Amenajarea bucătăriei în stil retro: De la A la Z

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-1

Sursa foto: Shutterstock

Stilul retro are parte de o revenire majoră și este deosebit de popular printre mileniali. Ce definește stilul retro? Un stil de viață care aduce în prezent caracteristici ale erelor trecute, îmbrățișate prin modă, evenimente, muzică, locuri, atitudini sau design interior. La cel din urmă vom face și noi referire în articolul de astăzi, mai cu seamă la ce presupune amenajarea bucătăriei în stil retro. 

În acest ghid complet vei putea să descoperi caracteristicile principale ale acestui stil care a luat cu asalt designul interior, sfaturi practice de amenajare, dar și idei creative de amenajare a unei bucătării retro, pentru a inspira un pic de nostalgie în interiorul locuinței tale. Te întrebi dacă o bucătărie retro este o idee bună de amenajare? Iată elementele care sunt baza absolută a unui astfel de interior și apoi îți vei putea răspunde singur la această întrebare!

Stilul retro de design interior: Caracteristici principale

Spre deosebire de stilul vintage, cu care este adesea confundat, stilul retro are rădăcini diferite și este folosit în mod obișnuit pentru a face referire la decorul inspirat din epocile anilor 1950-1970. Acest stil de design interior este despre revigorarea stilurilor și a modei din trecut și despre integrarea nostalgiei din vremurile vechi în amenajările interioare. Designul retro nu trebuie să fie unul vechi, ci doar să adapteze stilul epocilor trecute menționate, epoci în care designerii experimentau cu materiale noi, pentru a crea un interior distractiv și plin de viață.

Pentru a putea înțelege mai bine stilul retro de design interior, am adunat pentru tine caracteristicile principale ale acestui stil. Iată detaliile asociate în mod obișnuit cu stilul retro în amenajare!

Piese de mobilier fanteziste

Mobilierul retro este unul jucăuș și fantezist, într-un mod amuzant. Piesele de mobilier în stil retro diferă foarte mult de mobilierul modern. Acestea sunt luminoase și colorate, cu forme unice, distractive și pline de viață. În stilul de amenajare retro, funcție este rareori mai importantă decât forma, motiv pentru care mulți designeri chiar creează mobilier prea puțin practic, pentru că forma este cea care conferă pieselor de mobilier acel aspect distractiv.

Designerii mizează, de asemenea, pe un amestec echilibrat de mobilier fantezist, în care fiecare piesă de mobilier retro creează un punct de interes vizual, fără a concura cu restul pieselor. Bănuim că nu va fi deloc greu să imprimi această caracteristică în amenajarea bucătăriei tale în stil retro!

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-2

Sursa foto: Shutterstock

Culori îndrăznețe cu tente neutre

Culorile îndrăznețe în tonuri neutre sunt folosite în toate elementele unei case în stil retro. Și spune tonuri neutre pentru că nuanțele folosite sunt mai puțin saturate și strălucitoare, însă suficient de vivide încât să ofere locuinței o atmosferă distractivă și jucăușă, prin mixul unor culori aparent incompatibile.

De pildă, proprietarii caselor din anii 1950 alegeau adesea culori pastelate în amenajările interioare, precum turcoaz, verde mentă, galben pal sau roz. În plus, nuanțele scandinave erau și ele la modă printre iubitorii de natură, inclusiv paletele cromatice în tonuri de maro, gri sau crem.

Grafică ieșită din tipare

În stilul retro de design interior, designerii dau viață elementelor grafice folosindu-se de diverse forme și culori, pentru a adăuga dimensiune imaginii de ansamblu a unei încăperi. De pildă, decorațiunile în tonuri neon sunt reprezentative pentru stilul retro, aspectul tuburilor de neon dând naștere unui stil grafic care evidențiază măiestria tuburilor îndoite pentru a obține efectul dorit în amenajare.

Pereți și podele cu modele puternice

O altă caracteristică debordantă a stilului retro de design interior o reprezintă motivele pereților și podelelor. În stilul retro, pereții și podelele sunt proiectate cu modele pline de viață, ceea ce nu e deloc neobișnuit, dat fiind că acest stil provine dintr-un concept zgomotos și funky de design.

Chiar dacă la prima vedere aspectul general ar putea părea haotic și ar putea prezenta un amestec eclectic de elemente, o locuință plină de imprimeuri și modele contradictorii este ceea ce face ca stilul retro să fie de-a dreptul interesant și ieșit din tipare.

 amenajare-bucatarie-in-stil-retro-3

Sursa foto: Shutterstock

Texturi decorative

Designul retro înglobează tot ceea ce înseamnă distractiv. Prin urmare, e caracterizat și de texturi de design îndrăznețe, colorate și funky. Aceste texturi ajută la crearea unei declarații interesante de stil, mai ales atunci când sunt utilizate într-un stil interior modern, precum stilul scandinav în amenajările interioare. De exemplu, texturile decorative folosite pentru piesele de mobilier ajută la însuflețirea spațiilor simple, transformând locuința în acel loc distractiv în care vrei să fii.

Decor nostalgic

Un alt element care definește stilul retro este invocarea sentimentului de nostalgie, amintind de zilele în care obișnuiai să fii lipsit de griji. Designul retro e departe de a fi unul minimalist, motiv pentru care elementele de decor pot fi utilizate în mod liber, fără restricții. Orice decorațiune care aduce amintiri se potrivește într-un spațiu retro, așa că nu trebuie să-ți fie teamă să aduci astfel de elemente în amenajarea bucătăriei în stil retro!

Luminile neon

Luminile în stil retro sunt despre formă, funcția pe care o servește lumina propriu-zisă nefiind un detaliu pe care acest stil de design îl ia în considerare. Luminile neon sunt utilizate în principal pentru a crea acel efect dramatic, insuflând în același timp un sentiment de nostalgie cu iluminarea lor fluorescentă colorată. Iubitorii stilului retro își decorează locuințele cu citate din lumini de neon, pentru a-și exprima personalitatea.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-4

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea bucătăriei în stil retro: Sfaturi practice

O bucătărie proiectată în stil retro este un interior foarte caracteristic, care se distinge mai ales prin echipamente originale și paleta cromatică. În mod obișnuit, o bucătărie în stil retro folosește dulapuri de bucătărie decorative din lemn cu caneluri, ce reflectă spiritul vintage. Adesea, acestea sunt corpuri mai vechi, recondiționate, ceea ce le oferă un aspect fresh.

Însă mobilierul nu este totul în amenajarea bucătăriei în stil retro. O astfel de bucătărie are la bază decorațiuni și electrocasnice aparent neimportante, însă care sunt concepute în acest mod pentru că sunt remarcabile și indică în mod direct stilul de amenajare al interiorului. O bucătărie retro are, de asemenea, o paletă cromatică interesantă, în care domină tonurile luminoase și calde.

Îți dorești să aduci stilul retro în bucătăria ta? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să insufli spațiului un aer retro!

Alege culori vii în decorul bucătăriei

Culorile vii pot fi grozave pentru a consolida stilul retro funky și vibrant. Prin urmare, alegerea unor culori luminoase și energice, care se completează una pe cealaltă, pot stimula instantaneu spațiul bucătăriei. De exemplu, galbenul neon, combinat cu tonuri de albastru intens, va evoca cu siguranță aura anilor 60’.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-5

Sursa foto: Shutterstock

Optează pentru o podea cu model atipic din anii 50’-70’

Pentru amenajarea bucătăriei în stil retro, te sfătuim să optezi pentru o pardoseala cu modele atipice, specifice acelei epoci. Harlequin, de pildă, este unul dintre modelele emblematice folosite în mod obișnuit în amenajarea bucătăriei în acele vremuri. Modelele tip Gingham sau Polka dots sunt la fel de sugestive pentru podeaua din bucătărie, aducând acel vibe retro în amenajarea interioară.

Integrează electrocasnice vintage în amenajarea bucătăriei retro

Completează spațiul bucătăriei cu electrocasnice old school, așa cum sunt, de exemplu, cele de la SMEG, unul dintre cele mai reprezentative branduri de electrocasnice, care vorbesc pe limba iubitorilor stilului retro. Ține cont că electrocasnicele de bucătărie, bine asortate, sunt esențiale, acestea numărându-se printre principalii indicatori ai acestui tip de design interior.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-6

Sursa foto: Shutterstock

Folosește materiale textile cu pattern-uri specifice

Motivele cu buline, carouri sau dungi se potrivesc de minune în amenajarea bucătăriei retro, așa că nu ezita să le introduci în decor prin cele mai diverse materiale textile, acestea incluzând de la elemente de decor, până la materialele pentru scaune de bucătărie.

Amplasează scaune de bar în culori aprinse

Conceptul de bucătărie open space este extrem de popular în prezent, designerii fiind atenți să mențină spațiul aerisit în timp ce încorporează în decor tot felul de elemente retro. Unele dintre aceste elemente sunt și scaunele de bar, acestea vorbind despre tendințele anilor 70’ în amenajarea bucătăriei. Cele mai bune scaune de bar dintr-o astfel de amenajare rămân cele în culori vii, care aduc dinamism în spațiul bucătăriei.

Mizează pe corpuri de iluminat tip pendul

Tipul de iluminat atotprezent în amenajările retro este reprezentat de corpurile de iluminat tip pendul, poziționate deasupra mesei sau a insulei din bucătărie. Prin urmare, dacă dorești să aduci stilul retro în bucătăria ta, îți sugerăm să mizezi pe astfel de surse de iluminat, în culori luminoase, care să contribuie la imaginea de ansamblu a spațiului.

Utilizează accesorii de bucătărie cu design specific retro

Decorațiunile de bucătărie sunt o chestiune evidentă în designul retro. Pentru unii, mobilierul ornamentat și electrocasnicele neobișnuite sunt suficiente pentru a asigura decorul bucătăriei. Și este o combinație ideală pentru cei care iubesc stilul retro și apreciază minimalismul. Însă există și persoane care folosesc elemente decorative suplimentare, reprezentate de accesoriile de bucătărie, expuse decorativ pe perete.

Dacă și tu te numeri printre cei care nu se pot lipsi de aceste accesorii dispuse la vedere, îți sugerăm să optezi pentru vase decorative din cupru, farfurii ceramice ornamentate, cutii cu ierburi proaspete sau rafturi cu prosoape decorative.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-7

Sursa foto: Shutterstock

Bucătărie în stil retro: Cum alegi scaunele?

Așa cum deja am menționat, stilul retro de design interior este o tendință uriașă în amenajările interioare ale momentului. Și una dintre cele mai inspirate modalități de a aduce aerul retro în amenajarea bucătăriei este prin achiziționarea unor scaune de bucătărie retro. Așa că dacă dorești să oferi bucătăriei tale un strop de modernitate prin adăugarea unor scaune retro, acesta poate fi un mod excelent de a scoate bucătăria în evidență și de a-ți impresiona oaspeții, ori de câte ori pășesc în acest spațiu.

Cu toate acestea, având în vedere varietatea disponibilă în ceea ce privește mobilierul de bucătărie, există anumiți factori pe care trebuie să iei în considerare înainte de a investi în scaune de bucătărie în stil retro. Iată cum poți găsi scaunele de bucătărie ideale pentru decorul tău!

Ce trebuie să știi despre scaunele de bucătărie retro?

În primul rând, trebuie să înțelegi ceea ce cumperi - scaunele retro nu sunt scaune vintage de acum zeci de ani. Acestea sunt o replică a scaunelor din deceniile trecute și sunt create acum, în zilele noastre. Dacă ești în căutarea unor scaune vintage, atunci va trebui să te orientezi către alte articole.

Sunt scaunele de bucătărie retro durabile?

Majoritatea scaunelor retro de bucătărie sunt realizate din piele naturală sau piele eco, ceea ce le face ideale pentru copii, datorită rezistenței lor și a materialelor care se pot curăța extrem de ușor. Așa cum am menționat și într-un articol anterior, scaunele din piele naturală se numără printre cele mai bune scaune de bucătărie. Desigur, poți opta și pentru scaune din materiale textile, cu cele mai diverse pattern-uri, care sunt la fel de rezistente și care se vor încadra de minune în decorul retro.

Ce designuri de scaune de bucătărie retro există?

În timp ce poți achiziționa scaune retro de bucătărie standard, pentru a le pune în jurul mesei de bucătărie, nu uita să verifici și alte modele și stiluri de scaune. Unele dintre acestea sunt reglabile, fiind extrem de ușor să le modifici înălțimea în funcție de persoanele care le folosesc. Alte modele de scaune vin cu opțiunea de a fi transformate în tabureți. Mai mult, sunt disponibile pe piață chiar și scaune de bar în stil retro, ideale pentru bucătăriile cu bar, dar și cele mai diverse modele de scaune de bucătărie tapițate.

Cum integrezi scaunele de bucătărie retro în decor?

S-ar putea să nu dorești să mergi pe ideea de aspect complet retro a bucătăriei, însă dacă ai în plan să alegi scaune retro, ar trebui să analizezi și mesele de bucătărie retro și să te gândești dacă și acestea sunt piese de mobilier pe care dorești să le achiziționezi. Scaunele de bucătărie cu rame și picioare metalice se vor potrivi de minune cu mesele din metal sau crom, oferind impresia unui restaurant funky.

Stilul retro de design interior este unul extrem de flexibil, așa că poți alege oricând scaune de bucătărie în cele mai diverse culori, mai ales dacă bucătăria ta este decorată în nuanțe simple.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-8

Sursa foto: Shutterstock

Idei de amenajare a bucătăriei în stil retro

Stilul retro este un stil de amenajare care oferă proprietarilor de locuințe multă libertate în aplicarea acestuia. Așa se întâmplă și în amenajarea bucătăriei retro, mai cu seamă că acest stil poate fi combinat cu multe alte stiluri moderne pentru locuința ta. Iată câteva idei de amenajare în acest sens!

Amenajarea bucătăriei retro cu design clasic

O idee excelentă de amenajare a bucătăriei în stil retro este cea în care acest stil de design interior este îmbinat ideal cu stilul clasic modern. Prin urmare, îți sugerăm să mizezi pe culori deschise și tonuri naturale de lemn, scaune de bucătărie tapițate, piese de mobilier din lemn masiv cu detalii sculpturale, masă din lemn sau cu suprafață din marmură și corpuri de iluminat din metal auriu, sub formă de candelabru.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-9

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea bucătăriei retro cu design scandinav

Îmbinarea stilului scandinav și a celui retro este o altă idee excelentă pentru amenajarea bucătăriei retro. O modalitate simplă de a fuziona cele două stiluri de amenajare este prin paleta cromatică. Îmbină culorile retro calde și culorile neutre ale stilului scandinav. Alternativ, poți adăuga elemente retro pentru a lumina stilul scandinav, așa cum sunt culorile vibrante, imprimeurile geometrice îndrăznețe sau modelele grafice. S-ar putea să iubești rezultatul, dat fiind că ambele stiluri de amenajare împart filozofia confortului.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-10

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea bucătăriei retro cu design industrial  

Stilul retro și stilul industrial ar putea părea o pereche ciudată, însă rezultatele îmbinării acestora pentru amenajarea bucătăriei retro te va surprinde. În timp ce industrialul este raw și rustic, retro-ul este vibrant și plin de viață, iar contrastul dintre cele două realizează un echilibru între confort și frumusețe estetică. De pildă, poți miza pe corpuri de iluminat în stil industrial, care să sublinieze elementele de decor ale stilului retro. Mai mult, elemente din lemn ale designului industrial pot completa nostalgia evocată de decorul retro al bucătăriei.

amenajare-bucatarie-in-stil-retro-11

Sursa foto: Shutterstock

Stilul retro de design interior este o interpretare modernă a decorului vintage preferat, iar comorilor old school le este oferit un twist modern. Designul îi atrage pe mulți și nu-i de mirare, căci este distractiv și plin de viață! Designerii iubesc stilul retro și cu siguranță și tu, datorită răsfățului de a experimenta un decor extravagant. Te-am convins să începi amenajarea bucătăriei în stil retro? Promitem să te încânte aplicarea acestui stil în propria locuință!