Ce scaune de bucătărie alegi, în funcție de tipul acestora și de stilul de design dorit?

  

scaune-bucatarie-in-functie-de-tipul-acestora-1

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/288/450/453/apartment-cabinet-contemporary-country-kitchen.jpg

       Bucătăria reprezintă locul în care oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului, fie că servesc masa, gătesc sau, pur și simplu, savurează o cafea alături de cei dragi. Această încăpere este considerată inima casei, de aceea, trebuie să fie cât mai practică și mai comodă. Unele dintre cele mai importante elemente din bucătărie sunt scaunele care, pe lângă funcționalitatea lor, pot aduce un plus de culoare și de stil. Nu există nici un dubiu că rolul minunatelor scaune de bucătărie este unul uriaș în ambianța camerei, de aceea, trebuie alese cu atenție, pentru a crea un decor complex, inedit și armonios. Iată câteva detalii pe care trebuie să le cunoști, pentru a te asigura că poți achiziționa scaunele ideale pentru bucătăria ta.

 

De ce sunt importante scaunele de bucătărie

      O bucătărie trebuie să fie mobilată și echipată cu tot felul de obiecte, însă, indiferent de spațiu, nu îți pot lipsi câteva scaune de bucătărie frumoase și confortabile. Rolul acestor piese de mobilier este esențial, iar, în afara criteriilor estetice, trebuie să fie funcționale și cât mai comode, pentru a putea fi așezate cu ușurință în diverse locuri. Scaunele de bucătărie, în ciuda denumirii lor, se potrivesc în orice spațiu. Sunt compacte, așa că, se potrivesc atât bucătăriilor generoase cât și celor de mici dimensiuni, oferă un grad sporit de confort pentru că sunt confecționate din materiale de calitate, înfrumusețează încăperea și sunt disponibilie într-o gamă variată de model, forme, culori și stiluri.

      Investiția în aceste obiecte de mobilier este una pe care o faci pe termen lung. Scaunele de bucătărie constituie cadrul ideal pentru a petrece timp de calitate cu toți cei apropiați, oferă încăperii un design unic și creează o atmosferă plăcută.

 

Cum alegi scaunele de bucătărie, în funcție de modelul lor

      Atunci când trebuie să alegi scaune pentru bucătărie, trebuie să iei în considerare faptul că unele sunt mai estetice, în timp ce altele sunt mai practice. În general, vei avea de ales între scaune convenționale, pliabile, scaune de bar sau taburete. În designul interior, scaunele de bucătărie cu brațe sunt folosite, de regulă, în capetele mesei, în timp ce modelele cu picioare și spătar se utilizează pentru lateralele lungi ale mesei. Așadar, se găsesc scaune de bucătărie cu brațe și fără brațe, cu design modern, clasic sau tradițional, iar, în funcție de material, scaune din lemn, plastic, tapițerie din stofă ori din piele. Descoperă, mai departe, câteva tipuri de scaune de bucătărie, află ce anume le definește și cum pot fi ele asortate cu restul obiectelor de decor.

 

Scaune tradiționale

      Sunt realizate din lemn, au un aspect clasic și se potrivesc mai multor tipuri de decor. La fel ca orice alt design clasic, scaunele tradiționale vor fi mereu în trend, așa că, dacă îți dorești un produs care să treacă testul timpului și să fie la modă mulți ani de acum înainte, alege astfel de piese.

 

Scaune Shabby chic

      Cadrul și tapițeria acestor scaune sunt întotdeauna de culoare deschisă–crem, alb sau pastel. Scaunele Shabby chic sunt confortabile și feminine, au un cadru de lemn, spătar și șezut tapițat. De regulă, se aseamănă stilului vintage, mai ales, că și cadrul lor are un aspect antichizat. Aceste scaune sunt elegante și boeme, se potrivesc bucătăriilor feminine, dar, pot fi integrate și în interioarele decorate în stil contemporan.

 

Scaune Ladderback

      Acest model de scaune de bucătărie își are originea în Europa Evului Mediu, dar, mai târziu, a reușit să fie foarte popular în perioada colonizării Americii. Aceste scaune sunt, în general, realizate din lemn, au spătarul înalt, format din mai multe stinghii orizontale, așezate la o distanță egală una de cealaltă.

 scaune-bucatarie-in-functie-de-tipul-acestora-2

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/557/156/995/apartment-room-house-residential-interior.jpg

      Scaunele Ladderback se folosesc, în special, în bucătăriile clasice sau rustice, dar, în funcție de materialul din care sunt realizate, se pot combina și cu articole de mobilier tranziționale.

 

Scaune Mission

      Se aseamănă foarte mult cu modelul Ladderback, doar că stinghiile care formează spătarul sunt verticale și încadrate de alte stinghii orizontale. Scaunele Mission sunt confecționate din lemn, au un aspect curat, simplu și clasic. În unele cazuri, spătarul scaunelor de bucătărie Mission este ușor curbat pentru a se putea plia mai bine pe spatele celui care îl va folosi.

 

Scaune Mid-Century Modern

      Au un aspect simplu și sunt realizate dintr-o combinație de plastic, lemn și metal. Șezutul și spătarul scaunelor Mid-Century Modern formează o singură parte turnată, piesele au forme rotunjite pentru a se putea mula pe corp și să ofere mai mult confort. Spătarul acestui tip de scaune de bucătărie nu este foarte înalt, picioarele sunt din lemn și poziționale ușor înclinat. Modelul se potrivește bucătăriilor amenajate în stil industrial, scandinav, urban sau retro. Dacă îți plac aceste scaune, poți alege o variantă cu șezut tapițat, pentru un plus de confort.

 

Scaune Parsons

      Au fost create în anii ’30, iar numele lor vine de la Școala de Design Parsons din Paris. Scaunele sunt tapițate, clasice, au un design simplu și curat, fără detalii inutile și se potrivesc bucătăriilor sobre, formale. Cadrul pieselor este confecționat din lemn, dar, tapițeria poate fi făcută din orice fel de materiale, de la bumbac și până la catifea ori piele naturală. Un detaliu specific scaunelor Parsons este că șezutul și spătarul sunt, întotdeauna, tapițate, iar picioarele sunt din lemn. Întrucât se bucură de linii simple, aceste scaune de bucătărie se pot integra foarte ușor în orice tip de decor.

 

Scaune Cantilever

      Termenul „cantilever” se traduce ca „sprijinit doar pe o parte”. Așadar, picioarele reprezintă elementul definitoriu al acestui model deoarece nu are designul tipic al scaunelor de bucătărie cu patru picioare pe care se sprijină șezutul. Aceste obiecte de mobilier au șezutul și spătarul susținute de două picioare ce pornesc din față, se îndoaie în formă de L și ajung până în spatele scaunului. Cadrul este creat din metal dar șezutul poate fi realizat din diverse materiale, cel mai popular fiind modelul cu tapițerie. Scaunele Cantilever au fost concepute în anul 1920 și intens popularizate de designerul de mobilier Marcel Breuer.

 

Scaune Modern Bentwood

      De cele mai multe ori, șezutul și spătarul acestor scaune de bucătărie sunt alcătuite dintr-o singură bucată de material curbat (bentwood – lemn îndoit), pus, apoi, pe un cadru din metal ori lemn. Se obține un scaun minimalist, dintr-o singură bucată de lemn, potrivit pentru designul modern, urban sau creativ.

 


Scaune Coastal

      Aceste modele de scaune pentru bucătărie pot avea mai multe forme, dar, au ca punct comun utilizarea ratanului sau a altui tip de material împletit pentru spătar ori șezut. Aspectul scaunelor Coastal este unul exotic, specific zonelor de la malul mării. Cadrul lor este, de obicei, realizat din bambus sau lemn, iar șezutul și spătarul din materiale naturale, exotice, precum frunzele de bananier sau iarba de mare. Aceste scaune de bucătărie sunt ideale pentru interioarele rustice și tradiționale.

 

 

Stilul scaunelor de bucătărie

      După cum ai observat în cazul tipurilor de scaune prezentate, forma acestor obiecte reprezintă un element important de diferențiere, atunci când vorbim de stil. Următorul element este materialul, însă, și spătarul se poate dovedi esențial în clasificarea stilului.

 scaune-bucatarie-in-functie-de-tipul-acestora-3

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/361/608/982/various-furniture-home-house.jpg

       Cum alegem scaunele de bucătărie, atunci când vrei să le asortezi cu restul obiectelor de mobilier și stilul general al încăperii? Acordă atenție, în mod special, tapițeriei.

          ●Pielea naturală sau sintetică – este un material potrivit pentru scaunele din încăperile spațioase sau zonele speciale de servit masa, deoarece, ținuta lor luxoasă nu se potrivește în orice interior;

         ●Bumbac, in sau catifea – se potrivesc bucătăriilor clasice, dar, și celor moderne și rafinate. Indiferent de alegerea ta, trebuie să te asiguri că materialul a fost, în prealabil, tratat pentru a rezista la pete și a fi mai ușor de curățat.

 

Aspecte de care să ții cont când alegi stilul de design dorit

     Alegerea scaunelor de bucătărie depinde într-o mare măsură de decorul curent sau cel planificat. Indiferent ce stil vei alege, va exista și un tip de scaun care se va asocia perfect atunci când amenajezi bucătăria.

 

Stilul modern

     Scaunele sunt caracterizate de linii drepte, culori îndrăznețe și forme geometrice. În general, aceste piese sunt confecționate din plastic și metal, au finisaj lucios, unele modele sunt tapițate, în timp ce altele sunt fabricate dintr-o singură bucată de material.


Stilul vintage

     Sunt de preferat scaunele din lemn sau fier, colorate ori simple, eventual care să prezinte și urme de uzură.

 

Stilul tradițional

     Atunci când vorbim despre o amenajare tradițională, se potrivesc scaunele cu forme simple, din lemn masiv. Foarte populare sunt nuanțele închise de lemn de mahon sau nuc, dar, și cele din pin. Unele modele au spătarul îmbrăcat, lucru care le oferă un aspect foarte elegant.

 


Stilul scandinav

     Scaunele ideale pentru o bucătărie scandinavă trebuie să exprime confort, minimalism și unicitate. Sunt preferate formele simple, ergonomice, cu spătare subțiri și de dimensiuni medii, pe șezuturi care au forme simple și reușesc să ofere impresia de spațiu.

 

 

Stilul contemporan

     Piesele de mobilier sunt strâns legate de cele abordate pentru stilul scandinav. Varianta contemporană înseamnă scaune în culori deschise, cu forme simple și dimensiuni moderne.

 

scaune-bucatarie-in-functie-de-tipul-acestora-4

Sursa foto: https://p0.piqsels.com/preview/1020/947/765/kitchen-living-room-modern-living-room-studio-interior-design.jpg

 

     Este indicat să se evite extravaganța pentru că stilul contemporan apreciază liniile drepte, simple și călduroase. Astfel, scaunele de bucătărie trebuie să îmbine cu precizie toate elementele sale–picioare, spătar, șezut–într-un tot unitar care exprimă eleganță și simplitate.

 

Stilul rustic

     Sunt de preferat scaunele de bucătărie de lemn cu picioare robuste. Pentru un aspect rustic, este important să se evite piesele cu picioare din metal, cel mult se pot folosi scaune vopsite în stil antichizat.

 


Stilul clasic

     În mod sigur, este nevoie de spațiu într-o bucătărie care abordează acest stil. Scaunele trebuie să fie masive și să aibă drept componente principale lemnul și pielea. În prim plan, sunt scaunele de bucătărie care duc la superlativ confortul, au burete generos, tapițerie premium și forme robuste. Culorile definitorii sunt nuanțele închise sau pământii care dau impresia de duritate.

 

Stilul industrial

     Pentru acest stil, scaunele de bucătărie îmbină elemente precum metalul, lemnul sau pielea pentru a aduce în prim-plan un model de reprezentare rigid, dar, meticulos. Sunt de preferat scaunele cu șezut din lemn natural, asortate cu picioare metalice, vopsite gri ori negru.

      Scaunele de bucătărie sunt extrem de importante, iar, orice alegere vei face în privința lor, cu siguranță, va fi o decizie supusă mai multor factori. Ia în considerare stilul de amenajare dorit, apoi, caută să asortezi scaunele cu restul obiectelor de mobilier și cu întregul decor, pentru a obține un design armonios și echilibrat.