Bucătărie în balcon: Poze si idei pentru amenajari practice

 

 

 

 

bucatarie-in-balcon-1

 

 

 

 

 

     Ai un apartament mic, ai vrea să ai o cameră în plus dar nu știi unde să pui bucătăria? Un răspuns foarte la îndemână ar fi: în balcon. Desigur, amenajarea bucătăriei în balcon presupune să faci ceva transformări și să amenajezi eficient spațiul, dar nu este imposibil dacă vrei și mai ales dacă ai câteva idei de la care să pornești.

 

 

 

 

Ce trebuie să știi despre bucătăria în balcon?

 

 

     În principal, atunci când ai în plan mutarea bucătăriei pe balcon, ar trebui să te gândești la câteva aspecte esențiale, fără de care această mutare nu poate fi, practic, posibilă. Nu este vorba de avantaje sau dezavantaje, pentru că și unele și altele sunt în funcție de fiecare caz în parte, iar nevoile oamenilor sunt diferite. Dacă te gândești că ar fi mai util pentru tine să ai bucătăria pe balcon atunci acesta este punctul de la care trebuie plecat.

 

 

●Balconul trebuie să fie închis (cel de tip logie este cel mai întâlnit). Desigur, balcoanele deschise sunt mai spațioase, dar va trebui să investești bani și în acoperirea balconului, pentru că spațiul bucătăriei tale nu trebuie să fie în bătaia vântului. Logiile sunt balcoane amenajate între pereți, prin urmare pot fi închise cu ușurință, creând de fapt o încăpere nouă. Amenajarea logiilor ca bucătării este mai ușor de realizat (efort și investiție).

 

 

●Apreciază dacă balconul tău este suficient de mare pentru a putea amenaja acolo o bucătărie. Nu uita că bucătăria trebuie echipată corespunzător, cu mobilier și electrocasnice, unele dintre acestea având dimensiuni mari (aragaz, sau plită și cuptor incorporabile, frigider, hotă). De asemenea, ai nevoie de chiuvetă și eventual de o hotă, dar montarea acesteia deasupra aragazului este mai simplă. Prin urmare, asigură-te că ai făcut toate măsurătorile și calculele necesare înainte de a lua decizia finală privind amenajarea bucătăriei în balcon.

 

 

●Asigură-te că vei putea avea în bucătăria din balcon toate utilitățile necesare: gaz, apă. Montează țevile și tot ce mai trebuie. De fapt acestea vor trebui deviate din apartament către balcon. Într-o fază de proiectare sau construcție aceste adaptări se fac mai ușor, dar dacă bucătăria a fost prevăzută în interiorul apartamentului devierea traseelor utilităților va necesita multă muncă și mulți bani.

 

 

●Aragazul va trebui montat cel mai aproape de fereastră, pentru ca spațiul bucătăriei tale de pe terasă să poată fi aerisit rapid. În plus, aragazul ar trebui să aibă montată și o hotă, așadar ia din start în calcul și varianta instalării acesteia.

 

 

●Poziționează/integrează restul: blatul și dulapurile, masa cu scaunele, electrocasnicele mici, ustensilele, vesela. Nu ai să vrei să te duci în interiorul apartamentului ori de câte ori vei avea nevoie de ele.

 

 

     Nu uita că modificările pe care le faci trebuie făcute cât mai eficient, astfel încât bucătăria ta din balcon să fie funcțională. De aceea, economisirea spațiului este esențială.

 

 

 

 

Idei de amenajare a bucatariei in balcon

 

 

     În mod evident, bucătăriile din balcon arată diferit unele față de altele tocmai din cauza faptului că în fiecare caz condițiile de amenajare și nevoile au fost diferite. În mare însă, câteva idei sunt comune, indiferent de tipul de balcon în care vrem să amenajăm bucătăria.

 

 

     De exemplu, dacă vrei să amenajezi o bucătărie pe balcon, cu destinația ei clasică (preparatul mâncării și servitul mesei), atunci trebuie nu numai să măsori foarte bine spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar trebuie să ții seama și de ritmul în care gătești, pentru câte persoane, ce fel de mâncare preferi și alte asemenea lucruri.

 

 

     Este foarte important să stabilești de la început dacă vrei să ai pe balcon o bucătărie sezonieră sau o bucătărie definitivă. Bucătăria sezonieră este de fapt un fel de bucătărie mobilă, adică vei face în balcon numai anumite activități tipice bucătăriei, în vreme ce pe celelalte le vei putea face în interiorul apartamentului. De exemplu, poți prepara mâncarea, dar vasele, ustensilele și electrocasnicele mari le poți ține în apartament.

 

 

     Electrocasnicele și mobilierul din bucătărie trebuie sa fie rezistente la umezeală. Indiferent dacă balconul este închis sau nu, umezeala tot va pătrunde foarte ușor, mai ales în sezonul rece, iar consecința va fi uzarea părților metalice expuse ale aparatelor electrocasnice sau deteriorarea suprafețelor din PAL ale mobilierului. Trebuie să te asiguri că balconul este foarte bine izolat indiferent de vremea de afară. De asemenea, trebuie să te asiguri că spațiul balconului nu va avea o temperatură foarte diferită față de restul casei, pentru evitarea condensului și a mucegaiului.

 

 

     Pardoseala și pereții balconului trebuie să fie așadar rezistenți la umezeală și agenți corozivi. De asemenea, foarte important, pardoseala ar trebui să fie anti-alunecare. O idee ar fi piatra naturală, pentru că este durabilă, rezistentă la șocuri mecanice și la alți factori agresivi.

 

 

 

 

Amenajarea bucătăriei în balcon mic

 

 

     Dacă ai la dispoziție un balcon mic, trebuie să decizi dacă în acel spațiu vei prepara mâncarea sau doar vei lua masa. Dacă vrei să mănânci acolo, fără să petreci prea mult timp preparând mâncarea, atunci probabil că masa și scaunele vor fi mai importante decât aragazul, hota, frigiderul și alte asemenea elemente. De asemenea, vei pune un accent mai mare pe confort și pe aspectul estetic.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-2

 

 

 

     După ce lămurești acest aspect, vei decide dacă ai nevoie de exemplu de mașina de spălat vase în balcon sau dacă o lași în apartament. Este valabil și pentru alte electrocasnice.

 

 

     Iată și o altă variantă, pentru un spațiu în care doar prepari mâncarea. Masa și scaunele vor fi așezate în altă parte.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-3

 

 

 

     Depozitarea pe verticală economisește spațiul. Un sistem de rafturi sau dulapuri suspendate sunt ușor de instalat pe pereții balconului, pentru depozitarea produselor de care ai nevoie în bucătărie. Este puțin probabil să ai spațiu pentru un dulap, de aceea adaptarea rafturilor la suprafețele disponibile este esențială.

 

 

     Atunci când te-ai gândit să-ți muți bucătăria în balcon cu siguranță ai vrut să faci un pas mai aproape de natură și să stai mai mult în aer liber. Tocmai de aceea, ar fi o idee foarte bună să aduci în noua bucătărie diverse plante, de la cele aromatice (folosite la preparatul mâncării) până la plantele decorative. Te vei simți mai bine și poate că, în timp, vei aduce în balcon și un șezlong pe care să te poți relaxa, chiar dacă pentru asta va trebui să mai scoți din balcon o piesă de mobilier de care nu ai neapărată nevoie.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-4

 

 

 

     Dacă spațiul balconului este mic, dar chiar și așa vrei să muți bucătăria acolo, gândește-te la varianta achiziționării unor piese de mobilier sau electrocasnice mai mici.

 

 

     În cazul unui balcon mic, frigiderul poate sta pe hol, pentru că acesta va ocupa spațiu și va genera căldură. Este adevărat că ar fi mai comod să ai frigiderul la îndemână, dar la fel de adevărat este că spațiul pentru frigider ar putea fi folosit la altceva, de exemplu la depozitarea vaselor și ustensilelor.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-5

 

 

 

     Foarte important, dacă vrei să amenajezi bucătăria într-un balcon mic trebuie să te gândești că spațiul se va încălzi mai repede decât într-o bucătărie obișnuită, de aceea ar fi mai mult decât util să investești într-un aparat de aer condiționat.

 

 

     Dacă balconul este foarte mic și este în continuarea bucătăriei, poți păstra electrocasnicele și dulapurile specifice bucătăriei și poți duce numai masa și scaunele pe balcon. De asemenea, poți folosi orice paletă cromatică pe care o preferi. Iată, de pildă, o combinație frumoasă alb-albastru.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-6

 

 

 

     Bucătăria ta din balconul mic poate fi amenajată cu faianță albă și mobilier deschis la culoare. Pentru a adăuga un plus de culoare, ai nevoie numai de un raft pe care să poți pune o plantă, sau mai multe.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-7

 

 

 

 

Amenajarea bucătăriei în balcon mare

 

 

     Dacă spațiul balconului este suficient de generos, înseamnă că poți gîndi bucătăria ta în diverse variante, în funcție de preferințele și stilul de amenajare la care te-ai gândit.

 

 

     Un avantaj mare al bucătăriei amenajate într-un balcon mare este acela că poți aduce aici și electrocasnice care nu au avut nici o șansă în cazul bucătăriei dintr-un balcon mic, de exemplu o mașină de spălat vase.

 

 

     De asemenea, și masa și scaunele folosite pot fi mai mari sau mai multe, dat fiind faptul că poți folosi acest spațiu pentru întâlnirile cu prietenii de exemplu.

 

 

     Placarea bucătăriei din balcon cu piatră naturală se poate dovedi o idee foarte bună, pentru că piatra naturală este cea mai durabilă forma de amenajare. Piatra naturală nu poate fi doar pe pardoseală, ci și pe perete. Piatra naturală este ecologică, durabilă, are un efect liniștitor.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-8

 

 

 

     De asemenea, este bine de știut, lemnul este binevenit în bucătărie. Este cald, are o vibrație sănătoasă, este un material liniștitor și relaxant.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-9

 

 

 

     Ceea ce este important pentru amenajarea bucătăriei într-un balcon mare este faptul că aici poți amenaja un loc ideal pentru servit masa în familie.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-10

 

 

 

 

 

Amenajarea bucatariei în balcon îngust

 

 

     Dacă vrei să muți bucătăria într-un balcon îngust, va trebui să fii foarte atent la elementele pe care le poți așeza în acest spațiu. Cel mai bine ar fi să ai o masă și scaune pliante, pe care să le folosești doar la nevoie, economisind astfel spațiul disponibil. Dacă ai un balcon îngust, trebuie să fii atent la mobilierul de bucătărie, de exemplu cum integrezi în acel spațiu un colțar de pildă.

 

 

     Chiar dacă balconul este îngust, mobilierul poate fi personalizat, ori pentru asta ai nevoie doar de niște dulapuri pentru depozitare. În orice caz, nu trebuie să fie omise termoizolarea și hidroizolarea balconului.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-11

 

 

 

     Sau poți utiliza doar aragazul, blatul mesei și spațiul liber, pentru a admira peisajul din jur.

 

 

     În ceea ce privește blatul de lucru, acesta poate fi folosit pe post de masă. Acest lucru oferă avantajul spațiului. Pentru a lucra și mânca pe aceeași suprafață, ar fi o idee bună ca blatul să fie din piatră naturală. Este suprafața ideală pentru că nu se murdărește, nu se zgârâie și este și estetic.

 

 

 

bucatarie-in-balcon-12

 

 

 

     Oricum ai privi lucrurile, amenajarea bucătăriei pe balcon este o provocare, dar rezultatele pot fi mai mult decât îmbucurătoare. Bucătăria pe balcon rămâne un concept original, insuficient pus în practică încă, în principal din cauza faptului că balcoanele apartamentelor sunt în general mici și improprii unor asemenea transformări. Decizia de a prepara mâncarea într-un spațiu care nu a fost destinat inițial pentru așa ceva presupune o analiză atentă, iar schimbările diferă de la caz la caz, în funcție de spațiul disponibil, de elementele necesare și, de ce nu, de banii pe care ești dispus să-i investești într-un asemenea proiect. În plus, nu trebuie să uiți că modificările pe care le presupune o asemenea amenajare pot fi chiar definitive.