat pentru a sprijini o greutate mai mare, atunci este nevoie de un cadru mai robust. Dacă nu, scaunul va deveni incomod pe termen lung, nu își va menține forma și va trebui să fie înlocuit după o perioadă scurtă de timp.


Bază stabilă

Multe tipuri de scaune moderne sunt mobile putând fi acționate prin role. Robustețea și stabilitatea acestor piese ar putea face o mare diferență în ceea ce privește modul în care scaunul, în ansamblu, va rezista în timp. Oamenii robuști și înalți pun o presiune suplimentară pe scaune. Dacă baza nu e stabilă, atunci se erodează rapid, iar scaunul nu va putea fi folosit pe termen lung.


De ce sa alegi un scaun de birou special pentru persoanele înalte sau robuste

Mobilierul de birou este conceput pentru a se potrivi utilizatorului, de aceea, există numeroase tipuri de scaune de birou ergonomice. Aceste scaune sunt făcute pentru majoritatea oamenilor, luând în considerare mărimea medie a corpului. Aceste scaune nu sunt confortabile sau compatibile ergonomic pentru o persoană înaltă sau robustă. Cele mai multe dintre aceste scaune sunt realizate cu un mecanism special solid și o bază mai largă pentru a fi mai robuste și mai confortabile.

Atunci când alegi un scaun pentru oameni robuști și înalți, trebuie să primeze confortul persoanei. Un scaun greșit ales poate provoca o serie de probleme precum oboseală, dureri de spate,  pierderea productivității muncii și probleme de sănătate pe termen lung.

Odată ce ai stabilit criteriile importante, poți alege cel mai bun scaun de birou pentru o persoana înaltă și robustă. Testează mai multe modele pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor tale!