Materiale pentru scaune: Ce opțiuni ai și cum iei decizia potrivită?

materiale-pentru-scaune-cum-alegi-1

 Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/interior-empty-office-beige-colours_5766376.htm

Alegerea tapițeriei potrivite pentru scaune este mai mult decât o simplă opțiune de design. Textura materialelor poate influența condițiile de lucru ale celor care petrec minim opt ore pe zi șezând, aproape în egală măsură ca și configurarea propriu-zisă a scaunelor.

Din fericire, există numeroase variante din care poți alege materialele potrivite pentru fiecare tip de scaun din interiorul locuinței tale, sau de ce nu, de la job. Află ce opțiuni ai în această privință și cum să iei cea mai bună decizie în privința alegerii materialelor potrivite pentru scaunele.

Materiale pentru scaune: Ce opțiuni ai?

Ca să alegi cele mai potrivite materiale pentru scaune trebuie să cunoști în detaliu caracteristicile acestora. Astfel, vei putea decide care sunt cele mai potrivite tipuri de tapițerii pentru scaunele de acasă sau de la serviciu.

Materiale textile

Între țesăturile care acoperă scaunele dintr-un interior, fie acesta clasic sau contemporan, materialele textile se regăsesc într-o varietate destul de mare.

Iată care sunt textilele cel mai des utilizate pentru tapițeriile de scaune:

 Catifeaua (velur): este un material comod și plăcut la atingere, cu un aspect estetic ridicat. Din acest motiv, velurul este des folosit pentru scaunele de living, dining sau bucătărie, ori chiar birourile de acasă. Scaunele cu acest tip de tapițerie au de obicei un design modern, în culori vii, fiind potrivite pentru orice interioare de tip eclectic sau contemporan. Cele în tonuri neutre, de alb, crem, bej sau alte nuanțe inspirate din natură sunt mai des utilizate pentru amenajări de tip minimalist sau scandinav. Textura și culorile plăcute, reconfortante ale scaunelor cu tapițerie din catifea conferă oricărui interior o notă caldă și primitoare. Velurul este un material destul de ușor de întreținut și rezistent, deși în timp uzura se poate face simțită pe acest tip de textură fină și delicată.

 Tweed. Stofa de lână este un material natural, obținut din fibre naturale, cu o textură aparte. Este în același timp un material destul de pretențios și care necesită îngrijire atentă, motiv pentru care scaunele sau fotoliile din tweed se regăsesc, de obicei, în livinguri sau încăperi cu aspect clasic, atemporal.  

Piele sau piele ecologică

Pielea naturală este materialul din care s-au confecționat până recent cele mai multe dintre scaunele, fotoliile sau canapelele de interior. Se întâmpla asta datorită confortului și a calității acestui material, dar și a faptului că aspectul unor scaune sau canapele din piele este deseori unul inconfundabil. Pielea naturală este considerată un material de lux, fiind în același timp mai costisitoare dar și ceva mai pretențioasă față de variantele mai noi și mai moderne de texturi, care au la rândul lor avantaje de altă natură. De exemplu, pielea naturală nu oferă același tip de ventilație bună pe care o regăsești în materialele mai noi, cum este, de exemplu, textura de tip mesh.

Alternativa la aceste tipuri de scaune sau de fotolii o reprezintă pielea ecologică, acest material sintetic fiind des utilizat în ultimul timp ca o variantă mai accesibilă și mai ușor de întreținut. Pielea eco este un material durabil, cu rezistență ridicată și din acest motiv este des utilizat pentru scaunele de interior, în special pentru cele folosite la birouri, dar și pentru fotolii sau canapele.

materiale-pentru-scaune-cum-alegi-2

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/1RT4txDDAbM

Mesh

Principalul avantaj al materialelor de tip mesh, sau textură elastică împletită, este faptul că permite libera circulație a aerului, ceea ce oferă un plus de confort celor care petrec mult timp pe scaun. Datorită comodității pe care o oferă, acest material este des utilizat mai ales pentru scaunele de birouri, de gaming, cele pentru copii sau chiar cele outdoor. Textura de tip mesh are, în același timp, avantajul că este ușor de întreținut așa că petele pot fi îndepărtate cu ușurință, la nevoie.

Mai mult decât atât, modelele de scaune sau de fotolii, în special cele pentru birouri, au devenit în ultimul timp din ce în ce mai ergonomice. Acestea sunt proiectate să ofere confort sporit și susținere corectă atât a coloanei vertebrale cât și a zonei lombare. Datorită confortului și ventilației sporite oferite, și textura de tip mesh este tot mai des utilizată la scaune.

Este important, deci, să ții cont de aceste caracteristici importante ale noilor modele de scaune de birou, de gaming sau directoriale atunci când iei o decizie de achiziționare a acestora.

Metal

Nu în ultimul rând, metalul este și el un material utilizat încă în confecționarea scaunelor, mai ales a celor pentru utilizare comercială sau pentru exterior. Sunt folosite frecvent pentru utilarea unor spații inedite cum sunt restaurantele și cafenelele, dar și pentru zone exterioare ca terasele sau grădinile.

Vei regăsi însă scaune înalte din metal și pentru interioare private moderne, în special bucătării sau zone de dining.

Cele mai bune materiale pentru scaune în funcție de încăpere

Îți vom prezenta mai jos cele mai potrivite variante de scaune pentru fiecare tip de încăpere pe care dorești să o mobilezi.

Scaune de birou

Cele mai potrivite scaune pentru un birou sunt cele de tip directorial, datorită confortului dar și prestanței pe care o oferă utilizatorului. Sunt realizate, de obicei, din materiale rezistente cum este pielea sau pielea ecologică și suportă greutăți de până la 150 kg. Sunt prevăzute cu spătar înalt, pentru un confort maxim, fiind potrivite în special persoanelor foarte înalte.

Scaunele cu sistem de balans, cu spate rabatabil permit controlul înclinării prin reglarea unghiului între 90-120 grade. Mai mult, designul ergonomic al scaunelor oferă contact în mai multe puncte, pentru a elimina presiunea asupra coloanei vertebrale și a zonei lombare. Chiar și scaunele cu spătar fix prezintă o formă ergonomică, astfel încât să mențină o poziție corectă a spatelui pentru o perioadă îndelungată de timp.

Scaune pentru biroul copilului

Pentru copii, cele mai potrivite scaune sunt cele de tip operativ, ergonomic, cu spătar fix și cu baza cromată în sistem stea, care oferă posibilitatea de rotire 360 grade. Cele mai indicate sunt modelele realizate de obicei cu șezut și spătar din stofă sau cu spătar din material de tip mesh, pentru o bună ventilație în zona spatelui.  

Scaunele pentru birourile de copii sunt comercializate de obicei într-o gamă variată de culori, pentru a însufleți spațiul în care sunt amplasate. Prin urmare, nu ezita să alegi varianta cromatică potrivită pentru camera celui mic.

Scaune de bucătărie

Există o mare varietate de tapițerii potrivite pentru bucătărie, în funcție de tipul de interior avut la dispoziție. Cele mai interesante sunt de exemplu cele din catifea elegantă și rafinată, pe care le găsești într-o cromatică variată și subtilă: roz-pudră, galben muștar, turcoaz, verde smarald. Acestea oferă o notă de distincție interioarelor în care sunt amplasate.

Dacă dispui de un interior deschis, de tip open space, poți amplasa și scaune cu structură metalică și cu aspect retro în jurul insulei de gătit sau a barului unde se servesc băuturile.

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/RryFk4n-vOs

Scaune pentru living și dining

Scaunele pentru interioare moderne, care au o zonă distinctă de servire a mesei de tip dining dar și un living generos, sunt cele în culori și texturi variate, în același timp confortabile și elegante. Poți opta în acest sens pentru scaune de relaxare cu șezut fix și formă curbată și elegantă, sau pentru unele cu spătar înalt realizate din tweed sau catifea. Oricare dintre aceste variante conferă un rafinament aparte interiorului în care sunt amplasate, pe lângă confortul și eleganța sporite date de acest design special.

Cu siguranță, ai găsit inspirația pentru a achiziționa cele mai potrivite scaune pentru biroul, livingul sau camera celui mic. Rămâne doar să te decizi asupra celei mai bune variante de culoare și să te bucuri de confortul sporit pe care îl oferă un scaun de calitate ridicată!