cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-1

Sursa foto: Shutterstock


Pentru majoritatea familiilor, bucătăria nu reprezintă numai locul în care sunt gătite cele mai bune mâncăruri, ci și locul în care este servită masa. Indiferent dacă și tu te regăsești sau nu în această situație, presupunem că ești de acord cu noi că pentru a servi masa într-un mod plăcut și confortabil, este nevoie de piese de mobilier pe care să poți sta comod.

Masa de bucătărie este, întradevăr, importantă, însă după achiziționarea acesteia va trebuie să-ți îndrepți atenția spre alegerea scaunelor de bucătărie potrivite pentru ea. Alegerea celor mai bune scaune de bucătărie poate reprezenta o adevărată provocare, mai ales dacă iei în considerare multitudinea de modele de scaune de bucătărie disponibilă în magazinele de profil. 

Din acest motiv, ne-am decis să-ți oferim o mână de ajutor și să-ți dezvăluim cum alegi cele mai bune scaune de bucătărie, în funcție de anumite criterii importante. Investiția în mobilierul de bucătărie este una pe termen lung, așa că iată cum alegi scaunele ideale, funcționale și estetice, pentru bucătăria ta!


Care sunt cele mai bune scaune de bucătărie

Cu o ofertă de piață atât de variată, nu este de mirare că alegerea celor mai bune scaune de bucătărie este una dificilă și este greu să alegi varianta potrivită pentru tine. Important este să-ți poți răspunde la întrebări precum: ce dimensiuni trebuie să aibă scaunele de bucătărie? Care tipuri de scaune se potrivesc spațiului bucătăriei? Din ce material trebuie să fie fabricate scaunele? Ce stil de scaun se încadrează în amenajarea bucătăriei? Toate acestea sunt criterii de care trebuie să ții cont pentru a alege cele mai bune scaune de bucătărie.


Cele mai bune scaune de bucătărie în funcție de tip

Există multe tipuri de scaune de bucătărie în magazinele de mobilă, astfel că va trebui să faci o alegere în funcție de ceea ce te interesează mai mult. Unele scaune de bucătărie sunt estetice, altele sunt practice. Principalele tipuri de scaune de bucătărie pentru care poți opta sunt scaunele convenționale (modele clasice de scaune), scaunele pliabile, scaunele înalte pentru bar și scaunele tip taburet.


Scaune convenționale

Dacă confortul în timpul servirii mesei este un aspect esențial pentru tine, iar spațiul din bucătărie îți permite integrarea acestora, cele mai bune scaune de bucătărie pe care le poți alege sunt scaunele convenționale. Acestea sunt de regulă tapițate și au un spătar impunător.


Scaune pliabile

Dacă spațiul bucătăriei reprezintă o problemă pentru tine și ai nevoie de scaune ceva mai practice, cele mai bune scaune de bucătărie sunt scaunele pliante. Aceste tipuri de scaune sunt ideale pentru amenajarea unei bucătării mici sau pentru garsoniere. Atunci când nu mai ai nevoie de ele, le poți aduce într-o formă compactă, perfectă pentru depozitarea într-un spațiu mic.


Scaune înalte pentru bar

O tendință des întâlnită în amenajarea bucătăriei este blatul înalt. Dacă acesta nu servește doar gătitului, ci și servirii mesei, cele mai bune scaune de bucătărie pentru care poți opta sunt scaunele de bar. Ți-am povestit într-un articol anterior despre moduri creative în care poți integra scaunele de bar în locuința ta, așadar alegerea și amplasarea acestora nu ar trebui să reprezinte o problemă.


Scaune tip taburet

Dacă îți dorești opțiuni mai ieftine, poți alege oricând să amenajezi bucătăria cu scaune tip taburet. Chiar dacă nu sunt cele mai elegante și confortabile opțiuni, pot fi cele mai bune scaune de bucătărie pentru cei care au un buget limitat sau cei care nu beneficiază de un spațiu generos în bucătărie.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-2


Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune de bucătărie în funcție de dimensiunea șezutului

Dimensiunile scaunelor sunt alte criterii importante în alegerea celor mai bune scaune de bucătărie. Atunci când alegi scaune de bucătărie trebuie să iei în considerare dimensiunea potrivită pentru fiecare componentă a scaunului, fie ea șezut, spătar sau picioare. Dimensiunea șezutului este, însă, cea mai importantă. Dacă pentru scaunele de bar este importantă înălțimea, iar pentru scaunele de living este important spătarul scaunelor, pentru scaunele de bucătărie dimensiunea șezutului face diferența.


Dimensiunea șezutului

Spre deosebire de alte tipuri de scaune, cu excepția scaunelor de birou ergonomice, scaunele de bucătărie necesită o lățime mai mare a șezutului. Atunci când te așezi la masă, confortul este important, motiv pentru care specialiștii recomandă un șezut cu dimensiuni între 38 cm și 48 cm. Desigur, e important să ții cont și de numărul de locuri de care ai nevoie, mai cu seamă că mesele pătrate sunt concepute pentru un singur scaun pe fiecare latură.


Înălțimea spătarului

Atunci când alegi înălțimea potrivită a scaunelor de bucătărie, trebuie să ții cont și de proporțiile încăperii. Scaunele cu spătar rotund, de exemplu, ajută la crearea iluziei de spațiu. Spătarele înalte sunt potrivite doar în bucătăriile spațioase, iar cele mai bune scaune de bucătărie sunt cele al căror spătar se încadrează între 25 cm și 50 cm.


Distanța dintre șezut și sol

Pentru a te asigura că alegi cele mai bune scaune de bucătărie, trebuie să ții cont și de înălțimea mesei sau de înălțimea persoanelor care folosesc aceste scaune în mod obișnuit. Înălțimea standard a unei mese de bucătărie este de 75 cm, motiv pentru care îți sugerăm să te orientezi către o înălțime a șezutului de 45 cm - 50 cm, mai cu seamă că distanța dintre șezut și masă trebuie să fie între 20 cm și 25 cm. În acest fel, cei de la masă vor avea poziția corectă pe scaunele de bucătărie.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-3


Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune pentru bucătărie în funcție de model

Modelul scaunului este, de asemenea, important în alegerea celor mai bune scaune de bucătărie pentru tine. Prin urmare, cadrul scaunului, căci acesta dictează modelul de scaun pentru care vei opta, trebuie să fie fabricat dintr-un material durabil și rezistent la presiune și uzură. Cele mai bune variante de scaune de bucătărie pot fi:


Scaune cu cadru din metal

Scaunele cu cadru din metal cunosc o popularitate din ce în ce mai mare, acestea fiind extrem de potrivite în bucătăriile amenajate în stil industrial. Pentru a te asigura că alegi cele mai bune scaune de bucătărie, metalul trebuie să fie obligatoriu oțel. Aceste modele de scaune sunt ușor de întreținut și pot fi combinate cu cele mai diverse tapițerii, ce se vor potrivi oricărui decor.


Scaune cu cadru din lemn

Scaunele de bucătărie din lemn sunt și ele opțiuni la îndemâna oricui, însă asigură-te că lemnul din care sunt fabricate este unul masiv, de esență tare. Fiind extrem de versatile, scaunele cu cadru din lemn se vor potrivi de minune în orice decor, de la stilul clasic, la cel minimalist. Mai mult decât atât, acestea pot fi recondiționate extrem de ușor.


Scaune cu cadru din plastic

Chiar dacă plasticul nu este sub nicio formă un material care să ofere stabilitate, confort sau rezistență, există multe persoane ce preferă aceste modele de scaune datorită aspectului lor. Acestea se potrivesc de minune în bucătăriile minimaliste, sunt ușor de întreținut, însă sunt mult mai fragile decât scaunele cu cadrul din metal sau din lemn.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-4


Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune de bucătărie în funcție de material

Materialul sau tapițeria scaunelor de bucătărie este un alt aspect de care trebuie să ții cont în alegerea celor mai bune scaune de bucătărie. Desigur, asta dacă nu preferi să optezi pentru scaune de bucătărie din lemn, pe care să le decorezi cu perne pentru șezut. Dacă totuși optezi pentru scaune de bucătărie tapițate, vei avea de ales materialul scaunelor în funcție de preferințele tale sau de stilul de amenajare al bucătăriei.


Scaune din piele naturală

Pielea naturală sau pielea sintetică sunt alegeri populare în ceea ce privește materialele scaunelor de bucătărie. Pielea este foarte ușor de curățat și întreținut, în timp ce arată excelent. Desigur, scaunele de bucătărie din piele din piele sintetică sunt mai ieftine și mai puțin rezistente. Cu toate acestea, alege aceste scaune tapițate din piele atunci când te bucuri de o bucătărie spațioasă sau de o zonă selectă de dining, căci apariția lor luxuriantă nu se va potrivi oricărei amenajări.


Scaune din materiale textile

O altă opțiune pentru tapițarea scaunelor de bucătărie sunt și materialele textile, fie că vorbim despre bumbac, catifea, in sau materiale sintetice. Indiferent de alegerea ta, trebuie să te asiguri că materialul este rezistent la pete și este ușor de curățat. Cele mai bune scaune de bucătărie vor fi întotdeauna acelea care se curăță ușor, mai ales că este foarte probabil să existe accidente cu mâncarea în bucătărie și acestea să se murdărească.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-5


Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune de bucătărie în funcție de stil

Stilul de amenajare a bucătăriei are un cuvânt important de spus în alegerea celor mai bune scaune pentru bucătăria ta. Astfel, dacă bucătăria ta este una tradițională, scaunele de bucătărie moderne nu se vor potrivi deloc spațiului.


Scaune moderne

Dacă liniile clare și drepte, formele geometrice și culorile îndrăznețe ale stilului modern sunt cele care-ți definesc bucătăria, cele mai bune scaune de bucătărie pentru tine vor fi cele moderne. De regulă, acestea sunt realizate din metale sau plastic și prezintă un finisaj lucios. Există și scaune moderne tapițate, în timp ce altele sunt realizate dintr-o singură bucată de material, cu design deosebit.


Scaune tradiționale

Bucătăria ta este una tradițională? Atunci cu siguranță trebuie să mizezi pe scaune cu forme simple din lemn masiv sau tabureți de bucătărie din lemn. Nuanțele închise de lemn de nuc sau mahon se numără printre cele mai populare variante, însă mare parte din scaunele cu design tradițional sunt realizate din lemn de pin. Unele modele vin cu spătarul scaunului îmbrăcat, ceea ce aduce un plus de stil în amenajare.  


Scaune rustice

Dacă ești un fan al stilului rustic, cele mai bune scaune de bucătărie sunt cele în nuanțe naturale de lemn. Există pe piață numeroase modele care corespund stilului rustic, multe dintre ele cu aspect antichizat.


Scaune pretențioase

Un stil pretențios de amenajare a bucătăriei implică alegerea unor scaune din materiale luxoase și suprafețe ce reflectă lumina, cu detalii ornamentale. Cele mai potrivite scaune în acest context sunt cele cu detalii sculptate și cele cu aspect impozant, din materiale precum piele sau catifea.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-6


Sursa foto: Shutterstock


Cele mai bune scaune de bucătărie: 3 recomandări

Ținând cont de sugestiile de mai sus cu privire la alegerea celor mai bune scaune de bucătărie, îți vom recomanda în cele ce urmează câteva modele de scaune ce oferă un raport excelent calitate/preț.


Scaun de bucătărie 015 crem

Prin structura sa din lemn natural, scaunul de bucătărie 015 crem inspiră eleganță și rafinament. Acest model prezintă un șezut tapițat din piele ecologică calitativă, ușor de întreținut și un spătar cu o pernă aplicată pentru sporirea confortului. Designul său modern garantează poziția corectă la masa, fără a ocupa un spațiu suplimentar.

Acest scaun de bucătărie prezintă următoarele dimensiuni:

 78 cm înălțime totală;

 48 cm înălțime șezut;

 45 x 42 cm lățimea și adâncimea șezutului;

 48 cm lățimea scaunului.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-7


Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Scaun de bucătărie 230 portocaliu

Modelul de scaun de bucătărie 230 portocaliu vine cu un design minimalist și poate fi unul dintre cele mai bune scaune de bucătărie, dacă stilul minimal este cel pentru care ai optat în amenajare. Picioarele cromate și pielea ecologică mată transformă acest model de scaun în unul dintre cele mai confortabile și mai plăcute estetic modele de scaune. Mai mult decât atât, șezutul și spătarul sunt prevăzute cu un burete dens, ce oferă relaxare și confort utilizatorului.

Acest scaun de bucătărie prezintă următoarele dimensiuni:

 88 cm înălțime totală;

 48 cm înălțime șezut;

 42 x 39 cm lățimea și adâncimea șezutului.

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-8

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Scaun de bucătărie 280 verde

O altă opțiune, de data aceasta elegantă, de scaun este modelul de scaun de bucătărie 280 verde. Prezentând picioare realizate integral din lemn natural și o tapițerie din catifea, cu decupaj al spătarului, acest model de scaun este potrivit pentru bucătăriile clasice, elegante. Designul deosebit pune accentul pe confort și pe un plus de eleganță adus spațiului în care este amplasat.


Acest scaun de bucătărie prezintă următoarele dimensiuni:

 79 cm înălțime totală;

 47 cm înălțime șezut;

 39 cm lățimea șezutului;

 54 cm lățimea scaunului.  

cele-mai-bune-scaune-de-bucatarie-tipuri-modele-materiale-9


Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Prin urmare, scaunele de bucătărie sunt investiții considerabile în amenajarea bucătăriei, motiv pentru care merită să dedici mai mult timp alegerii celor mai bune scaune pentru bucătăria ta. Sperăm că informațiile din acest articol te vor ajuta în a descoperi cu ușurință modelele potrivite de scaune de bucătărie. Inspiră-te din ele și suntem convinși că vei face cele mai bune alegeri!