Stilul modern în designul interior: caracteristici & idei de amenajare
stilul-modern-in-designul-interior-1
Sursă foto: Freepik.com     Ce poate fi mai incitant decât să-ți amenajezi casa în stil modern? Poate, doar, să te bucuri, în final, de obiectele de mobilier și de design interior pe care le-ai ales și de aspectul de ansamblu armonios pe care acestea îl conturează. Dar, cum poți face alegerile corecte și, totuși, respecta stilul modern până la capăt? Hai, să vedem, mai întâi, ce înseamnă stilul modern.     Definiția modernismului în DEX nu e foarte lămuritoare. Cu toate acestea, modernismul e încadrat în mișcările literare și artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în a doua jumătate a secolului al XX-lea și e amplasat în opoziția tradiționalismului și academismului, pe care le respinge.

     Ca să-ți faci o idee mai clară despre modernism, în context istoric, imaginează-ți șocul lui Charlie Chaplin dacă ar fi văzut oameni folosind telefoane mobile pentru a face aproape orice în ziua de azi.

     Același șoc l-au avut, probabil, și oamenii de la începutul secolului XX, care au văzut, pentru prima dată, clădiri construite și amenajate la interior în stil modernist. Ruptura de estetica victoriană a fost atât de definitivă încât formele moderniste erau o apariție destul de bizară printre turnurile, ornamentele bogate și vitraliile clădirilor din acea epocă.

     Într-o eră caracterizată de industrializare, schimbări sociale rapide și avansul științelor, moderniștii au simțit o alienare incompatibilă cu moralitatea și convenționalitatea victoriene. La începutul secolului al XX-lea, arhitecții au abandonat și ei stilurile trecute și frivolitatea ornamentelor, în favoarea formelor esențiale și funcționale.

     Cu rădăcini puternice în Bauhaus (reprezentat de nume mari, precum Le Corbusier, Mies van der Rohe și Walter Gropius), casele în stil modern pun accentul pe funcție, simplitate, rațiune și creează o nouă formă de expresie cu o estetică inovatoare.     Caracteristicile modernismului pot fi, uneori, confundate cu ale designului contemporan. Cum se diferențiază, însă? Trăsăturile modernismului sunt focusul pe liniile drepte, pe formele geometrice, pe unghiurile pe care le conturează obiectele și pe culorile neutre. Designul contemporan, în schimb, integrează și linii curbe, dar, și o paletă de culori mai puternice. Așadar, cum decorăm o casă în stil modern?


     Interioarele moderne dispun de mobilier cu design minimalist, cu suprafețe netede și linii drepte. De regulă, sunt alcătuite din materiale precum lemnul și metalul. La acest tip de mobilier poți remarca picioare, cadre sau suprafețe din aluminiu, nichel, oțel inoxidabil, toate la vedere, integrate perfect în designul pieselor pe care le compun. Nu doar atât, dar, fiecare obiect de mobilier este foarte practic și poate avea chiar și multiple funcționalități. Spre exemplu, dulapul de bucătărie sigur se va dovedi practic pentru a depozita diverse lucruri, la fel și nișele din tăblia patului din dormitor, întrucât „funcționalitatea” este numele mijlociu al designului modern.

     Vei vedea că multe piese de mobilier și de iluminat pot fi colapsate, pliate sau ajustate pentru a se potrivi în orice situație. După cum spunea și Le Corbusier, „Casa este o mașină pentru trăit”.stilul-modern-in-designul-interior-2
Sursă foto: Freepik.com

     Culorile care predomină sunt cele neutre, dar, și cele inspirate din natură: alb, gri, crem, maro, bej, nuanțe de verde și de albastru. Paleta monocromă e cea mai ușor de folosit dar și cea mai indicată pentru a crea un mediu calm, cu un aspect modern și plăcut. Există, totuși, un secret aici: trebuie să alegi o culoare pe care să o accepți în jurul tău, zi cu zi. Nu trebuie neapărat să fie culoarea ta preferată, ci, mai degrabă, cea care te relaxează când o privești. În acest caz, nuanțele pot avea o mulțime de variații, de la palide la întunecate, iar, pentru a mai adăuga un strop de sare și piper, poți varia texturile și suprafețele.

     Culorile pământii oferă un ton subtil și organic pentru fundalul oricărei camere moderne și sofisticate. Aceste nuanțe au subtonuri de maro, gri sau negru și sunt derivate din mediul natural. Unde mai pui că acest tip de paletă este ideală, inclusiv pentru materiale naturale (lemnul și sticla), așa cum sunt folosite, cu precădere, în designul interior modern.

     Paletele mixte de culori sunt și ele foarte bune pentru un interior modern, întrucât pot fi perfecte pentru a echilibra (sau, de ce nu, a dezechilibra!) o încăpere la nivel de compoziție vizuală. De ce să nu asortezi tonurile de maro ale pernelor cu acelea ale covorului, care, chiar dacă e într-o nuanță diferită, rezonează perfect cu lemnul picioarelor mobilierului. Sau, poate verdele pal al mesei de cafea face pereche bună cu verdele străveziu al perdelelor uni pe care le-ai ales pentru a se asorta, la rândul lor, cu verdele delicat al ghivecelor din fereastră.


     În primul rând, un design interior reușit este „curat”, fără prea multe elemente aglomerate, așa că, orice accesoriu ai alege, asigură-te că este funcțional. Pentru hol, spre exemplu, poți alege un suport de umbrele elegant, în aceeași culoare cu pantofarul. Dacă nu ai spațiu pentru hainele de pus pe deasupra în dulap, optează pentru un cuier neobișnuit, un „statement piece” care să facă spațiul mai interesant.

     Orice obiect decorativ ai fi tentat să adaugi, ține cont de principiul „Less is more” și întreabă-te, prima dată, dacă încăperea va „respira” după ce o vei decora cu tot felul de bibelouri sau de vaze. Nu uita că spațiul gol este și el un element fundamental în orice design interior, dar, cu atât mai mult, în cel modern.

     Cu cât mai mult spațiu gol, cu atât va fi accentuat acel aspect „high-end” al camerei. Pontul nostru este să creezi inclusiv un joc de reflexie cu oglinzi (fără ornamente), pentru că acesta va da senzația de mai mult spațiu.

     În primul rând, alege culori care să se potrivească gamei cromatice moderne și care să-ți creeze o stare de relaxare. Înainte să cumperi o piesă de mobilier, încearcă să o observi și sub lumină naturală și sub lumină artificială, ca să-ți dai seama cum se va comporta în locuința ta.

     Nu opta pentru culori puternice. Ele vor duce designul într-o zonă contemporană pe care, dacă nu o stăpânești, vei ajunge să te întrebi de unde vine discordanța cromatică din dormitorul tău. De asemenea, alege mobilier cu picioare de lemn la vedere și evită piesele din metal cu o suprafață uzată, specifice, mai degrabă, designului industrial.

     Profită la maxim de funcționalitatea dormitorului tău: fă-ți un colț de lectură, adăugând câteva perne pe pervaz, dacă acesta e suficient de mare să-ți permită acest lucru; cumpără-ți un pat cu ladă sub el pentru mai mult spațiu de depozitare; încastrează în perete, deasupra patului, câteva nișe care să-ți servească drept minibibliotecă.

     Nu alege cuverturi de pat, covoare, draperii și perdele cu patternuri. Ele nu doar că „încarcă” prea mult dormitorul, dar, sunt și nespecifice designului modern, care e mai sobru și mai simplu. Adu-ți aminte de aversiunea moderniștilor față de ornamentații de fiecare dată când dai de o cuvertură cu un model inedit. Vei vedea că va crea un conflict cu restul dormitorului, așa că evalueaz-o corect, înainte să o incluzi în dormitorul tău.


stilul-modern-in-designul-interior-3
     Canapeaua este piesa cea mai importantă din livingul tău modern, așa că, investește într-una potrivită, poate, chiar, într-un colțar, pentru a putea transforma sufrageria în cameră de oaspeți, la nevoie. Ferește-te de motive florale sau tribale și alege o canapea gri sau bej, care să dea senzația de aerisire a spațiului, dar să fie și ușor de întreținut. Ideal este să o testezi, înainte să o cumperi, pentru a vedea cât de confortabilă e.

     Fie că alegi lemnul sau sticla, măsuța de cafea trebuie să fie funcțională și practică. Asigură-te că are înălțimea potrivită pentru canapeaua aleasă și, de ce nu, optează pentru una care își mărește sau micșorează suprafața după nevoile tale sau care are și spațiu de depozitare ascuns.

     În locul fotoliilor, poți opta pentru scaune cu picioare de lemn, dispuse în unghi ascuțit, atât de prezent în designul modern. Evită fotoliile cu imprimeuri, oricât de discrete ar fi ele. Adevărul este că nu contează cât de subtil este patternul, pentru că tot îți va arunca designul într-o cu totul altă zonă stilistică. Atât timp cât scaunele respectă cromatica pe care ți-ai ales-o la început, dormitorul tău va avea un design coerent.

     Dacă vrei să-ți ții și cărțile și televizorul în living, de ce să nu îți construiești la comandă o bibliotecă cu spațiu pentru încastrarea aparatului? Alege un model simplu, ideal de culoare deschisă, fără ornamentații, cu minim câteva rafturi ascunse, ca să profiți la maxim de acest spațiu de depozitare fără să „furi” prea mult din spațiul liber disponibil în această încăpere.
stilul-modern-in-designul-interior-4
    
     Știi, deja, că mai alb înseamnă mai luminos și mai spațios. Păstrează tot mobilierul în alb pentru a crea senzația de spațiu mai mare și adaugă un strop de culoare cu vasele care pot fi expuse la vedere, pentru un efect mai „wow”. Nu doar atât, dar, optează pentru dulapuri suspendate înguste, care acoperă întreg peretele, cu și fără ferestre, pentru a avea mai mult spațiu de lucru. Acest truc funcționează foarte bine, mai ales, dacă ai o bucătărie mică.

     Dacă, însă, bucătăria și livingul tău comunică, e cu atât mai bine (și mai funcțional)! Încearcă să păstrezi o coerență între cele două, atunci când ai în vedere designul. Anumite elemente din bucătărie trebuie să rezoneze cu unele elemente din living, și invers. Spre exemplu, alege-ți scaunele de bucătărie în același stil cu acelea din living, sau, în aceeași culoare pe care o au și dulapurile suspendate. Dacă bucătăria ta dispune și de o insulă, nu uita că aceasta poate fi transformată și într-o masă și completeaz-o cu scaune de bar, optimizând, astfel, și spațiul de dining.
stilul-modern-in-designul-interior-5

     Atunci când își amenajează întreaga casă, multă lume uită să se ocupe și de terasă sau de balcon, iar, astfel, ajung să le mobileze cu piese luate la întâmplare, care nu se potrivesc neapărat cu restul încăperilor.

     Evită acest lucru și optează pentru mobilă practică și elegantă, potrivită designului modern. O masă din lemn, pliabilă, este ideală în acest caz, sau, de ce nu, una rabatabilă care se montează de marginea balustradei, poate chiar și cu spațiu pentru flori încorporat.

     Scaunele pentru terasă trebuie să fie durabile, dar, și estetice, simple, astfel încât tu să te bucuri de ele atât pe vreme bună, cât și pe vreme rea. Cu alte cuvinte, alege scaune durabile, netapițate, care rezistă intemperiilor. Dacă, în schimb, nu ai prea mult spațiu pe balcon, atunci îți recomandă scaunele pliante. Practice și comode, ele nu se demodează niciodată și pot fi și ascunse vederii, atunci când nu vei avea nevoie de ele.

     În definitiv, nu uita să planifici și să vizualizezi ceea ce-ți dorești, să optezi pentru armonie, linii simple și spații echilibrate. Și, nu uita de simplitate! E o reflecție a eleganței și unul dintre secretele decorațiunilor interioare moderne care generează emoție, condensând frumusețea unei epoci în lucruri obișnuite. Fă ca fiecare detaliu să conteze, și, sigur, rezultatul te va încânta!