cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-01

Pasionații de jocuri sau așa numiții gameri reprezintă o reală categorie de utilizatori, ce crește pe zi ce trece în popularitate, fie că ne referim la jocurile pe consolă sau jocurile pe PC. Această tendință a gaming-ului a fost, desigur, sesizată de producătorii de hardware, periferice și accesorii, motiv pentru care vei observa în toate magazinele de specialitate o categorie de produse special concepute pentru mediul de gaming.


Nu este de mirare că de ceva timp a apărut și conceptul de scaun de gaming, o piesă de mobilier ce se dorește a fi companionul preferat al gamerilor, pentru cel puțin câteva ore pe zi. Cum vei ști, însă, să alegi cel mai bun scaun de gaming dintr-o selecție atât de variată? Descoperă în articolul următor care sunt principalele tipuri de scaune de gaming, care sunt criteriile de alegere ale celui mai bun scaun de gaming, dar și câteva modele recomandate pentru gameri amatori și profesioniști.


Tipuri de scaune de gaming

Înainte de a discuta despre caracteristicile tehnice ale scaunelor de gaming și despre criteriile de alegere ale acestora, trebuie să știi că există câteva tipuri de scaune de gaming, special concepute în funcție de tipul de jucător. În timp ce pentru jucătorii de PC, orice scaun de birou ergonomic poate fi considerat un scaun de gaming, piața oferă numeroase alte modele de scaune ce oferă funcții suplimentare necesare altor tipuri de gameri.


Scaune de gaming pentru utilizatorii de PC

Fiind foarte asemănătoare cunoscutelor scaune de birou ergonomice, aceste tipuri de scaune nu se remarcă decât prin câteva dotări suplimentare, precum suportul mai bun al zonei lombare și posibilitatea de a se lăsa pe spate în diverse unghiuri. Denumite și PC gaming chairs, acestea au la bază modelul clasic de scaun ergonomic, având tapițeria și forma spătarului asemănătoare cu cele întâlnite la mașinile de curse. În funcție de preferințe, poți opta fie pentru modelul clasic de scaun cu rotile, ce oferă o mobilitate bună, fie pentru modele cu postament fix.


Scaune de gaming pentru jucătorii de consolă

Aceste tipuri de scaune de gaming sunt ideale pentru amatorii de jocuri pe consolă, fiind poziționate exact la înălțime la care sunt de obicei așezate ecranele televizoarelor. Cel mai bun scaun de gaming pentru jucătorii de consolă se așează direct pe podea și nu prezintă un postament pentru sprijin, motiv pentru care poartă denumirea de scaun balansoar sau rocker gaming chair. Structura acestui scaun este de la sine înțeleasă, pentru că jucătorul nu mai stă în fața monitorului și nu mai are o tastatură și un mouse la nivelul brațelor, așa cum se întâmplă în poziția clasică a scaunelor de birou.


Scaune de gaming pentru simulatoarele auto

Scaunele pentru simulatoare auto sunt produse de nișă, destinate pasionaților de jocuri cu mașini și poartă denumirea de racer gaming chairs. Forma spătarului și a șezutului acestor scaune este similară cu cea a modelelor de birou, însă asemănările se opresc aici. Suportul scaunelor pentru simulatoare auto este fix, de acesta fiind prinsă o bară cu lungime reglabilă, pe care sunt amplasți suporții pentru volan și pedale. Desigur, pentru pasionații înrăiți există și modele realizate pe comandă, ce simulează senzațiile de accelerare, frânare și abordare a curbelor, crescând gradul de realism. Acestea vin la pachet cu un buget considerabil mai mare și cu o disponibilitate limitată.


Scaune de gaming cu piedestal

Mulți consideră scaunul cu piedestal cel mai bun scaun de gaming. De ce? Pentru că acesta preia din caracteristicile scaunului de gaming pentru PC, prin forma ergonomică a scaunului, dar și din ale celui pentru consolă, datorită piedestalului ce poziționează scaunul mult mai jos. Astfel, scaunele de gaming cu piedestal pot bucura atât jucătorii de PC, cât și pe pasionații de consolă. De asemenea, aceste scaune de gaming pot oferi și suporți speciali pentru mouse pad sau tastatură.


Scaune de gaming tip sac

Scaunele de gaming tip sac sunt opțiuni extrem de populare în rândul jucătorilor, fiind o alegere ieftină și confortabilă pentru sesiuni scurte de gaming. Dacă obișnuiești să te joci timp îndelungat, însă, acest model de scaun va avea efecte negative asupra coloanei vertebrale, ținându-ți corpul într-o poziție neergonomică și complet nesănătoasă. Astfel, recomandarea noastră este să utilizezi acest scaun doar pentru sesiuni scurte de joacă, de cel mult jumătate de oră.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-02

Sursa foto: Shutterstock


Diferențele dintre scaune directoriale de birou și scaunele de gaming

Există câteva diferențe majore între scaunele directoriale de birou și scaunele de gaming, ceea ce-i determină pe pasionații de jocuri să plătească un preț suplimentar, pentru a beneficia de confortul pe care cele mai bune scaune de gaming îl oferă. Scaunele de gaming de top oferă un nivel de confort substanțial comparativ cu restul tipurilor de scaune, mai cu seamă că acestea au o ergonomie îmbunătățită. Și aivi ne referim la faptul că sunt special gândite în așa fel încât să ofere un suport specific capului și corpului și o ergonomie a mânerelor pentru susținerea mâinilor.

Alte diferențe sunt legate de aspectul fizic al scaunelor de gaming, dar și de rezistența acestora. Cele mai bune scaune de gaming sunt mai robuste și sunt concepute să reziste la șocuri mecanice mai mari. În fond, designul scaunelor de gaming este inspirat de industria mașinilor de curse, astfel că scaunele de gaming au aspectul scaunelor mașinilor de raliu.


Cum alegi cele mai bune scaune de gaming?

Atunci când alegi un scaun de gaming, trebuie să ai în vedere câteva criterii, dintre care cele mai importante sunt, de departe, ergonomia scaunului și materialele din care este realizat. Scaunele vor diferi, în funcție de tipurile prezentate anterior, însă ideile de bază se vor păstra în alegerea celor mai bune scaune de gaming.


Ergonomia

Așa cum am menționat deja în rândurile anterioare, ergonomia scaunului este un criteriu de bază atunci când vrei să achiziționezi cele mai bune scaune de gaming. În funcție de tipul de scaun dorit, acesta poate oferi mai multe sau mai puține opțiuni de ajustare, pentru adaptarea la nevoile utilizatorului. Pentru a putea alege scaunul ideal de gaming, acordă atenție următoarelor detalii:


 Spătarul

Acesta trebuie să se poată lasă pe spate, fără a mișca șezutul. Spătarul trebuie să aibă o formă ergonomică, cu un suport bun pentru spate și zona lombară. De asemenea, forma și ajustarea pernei pentru ceafă sunt importante.


 Brațele

Brațele scaunului trebuie să se poată ajusta atât în lateral, cât și în înălțime, oferind un real sprijin utilizatorului, cu atât mai mult cu cât vei folosi mouse și tastatură.


 Șezutul

Un alt aspect important în ergonomia scaunului de gaming îl are și șezutul, scaunul trebuind să se poată ajusta în așa fel încât zona lombară să aibă contact perfect cu spătarul scaunului, iar genunchii să nu se depărteze de marginea pernei pentru șezut.


 Picioarele

Scaunul de gaming trebuie să permită utilizatorului să ajusteze poziția în așa fel încât picioarele să fie flexate la 90 de grade. Un scaun ajustat mult prea jos poate modifica poziția zonei inferioare a coloanei, în timp ce un scaun prea înalt poate pune presiune în parte inferioară a gambelor.


Materialele de construcție

Nu doar posibilitatea de reglare este cea care asigură confortul unui scaun de gaming, ci și materialele de construcție din care este realizat scaunul. Cele mai bune scaune de gaming vor îmbină o tapițerie de calitate și un schelet rezistent.

Unul dintre cele mai apreciate materiale pentru tapițeria scaunelor de gaming este pielea naturală, însă aceasta este recomandată doar în situația în care beneficiezi de o temperatură optimă constantă în camera utilizată pentru gaming. În caz contrar, tapițeria va absorbi transpirația, se va păta și se va lipi de piele. Pielea sintetică trebuie evitată sub orice formă deoarece, chiar și de bună calitate fiind, aceasta va avea tendința de a se lipi de haine în prezența transpirației.

Cele mai bune scaune de gaming vor necesita o tapițerie din materiale textile. Un scaun de gaming calitativ va fi realizat din mai multe straturi de material - unul exterior care să permită pielii să respire și unui interior, rezistent și hipoalergenic. Pernele de sub acest material trebuie să fie din spumă poliuretanică hidrofobă, pentru a evita îmbibarea cu transpirație sau mirosuri neplăcute.


Rezistența

De regulă, producătorii mizează pe materiale plastice rezistente precum polipropilena sau policarbonatul pentru a arma structura metalică a scaunelor de gaming. Este necesar, însă, să privești cu atenție sistemul de prindere al brațelor, grosimea pistonului piciorului și îmbinarea dintre șezut și spătar atunci când vrei să alegi cel mai bun scaun de gaming. În cazul scaunelor cu rotile, optează pentru modele cauciucate, care să nu zgârie parchetul, în timp ce pentru scaunele tip balansoar sau simulator, trebuie să verifici ca zonele de sprijin să fie antiderapante.


Design și flexibilitate

Un alt criteriu care poate înclina deseori balanța este latura estetică. Într-un ghid pentru alegerea scaunului ideal de gaming postat anterior pe blog, designul era unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare. Cele mai bune scaune de gaming adoptă, în general, un aspect elegant, cu un design deosebit, dificil de comparat cu clasicele scaune de birou ergonomice. Desigur, piața scaunelor de gaming a evoluat rapid și în prezent nu putem spune că alegerea se oprește doar la criteriile de natură estetică. Cu toate acestea, designul este un criteriu important de selecție pentru mulți dintre consumatori.

Nici flexibilitatea nu este un criteriu de neglijat în alegerea celor mai bune scaune de gaming, cu atât mai mult cu cât un pasionat de jocuri va petrece un număr considerabil de ore așezat în aceste tipuri de scaune. Prin urmare, ai în vedere ca scaunul de gaming ales să fie suficient de flexibil, în așa fel încât să te poți bucura de tot confortul de care ai nevoie.


Dotări suplimentare

Cele mai bune scaune de gaming, în topul preferințelor, sunt cele care, pe lângă specificațiile menționate mai sus, oferă jucătorilor pasionați și alte facilități, specifice activității cărora le sunt dedicate. Printre aceste dotări suplimentare se numără:

 Suprafețele de sprijin - disponibile pentru scaunele cu piedestal și cele pentru simulatoare;

 Sistem audio - ce asigură o sursă de sunet apropiată urechilor, fiind specifice scaunelor de gaming cu piedestal sau de tip balansoar;

 Conectivitate wireless sau Bluetooth, USB pentru încărcarea gamepad-ului sau periferice clasice pentru PC.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-03

 Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune de gaming: 5 modele recomandate

1. Scaun gaming de birou cu suport de picioare

Creat special pentru jucători, scaunul gaming de birou cu suport de picioare OFF 3091 verse este conceput în așa fel încât să te poți concentra asupra lucrului la birou sau pe PC. Acest model beneficiază de un șezut confortabil, spătar ergonomic curbat și conturat după coloana vertebrală, oferind confort pentru o experiență de joc cât mai plăcută. Totodată, scaunul are un design mixt din piele eco și mesh, dar și caracteristici multiple precum bază din oțel cromat cu 5 brațe, role gumate, piston cromat pivotant, brațe buretate și suport de picioare retractabil.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-04

 Sursa foto: www.scauneonline.ro 


2. Scaun gaming cu spătar reglabil și suport de picioare

Ești în căutarea unui scaun de gaming ieftin și bun? În topul scaunelor de gaming disponibile în magazinul online Scaune Online se află și scaunul de gaming cu spătar reglabil și suport picioare alb/negru OFF 299, proiectat cu șezutul și spătarul late, cotiere tapițate și suport lombar reglabil, ce oferă sprijin integral corpului. Materialul de contact este realizat din piele ecologică, confortabilă și durabilă, iar designul ergonomic asigură o poziție corectă la calculator. Mai mult, suportul de picioare retractabil te va ajuta să eliberezi tensiunea din zona picioarelor și genunchilor.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-05


Sursa foto: www.scauneonline.ro 


3. Scaun gaming cu banda LED RGB

Dacă dorești să achiziționezi un scaun de gaming ergonomic, unul dintre cele mai bune scaune de gaming poate fi și scaunul gaming cu banda LED RGB OFF 303 roșu cu negru, tapițat integral cu piele ecologică de calitate. Șezutul are la bază un burete dens, care oferă confort pe termen lung și o experiență intensă de gaming. Ai putea spune că este unul dintre obiectele în care trebuie să investești dacă vrei să afli cum să devii un gamer de succes.

Confortabil și ergonomic, acest scaun de gaming se rotește la 360 de grade, are o înălțime reglabilă, un suport de picioare retractabil sub șezut, o pernă lombară reglabilă și pernuță pentru cap. În plus, vine cu bare de lumină ambientală, instalate pe ambele părți ale spătarului și șezutului.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-06

 Sursa foto: www.scauneonline.ro 


4. Scaun gaming cu suport de picioare

Un alt scaun de gaming în topul scaunelor de acest tip este și scaunul gaming cu suport de picioare OFF 304 roșu, ce vine cu un nivel ridicat de confort și design. Dintre caracteristicile sale se evidențiază suportul de picioare retractabil, mecanismul de balans, spătarul rabatibil individual față de șezut, material mesh ce permite circulația aerului, role pentru mobilitate, piston hidraulic și brațe din polipropilenă. Dacă ești în căutarea unor scaune gaming de top, nu ezita să iei în considerare și acest model de scaun. Poate fi unul dintre cele mai inspirate daruri pentru gameri sau pentru IT-iști pasionați!

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-07


Sursa foto: www.scauneonline.ro 


5. Scaun gaming cu sistem audio rocker racer

Dacă te întrebi ce jocuri pot să practice copiii stând pe scaun, jocurile pe calculator sunt preferatele multora. Și cum rocker racer chair este unul dintre favoritele gamerilor din lumea întreagă, poți investi și tu într-un astfel de modele de scaun de gaming pentru copilul tău. Destinat pentru toate tipurile de entertainment, în special pentru jocurile pe consolă, scaunul gaming cu sistem audio rocker racer negru este considerat de mulți cel mai bun scaun de gaming.

Cu un spătar pliabil, căptușeală cu burete și finisaj din material textil, alături de o consolă laterală ce oferă un sunet stereo de înaltă calitate, scaunul se transformă în visul oricărui gamer.

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-08

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Cum îți menții sănătatea în timp ce te joci pe computer?

Dacă întrebi un medic specialist, pozițiile neergonomice pe scaun, în fața calculatorului sau televizorului, sunt cauza unor reale probleme de sănătate precum tasarea organelor interne, deformări ale coloanei vertebrale, comprimarea cutiei toracice și micșorarea oxigenării sau afecțiuni ale nervilor. Și cum amatorii jocurilor nu sunt deloc feriți de aceste probleme, mai cu seamă că mulți dintre ei uită să se mai miște atunci când stau în fața unui ecran, alegerea celor mai bune scaune de gaming pare să fie cea mai inspirată alegere.

Astfel, alegerea unui scaun de gaming nu trebuie considerată nicidecum un moft, ci o idee grozavă menită să ne protejeze sănătatea și să ne asigure un confort sporit. De asemenea, pentru a te putea bucura de experiența gamingului fără a avea repercusiuni serioase, este necesar să ai grijă de și de ochii tăi. De cele mai multe ori, gamerii aflați în misiuni de viață și de moarte online, uită să mai clipească. O dată la puțin timp, este indicat să iei o pauză de cel puțin 20 de secunde, pentru a-ți relaxa privirea.

O dată pe oră, indicat ar fi să iei o pauză de 10 minute. Știm că poate fi dificil să de desprinzi de lumea fascinantă de pe ecran, însă este necesar să-ți oxigenezi mintea, să iei puțin aer curat pe balcon, să bei apă, să mai iei pur și simplu un repaos. Un gamer sănătos va fi întotdeauna și unul victorios!

cel-mai-bun-scaun-de-gaming-cum-il-alegi-09

 Sursa foto: Shutterstock


Dacă ești pasionat de jocuri, fie că vorbim de jocuri pe PC sau pe consolă, nu ignora importanța unui scaun dedicat acestui tip de activitate. Cu atâtea modele de scaune ergonomice și ținând cont de criteriile de alegere menționate, suntem siguri că vei ști să achiziționezi cel mai bun scaun de gaming din câte există. Nu mai rămâne decât să completezi setul cu cel mai tare birou de gaming și deja te poți declara un gamer de succes!