Stil eclectic - Reguli pentru amenajări interioare inedite

 


stil-eclectic-reguli-pentru-amenajari-interioare-inedite-1

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/8mqfx3zb3Ws

 

     Amenajarea locuințelor este în cele mai multe dintre cazuri definită de un stil ales de către proprietari, iar în cadrul acestuia se regăsesc elemente definitorii, care atrag atenția asupra preferințelor.

      Un stil foarte permisiv, apărut de ceva vreme, este stilul eclectic. El aduce ca noutate libertatea de a te bucura de casa ta, dar și de obiectele de decor care îți fac plăcere fără a te gândi că acestea trebuie neapărat să se potrivească sau să urmeze un anumit tipar. Iată câteva aspecte importante pe care ar trebui să le știi despre stilul eclectic și cum îl poți integra în locuința ta.

     Stilul eclectic în cadrul locuințelor seamănă puțin cu stilul vestimentar hippie, deoarece îți oferă o libertate foarte mare la nivel de alegere a culorilor și a aspectului. Practic, poți să îți înfrumusețezi casa cu orice obiect consideri că va aduce un plus estetic, indiferent dacă vorbim despre scaune, mese sau birouri, de diferite tipuri.

      Stilul eclectic înseamnă foarte multă creativitate și imaginație, deoarece nu oricine își poate propune și mai ales nu oricine poate realiza un astfel de ambient. Decorurile eclectice sunt adesea considerate teatrale sau forțate însă în realitate ele nu fac altceva decât să exprime o parte din preferințele sau personalitatea beneficiarilor la nivel de amenajări interioare. Practic stilul eclectic adună la un loc obiecte care aparțin unor diverse stiluri, le combină, iar în final rezultatul este un cadru nou și deosebit.


 

Stilul eclectic: ordine sau dezordine?

     Mulți beneficiari s-au întrebat dacă nu cumva stilul eclectic nu este de fapt un stil inventat doar din dorința de a amenaja o locuință fără a se respecta vreo regulă a amenajărilor. Scaunele contemporane, cu draperii rupte din epoca clasică sau dispozitive futuristice, toate acestea la un loc pot semăna adesea cu un ghiveci arhitectural. În realitate însă fiecare obiect de decor contribuie foarte mult la definitivarea imaginii de ansamblu, evidențiază caracteristici de bază ale camerei.

 

Principiile stilului eclectic

     Ca orice alt stil de amenajare interioară, și stilul eclectic are niște principii bine determinate. Ele vizează proporțiile, culorile, dimensiunile și preferințele, chiar dacă regulile sunt în general permisive. Iată câteva principii discutate pe larg, pentru a înțelege cât mai bine ce presupune de fapt stilul eclectic.


Compoziția imaginii de ansamblu

     Ca într-o rețetă de bucătărie fină, compoziția unui stil arhitectural trebuie să ofere armonie vizuală, însoțită de arome. Stilul eclectic este delicios din aceste puncte de vedere, deoarece vorbim despre un stil care aduce foarte multe noutăți în interiorul unei case. Vorbim despre amestecuri de texturi și culori diferite, dar și despre asocieri arhitecturale care surprind și impresionează.

 

     Compozițiile stilului eclectic sunt inedite și fac referire și la materiale care aparent nu s-ar potrivi în cazul unui alt stil de amenajare. Scaunele de lemn, adunate în jurul unui mese cu finisaje metalice, într-o cameră cu finisaje textile colorate, reprezintă doar unul dintre exemple. Mirosul feliilor de portocală uscate, alături de flori și o vază, pe o masă de sticlă, lângă fotolii cu finisaje din piele este o altă imagine pe care o poți crea cu ajutorul stilului eclectic. Deși surprinzătoare, fiecare dintre aceste elemente ajută la crearea unei imagini surprinzătoare a casei tale.

 

Culoarea

     Stilul eclectic se bazează pe prezentarea idilică a aspectului camerei. Se preferă nuanțele deschise și pastelurile, tocmai pentru ca elementele de decor să poată fi mai bine definite de lumină. Pastelurile sunt foarte potrivite în stilul eclectic deoarece nu atrag atenția asupra lor, ci mobilizează toată atenția pe elementele decorative și de amenajări interioare.

     Nu există neapărat o regulă de asociere a culorilor pe care să trebuiască să o respecți, ba chiar în unele cazuri stilul eclectic este dezordonat din punct de vedere al culorii, dacă nu chiar alambicat. Asocierea elementelor de decor, fără a ține cont de câteva reguli cromatice poate avea ca efect oboseala vizuală și saturația cromatică.

     Firește însă, stilul eclectic nu este pentru oricine, ci doar pentru persoanele care rezonează cu adevărat cu acesta, fiind de înțeles faptul că în unicitatea noastră avem nevoie să fim diferiți.

     Este foarte important să reții însă faptul că niciun obiect nu este pus la întâmplare în stilul eclectic, ci fiecare dintre ele aduce cu sine o poveste, o întâmplare sau o experiență. Am putea spune chiar că stilul eclectic este adesea senzorial, bazat foarte mult pe percepții și pe felul în care sunt asociate imaginile. Din acest motiv textura este foarte importantă, se pune mare accent pe delicatețe, căldură și confort, dar și pe culorile potrivite.


 

Repetarea elementelor

     Un aspect important în stilul eclectic este repetarea elementelor. În general asocierile vizează combinarea unor piese similare, indiferent dacă vorbim despre scaune, căni sau decorațiuni. Repetarea nu se referă doar la ideea obiectului în sine, ci și la asocierea formei sau a culorii. Obiectele cu forme similare se potrivesc foarte bine împreună în stilul eclectic, iar aici poți încerca să asociezi un ceas rotund cu o masă rotundă sau cu obiecte cu forme cât mai rotunjite. Este important să nu asociezi elemente drepte, cu muchii tari, cu linii fine și curbate, deoarece acest lucru poate destabiliza imaginea de ansamblu dorită în cadrul stilului eclectic.

 

stil-eclectic-reguli-pentru-amenajari-interioare-inedite-2

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ANYshwAv224

 


Necesitatea de a avea o unitate de culoare a fundalului

     Deși stilul eclectic este permisiv, acesta impune totuși necesitatea de a avea ca back-up un fundal uni, o culoare simplă, fără imprimeuri, care să asigure ideea de bază de curățenie. Practic ideea este să scoatem în evidență articolele de mobilier și decorațiunile, stilul, forma, culoarea și textura și nu să creăm iluzia unui spațiu dezordonat.

     O asociere multiplă de culori și texturi poate fi obositoare pentru ochi și poate crea iluzia unui spațiu neîngrijit, așa că cel mai bine ar fi să optezi pentru fundaluri în nuanțe pastel, alb sau roz pudră sau chiar nuanțe simple de albastru.


Arta și stilul eclectic

     Arta este o componentă de bază a stilului eclectic, deoarece acesta se bazează foarte mult pe culoare și formă. Ideea de amenajare folosind tablouri este adecvată, mai ales dacă optezi pentru tablouri de aceeași dimensiune sau formă. Tablourile sunt o opțiune foarte elegantă de decorare, iar acest lucru include orice stil, nu doar pe cel eclectic.

     Tablourile aduc cu ele imagini în forme rotunjite și suple, iar acest lucru este un plus pentru decorarea unei camere în stil eclectic. Sculpturile sunt și ele o opțiune interesantă, dacă respectă condiționările de dimensiune, formă și culoare.

     Este foarte important însă să rezonezi cu obiectele de artă pe care o alegi, deoarece în definitiv stilul eclectic este un mod de a-ți exprima personalitatea, iar acest lucru se vede și în elementele de decor. Tablourile, decorațiunile și chiar plantele pot constitui piese de bază în ceea ce privește amenajarea în stilul eclectic, însă alegerile trebuie să fie făcute cu mare grijă și analizate astfel încât rezultatul final să arate exact așa cum îți dorești.

 

Stilul eclectic: asocierea pieselor de decor

     Ca și în alte stiluri de amenajare, stilul eclectic tinde să pună accent și pe ideea de vizibilitate. Articolele pe care le folosești pentru decorare trebuie să fie vizibile, să nu fie acoperite sau obturate. Este important ca fiecare dintre obiectele folosite pentru decor să își găsească un loc, însă acesta nu trebuie ales doar de dragul alegerii.

     Piesele de decor trebuie să fie amplasate astfel încât să pună în valoare locuința, în timp ce ambientul trebuie să se armonizeze cu fiecare piesă. Vorbim așadar de o simbioză perfectă, de o abordare simplă dar totuși atât de complicată prin prisma asocierilor de forme, texturi și culori.

     Dacă ți se pare că o piesă nu este adecvată în contextul creat sau că nu-și găsește locul în cameră, cel mai bine este să analizezi foarte bine situația și să alegi varianta folosită, astfel încât să fii sigur dacă vrei să păstrezi sau nu un anumit tipar al încăperii. Se poate întâmpla ca unele piese să nu se potrivească, dar poți să folosești acest lucru în avantajul tău, și să le muți cât mai la vedere, însă în alte spații.

     Cu siguranță poți apela și la specialiști în amenajări interioare, dacă sunt familiarizați cu acest concept de stil, astfel încât să poți primi sfaturi obiective în ceea ce privește amenajarea camerelor tale în stilul eclectic.

     Deși pare abordare nereușită în amenajări interioare, în realitate acest stil chiar este plăcut și reconfortant, deoarece permite combinarea obiectelor preferate. Practic nici nu va trebui să cumperi foarte multe lucruri, deoarece pe cele mai multe dintre ele le poti reutiliza, le poți achiziționa de la târguri sau cunoștințe. Pentru mobilier va trebui să apelezi la specialiști, ca să alegi unor produse de calitate.

     Stilul eclectic nu înseamnă o asociere de vechituri, ci un ansamblu de elemente noi sau utilizate foarte puțin, care să arate cu adevărat excepțional. Poți încerca chiar și recondiționarea unor piese de mobilier vechi, cu mențiunea că aceste lucrări trebuie să fie realizate impecabil.