Amenajarea holului de la A la Z


amenajarea-holului-de-la-a-la-z-1



     Holurile sunt spațiile de trecere dintre exteriorul și interiorul locuinței (holuri de intrare) sau culoarele care fac legătura între încăperi. Fiindcă sunt intens circulate, este important să se acorde o atenție sporită amenajării acestora. În continuare, îți explicăm cum amenajezi un hol în cele mai mici detalii, ca să fie frumos și, mai ales, practic.


   Cum amenajezi holul în funcție de mărime?

   Cum amenajezi holul în funcție de formă?

   Cum amenajezi holul în funcție de poziționare?



Cum amenajezi holul în funcție de mărime?

     Holurile pot avea diferite dimensiuni, iar regulile de amenajare aplicate unui culoar mic s-ar putea să nu se aplice unuia mare. Din acest motiv, îți prezentăm soluțiile eficiente pentru fiecare mărime în parte.


Amenajarea unui hol mic

     Nu trebuie să te lași descurajat, dacă holul pe care îl ai de amenajat este mic. Există o mulțime de opțiuni pentru a-l transforma într-un spațiu pe placul tău și al membrilor familiei și pe care orice oaspete să-l admire. Este recomandat să pornești la drum cu ideea de a folosi inteligent spațiul pe care-l ai la dispoziție.

     Culorile potrivite unui hol mic sunt cele deschise: este de preferat ca pereții, podeaua, piesele de mobilier și chiar covorașul de la intrare și să fie în nuanțe deschise. Una dintre regulile de aur pentru amenajarea unui hol mic este evitarea pieselor de mobilier care se întind mult pe orizontală. În acest fel, vei economisi loc și nu vei „sufoca” inutil spațiul.

     Când vine vorba despre sursa de iluminat, alege un corp cu o capacitate mare, în special, dacă lumina naturală nu pătrunde în holul pe care îl amenajezi. Montează un cuier pe un perete și optează pentru un dulap vertical pentru încălțăminte.

     Achiziționează câteva scaune rabatabile pe care locuitorii casei și musafirii să le poată folosi atunci când se încalță și se descalță. După ce le folosești, le poți strânge și rezema de perete sau depozita în altă cameră.



amenajarea-holului-de-la-a-la-z-2

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-pliante-hrc-609-rosu

     Poți merge și pe varianta unei piese de mobilier multifuncționale, cum sunt băncuțele care au încorporat și un compartiment pentru depozitarea încălțămintei.

     Rafturile montate pe pereți sunt excelente pentru a ține pe ele cheile, ziarele, periile pentru întreținerea încălțămintei și alte obiecte necesare. Dacă vrei să creezi impresia unui hol mai încăpător, agață de pereții spațiului câteva oglinzi medii sau mari. Acestea sunt utile și pentru un retuș rapid înainte de a ieși din casă.


Amenajarea unui hol mare

     Dacă holul de la intrare sau culoarul de trecere dintre încăperi are dimensiuni generoase, ai, pe lângă libertatea mare de mișcare, mai multe opțiuni de amenajare. Acest spațiu poate fi decorat în ton cu restul locuinței, pentru ca imaginea de ansamblu să fie una armonioasă.

     Pentru un hol de apartament, poți profita de spațiul disponibil și să montezi un dulap mare de haine pe unul dintre pereți. Alte piese de mobilier pentru care poți opta sunt:

●dulapurile pentru pantofi cu sertare sau rafturi;

o măsuță de cafea;

●un cuier cu picior;

●o canapea de tip bancă;

●fotolii;

●scaune.

amenajarea-holului-de-la-a-la-z-3

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/BUC243/scaun-patchwork-buc-243


     Asigură-te ca orice corp pe care-l așezi în hol este proporțional cu mărimea spațiului. Dacă piesele sunt prea mici, se poate crea iluzia unui hol gol și rece.

     Culorile pot fi atât deschise, cât și închise. Poți, de exemplu, să alternezi tonuri deschise cu accente de culori intense. De exemplu, poți vărui pereții într-o nuanță neutră, iar podeaua să fie maro-roșcat.

     Fiindcă ai spațiu din belșug, poți decora cu tot felul de obiecte, precum ghivece, tablouri și fotografii înrămate.

amenajarea-holului-de-la-a-la-z-4

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/image/cache/BUC081/masa-de-bar-BUC-081-1-600x600.jpg

     Poți opta pentru mai multe corpuri de iluminat. De pildă, poți alege o sursă principală de lumină la care poți adăuga câteva lămpi sau veioze, care vor crea o atmosfera caldă și primitoare.



Cum amenajezi holul în funcție de formă?

     La fel cum holurile pot avea diferite dimensiuni și formele acestor spații pot fi variate. Cel mai des întâlnite sunt holurile dreptunghiulare (lungi și late sau lungi și înguste) și holurile pătrate.


Amenajarea unui hol lung

     Cea mai mare parte a locuințelor au măcar un hol lung, în special, cele decomandate. Acesta poate începe de la intrare și se poate prelungi astfel încât să lege toate încăperile între ele. Când holul dreptunghiular este lung și lat, poți monta pe unul dintre pereți un dulap pentru haine fără rafturi sau unul cu rafturi. Alte piese de mobilier practice și potrivite într-un astfel de spațiu sunt o bancă, niște scaune sau niște fotolii.

     O soluție eficientă pentru iluminarea generală satisfăcătoare a unui hol lung și lat este instalarea mai multor aplice pe pereți.



Amenajarea unui hol lung și îngust

     Un hol dreptunghiular lung și îngust pare destul de dificil de mobilat și decorat, însă, există câteva soluții pe care le poți pune în practică, simplu și rapid. Minimalismul este aliatul tău de nădejde, atunci când amenajezi un astfel de spațiu, așa că orice obiecte de decor fără vreo utilitate trebuie evitate.

     Pentru a nu încărca holul, sunt suficiente un cuier montat pe perete și un raft pentru încălțăminte. Pentru a mări vizual spațiul, dar și pentru retușurile înainte de a ieși din casă, poți opta pentru câteva oglinzi agățate de perete. Corpurile de iluminat potrivite pentru un hol lung și îngust sunt aplicele și spoturile pe care le poți monta chiar în jurul uneia dintre oglinzi.


Amenajarea unui hol pătrat

     Holul pătrat este, probabil, cel mai simplu de amenajat. Indiferent că vorbim despre un hol mic sau mare, forma pătrată a acestui spațiu îți permite să creezi un decor simetric și primitor.

     De regulă, holul pătrat se află la intrarea în locuință și poate fi considerat o cameră de sine stătătoare, mai ales, dacă este spațios. Poți folosi acest hol pentru a depozita obiectele cărora nu le găsești un loc potrivit în celelalte încăperi.

     În materie de mobilier, piesele alese pot fi diverse, de la dulapuri și comode, până la scaune și mese. Într-un hol pătrat nu trebuie să te limitezi doar la corpurile practice, ci, poți personaliza spațiul pentru a se potrivi cu stilul decorativ din restul locuinței.



Cum amenajezi holul în funcție de poziționare?

     Poziționarea holului este un alt criteriu de care este bine să ții cont, atunci când îl amenajezi. Există diferite reguli pentru amenajarea holului de la intrare și a celui care face legătura între încăperi.


Amenajarea holului de la intrare

     Holul de la intrare este primul spațiu pe care îl vede oricine intră în locuință. Din acest motiv, trebuie să fie ordonat și primitor. Este important ca în acest hol să se găsească piese de mobilier practice, al căror rol este acela de a depozita îmbrăcămintea, încălțămintea și alte obiecte. Acestea sunt cuiere, dulapuri, rafturi etc.

     Este bine ca holul de la intrare să fie amenajat în aceeași temă ca în restul casei, iar păstrarea ordinei și curățeniei este esențială.


Amenajarea holului de trecere dintre camere

     Fiind un culoar de trecere, acesta poate fi amenajat simplu, în special, dacă este de dimensiuni reduse. Dacă, însă, vorbim despre un hol spațios, poți monta un dulap mare pe unul dintre pereți, în care să fie păstrate toate hainele sau o parte din ele.


amenajarea-holului-de-la-a-la-z-5


     Este recomandat ca holul interior să nu fie încărcat cu mobilier inutil. Pentru a înfrumuseța acest spațiu, poți alege o culoare deosebită pentru pereți, un model special de tapet, câteva tablouri sau niște corpuri de iluminat cochete.

    

     Urmează sfaturile din acest ghid pentru a-ți amenaja holul cu piesele de mobilier, obiectele decorative și corpurile de iluminat potrivite. Dacă ai întrebări, contactează-ne, iar echipa noastră te va ajuta cu drag.