bucatarie-in-balcon-01

Ai un apartament mic, ai vrea să ai o cameră în plus dar nu știi unde să pui bucătăria? Un răspuns foarte la îndemână ar fi: în balcon. Desigur, amenajarea bucătăriei în balcon presupune să faci ceva transformări și să amenajezi eficient spațiul, dar nu este imposibil dacă vrei și mai ales dacă ai câteva idei de la care să pornești. O bucătărie extinsă în spațiul balconului îți oferă imediat mai multă libertate de mișcare și spațiu util suplimentar.

Cuprins:

Ce trebuie să știi despre bucătăria în balcon?

Cum să transformi balconul în bucătărie: Pași de urmat

Amenajarea balconului modificat în bucătărie

Idei de amenajare a bucătăriei în balcon

● Amenajarea bucătăriei în balcon mic

● Idei de amenajare a bucătăriei în balcon mare

● Amenajarea bucătăriei în balcon îngust


Ce trebuie să știi despre bucătăria în balcon?

Bucătăria amenajată într-un balcon reprezintă o soluție ideală pentru cei care doresc să extindă spațiul util al locuinței. Deși este nevoie de o echipă de lucrători specializați în a face modificările structurale și cele care țin de reamplasarea de utilități, o astfel de variantă este potrivită mai ales dacă ai o bucătărie mică de bloc.

          În acest fel, poți să reamenajezi interiorul apartamentului sau al locuinței și să folosești acest loc suplimentar fie pentru gătit, fie pentru pregătirea și servirea mesei, fie pur și simplu pentru a te mișca mai în largul tău într-o bucătărie mai mare amenajată în spațiul de pe balcon.


Cum să transformi balconul în bucătărie: Pași de urmat

        În principal, atunci când ai în plan mutarea bucătăriei pe balcon, ar trebui să te gândești la câteva aspecte esențiale, fără de care această mutare nu poate fi, practic, posibilă. Nu este vorba de avantaje sau dezavantaje, pentru că și unele și altele sunt în funcție de fiecare caz în parte, iar nevoile oamenilor sunt diferite. Dacă te gândești că ar fi mai util pentru tine să ai bucătăria pe balcon atunci acesta este punctul de la care trebuie plecat.

În mod evident, bucătăriile din balcon arată diferit unele față de altele tocmai din cauza faptului că în fiecare caz condițiile de amenajare și nevoile au fost diferite. În mare însă, câteva idei sunt comune, indiferent de tipul de balcon în care vrei să amenajezi bucătăria.

1. Tipul de balcon potrivit pentru a fi transformat în bucătărie

Este foarte important să stabilești de la început dacă vrei să ai pe balcon o bucătărie sezonieră sau o bucătărie definitivă. Bucătăria sezonieră este de fapt un fel de bucătărie mobilă, adică vei face în balcon numai anumite activități tipice bucătăriei, în vreme ce pe celelalte le vei putea face în interiorul apartamentului. De exemplu, poți prepara mâncarea, dar vasele, ustensilele și electrocasnicele mari le poți ține în apartament.

Pentru a fi modificat definitiv într-o bucătărie, balconul trebuie să fie închis (cel de tip logie este cel mai întâlnit). Desigur, balcoanele deschise sunt mai spațioase, dar va trebui să investești bani și în acoperirea balconului, pentru că spațiul bucătăriei tale nu trebuie să fie în bătaia vântului. Logiile sunt balcoane amenajate între pereți, prin urmare pot fi închise cu ușurință, creând de fapt o încăpere nouă. Amenajarea logiilor ca bucătării este mai ușor de realizat (efort și investiție).

2. Estimează suprafața utilă

Apreciază dacă balconul tău este suficient de mare pentru a putea amenaja acolo o bucătărie. De exemplu, dacă vrei să amenajezi o bucătărie pe balcon, cu destinația ei clasică (preparatul mâncării și servitul mesei), atunci trebuie nu numai să măsori foarte bine spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar trebuie să ții seama și de ritmul în care gătești, pentru câte persoane, ce fel de mâncare preferi și alte asemenea lucruri.

Nu uita că bucătăria trebuie echipată corespunzător, cu mobilier și electrocasnice, unele dintre acestea având dimensiuni mari (aragaz, sau plită și cuptor incorporabile, frigider, hotă). De asemenea, ai nevoie de chiuvetă și eventual de o hotă, dar montarea acesteia deasupra aragazului este mai simplă. Prin urmare, asigură-te că ai făcut toate măsurătorile și calculele necesare înainte de a lua decizia finală privind amenajarea bucătăriei în balcon.

3. Verifică modul de izolare al balconului

Pentru o transformare potrivită a bucătăriei pe balcon, pardoseala și pereții balconului trebuie să fie rezistenți la umezeală și la agenți corozivi. De asemenea, este foarte important ca pardoseala să fie anti-alunecare. O idee ar fi piatra naturală, pentru că este durabilă, rezistentă la șocuri mecanice și la alți factori agresivi.

Electrocasnicele și mobilierul din bucătărie trebuie să fie rezistente la umezeală. Indiferent dacă balconul este închis sau nu, umezeala tot va pătrunde foarte ușor, mai ales în sezonul rece, iar consecința va fi uzarea părților metalice expuse ale aparatelor electrocasnice sau deteriorarea suprafețelor din PAL ale mobilierului. Trebuie să te asiguri că balconul este foarte bine izolat indiferent de vremea de afară. De asemenea, trebuie să te asiguri că spațiul balconului nu va avea o temperatură foarte diferită față de restul casei, pentru a evita formarea condensului și a mucegaiului.

4. Verifică posibilitatea de instalare a utilităților

Asigură-te că vei putea avea în bucătăria din balcon toate utilitățile necesare: gaz, apă. Montează țevile și tot ce mai trebuie. De fapt acestea vor trebui deviate din apartament către balcon. Într-o fază de proiectare sau construcție aceste adaptări se fac mai ușor, dar dacă bucătăria a fost prevăzută în interiorul apartamentului devierea traseelor utilităților va necesita multă muncă și mulți bani.

5. Aerisirea potrivită pentru aragaz

Aragazul va trebui montat cel mai aproape de fereastră, pentru ca spațiul bucătăriei tale de pe terasă să poată fi aerisit rapid. În plus, aragazul ar trebui să aibă montată și o hotă, așadar ia din start în calcul și varianta instalării acesteia.

6. Poziționarea mobilierului în bucătăria din balcon

După ce te-ai asigurat că ai măsurat și verificat posibilitatea de instalare a principalelor utilități, integrează și restul: blatul și dulapurile, masa cu scaunele, electrocasnicele mici, ustensilele, vesela, ca să nu fii nevoită să te duci în interiorul apartamentului ori de câte ori vei avea nevoie de ele.

O altă variantă pe care o poți lua în calcul este să amplasezi de exemplu doar electrocasnicele de bucătărie în balcon, precum aragazul, frigiderul, chiuveta și câteva locuri de depozitare, și să păstrezi masa de servire în zona livingului.

         Nu uita că modificările pe care le faci trebuie făcute cât mai eficient, astfel încât bucătăria ta din balcon să fie funcțională. De aceea, atât economisirea spațiului cât și folosirea eficientă a acestuia reprezintă aspecte esențiale.


Amenajarea balconului modificat în bucătărie 

Idei de amenajare a bucătăriei în balcon  

 Amenajarea bucătăriei în balcon mic

  Dacă ai la dispoziție un balcon mic, trebuie să decizi dacă în acel spațiu vei prepara mâncarea sau doar vei lua masa. Dacă vrei să mănânci acolo, fără să petreci prea mult timp preparând mâncarea, atunci probabil că masa și scaunele de bucătărie vor fi mai importante decât aragazul, hota, frigiderul și alte asemenea elemente. De asemenea, vei pune un accent mai mare pe confort și pe aspectul estetic.

bucatarie-in-balcon-02

 După ce lămurești acest aspect, vei decide dacă ai nevoie de exemplu de mașina de spălat vase în balcon sau dacă o lași în apartament. Este valabil și pentru alte electrocasnice.

 Iată și o altă variantă, pentru un spațiu în care doar prepari mâncarea. Masa și scaunele de bucătărie vor fi așezate în altă parte.

bucatarie-in-balcon-03

Depozitarea pe verticală economisește spațiul. Un sistem de rafturi sau dulapuri suspendate sunt ușor de instalat pe pereții balconului, pentru depozitarea produselor de care ai nevoie în bucătărie. Este puțin probabil să ai spațiu pentru un dulap, de aceea adaptarea rafturilor la suprafețele disponibile este esențială.

        Atunci când te-ai gândit să-ți muți bucătăria în balcon cu siguranță ai vrut să faci un pas mai aproape de natură și să stai mai mult în aer liber. Tocmai de aceea, ar fi o idee foarte bună să aduci în noua bucătărie diverse plante, de la cele aromatice (folosite la preparatul mâncării) până la plantele decorative. Dacă spațiul balconului este mic, dar chiar și așa vrei să muți bucătăria acolo, gândește-te la varianta achiziționării unor piese de mobilier sau electrocasnice mai mici.

bucatarie-in-balcon-04

Te vei simți mai bine și poate că, în timp, vei aduce în balcon și un șezlong sau un scaun de relaxare pe care să te poți destinde, chiar dacă pentru asta va trebui să mai scoți din balcon o piesă de mobilier de care nu ai neapărată nevoie.

 bucatarie-in-balcon-05

        În cazul unui balcon mic, frigiderul poate sta pe hol, pentru că acesta va ocupa spațiu și va genera căldură. Este adevărat că ar fi mai comod să ai frigiderul la îndemână, dar la fel de adevărat este că spațiul pentru frigider ar putea fi folosit la altceva, de exemplu la depozitarea vaselor și ustensilelor.

bucatarie-in-balcon-06

Foarte important, dacă vrei să amenajezi bucătăria într-un balcon mic trebuie să te gândești că spațiul se va încălzi mai repede decât într-o bucătărie obișnuită, de aceea ar fi mai mult decât util să investești într-un aparat de aer condiționat. 

         Dacă balconul este foarte mic și este în continuarea bucătăriei, poți păstra electrocasnicele și dulapurile specifice bucătăriei și poți duce numai masa și scaunele pe balcon. De asemenea, poți folosi orice paletă cromatică pe care o preferi. Iată, de pildă, o combinație frumoasă alb-maro- albastru.

bucatarie-in-balcon-07

        Bucătăria ta din balconul mic poate fi amenajată cu faianță albă și mobilier deschis la culoare. Pentru a adăuga un plus de culoare, ai nevoie numai de un raft pe care să poți pune o plantă, sau mai multe.

bucatarie-in-balcon-08

 Idei de amenajare a bucătăriei în balcon mare

   Dacă spațiul balconului este suficient de generos, înseamnă că poți gândi bucătăria ta în diverse variante, în funcție de preferințele și stilul de amenajare la care te-ai gândit.

   Un avantaj mare al bucătăriei amenajate într-un balcon mare este acela că poți aduce aici și electrocasnice care nu au avut nici o șansă în cazul bucătăriei dintr-un balcon mic, de exemplu o mașină de spălat vase.

   De asemenea, și masa și scaunele folosite pot fi mai mari sau mai multe, dat fiind faptul că poți folosi acest spațiu pentru întâlnirile cu prietenii de exemplu. Pe site-ul nostru găsești variante potrivite în acest sens.

bucatarie-in-balcon-09


Placarea bucătăriei din balcon cu piatră naturală se poate dovedi o idee foarte bună, pentru că piatra naturală este cea mai durabilă forma de amenajare. Piatra naturală nu poate fi doar pe pardoseală, ci și pe perete. Piatra naturală este ecologică, durabilă, are un efect liniștitor.

bucatarie-in-balcon-10

        De asemenea, este bine de știut, lemnul este binevenit în bucătărie. Este cald, are o vibrație sănătoasă, este un material liniștitor și relaxant.

bucatarie-in-balcon-11

     Ceea ce este important pentru amenajarea bucătăriei într-un balcon mare este faptul că aici poți amenaja un loc ideal pentru servit masa în familie.

bucatarie-in-balcon-12

 Amenajarea bucătăriei în balcon îngust 

   Dacă vrei să muți bucătăria într-un balcon îngust, va trebui să fii foarte atent la elementele pe care le poți așeza în acest spațiu. Cel mai bine ar fi să gândești un plan unitar, care să unească livingul, bucătăria și spațiul util de pe balcon.

bucatarie-in-balcon-13


În acest sens, poți folosi fie o masă și scaune pliante, pe care să le folosești doar la nevoie, fie scaune înalte de bar, care te vor ajuta astfel să economisești spațiul disponibil, fie unele simple și elegante, în stil minimalist. 

bucatarie-in-balcon-14


 Chiar dacă balconul este îngust, mobilierul poate fi personalizat, ori pentru asta ai nevoie doar de niște dulapuri pentru depozitare. Dacă ai un balcon îngust, trebuie să fii atent la mobilierul de bucătărie, de exemplu cum integrezi în acel spațiu un colțar de pildă, sau poți utiliza spațiul liber doar pentru a admira peisajul din jur.

bucatarie-in-balcon-15


 În ceea ce privește blatul de lucru, acesta poate fi folosit pe post de masă. Acest lucru oferă avantajul spațiului. Pentru a lucra și mânca pe aceeași suprafață, ar fi o idee bună ca blatul să fie din piatră naturală. Este suprafața ideală pentru că nu se murdărește, nu se zgârie și este și estetic. Indiferent de opțiuni, nu trebuie să uiți de termoizolarea și hidroizolarea corespunzătoare a balconului.

 bucatarie-in-balcon-16

 Oricum ai privi lucrurile, amenajarea bucătăriei pe balcon este o provocare, dar rezultatele pot fi mai mult decât îmbucurătoare. Bucătăria pe balcon rămâne un concept original, insuficient pus în practică încă, în principal din cauza faptului că balcoanele apartamentelor sunt în general mici și improprii unor asemenea transformări. Decizia de a prepara mâncarea într-un spațiu care nu a fost destinat inițial pentru așa ceva presupune o analiză atentă, iar schimbările diferă de la caz la caz, în funcție de spațiul disponibil, de elementele necesare și, de ce nu, de banii pe care ești dispus să-i investești într-un asemenea proiect. În plus, modificările pe care le presupune o asemenea amenajare pot fi chiar definitive, așa că tot ce îți rămâne de făcut este să alegi variantele de amenajare și de mobilier care te vor ajuta să beneficiezi din plin de acest loc suplimentar din casa ta.