Amenajare bucătărie: 33+ poze și lucruri de care să ții cont

 

amenajare-bucatarie-33-1

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ormuf

 

     De câte idei de amenajare bucătărie ai nevoie ca să obții o ambianță primitoare, estetică și funcțională? Inspirația parcă nu-i niciodată de ajuns când vrei să amenajezi un spațiu, iar dacă vorbim despre inima casei, încăperea în care se muncește cel mai mult și principalul punct de atracție atât pentru familie, cât și pentru prietenii aflați în vizită, lucrurile se complică.

 

     Din fericire, izvorul creativității nu seacă niciodată, așa cum vei vedea în rândurile următoare. Citește articolul și vei afla o mulțime de lucruri utile despre amenajarea bucătăriei: Îți arătăm cum să alegi mobilierul din bucătărie și cum să compui un design armonios și ergonomic de care vei fi satisfăcut de fiecare dată când vei găti sau când vei petrece timpul la o cafea și un taifas alături de cei dragi.

 

Sfaturi de amenajare bucatarie

   Trucuri de amenajare a bucătăriei

   Idei de mobilă pentru bucătărie

      Scaunele potrivite pentru bucatarie

     Câte scaune să alegi în funcție de masă

   Dulapurile suspendate: poți renunța la ele?

Ție ce stil de bucătărie îți place?

   Bucătărie rustică

   Bucătărie modernă

   Bucătărie în stil scandinav

   Bucătărie vintage sau retro

Fiecare tip de bucătărie are o configurație optimă

   Bucătărie mică

   Bucătărie pătrată

   Bucătărie îngustă

   Bucătărie open space

Culori bucătărie - Care sunt cele mai potrivite?

   Modele de bucătărie albă

   Exemple de bucătărie neagră

   Idei de bucătărie roșie

   Poze și modele de bucătărie maro

   Recomandări pentru o bucătărie crem

   Sugestii pentru o bucătărie verde

   Modele frumoase de bucătărie albastră

   Cum arată o bucătărie galbenă

   Poze cu bucătărie mov

 


 

      Sfaturi de amenajare bucatarie

 

     Știi care este secretul acelor aranjamente de bucătărie în care fiecare lucru pare pus exact în locul potrivit, iar gătitul pare o joacă pentru că nu trebuie să faci nicio mișcare în plus? Îți spunem noi: triunghiul optim de lucru.

       Poate că ai mai auzit de noțiunea aceasta. Este vorba despre cel mai eficient mod de dispunere a zonelor principale de lucru din orice bucătărie: frigiderul (zona de depozitare și preparare), aragazul (zona de gătit) și chiuveta (zona de curățare).

 

Trucuri de amenajare a bucătăriei

 

     ➢Regula ergonomiei în bucătărie spune că, dacă cele trei zone sunt dispuse sub forma unui triunghi cu laturile având dimensiunile între 1.2 - 2.7 metri, vei avea acces simplu și rapid la frigider, aragaz și chiuvetă, iar gătitul va fi o adevărată încântare.

 

     Alte configurații, de exemplu cea în care frigiderul, chiuveta și aragazul sunt dispuse în linie sau, si mai rău, un aranjament în care masa de bucătărie blochează accesul direct la una dintre cele trei zone, îți îngreunează activitățile.

 

     ➢Un alt truc util de care trebuie să ții seama dacă vrei să concepi cel mai eficient design de bucătărie se referă la blaturile de lucru.

 

      În principiu, cu cât dispui de mai multe suprafețe pe care să poți pune ingredientele, vasele și tigăile abia luate de pe foc, cu atât îți va fi mai ușor să prepari alimentele, să gătești și să faci curățenie.

 

     Ideal ar fi să ai un blat de lucru principal de 90 cm, iar de o parte și de alta a aragazului și chiuvetei (și cel puțin de o parte a frigiderului) să existe niște suprafețe libere de 50 - 60 cm, pe care să așezi vase fierbinți, farfurii abia spălate sau legumele pe care urmează să le prepari.

 

     ➢Rezolvă limitările de spațiu sau ale configurației instalațiilor cu soluții incorporabile sau electrice.

 

 

     La bloc, aranjamentul din bucătărie al pieselor de mobilier trebuie să se adapteze configurației preexistente a instalației de gaze și apă, ceea ce înseamnă că vei întâmpina o serie de restricții în amenajare.

 

     Imposibilitatea reconfigurării bucătăriei din punct de vedere al instalațiilor n-o să fie, însă, o problemă, dacă alegi, de exemplu, un cuptor electric și o plită electrică sau cu inducție, pe care le poți amplasa oriunde ai acces la priză. În ce privește limitările impuse de suprafața mică, pot fi rezolvate foarte ușor cu electrocasnice incorporabile.

 

 

Idei de mobilă pentru bucătărie

 

     Piesele de mobilier din bucătărie au multe roluri de îndeplinit: scaunele trebuie sa fie confortabile, estetice si adecvate spațiului disponibil, masa nu trebuie să blocheze traficul din cameră, iar dulapurile trebuie să fie încăpătoare și să nu dea impresia de aglomerat.

 

 

Scaunele potrivite pentru bucatarie

 

     Când vorbim despre scaune de bucătărie, toată lumea vrea unele cât mai confortabile, și e normal să fie așa. Genunchii care se lovesc de marginea mesei sau senzația că te scufunzi într-un șezut care „s-a lăsat” sunt două neplăceri pe care nu ai niciun motiv să le experimentezi în propria ta bucătărie. Pe de altă parte, scaunele trebuie să fie și ușor de curățat, pentru că nicio bucătărie nu este ferită de pericolul răsturnării unei sticle de ketchup sau al unei farfurii cu supă cremă.

 

     Iată câteva recomandări ce te vor ajuta să identifici acel design al scaunelor de bucătărie adecvat nevoilor tale și familiei tale.

 

     ➢Dimensiunile șezutului ar trebui să fie următoarele:

        -lățimea de minimum 40 cm și maximum 50 cm

        -adâncimea de minimum 38 cm și maximum 45 cm

 

     ➢Spătarul, ca să fie confortabil și practic, ar trebui să fie în formă de trapez și să nu fie mai înalt de 40 cm. Spătarul poate lipsi din designul scaunelor de bucătărie, mai ales în încăperile mici, în care se poate câștiga spațiu prețios dacă tragi scaunele sub masă când nu le folosești.

 

     ➢Înălțimea potrivită a scaunelor de bucătărie depinde de înălțimea mesei: între șezut și tăblie trebuie să existe un spațiu liber de minimum 20 cm. Nu e prea plăcut nici să-ți ridici brațele prea sus când mănânci, așa că distanța aceasta e bine să nu depășească 30 cm. Dacă masa de bucătărie are și o tăblie perpendiculară sub blat, trebuie să ții cont de ea când calculezi cei 20-30 cm.

 

     ➢Cel mai bun material pentru scaunele de bucătărie este unul care se curăță repede și ușor. Iată cum alegi scaunele de bucătărie în funcție de materiale:

        ●Scaunele tapițate cu material textil completează armonios decorul, adaugă mai multă căldură atmosferei și sunt foarte confortabile, cu condiția ca umplutura să fie de bună calitate, din spumă de înaltă densitate. Dezavantajul lor major este că sunt dificil de curățat.

        ●Scaunele tapițate cu piele ecologică ușor de întreținut sunt o opțiune mult mai practică și ușor de întreținut, iar diferența de confort între cele două materiale este insesizabilă.

        ●Scaunele netapițate, din lemn, metal sau polipropilenă, sunt frecvent întâlnite în amenajările de bucătării. Îți recomandăm să te orientezi către cele cu șezutul ușor adâncit și care nu formează un unghi perfect drept la îmbinarea dintre spătar și șezut, ci au o curbură discretă.

 

 

Câte scaune să alegi în funcție de masă

 

     Cand alegi scaunele de bucătărie trebuie să ții cont neapărat de masă, de spațiul necesar pentru ca fiecare persoană așezată să beneficieze de poziții cât mai comode și de spațiul disponibil în încăpere.

 

     Iată două dimensiuni utile pentru o aranjare eficientă a scaunelor la masă:

 

        ●75 cm - De atât are nevoie, în general, o persoană pentru ca mișcările sale să nu deranjeze vecinii de masă și să se simtă, în același timp, în largul ei.

        ●60 cm - Atât spațiu liber trebuie să existe în spatele unui scaun pentru a permite așezarea și ridicarea de la masă.

 

     În ce privește numărul de scaune care încap la o masă de bucătărie, ia în calcul dimensiunile acesteia înainte să le achiziționezi.

 

        ●Astfel, la o măsuță rotundă cu un diametru mai mic de 90 cm poți așeza două scaune, sau chiar trei, dacă aceasta este folosită mai degrabă pentru a servi băuturi sau o gustare.

        ●Ca să încapă patru scaune și, implicit, patru persoane care să stea confortabil, masa rotundă ar trebui să aibă un diametru în jur de 1 metru.

        ●La o măsuță pătrată cu laturile de 90 - 100 cm poți așeza patru scaune fără probleme, iar la o masă dreptunghiulară cu o lungime de aproape 1,5 metri poți așeza șase scaune de bucătărie.

 

 

Dulapurile suspendate: poți renunța la ele?

 

     O dilemă care apare frecvent în majoritatea proiectelor de amenajări bucătărie este cea a dulapurilor superioare: ai sau nu ai nevoie de ele? Adevărul e că doar tu știi răspunsul, iar acesta depinde de necesitățile tale de depozitare și de felul în care îți place să arate o bucătărie.

 

     Vrei un aspect unitar, elegant, fără farfurii sau ustensile de bucătărie la vedere, sau nu-ți place în mod deosebit să deretici prin bucătărie și nu prea e stilul tău să păstrezi vasele în perfectă ordine? Atunci dulapurile suspendate sunt o idee bună. Îți vor oferi suficient spațiu de depozitare și te vor ajuta să păstrezi o atmosferă ordonată și coezivă în bucătărie, fără să fii nevoit să depui prea mult efort.

 

     Dacă nu gătești foarte des, iar bucătăria este, mai degrabă, un loc de relaxare decât un spațiu dedicat unor activități complexe, atunci rafturile deschise sunt preferabile dulapurilor suspendate. În felul acesta, poți etala cele mai atractive seturi de veselă, recipientele cu mirodenii și chiar câteva ornamente, fără să încarci prea mult atmosfera.

 

     Pe lângă rafturi, etajere și polițe, o altă soluție de organizare inedită, practică și care înlocuiește de minune un dulap voluminos este panoul perforat, de care poți agăța cu cârlige cratițe și toate ustensilele de bucătărie.

 

 

Ție ce stil de bucătărie îți place?

 

 

Bucătărie rustică

 

 

amenajare-bucatarie-33-2

Sursa foto: https://buildehome.com/2018/08/13/38-stunning-kitchen-decoration-ideas-with-rustic-farmhouse-style/#jp-carousel-1460

 

     Știi în ce constă farmecul unei bucătării rustice? În atmosfera de tihnă familiară insuflată de nuanțele calde de lemn. Stilul rustic este oarecum instinctiv și s-a format din nevoia oamenilor de confort, căldură și - mai ales - de un mobilier durabil, robust și comod.

 

     Scaunele tradiționale din lemn au, de obicei, un design pragmatic, însă există și variante moderne, făcute să reziste bine în timp. Poți încorpora în designul bucătăriei tale niște scaune de bucătărie din oțel înfoliat cu aspect din lemn de nuc. Acestea sunt îmbunătățite cu câteva detalii ce vizează confortul tău (pot fi, de exemplu, șezutul din lemn este tapițat cu piele ecologică) și care mențin integritatea parchetului (picioarele au dopuri de plastic pentru a proteja pardoseala).

 

 

amenajare-bucatarie-33-3

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bucatarie-metal-tapitat-BUC-020

 

 

Bucătărie modernă

 

 

amenajare-bucatarie-33-4

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-frfmu

 

     O amenajare de bucătărie modernă se remarcă prin suprafețele strălucitoare, metalice, și prin absența ornamentelor. Axat pe un aspect ordonat și aerisit, stilul modern impune aranjamente de bucătărie cu dulapuri ale căror uși au un design simplu și suprafețe netede, fără mânere sau butoni extravaganți.

 

     Scaunele care îmbină metalul cromat și materialele sintetice, precum polipropilena sau ABS-ul, sunt cele mai adecvate piese de mobilier într-un astfel de decor. Silueta unui scaun modern de bucătărie trebuie să fie zveltă și plină de vitalitate, iar un cadru sub formă de sanie, care elimină picioarele tradiționale din design, este specific multor bucătării moderne.

 

 

amenajare-bucatarie-33-5

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bucatarie-BUC-231S

 

 

Bucătărie în stil scandinav

 

 

amenajare-bucatarie-33-6

Sursa foto: https://www.architectureartdesigns.com/15-astounding-scandinavian-kitchen-designs-youll-adore/

 

     O bucătărie în stil scandinav se remarcă printr-o ambianță luminoasă, prin culori deschise și prin texturi calde, naturale. Suprafețele metalice nu sunt specifice bucătăriilor scandinave, însă cele din lemn și cele frumos texturate, care accentuează atmosfera senzorială, da.

 

     Pentru acest stil de amenajare a bucătăriei ai nevoie de scaune practice, cu un design aparte, precum modelele de scaune cu scoică din ABS și picioare elegante din lemn de fag.

 

 

amenajare-bucatarie-33-7

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-living-BUC-240

 

 

Bucătărie vintage sau retro

 

 

amenajare-bucatarie-33-8

Sursa foto: https://www.elledecor.com/design-decorate/room-ideas/g22074082/best-retro-kitchens/

 

     Teoretic, stilul vintage este diferit de cel retro, dar cele două se suprapun într-o oarecare măsură pe perioada anilor ‘60-’70. O bucătărie vintage atrage atenția printr-un mobilier cu forme abstracte, printr-o pardoseală cu model tablă de șah și prin culorile specifice culturii hippy (muștar, portocaliu aprins, turcoaz și verde avocado).

 

     Scaunele dintr-o bucătărie retro trebuie să atragă atenția prin design, așa cum are face-o, cu siguranță, niște scaune în nuanțe de verde avocado, cu spătar înalt și picioare zvelte, cromate.

 

 

Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bucatarie-buc-1312

 

 

 

 

 

Fiecare tip de bucătărie are o configurație optimă

 

 

Bucătărie mică

 

     Ca să amenajezi o bucătărie mică într-o manieră eficientă, trebuie să înveți să depozitezi cât mai mult pe verticală. Nu vorbim doar despre dulapuri suspendate, ci și despre etajere de colț, organizatoare cu buzunare pentru ușă și suporturi pentru produse de curățenie și diverse accesorii de bucătărie montate pe interiorul ușilor dulapurilor. Paleta cromatică ar trebui să fie cât mai deschisă, pentru a reflecta cât mai bine lumina naturală.

 

 

Bucătărie pătrată

 

     Poți aranja mobilierul de bucătărie în orice configurație într-o bucătărie pătrată, și vei rămâne de fiecare dată cu suficient spațiu de mișcare în centrul încăperii. Ține cont de regula triunghiului ergonomic când amplasezi fronturile de lucru și vei amenaja bucătăria fără prea multă bătaie de cap.

 

 

Bucătărie îngustă

 

     Spre deosebire de bucătăria pătrată, bucătăria îngustă este dificil de amenajat și riscă să capete un aspect de vagon dacă nu folosești spațiul într-o manieră eficientă. Dulapurile suspendate - dacă decizi să le montezi - ar trebui să ocupe un singur perete, pentru a păstra cât de cât un aspect aerisit într-un spațiu care poate părea sufocant. Culorile deschise sunt recomandate și aici, iar scaunele fără spătar, care pot fi trase sub masă când nu le folosești, sunt obligatorii.

 

 

Bucătărie open space

 

     Bucătăria open space oferă o libertate destul de mare în ce privește amenajarea. Totuși, designul bucătăriei în spațiu deschis trebuie să se armonizeze cu decorul livingului - atât la nivelul cromaticii pereților, cât și la nivelul pieselor de mobilier. Ca să obții un aspect unitar într-un open space, ar trebui să existe o concordanță între unul dintre elementele de design al pieselor de mobilier din bucătărie și al celor din living (material, culoare sau stil).

 

     De asemenea, specifice fiecărui stil de amenajare a bucătăriei open space sunt insulele de bucătărie și modelele înalte de scaune de bar, care le înlocuiesc pe cele clasice.

 

 

 

 

Culori bucătărie - Care sunt cele mai potrivite?

 

 

     Am vorbit despre mobilierul și stilul unei bucătării primitoare și practice, dar ca să te ajutăm să te hotărăști în privința schemei cromatice, e mai bine să-ți arătăm niște poze cu bucătării în diverse culori.

 

 

 

 

Modele de bucătărie albă

 

     Bucătăriile albe au un aspect elegant și aerisit. Poți opta pentru diferite nuanțe de alb: fildeș, alb crem sau alb cu reflexii.

 

 

amenajare-bucatarie-33-10

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sxffz

 

 

amenajare-bucatarie-33-11

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-frfmu

 

 

amenajare-bucatarie-33-12

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-snxzb

 

 

amenajare-bucatarie-33-13

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ormuf

 

 

amenajare-bucatarie-33-14

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sboiu

 

 

 

 

Exemple de bucătărie neagră

 

     Bucătăriile negre arată sofisticat și au un aer de masculinitate specifică interioarelor în stil industrial.

 

 

amenajare-bucatarie-33-15

Sursa foto: https://trendedecor.com/wp-content/uploads/2019/06/elegant-black-kitchen-design-ideas-you-need-to-try09.jpg

 

 

amenajare-bucatarie-33-16

Sursa foto: https://trendedecor.com/wp-content/uploads/2019/06/elegant-black-kitchen-design-ideas-you-need-to-try33.jpg

 

 

amenajare-bucatarie-33-17

Sursa foto: https://trendedecor.com/wp-content/uploads/2019/06/elegant-black-kitchen-design-ideas-you-need-to-try35.jpg

 

 

amenajare-bucatarie-33-18

Sursa foto: https://trendedecor.com/wp-content/uploads/2019/06/elegant-black-kitchen-design-ideas-you-need-to-try40.jpg

 

 

 

 

Idei pentru o bucătărie roșie

 

 

     O bucătărie roșie are un puternic impact vizual.

 

 

amenajare-bucatarie-33-19

Sursa foto: http://dekorationengram.com/17-passionate-red-kitchen-designs-that-you-must-see/

 

 

amenajare-bucatarie-33-20

Sursa foto: https://feasthome.com/red-color-scheme-kitchen/

 

 

amenajare-bucatarie-33-21

Sursa foto: https://donpedrobrooklyn.com/one-wall-kitchen/

 

 

 

 

Poze și modele de bucătărie maro

 

 

     O bucătărie maro inspiră confort și familiaritate.

 

 

amenajare-bucatarie-33-22

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sbqxt

amenajare-bucatarie-33-23

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-flvgl

amenajare-bucatarie-33-24

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/MalAipFEonc

amenajare-bucatarie-33-25

Sursa foto: http://kitchen.katabara.com/1354502-super-kitchen-wall-colors-brown-cabinets-subway-tiles-33-ideas-inn7.html

amenajare-bucatarie-33-26

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ykHFS4Ul64U

 

 

 

 

Recomandări pentru o bucătărie crem

 

 

     Bucătăriile crem arată mai bine decât crezi, mai ales dacă adaugi contraste alb-crem sau crem-negru.

 

 

amenajare-bucatarie-33-27

Sursa foto: http://cocolapinedesign.com/2019/01/11/beautiful-beige-kitchen/

amenajare-bucatarie-33-28

Sursa foto: http://mossacres.ru/cz1wYWxvbWFtYWdhemluZWtpdGNoZW4uYmVhdWZvb2QucnUmcD0zMTgzMjAyLW5ldy1raXRjaGVuLXRpbGUtYmVpZ2UtY2FiaW5ldHMtaWRlYXMuaHRtbCZpPTA=

amenajare-bucatarie-33-29

Sursa foto: http://kitchen.katabara.com/1320670-58-best-ideas-kitchen-cabinets-painted-cream-farrow-ball-inn8.html

 

 

 

 

Sugestii pentru o bucătărie verde

 

 

     Bucătăria verde poate fi foarte primitoare și liniștitoare, dacă optezi pentru nuanțe de verde salvie, sau intensă și rafinată, dacă alegi nuanțe de verde ferigă sau verde pădure.

 

 

amenajare-bucatarie-33-30

Sursa foto: https://homepiez.com/2019/10/03/35-inspiring-modern-farmhouse-kitchen-decor-ideas/#jp-carousel-3094

amenajare-bucatarie-33-31

Sursa foto: http://remodelhome.co/beautiful-kitchen-designs/

amenajare-bucatarie-33-32

Sursa foto: https://www.lightanddwell.com/blog/2018/1/24/before-after-corvallis-modern-eclectic

 

 

 

 

Modele frumoase de bucătărie albastră

 

 

     Nu uita să adaugi elemente în nuanțe de lemn în decorul unei bucătării albastre, pentru un contrast plăcut, sau suprafețe albe, pentru o atmosferă luminoasă.

 

 

amenajare-bucatarie-33-33

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-oahaa

amenajare-bucatarie-33-34

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/kdwahpWYfQo

amenajare-bucatarie-33-35

Sursa foto: https://www.idealhome.co.uk/kitchen/kitchen-ideas/navy-kitchen-ideas-13670

 

 

 

 

Cum arată o bucătărie galbenă

 

 

      Bucătăria galbenă pare veselă și luminoasă. Combină galbenul cu nuanțe de albastru deschis pentru o atmosferă de vară eternă sau cu nuanțe de lemn pentru un decor primitor.

 

 

amenajare-bucatarie-33-36

Sursa foto: http://thepinmarkt.com/cz1mYXJtaG91c2Vsb2xhbWFnYXppbmUuY2hpY2xvdGgucnUmcD0zMTcwNjctNjUtdHJlbmR5LWZhcm1ob3VzZS1raXRjaGVuLXllbGxvdy1mbG9vcnMuaHRtbA==

amenajare-bucatarie-33-37

Sursa foto: http://thepinmarkt.com/cz1mYXJtaG91c2Vsb2xhbWFnYXppbmUuY2hpY2xvdGgucnUmcD0zMTcwNjctNjUtdHJlbmR5LWZhcm1ob3VzZS1raXRjaGVuLXllbGxvdy1mbG9vcnMuaHRtbA==

amenajare-bucatarie-33-38

Sursa foto: https://housely.com/10-beautiful-kitchens-yellow-walls/

 

 

 

 

Poze cu bucătărie mov

 

 

     Bucătăria mov are un rafinament aparte, fie că optezi pentru nuanțe de mov regal, fie că alegi tonuri blânde de lila.

 

 

amenajare-bucatarie-33-39

Sursa foto: http://caribbeaninvestor.co/purple-kitchen-decor/

amenajare-bucatarie-33-40

Sursa foto: http://caribbeaninvestor.co/purple-kitchen-decor/

amenajare-bucatarie-33-41

Sursa foto:https://www.behr.com/consumer/inspiration/kitchen-galleries/color/purple/light-lilac-kitchen

 

 

 

     Un proiect de amenajare de bucătărie atent conceput are în vedere toate aspectele despre care ți-am povestit mai sus. Aranjamentul bucătăriei, mobilierul, stilul și culoarea - toate aceste elemente trebuie orchestrate într-o formulă care satisface cât mai bine nevoile tale și ale familiei tale.

 

 

Surse foto:

piqsels.com

unsplash.com

architectureartdesigns.com

www.elledecor.com

buildehome.com

trendedecor.com

dekorationengram.com

feasthome.com

donpedrobrooklyn.com

kitchen.katabara.com

cocolapinedesign.com

mossacres.ru

homepiez.com

remodelhome.co

lightanddwell.com

idealhome.co.uk

thepinmarkt.com

housely.com

caribbeaninvestor.co

behr.com