Amenajarea balconului: cum transformi un spațiu îngust într-o oază de relaxare?

 

 

amenajarea-balconului-1

Sursă foto: Shutterstock

 

     Balconul tău poate fi nu numai un spațiu funcțional, în care depozitezi lucrurile pe care nu le vrei în casă, poate fi și un loc în care te relaxezi după orele de muncă, fie singur, fie împreună cu familia sau cu prietenii. Pentru a transforma balconul tău într-un spațiu de relaxare trebuie să-l amenajezi corect și să ții seama de câteva trucuri.

 

Aspecte de care să ții seama atunci când îți amenajezi balconul

      Înainte de a începe amenajarea balconului ar trebui să ai în vedere câteva aspecte importante, cum ar fi:

Destinația balconului

     Gândește-te cum vei folosi balconul, ce destinație îi dai: va fi spațiu pentru depozitare, de relaxare, de lucru sau de citit? Amenajarea balconului va depinde foarte mult de felul în care vrei să utilizezi acel spațiu, fie el mic sau mare.

 

Protecție împotriva condițiilor meteorologice

      Ne confruntăm, din ce în ce mai des, cu fenomene meteorologice extreme. Trebuie să ții seama de asta dacă balconul tău este deschis. Dacă balconul este închis, acesta vei fi protejat de condițiile meteorologice, indiferent de anotimp. De asemenea, zgomotul de afară va fi mai redus. Asta înseamnă că vei putea amenaja aici și un spațiu de lucru, nu neapărat de relaxare.

 

Stilul de amenajare

      Ideal ar fi să ții seama, la amenajarea balconului, de stilul de amenajare din restul locuinței. Dacă ai optat pentru un stil minimalist scandinav, atunci folosește mobilier în stil scandinav și în balcon și nu supraaglomera inutil spațiul. Ai optat pentru stilul vintage? Poți alege mobilier vechi și elemente de decorare specifice stilului vintage și pentru balcon.

 

 

Intimitatea spațiului din balcon

      Faptul că vrem să te relaxezi în balcon nu înseamnă că trebuie să renunți la intimitatea ta. Poți rezolva această dilemă cu ajutorul plantelor, care te pot ascunde de ochii curioșilor. Dacă vrei să ai plante în balconul tău, ai grijă din ce parte vine lumina de la soare, pentru a nu crea disconfort pentru tine sau pentru a face rău plantelor.

 

Spațiul de relaxare numit balcon

      Poți să-ți amenajezi balconul, indiferent de dimensiunile acestuia, pentru momente de relaxare. Este foarte simplu dacă, de pildă, folosești zone verticale pentru depozitare (plante, rafturi de cărți) și mobilier modular. Dacă vrei ca balconul să devină o extensie a casei tale, păstrându-i dimensiunea de relaxare, poți utiliza accesorii textile, covorașe și surse de iluminare. Poți accentua starea de relaxare dacă decorezi balconul cu rogojini, sau cu panouri din răchită. De asemenea, poți face separeuri sau poți folosi plante precum iedera, vița de vie pentru a acoperi grilajul balconului.

 

Tipuri de amenajări ale balconului

 

Amenajarea balconului deschis

 

amenajarea-balconului-2

Sursă foto: Shutterstock

 

     Balconul deschis este tipul de balcon cel mai des întâlnit. În timpul verii, un astfel de balcon poate fi un loc perfect pentru a lua micul dejun, dar odată cu venirea toamnei lucrurile se schimbă, este mai dificil să păstrezi curățenia în balcon și de asemenea, trebuie să găsești o metodă pentru a proteja corpurile de mobilier, florile sau decorațiunile care se află pe balcon. Asta nu înseamnă că nu te poți bucura de un spațiu de relaxare în balconul tău, cel puțin pe perioada cu vreme bună.

      Pentru amenajarea balconului deschis ar trebui să eviți mobilierul de lemn, sau ar trebui să alegi un mobilier rezistent, precum și elemente de decor din materiale rezistente (metal de pildă).

      Foarte important, ar trebui să ai o masă și scaune din metal, pentru că acestea sunt mai rezistente. Folosește diverse tipuri de scaune de relaxare din care poți alege pentru balconul tău.

 

 

amenajarea-balconului-3-hrc-595

Scaun terasă HRC 595

 

 

amenajarea-balconului-4-hrc-599

Scaun terasă HRC 599

 

 

     Atunci când alegi scaunele pentru balconul tău, indiferent de tipul acestuia, ar fi bine să alegi produse rezistente la radiații, ultraviolete, apă, frig, căldură. Unele scaune pentru terase au avantajul că se pot depozita foarte ușor pe durata iernii, pentru că sunt suprapozabile sau pliabile. Pentru ca alegerea ta să fie mai simplă, există seturi de mobilier de terasă.

      În ceea ce privește decorarea balconului, poți folosi obiecte decorative (din textile dar nu numai) pe care le poți aduce în casă atunci când vine anotimpul rece.

      Oricât de mic ar fi spațiul balconului, ar fi bine să amenajezi un colț verde, cu ajutorul plantelor. Poți combina plantele cu zona de mobilier: dacă agăți plantele pe perete poți pune în partea de jos corpurile de mobilier pe care le dorești: scaune, perne, fotolii, măsuțe, hamac, chiar și un birou de lucru.

 

Amenajarea balconului închis

      Spre deosebire de balconul deschis, cel închis are câteva avantaje:

        ●Nu mai trebuie să alegi mobilierul dintr-un anumit material, pentru a fi protejat de condițiile meteorologice.

        ●Nu mai trebuie să protejezi plantele (iarna sau pe vreme de caniculă).

        ●Nu mai ești dependent de vremea bună, te poți bucura de balcon tot timpul anului, indiferent de anotimp și starea vremii.

 

Amenajarea balconului mic

     Un balcon mic poate fi amenajat într-un stil minimalist. Acest lucru înseamnă un număr limitat de obiecte de mobilier, dar de calitate (texturi, linii geometrice). Acest stil de amenajare se potrivește în special balcoanelor apartamentelor moderne.

 

Amenajarea balconului mare

     Dacă balconul tău are un spațiu generos, atunci nu mai trebuie să-ți faci griji, îl poți transforma într-un spațiu de relaxare așa cum ți-l dorești. Poți petrece aici seara împreună cu familia sau prietenii.

 

Amenajarea balconului lung și îngust

      Balconul lung și îngust poate părea problematic, dar realitatea este că poți găsi soluții chiar și pentru un asemenea caz. De exemplu, poți pune nu scaune ci băncuțe, sub care ai spațiu de depozitare. În acest fel poți menține atât confortul cât și utilitatea balconului.

      Dacă balconul lung și îngust are o ușă culisantă se poate lua în calcul și mobilă orientată spre locuință. În acest fel mai creezi locuri în plus pentru eventualii musafiri. Așadar, dimensiunile mai puțin generoase ale balconului nu trebuie să te descurajeze prea mult. Dacă alegi corpuri de mobilier de dimensiuni mici sau mobilier multifuncțional poți realiza un spațiu de relaxare perfect. Poți de asemenea opta pentru suporți prinși de perete, cu plante agățătoare. O altă idee pentru balconul tău ar fi mobilierul care se pliază. De exemplu scaune pliabile.

 amenajarea-balconului-5-hrc-609

Scaun pliabil HRC 609

Trucuri pentru amenajarea oazei tale de relaxare de pe balcon

 

amenajarea-balconului-6

Sursă foto: Shutterstock

      Există o serie de idei care te pot ajuta să amenajezi mai bine spațiul din balconul tău. Iată câteva dintre acestea:

         ●Eliberează balconul de lucrurile inutile, pentru a avea mai mult spațiu, mai ales dacă vrei să ai pe balcon un spațiu de relaxare.

         ●Poți folosi spațiul din colțurile balconului montând aici mese triunghiulare, colțare, ghivece de flori.

        ●Folosește ghivece cu flori pentru a da o notă de prospețime și culoare balconului. Poți face asta chiar dacă ai un balcon mai puțin generos din punctul de vedere al spațiului. Plantele pot fi întreținute foarte ușor.

        ●Dacă vrei ca balconul să fie o continuare a livingului, încearcă să păstrezi o anume coerență din punct de vedere al stilului, pentru a nu exista o discrepanță prea mare între cele două spații.

       ●Poți prelungi nu numai livingul, dar și bucătăria în balcon, în felul acesta vei avea mai multă lumină naturală, o priveliște minunată atunci când mănânci și de asemenea poți amenaja un bar pentru orele de relaxare împreună cu prietenii.

        ●Poți organiza locul de joacă al copilului în balcon, mai ales dacă este un balcon închis, care beneficiază de suficientă lumină și căldură (pe timp de iarnă).

        ●În ceea ce privește decorarea balconului, folosește pentru decorarea acestuia pernuțe sau alte materiale textile.

        ●Un alt aspect important legat de amenajarea balconului ține de lumina din timpul nopții. Poți să te folosești de diversele corpuri de iluminat pentru a crea o atmosferă aparte, dacă vrei să petreci serile în balconul tău. Sau, și mai bine, poți folosi instalații luminoase sau lanțuri solare montate de balustradă.

        ●Dacă spațiul îți permite, poți monta un hamac. Poți crea un spațiu ideal pentru lectură, dacă lîngă hamac pui o măsuță pentru fructe sau răcoritoare, sau o măsuță de cafea. Dacă balconul este închis poți monta și un raft pentru cărțile preferate sau cele pe care dorești să le citești în timpul verii.

 

amenajarea-balconului-7-buc-05

Măsuță cafea Buc 05

 

        ●Atunci când te gândești la corpurile de mobilier pentru balcon nu opta neapărat pentru ceva foarte sofisticat. Poți improviza etajere și rafturi din cutii, sau poți transforma o ladă rezistentă într-un loc de ședere, pe care o poți decora cu o pernuță. Sau poți opta pentru scaune taburet speciali, în interiorul cărora poți depozita lucruri. În orice caz, este important să nu amenajezi balconul cu mobilier din lemn netratat cu soluții care să îi confere rezistență împotriva umezelii (în cazul balcoanelor deschise). De asemenea, este bine să știi, pentru a te putea relaxa, un balcon nu are nevoie de prea multă mobilă. Poate doar o măsuță de cafea și două scaune, sau de fotolii confortabile, chiar dacă nu foarte mari. De asemenea, poți opta pentru mobilier ergonomic, scaune pliabile, mese, canapele pliante pe care le poți strânge foarte ușor când nu le mai folosești.

        ●Dacă vrei un balcon în care să te relaxezi, culorile sunt importante. Ideal ar fi să eviți materialele cu imprimeuri și texturi care încarcă. În ceea ce privește culorile, alege doar trei culori de bază. Dacă vrei să obții un loc relaxant, optează pentru o combinație de alb, albastru, culoarea nisipului.

      Dacă vrei să faci din balconul tău un spațiu de relaxare trebuie să știi că poți face asta indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Ai nevoie doar de imaginație și balconul tău poate deveni cu adevărat o oază de relaxare.