Amenajarea dormitorului - ghid practic pentru maximum de confort în spațiul de dormit

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-1

sursă foto: https://unsplash.com/photos/PJNO2sLlbB8

 

     Spațiu al relaxării și al odihnei, dormitorul este, cu siguranță, cea mai importantă încăpere din locuință. Este locul în care ne întoarcem seară de seară, pentru a ne reîncărca bateriile pentru ziua următoare. Este locul în care putem medita, citi sau asculta muzică în deplină intimitate.

 

     Tocmai pentru că ne influențează semnificativ starea de confort, atât fizic, cât și psihic, amenajarea dormitorului este o misiune pe care ar trebui s-o tratăm cu maximă atenție, pentru ca, la final, să reușim să creăm un spațiu armonios - un spațiu pe care să îl simțim cu adevărat ca fiind acasă.

 

     Dacă urmează să-ți renovezi dormitorul și ești în căutarea unui ghid practic pentru a obține maximum de confort în spațiul de dormit, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de azi vom povesti despre ce înseamnă o amenajare a dormitorului reușită și îți vom oferi numeroase trucuri prin care și tu îți poți amenaja dormitorul în mod armonios.

 

     Sfaturi generale de amenajare a dormitorului

        Stabilește, de la bun început, stilul de amenajare

        Alege cu atenție maximă patul

        Acordă atenție sistemului de încălzire

        Valorifică lumina naturală și lumina artificială

        Nu uita de importanța elementelor decorative

      Amenajarea dormitorului în funcție de mărime

         Amenajarea dormitorului mic

         Amenajarea dormitorului mare

      Amenajarea dormitorului în funcție de tipul locuinței

        Amenajarea dormitorului dintr-un apartament

        Amenajarea dormitorului dintr-o casă

      Amenajarea dormitorului în funcție de utilizarea sa

        Amenajarea dormitorului matrimonial

        Amenajarea dormitorului copilului

        Amenajarea dormitorului adolescentului

      Amenajarea dormitorului în funcție de stilul de design

        Amenajarea dormitorului modern

        Amenajarea dormitorului minimalist

        Amenajarea dormitorului clasic

        Amenajarea dormitorului vintage

        Amenajarea dormitorului rustic

      Amenajarea dormitorului - ce să NU faci

 

 

Sfaturi generale de amenajare a dormitorului

      Indiferent că este vorba despre amenajarea unui dormitor mic sau mare, despre amenajarea unui dormitor dintr-o casă sau dintr-un apartament de mici dimensiuni, există o serie de sfaturi „universale” de care ar trebui să ții cont. Iată care sunt acestea:

 

Stabilește, de la bun început, stilul de amenajare

       Nu poți începe amenajarea propriu-zisă fără să te fi orientat înainte către un stil de amenajare, pentru că acesta „dictează” toate alegerile ulterioare - de la alegerea paletei cromatice, până la alegerea corpurilor de iluminat pe care le vei pune în valoare.

      Printre cele mai des întâlnite stiluri de design folosite în amenajarea dormitorului se numără: stilul modern, stilul minimalist, stilul clasic, stilul vintage, stilul rustic, despre care poți citi mai multe tot în acest articol.

 

Alege cu atenție maximă patul

 

     Înainte de orice altceva, dormitorul îndeplinește rolul esențial de spațiu de dormit. Tocmai de aceea, primul element pe care ar trebui să-l alegi cu atenție maximă este patul - practic, piesa în jurul căreia se vor concentra toate celelalte elemente. Metaforic vorbind, patul este cel care ocupă „locul regelui” în amenajarea oricărui dormitor.

 

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-2

sursă foto: https://unsplash.com/photos/LFHHJP5TTjk

      Atunci când vine vorba de pat, asigură-te că:

 ●Dimensiunile acestuia sunt suficient de generoase, încât să te bucuri de un somn de calitate, odihnitor. Prin urmare, optează pentru un model de pat a cărui lungime este cu aproximativ 20 de centimetri mai mare decât înălțimea ta. Dacă este vorba de un pat matrimonial, pe care îl vei împărți cu partenerul/partenera, asigură-te că lungimea patului este cu 20 de centimetri mai mare decât înălțimea persoanei mai înalte dintre voi.

 ●Optezi pentru un model de saltea de calitate, întrucât aceasta este elementul crucial care influențează calitatea somnului.

 ●Îl amplasezi la o distanță optimă față de ușă - distanța recomandată este de minimum 90 de centimetri -, precum și la o distanță rezonabilă față de fereastră, pentru a evita să te expui la frig mai ales în sezonul rece.

 

Acordă atenție sistemului de încălzire

 

     Temperatura din dormitor este unul dintre factorii esențiali care influențează starea generală de confort, motiv pentru care îți sugerăm să optezi pentru un sistem de încălzire cât mai eficient.

 

     Modern, practic și având costuri mici, sistemul de încălzire prin pardoseală este la mare căutare în ultimii ani. Dacă renovezi locuința de la 0, merită să-l iei și tu în considerare.

 

Valorifică lumina naturală și lumina artificială

 

     Lumina joacă un rol-cheie în ceea ce privește senzația de confort resimțită și crearea atmosferei generale. Tocmai de aceea este important să valorifici, pe cât posibil, atât lumina naturală, cât și lumina artificială. În timp ce „cantitatea” de lumină naturală depinde de poziționarea geamurilor, valorificarea luminii artificiale îți aparține întru totul.

      Iată cum poți să-ți iluminezi corespunzător dormitorul:

 ●Pune în evidență toate cele 3 tipuri de lumină: lumină ambientală (cunoscută drept lumină generală/de bază), lumină de lucru (lumina necesară activităților de tipul cititului sau scrisului) și lumină de accent (utilă pentru crearea atmosferei).

 ●Alege cu grijă becurile. De preferat, optează pentru cele cu intensitate reglabilă, deoarece acestea au atât un important rol funcțional, cât și unul estetic (de creare a atmosferei dorite).

 ●Ține cont de culoarea luminii artificiale. În timp ce lumina caldă (galbenă) este potrivită pentru momentele în care citești sau te relaxezi pe Netflix, lumina rece este adecvată pentru activitățile care presupun atenție și concentrare, motiv pentru care ar fi bine să integrezi astfel de corpuri de iluminat în zona de lucru din dormitor.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-3

sursă foto: https://imgur.com/ZRH5UGi via Shutterstock

 

Nu uita de importanța elementelor decorative

      Indiferent că vorbim despre oglinzi, despre un set de perne pufoase, despre lămpi sau despre rame foto, elementele decorative contribuie, la rândul lor, la crearea atmosferei.

      Cu alte cuvinte, acestea dau personalitate spațiului și transformă dormitorul într-o încăpere confortabilă și prietenoasă - definiția perfectă, până la urmă, pentru ce înseamnă acasă.

      Alege decorațiunile în funcție de stilul de amenajare ales și, bineînțeles, în funcție de preferințele personale.

 

Amenajarea dormitorului în funcție de mărime

Amenajarea dormitorului mic

     Știm, amenajarea unui dormitor mic poate părea o misiune imposibilă sau, în orice caz, extrem de dificilă la prima vedere, mai ales dacă dormitorul visurilor tale s-ar potrivi mai degrabă într-un spațiu generos.

     Iată un secret pe care trebuie să-l știi: amenajarea dormitorului la care visezi nu depinde întru totul de dimensiunile spațiului de care dispui. Într-adevăr, poate ca va fi necesar să renunți, de exemplu, la ideea de a avea un pat King Size, însă acest lucru nu ar trebui să te împiedice să-ți amenajezi camera într-un stil armonios și practic.

     Amenajarea oricărei încăperi mici trebuie să fie, înainte de orice altceva, cât se poate de eficientă. Cum poți amenaja dormitorul mic într-un mod cât se poate de practic? Iată câteva idei de amenajare a unui dormitor mic:

 ●Optează pentru o paletă cromatică neutră - albul, bejul griul sunt opțiuni sigure. Evită culorile stridente, mult prea puternice, pentru că există riscul să creeze impresia unui spațiu și mai mic.

 ●Valorifică lumina naturală și lumina artificială.

 ●Alege cu grijă locul unde amplasezi patul, pentru că acesta va ocupa o parte semnificativă din spațiul total de care dispui. Dacă dimensiunile camerei îți permit, lipește patul de peretele principal. Pe de altă parte, dacă spațiul nu este suficient de generos, lipește patul de doi pereți, evitând, astfel, amplasarea lui în centrul camerei. O altă variantă pe care ai putea-o lua în considerare este patul rabatabil.

 ●Valorifică spațiul pe verticală. Cu alte cuvinte, folosește corpuri de mobilier suspendate, căci acestea te vor ajuta să „câștigi” spațiu pe orizontală.

 ●În general, alege corpuri de mobilier multifuncționale, prevăzute cu spații de depozitare. De exemplu, asigură-te că modelul de pat care îți place este prevăzut cu un astfel de spațiu de depozitare.

 ●Limitează numărul elementelor decorative. Nu încărca spațiul în mod inutil. Alege, în schimb, decorațiuni care au un important rol funcțional în amenajarea unui dormitor mic - oglinzile, de exemplu, creează iluzia optică a unei încăperi mai mari. Astfel, poți integra în decor un șifonier cu oglinzi.

 

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-4

sursă foto: https://imgur.com/RzwdOKk via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului mare

      E adevărat că un dormitor mare permite mult mai multă flexibilitate, însă tocmai pentru că îți poți pune în practică o mulțime de idei, există riscul să aglomerezi spațiul.

      Astfel, dacă vrei, de pildă, să integrezi numeroase elemente decorative, îți sugerăm să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru. Nu uita că principiul less is more este valabil inclusiv atunci când vine vorba de amenajarea dormitoarelor mari.

     Cum poți, așadar, să amenajezi un dormitor mare, fără a încărca spațiul? Iată:

 ●Împarte-l în diferite zone, în funcție de activitatea desfășurată. De pildă, dacă lucrezi de acasă și vrei să integrezi zona de lucru în dormitor, delimitează biroul de restul încăperii. La fel, dacă îți propui să amenajezi dressingul în dormitor, dedică-i o anumită zonă a camerei.

 ●Optează doar pentru anumite piese de dimensiuni generoase. Atenție: am spus „anumite”, ceea ce înseamnă că recomandăm, ca întotdeauna, echilibrul. Nu absolut toate piesele de mobilier trebuie să fie voluminoase. În schimb, dacă îți dorești musai un pat King Size, nu ezita să-ți îndeplinești visul - un dormitor mare îți permite acest lucru.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-5

sursă foto: https://imgur.com/xBkWLjG via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului în funcție de tipul locuinței

 

Amenajarea dormitorului dintr-un apartament

      În general, numărul apartamentelor extrem de generoase din punctul de vedere al spațiului pe care îl pun la dispoziție este relativ redus. Și totuși, asta nu înseamnă că nu poți obține amenajarea la care visezi chiar și într-un apartament mai mic.

      Iată cum poți să-ți amenajezi, cu mult bun-gust, dormitorul, dacă locuiești la apartament:

 ●Gândește-te foarte bine la așteptările pe care le ai de la patul pe care intenționezi să-l cumperi. S-ar putea ca, optând pentru mult râvnitul pat King Size, să nu mai ai loc pentru noptiere și pentru alte piese importante de mobilier. Dacă acest lucru nu reprezintă, însă, o problemă pentru tine, nu ezita să faci achiziția dorită. În acest caz, poți opta pentru piese de mobilier compacte, slim, multifuncționale.

 ●Pune în practică trucurile prezentate în subcapitolul „Amenajarea dormitorului mic”, adică: alege o paletă cromatică neutră, asigură-te că ai suficiente spații de depozitare, valorifică atât lumina naturală, cât și lumina artificială etc.

 

Amenajarea dormitorului dintr-o casă

      În general foarte spațioase, dormitoarele din casă pot fi amenajate după bunul plac. Într-o astfel de cameră poți integra un pat matrimonial King Size, un dressing foarte generos, elemente decorative voluminoase, având grijă, după cum știi deja, să ții cont de echilibru.

      Dacă vrei să creezi un colț de natură chiar în dormitor, nu uita că poți să valorifici frumusețea plantelor decorative. Iată un exemplu de amenajare cu bun-gust, din care nu lipsesc plantele:

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-6

sursă foto: https://imgur.com/eOCOtAE via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului în funcție de utilizarea sa

Amenajarea dormitorului matrimonial

     Intim, confortabil și practic - iată descrierea unui dormitor matrimonial amenajat armonios. Într-o astfel de amenajare, este important să te asiguri că:

 ●Amplasezi patul în centrul încăperii.

 ●Patul este suficient de încăpător pentru tine și partenerul tău/partenera ta.

 ●Așezi câte o noptieră de-o parte și de alta a patului, iar dimensiunile acestora sunt proporționale cu dimensiunile patului.

 ●Optezi pentru un model de pat cu tăblie, întrucât acest detaliu sporește senzația de confort și, totodată, adaugă decorului o notă de eleganță.

 ●Orientează-te către o paletă cromatică odihnitoare. Culori precum bej, gri, dar și nuanțele de albastru închis sunt binevenite, pentru că reușesc să creeze o atmosferă liniștită, esențială pentru momentele în care tot ce îți dorești este să te deconectezi.

 ●Dacă spațiul îți permite, amenajează și o zonă de relaxare - o măsuță cu două scaune/fotolii este perfectă pentru serile în care stai la povești cu cel drag sufletului tău. Iată o fotografie din care te poți inspira:

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-7

sursă foto: https://imgur.com/NQFcA9a via Shutterstock

 


Amenajarea dormitorului copilului

 

     Pentru copil, dormitorul îndeplinește două roluri: în primul rând, este spațiu al odihnei; iar în al doilea rând, este camera în care începe să exploreze lumea, prin joc și joacă. Prin urmare, un dormitor amenajat armonios:

 ●are un pat cât mai confortabil - single, dublu sau rabatabil, în funcție de dimensiunile încăperii;

 ●are mobilier adaptat vârstei și înălțimii celui mic, astfel încât acesta să se poată descurca în situația în care dorește, de exemplu, o anumită jucărie;

 ●este prevăzut cu multiple spații de depozitare, utile pentru organizarea jucăriilor;

 ●se remarcă prin elementele decorative speficice vârstei, precum și personalității copilului - de pildă, dacă micuțul tău adoră animăluțele, poți opta pentru un tapet viu colorat, reprezentativ în acest sens;

 ●include și o zonă destinată relaxării, jocurilor sau anumitor activități care îi fac plăcere copilului - de exemplu, zona reprezentată de o măsuță cu un scăunel, unde acesta să poată colora sau desena.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-8

sursă foto: https://imgur.com/DNAtT97 via Shutterstock

 


Amenajarea dormitorului adolescentului

      Odată cu trecerea timpului, camera copilului va trece, inevitabil, prin tot felul de transformări - pe unele dintre acestea ți le va cere chiar el în momentul în care va deveni adolescent și va avea noi preocupări, noi activități și noi preferințe.

     Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da când vine vorba de amenajarea dormitorului adolescentului este următorul: ascultă-i de fiecare dată punctul de vedere și implică-l în procesul de amenajare.

      Cu alte cuvinte, cercetați împreună ofertele și invită-l să-și aleagă piesele de mobilier preferate, dar și elementele decorative care vor da personalitate spațiului.

   Gandiiți împreună zona de lucru, indispensabilă în amenajarea dormitorului școlarului, și orientați-vă către modelele de scaune ergonomice, care ajută la menținerea poziției corecte la calculator.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-9

sursă foto: https://imgur.com/U3O1cdb

 

Amenajarea dormitorului în funcție de stilul de design

Amenajarea dormitorului modern

      Îți dorești un dormitor modern, simplu și funcțional? Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le pui în aplicare:

 ●Optează pentru o paletă cromatică neutră. Stilul modern este caracterizat de culori pământii, inspirate din natură (bej, gri). Dacă simți nevoia, integrează mici pete de culori vibrante cu ajutorul elementelor decorative (un set de perne, de exemplu).

 ●Valorifică frumusețea naturală a lemnului, un material frecvent întâlnit în amenajările moderne. În acest sens, poți opta pentru un pat cu tăblie din lemn.

 ●Orientează-te către piese de mobilier simple, multifuncționale, prevăzute cu spații de depozitare - de pildă, un pat cu sertare de depozitare este binevenit.

 ●Redu numărul elementelor decorative. Păstrează-le, printre altele, pe cele care adaugă spațiului o notă de eleganță, așa cum sunt tablourile.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-10

sursă foto: https://imgur.com/XRhI5UM via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului minimalist

 ●De preferat, optează pentru un dormitor exclusiv alb. Dacă nu te încântă atât de tare această idee, poți miza și pe alte culori neutre, așa cum sunt cremul, griul deschis.

 ●Renunță la absolut tot ce nu este esențial - căci acesta este principiul de aur al minimalismului. În acest sens, redu pe cât posibil numărul elementelor decorative.

 ●Valorifică lumina naturală - optează pentru perdele transparente, care să-i permită să pătrundă.

 ●Orientează-te doar către piese de mobilier cu linii simple.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-11

sursă foto: https://imgur.com/fyoXHeJ via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului clasic

 ●Optează pentru un pat cu tăblii la cap și la picioare și amplasează-l în centrul camerei.

 ●Așază de-o parte și de alta a patului câte o noptieră, pentru a crea simetrie. Nu uita că noptierele trebuie să fie identice.

 ●Alege piese de mobilier realizate din lemn masiv, materialul preferat al stilului clasic.

 ●Alege corpuri de iluminat cu forme deosebite, care vor adăuga un plus de rafinament dormitorului.

 ●Integrează în decor tablouri cu rame metalice - aurii sau argintii.

 ●Optează pentru perdele și draperii voluminoase, bogate, care se potrivesc perfect cu piesele de mobilier.

 

 amenajarea-dormitorului-ghid-practic-12

sursă foto: https://imgur.com/VUjNXPf via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului vintage

 ●Creează armonie între culorile pastelate și nuanțele neutre (bej, gri).

 ●Integrează în decor elemente din lemn - de exemplu, poți opta pentru un pat cu tăblie din lemn vopsit în alb sau într-o culoare pastelată.

 ●Pune în evidență elementele decorative cu imprimeuri florale sau cu dantelă.

 ●De asemenea, ai putea alege un tapet cu elemente florale.

 ●Optează pentru perdele și/sau draperii voluminoase, cu detalii elegante.

 ●Alege piese de mobilier (așa cum sunt dulapurile) cu mânere decorative.

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-13

sursă foto: https://imgur.com/vqjnW5E via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului rustic

 ●Compune o paletă cromatică bazată pe culori inspirate din natură, precum maro, verde, galben.

 ●Alege piese de mobilier realizate din lemn, materialul favorit al stilului rustic. Poți opta fie pentru mobilă pentru dormitor din lemn masiv sau cu accente din lemn, fie pentru piese de mobilier realizate din lemn cu aspect nefinisat. Alegerea îți aparține!

 ●Alege un pat cu tăblie din lemn.

 ●Introdu în decor țesături din fibre naturale - covoare din lână sau din bumbac, așternuturi și cuverturi din in sau bumbac.

 ●În ceea ce privește pereții, te poți orienta către panouri decorative ce imită lemnul sau cărămida. Iată un exemplu care să te inspire:

 

amenajarea-dormitorului-ghid-practic-14

sursă foto: https://imgur.com/Yz7lUdL via Shutterstock

 

Amenajarea dormitorului - ce să NU faci

 ●Nu începe amenajarea propriu-zisă fără să fi stabilit înainte stilul de design, pentru că după acesta te vei ghida în alegerea paletei cromatice, precum și în alegerea pieselor de mobilier și a elementelor decorative.

 ●Nu cumpăra piese de mobilier fără să fi măsurat precis dimensiunile încăperii înainte. Altfel, există riscul ca acestea să nu se integreze perfect în cameră.

 ●Evită să cumperi un pat prea mare. Un pat King Size este de vis, într-adevăr, însă, realist vorbind, acesta nu este o alegere inspirată când vine vorba de dormitoarele de dimensiuni reduse.

 ●Evită să amesteci elemente care aparțin stilurilor diferite de design. Chiar dacă îți place să faci combinații îndrăznețe, cel mai sigur ar fi să te limitezi la un singur stil de amenajare, cel mult două. De exemplu, poți armoniza stilul modern și stilul clasic.

 ●Chiar dacă dispui de un spațiu extrem de generos, evită să-l aglomerezi cu prea multe elemente decorative. Așa cum am spus, principiul less is more este valabil în orice situație.

 ●Evită să amplasezi patul sub fereastră sau în imediata apropiere a ușii.

 ●Nu alege o paletă cromatică bazată pe culori vibrante. Acestea sunt potrivite doar ca elemente de accent. Nu uita că dormitorul este, înainte de orice altceva, un spațiu al relaxării, motiv pentru care te încurajăm să te orientezi către culorile liniștitoare, neutre.

 ●Nu te limita la un singur tip de lumină. Valorifică atât lumina generală, cât și lumina de lucru și lumina de accent. Astfel, vei reuși să creezi o atmosferă mult mai primitoare.

 ●Nu ignora spațiile de depozitare. Un dormitor funcțional este, printre altele, un dormitor prevăzut cu suficiente spații de depozitare și organizare. De aceea, te încurajăm să optezi pentru piese de mobilier multifuncționale, cărora nu le lipsesc spațiile de depozitare (așa cum este patul cu sertare).

 ●Nu ignora importanța perdelelor și a draperiilor. În ceea ce privește amenajarea dormitorului, sunt recomandate perdelele care permit luminii naturale să pătrundă. Draperiile sunt binevenite, la rândul lor, în momentele în care ne dorim să ne odihnim - pentru a ne bucura de un somn de calitate, este necesar să împiedicăm lumina să pătrundă în cameră.

      Sperăm că informațiile și fotografiile din articolul de azi te vor inspira și ajuta să-ți amenajezi dormitorul visurilor tale!