Amenajarea bucătăriei: 33 de poze și lucruri de care să ții cont
Din fericire, izvorul creativității nu seacă niciodată, așa cum vei vedea în rândurile următoare. Citește articolul și vei afla o mulțime de lucruri utile despre amenajarea bucătăriei. Îți arătăm cum să alegi mobilierul din bucătărie și cum să compui un design armonios și ergonomic, de care vei fi satisfăcut de fiecare dată când vei găti sau când vei petrece timpul la o cafea și un taifas alături de cei dragi.
Cuprins:
Amenajarea bucătăriei: 33 de poze și lucruri de care să ții cont
Amenajarea bucătăriei: Trucuri și sfaturi utile
Instalațiile electrice, electrocasnicele și piesele incorporabile
Amenajarea bucătăriei în funcție de tipul de locuință
Amenajarea bucătăriei în funcție de spațiul disponibil
Idei de amenajare bucătărie îngustă
Idei de amenajare pentru bucătărie spațioasă
Amenajarea bucătăriei în funcție de configurație
Bucătărie deschisă, de tip open space
Culori pentru bucătărie: Amenajarea bucătăriei în funcție de cromatică
Design în bucătărie: ce stiluri de amenajare există
Modele de scaune potrivite pentru amenajarea bucătăriei
Scaune potrivite pentru bucătărie
Câte scaune să alegi în funcție de masă
Dulapurile suspendate: poți renunța la ele?
Amenajarea bucătăriei: Trucuri și sfaturi utile
Atunci când te ocupi de amenajarea unei bucătării, este important să ai în vedere să creezi un spațiu primitor și elegant, dar mai ales extrem de funcțional. Iată câteva trucuri și sfaturi utile, de care să ții cont atunci când configurezi acest loc.
● Regula ergonomiei:
Știi care este secretul acelor aranjamente de bucătărie în care fiecare lucru pare pus exact în locul potrivit, iar gătitul pare o joacă pentru că nu trebuie să faci nicio mișcare în plus? Îți spunem noi: triunghiul optim de lucru.
Poate că ai mai auzit de noțiunea aceasta. Este vorba despre cel mai eficient mod de dispunere a zonelor principale de lucru din orice bucătărie: frigiderul (zona de depozitare și preparare), aragazul (zona de gătit) și chiuveta (zona de curățare).
Regula ergonomiei în bucătărie spune că, dacă aceste trei zone sunt dispuse sub forma unui triunghi cu laturile având dimensiunile între 1.2 - 2.7 metri, vei avea acces simplu și rapid la frigider, aragaz și chiuvetă, iar gătitul va fi o adevărată încântare.
Alte configurații, de exemplu cea în care frigiderul, chiuveta și aragazul sunt dispuse în linie, sau un aranjament în care masa de bucătărie blochează accesul direct la una dintre cele trei zone, îți îngreunează activitățile.
● Blatul de lucru
Un alt truc util de care trebuie să ții seama dacă vrei să concepi cel mai eficient design de bucătărie se referă la blaturile de lucru.
Ideal ar fi să ai un blat de lucru principal de 90 cm, iar de o parte și de alta a aragazului și chiuvetei (și cel puțin de o parte a frigiderului) să existe niște suprafețe libere de 50 - 60 cm, pe care să așezi vase fierbinți, farfurii abia spălate sau legumele pe care urmează să le prepari.
● Instalațiile electrice, electrocasnicele și piesele incorporabile
Una dintre ideile practice de amenajare, mai ales într-o bucătărie mică de apartament, este să rezolvi limitările de spațiu sau ale configurației instalațiilor cu soluții incorporabile sau electrice.
La bloc în special, aranjamentul pieselor de mobilier trebuie să se adapteze configurației preexistente a instalației de gaze și apă, ceea ce înseamnă că poți întâmpina o serie de restricții în amenajare.
Imposibilitatea reconfigurării bucătăriei din punct de vedere al instalațiilor n-o să fie, însă, o problemă, dacă alegi, de exemplu, un cuptor electric și o plită electrică sau cu inducție, pe care le poți amplasa oriunde ai acces la priză. În ce privește limitările impuse de suprafața mică, pot fi rezolvate foarte ușor cu electrocasnice incorporabile.
Amenajarea bucătăriei în funcție de tipul de locuință
● Amenajare bucătărie la bloc
Pentru o bucătărie de dimensiuni standard, cum sunt cele de la bloc, este important să ții cont de configurația acesteia, dar și de locul în care se află poziționate utilitățile. Astfel, trebuie să ai în vedere modul în care poți dispune piesele de mobilier, astfel încât să nu creezi un loc încărcat sau supra-aglomerat.
O altă variantă pe care poți să o ai în vedere este să extinzi spațiul existent astfel încât să creezi un loc mai aerisit, de exemplu să amenajezi un living mic cu bucătărie open space, prin modificarea pereților. O astfel de idee de amenajare este o soluție modernă la provocările ce țin de spațiile mici, cu structură standard.
● Amenajare bucătărie la casă
Într-o casă de dimensiuni mai mari nu vei avea, în principiu, limitări în ceea ce privește dimensiunea pe care o poți acorda bucătăriei, mai ales dacă ai în vedere un living deschis spre aceasta. Ceea ce este important însă este să integrezi stilul de design cu cel al restului locuinței.
De exemplu, dacă restul încăperilor sunt amenajate în stil vintage sau retro, ori industrial, păstrează unitatea stilistică prin alegerea acelorași tipuri de mobilier și accesorii, sau alege unele care să se completeze reciproc foarte bine, cum este cea din exemplul de mai jos, care combină piese moderne și rustice.
Amenajarea bucătăriei în funcție de spațiul disponibil
● Idei de amenajare bucătărie îngustă
Dacă bucătăria ta are o configurație lungă și îngustă, limitează-te la piesele de mobilier strict necesare, pentru a nu aglomera spațiul. Optează pentru culori deschise și, pe cât posibil, nu aglomera pereții cu dulapuri masive, sau alege și pentru acestea tonuri cât mai light și reconfortante.
Etajerele sau rafturile deschise, la fel cu scaunele înalte de bar, ori cele cu picioare subțiri și înguste creează, în schimb, senzația de loc aerisit, în care stai cu plăcere.
● Idei de amenajare pentru bucătărie spațioasă
Ceea ce trebuie să ai în vedere la o bucătărie de dimensiuni mari este ca piesele de mobilă dispuse pe pereți să acopere vizual bine tot spațiul avut la dispoziție. Măsoară cu atenție dimensiunile camerei, astfel încât mobilierul să nu fie subdimensionat în raport cu restul articolelor.
Într-un asemenea loc generos poți integra, însă, cu ușurință atât o insulă mare pentru lucru, cât și o masă separată pentru servire, în zona de dining.
Amenajarea bucătăriei în funcție de configurație
● Bucătărie mică
Ca să amenajezi o bucătărie mică într-o manieră eficientă, trebuie să înveți să depozitezi cât mai mult pe verticală. Nu vorbim doar despre dulapuri suspendate, ci și despre etajere de colț, organizatoare cu buzunare pentru ușă și suporturi pentru produse de curățenie și diverse accesorii de bucătărie montate pe interiorul ușilor dulapurilor. Paleta cromatică ar trebui să fie cât mai deschisă, pentru a reflecta cât mai bine lumina naturală.
● Bucătărie pătrată
Poți aranja mobilierul de bucătărie în orice configurație într-o bucătărie pătrată, și vei rămâne de fiecare dată cu suficient spațiu de mișcare în centrul încăperii. Ține cont de regula triunghiului ergonomic când amplasezi fronturile de lucru și vei amenaja bucătăria fără prea multă bătaie de cap.
● Bucătărie îngustă
Spre deosebire de bucătăria pătrată, bucătăria îngustă este dificil de amenajat și riscă să capete un aspect de vagon dacă nu folosești spațiul într-o manieră eficientă. Dulapurile suspendate - dacă decizi să le montezi - ar trebui să fie compacte sau să ocupe un singur perete, pentru a păstra cât de cât un aspect aerisit într-un spațiu care poate părea sufocant. Culorile deschise sunt recomandate și aici, iar scaunele fără spătar, care pot fi trase sub masă când nu le folosești, sunt obligatorii.
● Bucătărie deschisă, de tip open space
Bucătăria open space oferă o libertate destul de mare în ce privește amenajarea. Totuși, designul bucătăriei în spațiu deschis trebuie să se armonizeze cu decorul livingului - atât la nivelul cromaticii pereților, cât și la nivelul pieselor de mobilier. Ca să obții un aspect unitar într-un open space, ar trebui să existe o concordanță între unul dintre elementele de design al pieselor de mobilier din bucătărie și al celor din living (material, culoare sau stil). De asemenea, specifice fiecărui stil de amenajare a bucătăriei open space sunt insulele de bucătărie și modelele înalte de scaune de bar, care le înlocuiesc pe cele clasice.
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bucatarie-curat-limpezit-interior-7587367/
Culori pentru bucătărie: Amenajarea bucătăriei în funcție de cromatică
Am vorbit despre mobilierul și stilul unei bucătării primitoare și practice, dar ca să te ajutăm să te hotărăști în privința schemei cromatice, e mai bine să-ți arătăm niște fotografii cu aranjamente în diverse culori.
● Amenajare bucătărie albă
Bucătăriile albe au un aspect elegant și aerisit. Poți opta pentru diferite nuanțe de alb: fildeș, alb crem sau alb cu reflexii.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sxffz
● Amenajare bucătărie neagră
Bucătăriile negre arată sofisticat și au un aer de masculinitate specifică interioarelor în stil industrial. Totuși, poți îndulci atmosfera prin intermediul câtorva accesorii atent alese.
● Bucătărie roșie
O bucătărie roșie are un puternic impact vizual.
● Bucătărie galbenă
Bucătăria galbenă pare veselă și luminoasă. Combină galbenul cu nuanțe de alb sau albastru deschis pentru o atmosferă de vară eternă, sau cu nuanțe de lemn pentru un decor primitor.
● Bucătărie maro
O bucătărie maro inspiră confort și familiaritate. Mixează și anumite elemente care să ofere contrast, precum peretele antistropi din spatele blatului de lucru, și te vei putea juca astfel cu diverse nuanțe care să completeze și mai bine atmosfera.
● Bucătărie crem
Bucătăriile crem arată mai bine decât crezi, mai ales dacă adaugi contraste de tip alb-crem, crem-negru, sau dacă inserezi articole care să confere un contrast de culoare, cum ar fi scaunele de bucătărie în nuanțe interesante.
Design în bucătărie: ce stiluri de amenajare există
● Bucătăria rustică:
Stilul rustic de amenajare interioară s-a format din nevoia oamenilor de confort, căldură și mai ales, de un mobilier durabil, robust și comod. Dacă îndrăgești acest stil, creat oarecum instinctiv, probabil este pentru ceea ce reprezintă farmecul său, și anume atmosfera de tihnă familiară insuflată de nuanțele calde de lemn.
Mobila rustică este de obicei din lemn masiv, iar scaunele tradiționale au în general un design pragmatic. Există însă și variante moderne, făcute să reziste bine în timp. Astfel, poți încorpora în designul bucătăriei tale unele din oțel înfoliat cu aspect din lemn de nuc. Acestea sunt îmbunătățite cu câteva detalii ce vizează confortul tău (de exemplu, șezutul din lemn tapițat cu burete sau piele ecologică), ce mențin totodată integritatea parchetului (picioarele au dopuri de plastic pentru a proteja pardoseala).
Iată una dintre propunerile pe care le găsești pe scauneonline.ro în acest sens, și care vor da bucătăriei tale rustice un suflu fresh, în tendințele actuale.
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bucatarie-buc-016-gri
● Bucătăria modernă
O amenajare de bucătărie modernă se remarcă prin suprafețele strălucitoare, metalice, și prin absența ornamentelor. Axat pe un aspect ordonat și aerisit, stilul modern impune aranjamente de bucătărie cu dulapuri ale căror uși au un design simplu și suprafețe netede, fără mânere sau butoni extravaganți.
Scaunele care îmbină metalul cromat și materialele sintetice, precum polipropilena sau ABS-ul, sunt cele mai adecvate piese de mobilier într-un astfel de decor. Silueta unui scaun modern de bucătărie trebuie să fie zveltă și plină de vitalitate, iar un cadru sub formă de sanie, care elimină picioarele tradiționale din design, este specific multor bucătării de acest fel.
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bucatarie-buc-231
● Bucătăria în stil scandinav
O bucătărie în stil scandinav se remarcă printr-o ambianță luminoasă, prin culori deschise și prin texturi calde, naturale. Suprafețele metalice nu sunt specifice bucătăriilor scandinave, însă cele din lemn și cele frumos texturate, care accentuează atmosfera senzorială, da.
Pentru acest stil de amenajare a bucătăriei ai nevoie de scaune practice, cu un design aparte, precum modelele de scaune cu scoică din ABS și picioare elegante din lemn de fag.
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bucatarie-buc-232p-alb
● Bucătărie vintage sau retro
Teoretic, stilul vintage este diferit de cel retro, dar cele două se suprapun într-o oarecare măsură pe perioada anilor ‘60-’70. O bucătărie vintage atrage atenția printr-un mobilier cu forme abstracte, printr-o pardoseală cu model tablă de șah și prin culorile specifice culturii hippy (muștar, portocaliu aprins, turcoaz și verde avocado).
Scaunele dintr-o bucătărie retro trebuie să atragă atenția prin design, așa cum are face-o, cu siguranță, niște scaune în nuanțe de verde avocado, cu spătar înalt și picioare zvelte, cromate.
Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-de-bucatarie-BUC-264-verde
Modele de scaune potrivite pentru amenajarea bucătăriei
Piesele de mobilier din bucătărie au multe roluri de îndeplinit: scaunele trebuie sa fie confortabile, estetice si adecvate spațiului disponibil, masa nu trebuie să blocheze traficul din cameră, iar dulapurile trebuie să fie încăpătoare și să nu dea impresia de aglomerat.
● Scaune potrivite pentru bucătărie
Când vorbim despre scaune de bucătărie, toată lumea vrea unele cât mai confortabile, și e normal să fie așa. Genunchii care se lovesc de marginea mesei sau senzația că te scufunzi într-un șezut care „s-a lăsat” sunt două neplăceri pe care nu ai niciun motiv să le experimentezi în propria ta bucătărie. Pe de altă parte, scaunele trebuie să fie și ușor de curățat, pentru că nicio bucătărie nu este ferită de pericolul răsturnării unei sticle de ketchup sau al unei farfurii cu supă cremă.
Iată câteva recomandări ce te vor ajuta să identifici acel design al scaunelor de bucătărie adecvat nevoilor tale și familiei tale.
➢Dimensiunile șezutului ar trebui să fie următoarele:
- lățimea de minimum 40 cm și maximum 50 cm
- adâncimea de minimum 38 cm și maximum 45 cm
➢Spătarul, ca să fie confortabil și practic, ar trebui să fie în formă de trapez și să nu fie mai înalt de 40 cm. Spătarul poate lipsi din designul scaunelor de bucătărie, mai ales în încăperile mici, în care se poate câștiga spațiu prețios dacă tragi scaunele sub masă când nu le folosești.
➢Înălțimea potrivită a scaunelor de bucătărie depinde de înălțimea mesei: între șezut și tăblie trebuie să existe un spațiu liber de minimum 20 cm. Nu e prea plăcut nici să-ți ridici brațele prea sus când mănânci, așa că distanța aceasta e bine să nu depășească 30 cm. Dacă masa de bucătărie are și o tăblie perpendiculară sub blat, trebuie să ții cont de ea când calculezi cei 20-30 cm.
➢Cel mai bun material pentru scaunele de bucătărie este unul care se curăță repede și ușor.
Iată cum alegi scaunele de bucătărie în funcție de materiale:
●Scaunele tapițate cu material textil completează armonios decorul, adaugă mai multă căldură atmosferei și sunt foarte confortabile, cu condiția ca umplutura să fie de bună calitate, din spumă de înaltă densitate. Dezavantajul lor major este că sunt dificil de curățat, în special cele din catifea.
Sursa Foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-bucatarie-catifea-buc-241v-bleu
●Scaunele tapițate cu piele ecologică ușor de întreținut sunt o opțiune mult mai practică și ușor de întreținut, iar diferența de confort între cele două materiale este insesizabilă.
Sursa Foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-bucatarie-buc-230-crem
●Scaunele netapițate, din lemn, metal sau polipropilenă, sunt frecvent întâlnite în amenajările de bucătării. Îți recomandăm să te orientezi către cele cu șezutul ușor adâncit și care nu formează un unghi perfect drept la îmbinarea dintre spătar și șezut, ci au o curbură discretă.
Sursa Foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-modern-buc-220-bej
● Câte scaune să alegi în funcție de masă
Când alegi scaunele de bucătărie trebuie să ții cont neapărat de masă, de spațiul necesar pentru ca fiecare persoană așezată să beneficieze de poziții cât mai comode și de spațiul disponibil în încăpere.
Iată două dimensiuni utile pentru o aranjare eficientă a scaunelor la masă:
●75 cm - De atât are nevoie, în general, o persoană pentru ca mișcările sale să nu deranjeze vecinii de masă și să se simtă, în același timp, în largul ei.
●60 cm - Atât spațiu liber trebuie să existe în spatele unui scaun pentru a permite așezarea și ridicarea de la masă.
În ce privește numărul de scaune care încap la o masă de bucătărie, ia în calcul dimensiunile acesteia înainte să le achiziționezi.● Astfel, la o măsuță rotundă cu un diametru mai mic de 90 cm poți așeza două scaune, sau chiar trei, dacă aceasta este folosită mai degrabă pentru a servi băuturi sau o gustare.
● Ca să încapă patru scaune și, implicit, patru persoane care să stea confortabil, masa rotundă ar trebui să aibă un diametru în jur de 1 metru.
● La o măsuță pătrată cu laturile de 90 - 100 cm poți așeza patru scaune fără probleme, iar la o masă dreptunghiulară cu o lungime de aproape 1,5 metri poți așeza șase scaune de bucătărie.
● Dulapurile suspendate: poți renunța la ele?
O dilemă care apare frecvent în majoritatea proiectelor de amenajări bucătărie este cea a dulapurilor superioare: ai sau nu ai nevoie de ele? Adevărul e că doar tu știi răspunsul, iar acesta depinde de necesitățile tale de depozitare și de felul în care îți place să arate o bucătărie.
● Dacă vrei un aspect unitar, elegant, fără farfurii sau ustensile de bucătărie la vedere, sau nu-ți place în mod deosebit să deretici prin bucătărie și nu prea e stilul tău să păstrezi vasele în perfectă ordine, atunci dulapurile suspendate sunt o idee bună. Îți vor oferi suficient spațiu de depozitare și te vor ajuta să păstrezi o atmosferă ordonată și coezivă în bucătărie, fără să fii nevoit să depui prea mult efort.
● Dacă nu gătești foarte des, iar bucătăria este, mai degrabă, un loc de relaxare decât un spațiu dedicat unor activități complexe, atunci rafturile deschise sunt preferabile dulapurilor suspendate. În felul acesta, poți etala cele mai atractive seturi de veselă, recipientele cu mirodenii și chiar câteva ornamente, fără să încarci prea mult atmosfera.
Pe lângă rafturi, etajere și polițe, o altă soluție de organizare inedită, practică și care înlocuiește de minune un dulap voluminos este panoul perforat, de care poți agăța cu cârlige cratițe și toate ustensilele de bucătărie.
Un proiect de amenajare de bucătărie atent conceput are în vedere toate aspectele despre care ți-am povestit mai sus. Aranjamentul bucătăriei, mobilierul, stilul și culoarea - toate aceste elemente trebuie orchestrate într-o formulă care satisface cât mai bine nevoile tale și ale familiei tale.
Lasă un comentariu