Un avantaj important pe care majoritatea designerilor de interior îl folosesc atunci când proiectează un spațiu ideal este înțelegerea și aplicarea psihologiei culorilor în designul interior. Culorile au abilitatea de a influența nu doar cadrul general, ci și emoțiile, având un impact important în stabilirea atmosferei din interiorul unei locuințe.

Albastrul este o culoare populară în jurul căreia gravitează mulți designeri de interior atunci când vor să creeze paleta cromatică a unei casei. Fiind și una dintre culorile primare pe roata culorilor, culoarea albastră capătă și mai mult sens, având o mulțime de posibile utilizări în amenajările interioare.

Dacă și tu dorești să regândești paleta de culori din interiorul locuinței, parcurge articolul următor pentru a descoperi o serie de motive pentru care culoarea albastră este ideală în designul interior, dar și moduri ideale de a o introduce în amenajarea casei tale!


Semnificația culorii albastru în designul interior

Așa cum deja am menționat anterior, culorile au capacitatea impresionantă de a ne influența starea de spirit. Atunci când ne gândim la culoarea albastru, aceasta poate fi asociată adesea cu fericirea. Culoarea senină a cerului, apele oceanului, o jucărie preferată sau o ținută albăstruie - toate acestea pot influența în mod subconștient starea de spirit a unei persoane.

Culoarea albastră, atunci când este utilizată în designul interior, este folosită ca o culoare calmantă și relaxantă. Cu o gamă largă de nuanțe și în funcție de tonul selectat, fiecare încăpere dintr-o locuință poate dobândi o nouă stare de spirit. În timp ce un albastru mai închis va oferi o atmosferă mai rezervată și mai naturală, un albastru deschis va lumina interiorul unei camere și te va invita într-un spațiu senin, ce oferă liniște și bună dispoziție.

Conștient sau subconștient, cu toții relaționăm culorile cu anumite momente. Albastrul, așa cum deja am precizat, este culoarea cerului și a mării, însă în termeni de design interior culorii albastre îi sunt atribuite calități precum puritatea și liniștea. Combinat cu nuanțe mai calde și energice, albastrul inspiră încredere și seninătate, însă culorile care să-l completeze trebuie alese într-un mod care să nu-l facă să pară trist sau deprimant. 

Culturile din Orientul Mijlociu ajung până la a crede că albastrul este culoarea caracteristică bunătății, datorită corelației cu raiul, spiritualitatea și nemurirea. Aceeași percepție se răspândește prin multe alte culturi ale lumii. Din punct de vedere al brandingului, culoarea albastră în designul interior este una versatilă și ușor de combinat, mai ales atunci când cunoști cele mai bune combinații de culori în designul interior. 


culoarea-albastra-in-designul-interior-2

Sursa foto: Shutterstock


De ce să alegi culoarea albastră în designul interior: 5 motive 

Nuanțele de albastru, oricare ar fi acestea, sunt extrem de interesante și atemporale. Însă acestea nu sunt nici pe departe toate motivele pentru care culoare albastră ar trebui utilizată în designul interior. Și suntem convinși de acest lucru, întrucât îți vom aduce în rândurile următoare câteva argumente solide în favoarea acestei culori în designul interior! 


Culoarea albastră în designul interior ajută la crearea atmosferei 

Psihologii sunt de părere că albastrul acționează într-un mod liniștitor și calmant asupra psihicului uman. Însă cu ajutorul unei nuanțe separate, poți crea o atmosferă cu totul specială în interiorul unei încăperi. Să luăm, de exemplu, amenajarea biroului. În acest caz, o nuanță de albastru deschis va fi ideală pentru îmbunătățirea concentrării și starea de bună dispoziție, adăugând decorului un aer discret. 

În același timp, dacă dorești să creezi o imagine spectaculoasă a unei camere de zi sau a dormitorului, poți încerca nuanțe mai profunde de albastru. Aproape instantaneu, interiorul va deveni mai luxuriant și va stârni sentimente unice. 


Culoarea albastră este ușor de asociat cu alte culori în designul interior 

Unul dintre principalele motive pentru care albastrul este o alegere populară în amenajările interioare este faptul că oricare dintre nuanțele sale pot fi ideal combinate cu alb și negru, non-culori prezente în orice interior. În plus, albastrul și tonurile de albastru sunt, de asemenea, „prietenoase” cu nuanțele de lemn, ceea ce favorizează, desigur, alegerea acestora în designul interior. Auriul și argintiul nu sunt nici el culori mai puțin potrivite în combinație cu albastru. Și toate aceste detalii mărturisesc lipsa pretențiilor pe care culoarea albastru le are în raportul asocierii cu alte culori în amenajările interioare. 


Albastrul în designul interior creează un sentiment de ordine și puritate 

Atunci când vorbim despre nuanțele deschise de albastru, așa cum este bleu-ul, albastrul azuriu sau, de pildă, albastrul Very Perry - desemnat de Pantone drept culoarea anului 2022, acestea oferă întotdeauna senzația de deschidere, de ordine, de puritate și de spațiu aerisit. Poate acesta este și motivul pentru care nuanțele de albastru deschis sunt atât de des folosite în decorarea camerei copiilor sau amenajarea băilor, întrucât acestea sunt asociate cu senzațiile anterior descrise. Aceste tonuri sunt ideale, de asemenea și pentru amenajarea spațiilor mici, reușind să ofere iluzia optică de spațiu. 


Culoarea albastru este potrivită pentru orice stil de design interior

În designul interior, paleta de culori albastre acoperă o mulțime de nuanțe, ceea ce înseamnă că o vei putea găsi întotdeauna pe cea care să se potrivească stilului interior al locuinței. În timp ce pentru o locuință în stil Provence sau încăperi amenajate în stil shabby chic poți miza pentru culori pastelate de albastru, pentru un interior la modă în stil scandinav poți alege nuanțe mai complexe de albastru, precum Captain America, Celestial sau Riverside - nuanțe prezente în paleta cromatică Pantone. Pentru interioarele în stil luxuriant Art Deco, îți recomandăm nuanțe intense de albastru, precum albastru închis sau albastru safir.


Albastrul nu va copleși niciodată designul interior 

Poți folosi oricât de multe nuanțe de albastru azur sau bleumarin în aceeași încăpere și vei obține un aspect pe cât de uimitor, pe atât de primitor, fără a crea senzația de supraîncărcare a spațiului. Deoarece culoarea albastră are o paletă atât de versatilă, așa cum am menționat mai sus, poți alege piese de mobilier și elemente de decor pentru o cameră albastră, folosind materiale din nuanțe similare, iar imaginea nu se va simți câtuși de puțin copleșitoare. Cu toate acestea, întotdeauna încurajăm încorporarea nuanțelor neutre într-o încăpere, pentru un echilibru vizual perfect!  


culoarea-albastra-in-designul-interior-3

Sursa foto: Shutterstock


Cu ce se asortează culoarea albastră în designul interior: idei de amenajare 

Se spune despre albastru că simbolizează încrederea, loialitatea, înțelepciunea și inteligența. De asemenea, se zvonește că produce un efect calmant pentru psihicul uman. În timp ce aceste zvonuri pot fi confirmate doar în momentul în care vei introduce culoarea albastră în designul interior al locuinței tale, nu se poate nega că nuanțele de albastru sunt pur și simplu alegeri inspirate și versatile pentru decorarea casei. 

Și tocmai în ideea că albastrul este un ton clasic, care funcționează impecabil cu aproape orice alt ton, îți vom oferi în rândurile următoare și câteva idei de amenajare, în cazul în care dorești să descoperi ce culoare se potrivește cu albastru sau cu ce se asortează albastru. Iată cum poți introduce doza de albastru în designul interior! 


Albastru cobalt și tonuri neutre în amenajarea livingului 

Dacă ești un fan al designului interior nordic, prin urmare te pasionează tot ceea ce înseamnă tonuri neutre, te asigurăm că nuanțele de albastru se vor potrivi ideal cu aceste culori de interior. Această schemă neutră de culori în designul interior scandinav poate fi completată într-un mod de efect prin piese de mobilier și decorațiuni în nuanțe de albastru cobalt. 

Poți încerca această asociere a culorilor într-o cameră precum cea de zi, iar amenajarea livingului va avea doar de câștigat. Chiar și de vei alege să introduci culoarea albastru în decor doar prin intermediul unui scaun confortabil de living sau a unui fotoliu din catifea!  


culoarea-albastra-in-designul-interior-4

Sursa foto: Shutterstock


Albastru mineral și tonuri de gri în amenajarea dormitorului 

Amenajarea dormitorului necesită o paletă cromatică armonioasă, care să îmbie la relaxare și care să creeze un cadru perfect pentru o stare permanentă de zen. Dacă iubești stilul modern de amenajare, poți combina într-un mod inedit tonuri de albastru mineral și nuanțe de gri, pentru a adăuga profunzime spațiului. De pildă, poți opta pentru tonuri de albastru mineral pentru peretele principal al dormitorului, pe care să le completezi cu nuanțe de gri ale lenjeriei și ale covorului de dormitor. 

Elemente de decor precum pernele decorative, păturile și pledurile în nuanțe de albastru mineral pot fi, de asemenea o adiție excelentă într-un dormitor modern dominat de tonuri de gri. 


culoarea-albastra-in-designul-interior-5

Sursa foto: Shutterstock


Albastru metalic și tonuri de maro în amenajarea bucătăriei 

Culoarea albastră în designul interior poate fi integrată cu succes și în amenajarea bucătăriei, iar dacă preferi stilul clasic trebuie să știi că piesele de mobilier din lemn masiv, în nuanțe de albastru metalic, pot face minuni pentru interiorul bucătăriei tale. Cu atât mai mult dacă sunt combinate cu tonurile maro ale pardoselii și ale blatului de bucătărie, dar și cu scaune de bucătărie în nuanțe neutre. 

Ți-am povestit deja într-un articol anterior cum alegi cele mai bune scaune de bucătărie, așa că vei găsi acolo inspirația necesară pentru a completa o bucătărie amenajată în stil clasic, în care culoarea albastră este predominantă. 

culoarea-albastra-in-designul-interior-6

Sursa foto: Shutterstock


Albastru safir și tonuri de bej în amenajarea camerei copilului 

Una dintre cele mai inspirate idei pentru camera copiilor este asortarea nuanțelor de albastru cu tonuri naturale de bej. De pildă, poți alege pentru culoarea pereților albastru safir, care va completa ideal pardoseala în nuanțe deschide bej, dar și corpurile de mobilier în aceleași tonuri deschise. Mai mult, poți integra în decor și elemente precum pernele decorative, în cele mai diverse nuanțe de albastru, de la albastru celest, la albastru cobalt, exact ca în imaginea de mai jos. 

culoarea-albastra-in-designul-interior-7

Sursa foto: Shutterstock


Albastrul cerului și negru în amenajarea biroului de acasă 

Așa cum menționam la începutul articolului, albastrul se potrivește de minune și cu negru, ceea ce ne îndeamnă să-ți recomandăm să combini în amenajarea biroului de acasă o nuanță deschisă de albastru, precum albastrul cerului senin și să integrezi în decor diferite accente de negru, fie prin intermediul biroului sau al scaunului de birou, fie cu ajutorul elementelor decorative și accesoriilor de birou. Poți folosi imaginea următoare ca sursă de inspirație, pentru a înțelege și mai bine psihologia culorii albastru în designul interior. 

culoarea-albastra-in-designul-interior-8

Sursa foto: Shutterstock

Noi considerăm că ți-am oferit o sumedenie de motive pentru care culoarea albastră este perfectă în designul interior al locuinței tale, indiferent de stilul de amenajare care o definește. Asociat în mod obișnuit cu relaxarea și liniștea, albastrul devine atractiv pentru toate stilurile de design. Folosește ideile de mai sus ca sursă de inspirație și alege să integrezi și tu diferitele nuanțe de albastru în amenajarea casei tale, pentru un rezultat spectaculos!