Școala online: cum amenajezi un spațiu de studiu pentru cei mici



scoala-online-1

Sursă foto: Freepik.com



     În România, școala online a devenit obligatorie din toamna lui 2021. Despre școala online se pot spune multe lucruri, dar cert este că situația a luat multă lume pe nepregătite. Frustrările și incertitudinea și-au făcut loc printre profesori, elevi și părinți.

     Nu doar atât, dar s-a putut observa că definiția școlii online nu este aceeași pentru toată lumea. În mediul urban, aceasta seamănă mai mult cu homeschooling-ul, în vreme ce, în mediul rural, temele curg gârlă, iar puținii elevi care au acces la tehnologie încearcă să țină pasul așa cum se pricep mai bine. Pentru a face față cu brio acestor probleme, este ideal să amenajezi un spațiu de lucru pentru copilul tău, special conceput pentru școala online. 



Școala online: sfaturi pentru amenajarea spațiului de studiu

   Alege un birou și un scaun potrivite

   Utilizează lumina naturală în avantajul copilului

   Asigură un spațiu de depozitare generos

   Alege obiectele de tehnologie potrivite

Piese de mobilier recomandate pentru spațiul de studiu acasă

   Scaun de birou pentru copiii OFF 328

   Scaun de gaming OFF 305

   Scaunul de birou OFF 619

Școala online: avantaje și dezavantaje

   Avantaje

   Dezavantaje


Școala online: sfaturi pentru amenajarea spațiului de studiu


Alege un birou și un scaun potrivite

     Cel mai important obiect de mobilier din spațiul de studiu al copilului este biroul. Acesta trebuie să fie spațios, să aibă multe sertare și să fie potrivit de înalt pentru statura celui mic. Poți chiar să alegi un birou cu înălțime reglabilă, pe care să îl ajustezi pe măsură ce copilul crește în înălțime, astfel încât să aibă mereu o poziție corectă, fără să fie nevoie să mai achiziționezi un alt birou.

     De asemenea, scaunul trebuie să fie comod, deoarece copilul va sta la birou ore îndelungate, pe tot parcursul școlii online. Poți alege unul ortopedic, special conceput pentru copii, cu înălțime ajustabilă.


Utilizează lumina naturală în avantajul copilului


scoala-online-2

Sursă foto: Pexels.com


     Indiferent dacă cel mic își desfășoară orele pentru școala online de dimineață sau după-amiază, e important să aibă multă lumină naturală, așadar încearcă să amplasezi biroul la fereastră. Ia în considerare faptul că acesta va folosi mereu laptopul sau PC-ul, așadar e important ca lumina să nu bată direct în ecran, împiedicând învățarea. Pentru zilele înnorate, pentru serile târzii, sau diminețile timpurii, asigură-te că are la dispoziție cel puțin o sursă de iluminat artificială, cum ar fi o lampă de birou cu intensitate reglabilă.


Asigură un spațiu de depozitare generos

     Spațiul de depozitare îți ajută copilul să mențină ordine și poate crește productivitatea sa în timpul orelor. Dacă biroul său nu are un spațiu de depozitare generos, atunci găsește un spațiu pentru a amplasa un corp de mobilier cu multe rafturi, unde copilul își poate pune cărțile, caietele și obiectele de tehnologie necesare pentru școala online.


Alege obiectele de tehnologie potrivite

     Fie că e vorba de laptop, computer sau tabletă, cu siguranță nu îți dorești ca cel mic să fie distras în timpul orelor și să ajungă să se joace jocul său preferat în loc să asculte profesorul. Va fi dificil să îl ții permanent sub supraveghere, așa că îți recomandăm să îi asiguri o conexiune la internet controlată, care să îi permită să acceseze numai platformele educative de care are nevoie. Ia în vedere și faptul că atunci când va avea școala altfel online, va fi nevoie să ajustezi lista de website-uri la care acesta are acces, pentru a acomoda diversele activități propuse de profesori.

     Nu în ultimul rând, găsește niște căști confortabile, deoarece copilul tău va petrece mult timp cu ele în urechi. Cele de tip in-ear s-ar putea să aibă dopul pentru urechi mult prea mare pentru cel mic și să fie incomode, așa că mai bine optezi pentru un headset pentru copii, care să aibă și microfon integrat.


Piese de mobilier recomandate pentru spațiul de studiu acasă

     Din fericire, scaunele de birou pentru copii se găsesc din belșug, inclusiv online, pentru ca tu să nu trebuiască să te deplasezi pentru a le achiziționa. În cazul în care juniorul tău a atins deja o înălțime considerabilă, poți să îi dotezi spațiul de lucru cu un scaun de birou pentru adulți.

     Nu doar atât, dar dacă accesoriile scaunului vechi s-au uzat, acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să îl schimbi. Poți înlocui cu ușurință componentele de scaun, astfel încât copilul tău să se bucure de un scaun ca proaspăt scos din cutie. Pentru a asigura o durată de viață cât mai lungă a obiectului de mobilier, e indicat să folosești produse de curățare și întreținere a scaunelor special concepute pentru piele și suprafețele cromate.


Scaun de birou pentru copiii OFF 328


scoala-online-3

     Ce poate fi un prilej de bucurie mai mare pentru cel mic decât un scaun în culoarea sa preferată? Cu înălțime reglabilă, disponibil în diverse culori, scaunul de birou pentru copii OFF 328 este tapitat cu piele ecologică, fiind foarte durabil și este dotat cu cinci roți, pentru o deplasare mai ușoară. Înălțimea sa este reglabilă între 86 și 92 de centimetri, iar șezutul poate fi și el reglat între 46 și 52 de centimetri distanță de la podea. În cazul în care copilul tău este în creștere, acest scaun este ideal pentru că îl va putea folosi și pe măsură ce înaintează în vârstă.


Scaun de gaming OFF 305


scoala-online-4

     În cazul în care copilul tău este pasionat de gaming, de ce să nu îi iei un scaun cu dublă funcționalitate, care să îi servească și pentru această funcționalitate, cât și pentru școala online? Scaunul de gaming OFF 305 este disponibil pe negru, cu accente de culoare verde aprins sau roșu, și este mai mult decât potrivit pentru orele petrecute la birou mulțumită formei sale ergonomice, care asigură o poziție corectă a coloanei. Mai mult decât atât, acesta susține balansarea în față și în spate, iar înălțimea lui se poate regla între 111 și 121 de centimetri.


Scaunul de birou OFF 619


scoala-online-5

     A venit vremea ca juniorul tău să aibă propriul său scaun de birou! Special conceptul pentru copii, scaunul de birou OFF 619 este ideal pentru școala online. Dacă vreți să îi alegeți culoarea împreună, cu siguranță aveți de unde alege. Acesta e disponibil în următoarele culori: verde, roșu, oranj, turcoaz, negru și gri. Inclusiv acest scaun are un design ergonomic, oferind susținerea ideală pentru spate, iar șezutul și spătarul tapițate cu mesh asigură o bună circulație a aerului, astfel încât acesta nu se încinge. Este un scaun foarte rezistent, cu baza și pistonul din oțel cromat, iar înălțimea șezutului este reglabilă între 42 și 52 de centimetri, cu înălțimea totală între 85 și 95 de centimetri.



Școala online: avantaje și dezavantaje


Avantaje

     Un prim avantaj al școlii online este că drumul spre școală nu va mai consuma timp sau bani. Copilul se va putea trezi mai târziu și va avea mai mult timp pentru el. E un avantaj foarte important, mai ales în mediul rural, unde cei mici sunt nevoiți să parcurgă zilnic distanțe foarte mari pentru a ajunge la școală, sau chiar să facă naveta.

     Alt aspect pozitiv este faptul că cei mici se obișnuiesc mai bine cu tehnologia și descoperă platforme utile pentru școala online (cum sunt Zoom sau Google Meet), care le vor fi de folos mai târziu, atunci când vor intra pe piața muncii. Ei explorează utilitatea tehnologiei în mod real, în vreme ce înainte o foloseau doar pentru divertisment.

     Școala online înseamnă și dispariția bullying-ului, dar și evitarea condițiilor precare, cum sunt toaletele afară din incinta școlii sau sălile de clasă încălzite insuficient. De asemenea, se pune mai mult accent pe practică, și mai puțin pe teorie, deoarece profesorii au nevoie să își țină elevii angajați și atenți la ore, favorizând așadar interacțiunea.

     Nu doar atât, dar părinții au acces la felul în care copilul se comportă la ore, pot urmări cu adevărat situația sa școlară și modul de predare. Cel mic nu mai poate nici să „chiulească” de la ore, mai ales dacă este supravegheat de părinți. Deoarece resursele digitale avizate de sistemul educațional sunt aceleași la nivel național, școala online uniformizează modul de predare, ceea ce înseamnă că elevii din medii defavorizate vor avea mai multe șanse la succes școlar.

     Un alt avantaj este faptul că cel mic nu va mai trebui să care în spate un ghiozdan mult prea greu, plin de caiete și de manuale, care poate să îi afecteze coloana vertebrală. Va avea la dispoziție toate resursele acasă și spatele său nu va mai avea de suferit. Nu doar atât, dar multe dintre manualele uzate vor fi înlocuite de cele în format digital, așa că spațiul de depozitare necesar va putea fi mai compact.


Dezavantaje

     Cel mai mare dezavantaj al școlii online este lipsa accesului la tehnologie (mai ales în mediile rurale și cele defavorizate), dar și lipsa de fiabilitate a conexiunilor la internet. Desigur, cei mici sunt plini de resurse și, în cazul în care cade internetul, își pot realiza hotspot cu ajutorul dispozitivului mobil pentru a participa în continuare la orele online, dar acest lucru nu poate fi susținut pentru un timp prea îndelungat, mai ales dacă nu au la dispoziție suficiente date mobile pe telefon.

     Un alt aspect negativ al școlii online este faptul că testările nu mai sunt la fel de eficiente, deoarece copiii au acces la toate resursele, fizice și online, din care se pot „inspira” pentru a rezolva testele. Aceștia nu vor mai putea fi notați adecvat, iar situația lor școlară nu va mai reflecta nivelul lor real de cunoștințe.

     Nu doar atât, dar numeroși profesori nu au abilitățile potrivite pentru a utiliza platformele necesare pentru școala online și sunt nevoiți să învețe pe cont propriu, proces care poate dura destul de mult, timp în care elevii vor avea de suferit.

     De asemenea, autoritatea profesorilor poate fi mult mai ușor subminată, deoarece aceștia nu pot împiedica elevii să-și oprească microfoanele și camerele, fapt care duce la concentrare scăzută și, în unele cazuri, la apatie. Rutina orelor online și lipsa de interacțiune cu ceilalți copii poate scădea nivelul de motivație, deoarece dimensiunea socială a școlii dispare complet.


     Oricare ar fi avantajele și dezavantajele ei, școala online este noua realitate pe care trebuie să o îmbrățișăm cu toții. Așa că asigură-te de faptul că cel mic este pregătit pentru ea și inspiră-te din ghidul nostru de amenajare a biroului copilului. De asemenea, nu uita că pe lângă set-up-ul fizic, acesta va avea nevoie și de susținere morală, dar și de ajutorul tău la învățat. Fii alături de el și performanța sa școlară nu va avea de suferit din cauza pandemiei!