Stilul modern în designul interior: caracteristici & idei de amenajare
Stilul modern în designul interior: caracteristici & idei de amenajare
Sursa foto: Shutterstock
Ce poate fi mai incitant decât să-ți amenajezi casa în stil modern? Poate, doar, să te bucuri, în final, de obiectele de mobilier și de design interior pe care le-ai ales și de aspectul de ansamblu armonios pe care acestea îl conturează. Dar, cum poți face alegerile corecte și, totuși, respecta stilul modern până la capăt? Stilul modern în designul anterior accentueaza puternic liniile și formele, spațiile deschise, luminoase și aerisite. Și mai știm că stilul modern nu tolerează dezordinea și înghesuiala, fiecare element utilizat în decor având un rol bine stabilit.
Dacă și tu dorești să-ți amenajezi locuința în stil modern, atunci cu siguranță că vei dori să descoperi mai multe despre ce înseamnă modernismul, cum se deosebește acesta de alte stiluri de design interior și cum îl poți amprenta asupra propriei locuințe. În acest sens, ți-am pregătit în articolul următor o serie de caracteristici ale stilului modern în designul interior, dar și câteva idei de amenajare în stil modern, care să te inspire să abordezi acest stil decorativ. Hai, să vedem, mai întâi, ce înseamnă stilul modern.
Ce înseamnă stilul modern în designul interior
Definiția modernismului în DEX nu este foarte lămuritoare. Cu toate acestea, modernismul e încadrat în mișcările literare și artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în a doua jumătate a secolului al XX-lea și e amplasat în opoziția tradiționalismului și academismului, pe care le respinge.
Ca să-ți faci o idee mai clară despre modernism, în context istoric, imaginează-ți șocul lui Charlie Chaplin dacă ar fi văzut oameni folosind telefoane mobile pentru a face aproape orice în ziua de azi. Același șoc l-au avut, probabil, și oamenii de la începutul secolului XX, care au văzut, pentru prima dată, clădiri construite și amenajate în stil modernist.
Ruptura de estetica victoriană a fost atât de definitivă încât formele moderniste erau o apariție destul de bizară printre turnurile, ornamentele bogate și vitraliile clădirilor din acea epocă. Într-o eră caracterizată de industrializare, schimbări sociale rapide și avansul științelor, moderniștii au simțit o alienare incompatibilă cu moralitatea și convenționalitatea epocii victoriene.
La începutul secolului al XX-lea, arhitecții au abandonat și ei stilurile trecute și frivolitatea ornamentelor, în favoarea formelor esențiale și funcționale. Cu rădăcini puternice în Bauhaus (reprezentat de nume mari, precum Le Corbusier, Mies van der Rohe și Walter Gropius), stilul modern de design interior pune accentul pe funcție, simplitate, rațiune și creează o nouă formă de expresie cu o estetică inovatoare.
Stilul modern generează la rândul să mai multe categorii de stiluri de design interior, dintre care sunt identificate stilul modern clasic, modernismul clasic american și postmodernismul. În stilul modern, funcționalitatea este caracteristica de bază, însă abordează și accente futuriste, culori puternice și tendința către stilul eclectic.
Caracteristicile stilului modern în designul interior
Caracteristicile stilului modern în designul interior pot fi, uneori, confundate cu ale designului contemporan. Cum se diferențiază, însă? Trăsăturile modernismului sunt focusul pe liniile drepte, pe formele geometrice, pe unghiurile pe care le conturează obiectele și pe culorile neutre. Designul contemporan, în schimb, integrează și linii curbe, dar și o paletă de culori mai puternice. Așadar, cum abordăm designul interior modern într-o locuință?
Mobilier în stil modern
Interioarele moderne dispun de mobilier cu design minimalist, cu suprafețe netede și linii drepte. De regulă, sunt alcătuite din materiale precum lemnul și metalul. La acest tip de mobilier poți remarca picioare, cadre sau suprafețe din aluminiu, nichel, oțel inoxidabil, toate la vedere, integrate perfect în designul pieselor pe care le compun.
Nu doar atât, dar, fiecare obiect de mobilier este foarte practic și poate avea chiar și multiple funcționalități. Spre exemplu, dulapul de bucătărie sigur se va dovedi practic pentru a depozita diverse lucruri, la fel și nișele din tăblia patului din dormitor, întrucât „funcționalitatea” este numele mijlociu al designului interior modern.
Vei vedea că multe piese de mobilier și de iluminat pot fi colapsate, pliate sau ajustate pentru a se potrivi în orice situație. De pildă, scaunele pliabile pot fi o soluție excelentă pentru amenajarea unei bucătării mici în stil modern. După cum spunea și Le Corbusier, „Casa este o mașină pentru trăit”.
Sursa foto: Shutterstock
Culorile stilului modern
Culorile care predomină într-o casă în stil modern sunt cele neutre, dar și cele inspirate din natură: alb, gri, crem, maro, bej, nuanțe de verde și de albastru. Paleta monocromă e cea mai ușor de folosit, dar și cea mai indicată pentru a crea un mediu calm, cu un aspect modern și plăcut. Există, totuși, un secret aici: trebuie să alegi o culoare pe care să o accepți în jurul tău, zi de zi.
Nu trebuie neapărat să fie culoarea ta preferată, ci, mai degrabă, cea care te relaxează când o privești. În acest caz, nuanțele pot avea o mulțime de variații, de la palide la întunecate, iar, pentru a mai adăuga un strop de sare și piper, poți varia texturile și suprafețele.
Culorile pământii oferă un ton subtil și organic pentru fundalul oricărei camere moderne și sofisticate, fiind unele dintre cele mai utilizate culori în stilurile elegante de amenajare. Aceste nuanțe au subtonuri de maro, gri sau negru și sunt derivate din mediul natural. Unde mai pui că acest tip de paletă este ideală, inclusiv pentru materiale naturale (lemnul și sticla), așa cum sunt folosite, cu precădere, în designul interior modern.
Paletele mixte de culori sunt și ele foarte bune pentru un interior modern, întrucât pot fi perfecte pentru a echilibra (sau, de ce nu, a dezechilibra!) o încăpere la nivel de compoziție vizuală. De ce să nu asortezi tonurile de maro ale pernelor cu acelea ale covorului, care, chiar dacă e într-o nuanță diferită, rezonează perfect cu lemnul picioarelor mobilierului? Sau, poate verdele pal al mesei de cafea face pereche bună cu verdele străveziu al perdelelor uni pe care le-ai ales pentru a se asorta, la rândul lor, cu verdele delicat al ghivecelor din fereastră.
Chiar și culorile pastelate pot fi utilizate în designul interior modern, atâta vreme cât vei ști să creezi echilibrul și contrastele perfecte. Ți-am vorbit într-un articol de pe blog și despre psihologia culorilor în designul interior, așa că-l poți folosi ca sursă de inspirație pentru alegerea și combinarea culorilor în stil modern.
Accesoriile în stilul modern
În primul rând, un design interior reușit este „curat”, fără prea multe elemente aglomerate, așa că, orice accesoriu ai alege, asigură-te că este funcțional. Pentru hol, spre exemplu, poți alege un suport de umbrele elegant, în aceeași culoare cu pantofarul. Dacă nu ai spațiu pentru hainele de pus pe deasupra în dulap, optează pentru un cuier neobișnuit, un „statement piece”, care să facă spațiul mai interesant.
Orice obiect decorativ ai fi tentat să adaugi, ține cont de principiul „Less is more” și întreabă-te, prima dată, dacă încăperea va „respira” după ce o vei decora cu tot felul de bibelouri sau de vaze. Nu uita că spațiul gol este și el un element fundamental în orice design interior, dar, cu atât mai mult, în stilul modern de design interior. Cu cât există mai mult spațiu gol, cu atât va fi accentuat acel aspect „high-end” al camerei. Pontul nostru este să creezi inclusiv un joc de reflexie cu oglinzi (fără ornamente), pentru că acesta va da senzația de mai mult spațiu.
Sursa foto: Shutterstock
Cum amenajezi o locuință în stil modern în funcție de cameră
Intenționezi să-i oferi locuinței tale o nouă perspectivă din punct de vedere al designului interior? Atunci cu siguranță trebuie să acorzi atenție amenajării fiecărei încăperi. Nu-ți face griji, însă, căci stilul modern se adaptează perfect oricărui spațiu. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de particularitățile stilului modern în designul interior și să le aplici fiecărei camere. Iată câteva idei inspirate de amenajare în stil modern, în funcție de fiecare încăpere din locuință!
Idei de amenajare a unui living în stil modern
Atunci când vine vorba despre amenajarea livingului și abordarea stilului modern în designul acestei încăperi, există numeroase surse de inspirație pe care le poți folosi. Iată propunerile noastre pentru amenajarea unei camere de zi moderne:
● Canapeaua este piesa cea mai importantă din livingul tău modern, așa că, investește într-una potrivită, poate, chiar, într-un colțar, pentru a putea transforma sufrageria în cameră de oaspeți, la nevoie. Ferește-te de motive florale sau tribale și alege o canapea gri sau bej, care să dea senzația de aerisire a spațiului, dar să fie și ușor de întreținut. Ideal este să o testezi, înainte să o cumperi, pentru a vedea cât de confortabilă e.
● Fie că alegi lemnul sau sticla, măsuța de cafea trebuie să fie funcțională și practică. Ți-am povestit deja cum alegi o măsuță de cafea pentru living, așa că trebuie să te asiguri că are înălțimea potrivită pentru canapeaua aleasă și, de ce nu, optează pentru una care își mărește sau micșorează suprafața după nevoile tale sau care are și spațiu de depozitare ascuns.
● În locul fotoliilor, poți opta pentru scaune de living cu picioare de lemn, dispuse în unghi ascuțit, atât de prezent în designul modern. Evită fotoliile cu imprimeuri, oricât de discrete ar fi ele. Adevărul este că nu contează cât de subtil este pattern-ul, pentru că tot îți va arunca designul într-o cu totul altă zonă stilistică. Atât timp cât scaunele respectă cromatica pe care ți-ai ales-o la început, dormitorul tău va avea un design coerent.
● Dacă vrei să-ți ții și cărțile și televizorul în living, de ce să nu îți construiești la comandă o bibliotecă cu spațiu pentru încastrarea aparatului? Alege un model simplu, ideal de culoare deschisă, fără ornamentații, cu minim câteva rafturi ascunse, ca să profiți la maxim de acest spațiu de depozitare fără să „furi” prea mult din spațiul liber disponibil în această încăpere.
Sursa foto: Shutterstock
Amenajarea dormitorului în stil modern
Și în ceea ce privește amenajarea dormitorului avem pentru tine câteva idei inspirate de design interior modern, așa că iată cum poți integra stilul modern în amenajarea acestei încăperi destinată odihnei:
● Alege culori care să se potrivească gamei cromatice moderne și care să-ți creeze o stare de relaxare. Înainte să cumperi o piesă de mobilier, încearcă să o observi și sub lumină naturală și sub lumină artificială, ca să-ți dai seama cum se va comporta în locuința ta.
● Nu opta pentru culori puternice. Ele vor duce designul într-o zonă contemporană pe care, dacă nu o stăpânești, vei ajunge să te întrebi de unde vine discordanța cromatică din dormitorul tău. De asemenea, alege mobilier cu picioare de lemn la vedere și evită piesele din metal cu o suprafață uzată, specifice, mai degrabă, designului industrial.
● Profită la maximum de funcționalitatea dormitorului tău: fă-ți un colț de lectură, adăugând câteva perne pe pervaz sau un scaun de relaxare, dacă acesta e suficient de mare să-ți permită acest lucru; cumpără-ți un pat cu ladă sub el pentru mai mult spațiu de depozitare; încastrează în perete, deasupra patului, câteva nișe care să-ți servească drept minibibliotecă.
● Nu alege cuverturi de pat, covoare, draperii și perdele cu patternuri. Ele nu doar că „încarcă” prea mult dormitorul, dar, sunt și nespecifice designului modern, care e mai sobru și mai simplu. Adu-ți aminte de aversiunea moderniștilor față de ornamentații de fiecare dată când dai de o cuvertură cu un model inedit. Vei vedea că va crea un conflict cu restul dormitorului, așa că evalueaz-o corect, înainte să o incluzi în dormitorul tău.
Sursa foto: Shutterstock
Idei de amenajare a bucătăriei în stil modern
Despre amenajarea bucătăriei am vorbit în numeroase rânduri pe blog. Așa că probabil deja știi cum să integrezi stilul modern în designul interior și ai câteva idei despre ce presupune amenajarea unei bucătării moderne. Mai mult, ți-am oferit chiar și modele de amenajare pentru bucătării cu bar, extrem de moderne. Iată și alte recomandări pe care ți le putem oferi:
● Știi deja că mai alb înseamnă mai luminos și mai spațios. Păstrează tot mobilierul în alb pentru a crea senzația de spațiu mai mare și adaugă un strop de culoare cu vasele care pot fi expuse la vedere, pentru un efect mai „wow”. Pentru o doză de inspirație, însă, poți parcurge articolul în care ți-am vorbit despre culorile în bucătărie.
● Optează pentru dulapuri suspendate înguste, care acoperă întreg peretele, cu și fără ferestre, pentru a avea mai mult spațiu de lucru. Acest truc funcționează foarte bine, mai ales, dacă ai o bucătărie mică.
● Dacă, însă, bucătăria și livingul tău comunică, e cu atât mai bine (și mai funcțional)! Încearcă să păstrezi o coerență între cele două, atunci când ai în vedere designul. Anumite elemente din bucătărie trebuie să rezoneze cu unele elemente din living, și invers. Spre exemplu, alege-ți scaunele de bucătărie în același stil cu acelea din living, sau, în aceeași culoare pe care o au și dulapurile suspendate.
● Dacă bucătăria ta dispune și de o insulă, nu uita că aceasta poate fi transformată și într-o masă și completeaz-o cu scaune de bar, optimizând, astfel, și spațiul de dining.
Sursa foto: Shutterstock
Amenajarea unui hol în stil modern
Nici amenajarea holului în stil modern nu ar trebui să reprezinte o dilemă prea mare, atâta vreme cât vei ține cont de caracteristicile stilului modern în designul interior. Iată câteva idei de amenajare care să te inspire:
● Dacă vorbim despre amenajarea unui hol mic, ideal ar fi să te orientezi spre o paletă deschisă de culori și să oferi holului accente de culoare cu ajutorul elementelor de decor. De preferat, aceste nuanțe de contrast ar trebui să se regăsească și în alte încăperi din locuință, pentru un ambient armonios.
● Un hol modern va trebui mobilat doar cu elementele necesare, fără a aglomera spațiul. Te poți rezuma la alegerea unei etajere, a unui cuier, a unui pantofar și a unui suport pentru chei și, dacă spațiul îți permite, poți amplasa în această zonă o canapea mică, un fotoliu sau un spațiu în care musafirii să se poată așeza să se descalțe.
● Iluminarea corectă este foarte importantă în amenajarea holului, mai ales că această încăpere este privată de lumina naturală. Folosește elemente de iluminat potrivite unui spațiu modern, așa cum sunt lămpile laterale sau felinarele amplasate la nivelul pereților.
● În amenajarea holului modern evită elementele care tind să caracterizeze stilul clasic și optează pentru materiale precum lemn în culori mate, linii drepte și simple, piatră și metal.
Sursa foto: Shutterstock
Amenajarea terasei și balconului în stil modern
Atunci când își amenajează întreaga casă, multă lume uită să se ocupe și de terasă sau de balcon, iar, astfel, ajung să le mobileze cu piese luate la întâmplare, care nu se potrivesc neapărat cu restul încăperilor. Iată cateva sugestii pentru amenajarea terasei exterioare și amenajarea balconului în stil modern:
● Optează pentru mobilă practică și elegantă, potrivită designului modern. O masă din lemn, pliabilă, este ideală în acest caz, sau, de ce nu, una rabatabilă care se montează de marginea balustradei, poate chiar și cu spațiu pentru flori încorporat.
● Scaunele pentru terasă trebuie să fie durabile, dar și estetice, simple, astfel încât tu să te bucuri de ele atât pe vreme bună, cât și pe vreme rea. Cu alte cuvinte, alege scaune durabile, netapițate, care rezistă intemperiilor.
● Dacă, în schimb, nu ai prea mult spațiu pe balcon, atunci se recomandă alegerea unor scaunele pliante. Practice și comode, ele nu se demodează niciodată și pot fi și ascunse vederii, atunci când nu vei avea nevoie de ele.
Sursa foto: Shutterstock
Elementele secrete ale stilului modern în designul interior
Acum, la final de articol, vom face o recapitulare a elementelor secrete ale stilului modern, pentru o și mai mare doză de inspirație atunci când dai startul unui proiect modern de amenajare. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a integra perfect stilul modern în designul interior al locuinței tale:
● Liniile drepte
De la arhitectură și până la elementele de interior, stilul modern este definit de linii drepte și un spațiu bine proporționat. Asta nu înseamnă că amenajarea trebuie să conțină doar unghiuri drepte, însă este ideal să eviți obiectele bogat sculptate și decorațiunile impozante.
● Culorile simple
Albul, griurile, bejurile și negrul reprezintă paleta cromatică favorită a stilului modern. Motivul? Monocromia și o gamă cromatică în tonuri similare vor scoate în prim plan liniile și formele specifice stilului modern în designul interior.
● Spațiile deschise
Stilul modern a răspândit popularitatea concepției de open-space. Cu toate acestea, aceste spații deschise nu trebuie să rămână goale, ci pot fi completate prin amenajarea câtorva grupuri de piese de mobilier și corpuri de iluminat.
● Finisajele din lemn natural
Stilul modern respinge ideea de covor și mizează pe suprafețele dure și drepte, caracteristice lui. Cele mai relevante materiale, în special pentru pardoseală sunt lemnul natural sau lemnul de culoare închisă, marmura, granitul sau betonul aparent.
● Suprafețele lucioase
Designul interior modern trebuie să conțină neapărat și suprafețe lucioase, precum metalul cromat, inoxul, vopseaua lucioasă, sticla, gresia și alte materiale similare.
● Mobilier cu forme perfecte
Dintr-o amenajare modernă nu trebuie să lipsească piesele moderne de mobilier concepute pe ideea de formă perfectă. Designul precis și liniile curate, cu detalii vizibile și discrete este un must-have într-o casă modernă.
● Minumul de accesorii
Urmând principiul minimalismului „Less is more”, stilul modern mizează pe decorațiuni interioare minime. Nu-ți face griji dacă vor rămâne rafturi goale, căci acestea vor respecta conceptul de modern.
Sursa foto: Shutterstock
În definitiv, nu uita să planifici și să vizualizezi ceea ce-ți dorești, să optezi pentru armonie, linii simple și spații echilibrate. Și nu uita că stilul modern în designul interior mizează pe simplitate! E o reflecție a eleganței și unul dintre secretele decorațiunilor interioare moderne care generează emoție, condensând frumusețea unei epoci în lucruri obișnuite. Fă ca fiecare detaliu să conteze și sigur rezultatul te va încânta!
Lasă un comentariu