Amenajarea terasei exterioare: Cum alegi scaunele?

amenajare-terasa-exterioara-1

Sursa foto: https://images.unsplash.com/

Este dificil să-ți imaginezi o curte fără o terasă exterioară, unde să te bucuri de natură și aer liber. Însă, sunt și norocoși care locuiesc la bloc și au la dispoziție un balcon deschis sau un spațiu generos, ideale pentru a fi transformate într-un colț de relaxare. Ei bine, dacă îți dorești un loc plăcut vederii, dar totodată util și confortabil, trebuie să ții cont de câteva aspecte pentru amenajarea terasei exterioare. Unul dintre lucrurile esențiale vizează scaunele, piese cheie pentru  un decor reușit. Iată cum trebuie să alegi mobilierul pentru terasă și grădină și ce trebuie să știi ca să creezi o zonă cu adevărat superbă.

Amenajarea terasei exterioare: Sfaturi practice

Gândește-te cum vrei să folosești terasa exterioară

Alege locul pentru amenajarea terasei exterioare

Stabilește dacă vrei o terasă deschisă ori una acoperită

Ia în calcul dimensiunile terasei tale

Investește în materiale de calitate

Ține cont de stilul arhitectural al casei

Cum alegi scaunele pentru terasa exterioară?

Ai grijă la materialul din care sunt confecționate

Verifică tipul scaunelor

Ai în vedere particularitățile terasei exterioare

Alege corect mărimea scaunelor

Idei de amenajare a terasei exterioare

Terasă în prelungirea casei

Terasă în stil modern

Terasă rustică

Terasă scandinavă fără acoperiș

Terasă cu pavilion și gazon

Amenajarea terasei exterioare: Sfaturi practice

Orice proiect pentru amenajarea terasei exterioare trebuie să înceapă cu o planificare atentă. Dacă acorzi atenție fiecărui detaliu, în mod sigur poți transforma spațiul exterior într-o zonă perfectă pentru liniște, distracție și relaxare. Iată câteva sfaturi care să te inspire și să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru amenajarea terasei la bloc ori la casă:

Gândește-te cum vrei să folosești terasa exterioară

Atunci când vrei să pui la punct un plan pentru amenajarea terasei exterioare, este important să știi ce utilitate va avea spațiul. Vrei o extensie a locuinței, ca să te relaxezi în zilele călduroase sau doar un loc unde să servești masa? Intenționezi să găzduiești aici petreceri în timpul verii, să creezi un spațiu pentru lectură ori chiar să lucrezi în aer liber? În funcție de activitățile pe care vrei să le desfășori vei putea determina care va fi scopul terasei tale.

Alege locul pentru amenajarea terasei exterioare

În situația în care ai la dispoziție un spațiu generos, trebuie să iei în considerare și amplasarea terasei. Dacă nu ai avut de la bun început proiectată o asemenea anexă, dar știi ce îți dorești, totul devine mai simplu. De pildă, pentru un refugiu în anotimpul cald, alege să amplasezi terasa într-un loc cu multă umbră. Atunci când vrei să faci băi de soare și să te bucuri de zilele frumoase p perioadă îndelungată, mizează pe un spațiu deschis, aflat în bătaia directă a razelor ultraviolete.

Stabilește dacă vrei o terasă deschisă ori una acoperită

Sezonalitatea anotimpurilor, dar și felul în care vrei să folosești acest loc sunt, de asemenea, aspecte de care trebuie să ții cont pentru amenajarea terasei exterioare. În zilele toride de vară, va fi o plăcere să de bucuri de momentele petrecute afară. Însă, dacă vrei să utilizezi terasa și în perioada mai rece a anului, trebuie să o pregătești în avans.

amenajare-terasa-exterioara-2

Sursa foto: https://images.pexels.com/

Un acoperiș te poate ajuta să-ți protejezi spațiul, mobilierul și decorațiunile de intemperii și îți garantează că vei petrece mai mult timp în exterior, mai ales dacă și închizi terasa cu geam, sticlă glisantă ori plexiglas. În schimb, varianta descoperită este mult mai benefică pentru plante și flori, mai luminoasă și aerisită.

Ia în calcul dimensiunile terasei tale

Mărimea reprezintă un factor extrem de important pentru amenajarea terasei exterioare deoarece te poate ajuta sau din contră, îți poate îngrădi activitățile. Dacă nu ai prea multe variante și trebuie să realizezi un proiect pentru amenajare terasă mică, poți să alegi și aici piese de mobilier compacte pentru un maxim de confort. În cazul unui spațiu uriaș, gândește-te la scopul terasei, activitățile desfășurate aici și numărul oamenilor care o vor folosi, ca să construiești o terasă potrivită.

Investește în materiale de calitate

Materialele alese pentru amenajarea terasei exterioare trebuie să fie durabile și ușor de întreținut. Pardoseala este unul dintre primele lucruri de care trebuie să te îngrijești. Lemnul de eucalipt este o variantă excelentă, la fel și piatra naturală, în special pentru amenajarea terasei la casă. Dacă te afli în căutarea celor mai bune idei pentru amenajare terasă la bloc, o opțiune de pardoseală ar fi lemnul compozit, foarte popular și rezistent la schimbările vremii.

Mobilierul este și el extrem de important. Se recomandă materiale care fac față oricăror temperaturi, își păstrează caracteristicile în timp și se curăță ușor.

Ține cont de stilul arhitectural al casei

Stilul dorit pentru amenajarea terasei exterioare trebuie să te reprezinte, să fie funcțional și în perfectă armonie cu designul întregii case. Totodată, este recomandat ca nuanțele folosite pentru acest spațiu să fie naturale și să redea cât mai bine culorile din afara locuinței.

Cum alegi scaunele pentru terasa exterioară?

Deși pot părea niște elemente ușor de ales, în realitate trebuie să iei în considerare câteva criterii ca să alegi cele mai bune scaune. Aceste piese trebuie să întrunească toate condițiile în ceea ce privește confortul, aspectul estetic, durabilitatea și funcționalitatea. Iată cum alegi scaunele pentru amenajarea terasei exterioare:

Ai grijă la materialul din care sunt confecționate

Scaunele pentru exterior pot fi confecționate din diferite tipuri de materiale. Însă, în afara casei, ai nevoie de obiecte rezistente la factorii de mediu. Cele mai populare scaune pentru amenajarea terasei exterioare pot fi realizate din următoarele materiale:

 Scaune pentru terasă din plastic – practice și ușor de manevrat, aceste produse necesită puțină atenție. Se curăță rapid, dar nu trebuie lăsate în soare, pentru că se pot decolora;

 Scaune pentru terasă din lemn – folosite, de regulă, pentru a fi în armonie cu celelalte piese de mobilier, scaunele din lemn reprezintă o variantă clasică și estetică. Materialul trebuie protejat de intemperii prin vopsire sau lăcuire. Totodată, este util de știut că lemnul de tec, lemnul roșu și cedrul sunt cele mai potrivite pentru exterior;

 Scaune pentru terasă din metal – rezistă foarte bine în timp, au o structură solidă, dar trebuie îngrijite constant cu produse speciale pentru întreținere;

 Scaune pentru terasă din ratan – sunt frumoase și rezistente, oferă un stil aparte, însă află că ai de ales între ratanul natural, mai puțin rezistent la umiditate și cel sintetic, mult mai durabil.

Toate aceste scaune pot fi decorate cu perne confortabile, din diverse țesături. Totuși, fiind folosite în exterior, ai grijă să ții la îndemână și o soluție pentru scos petele de pe mobilier și materialele textile.

Verifică tipul scaunelor

În general, ai de ales între scaunele cu brațe și cele fără brațe pentru amenajarea terasei exterioare. Primele modele sunt mult mai confortabile și utile, iar asta deoarece persoanele care le folosesc au parte și de suport pentru brațe. Chiar și scaunele de relaxare sunt potrivite în acest sens, deși nu includ mânere propriu-zise. Produsele fără brațe oferă mai multă libertate de mișcare, dar nu sunt la fel de comode precum celelalte modele.

Ai în vedere particularitățile terasei exterioare

Alegerea scaunului pentru terasă îți permite să-ți pui la încercare creativitatea. Fără îndoială, poți alege orice produse preferi, dar respectând proprietățile spațiului pe care intenționezi să-l amenajezi. Altfel spus, dacă alegi stilul modern pentru decorarea exteriorului, ca să păstrezi nivelul estetic, scaunele trebuie să respecte aceleași standarde.

amenajare-terasa-exterioara-3

Sursa foto: https://images.unsplash.com/

În cazul în care ai o măsuță de cafea pe terasă, investește în scaune tip fotoliu, foarte confortabile. Dacă la amenajarea grădinii ai luat în calcul o zonă de bar, atunci o idee grozavă este alegerea unor scaune de bar.

Alege corect mărimea scaunelor

Care este înălțimea potrivită pentru a scaunelor pentru amenajarea terasei exterioare? Pentru o alegere corectă, trebuie să iei în considerare înălțimea mesei, utilitatea scaunelor și distanța dintre șezutul acestora și blatul mesei. Dimensiunea pieselor folosite este importantă pentru că, dacă te orientezi spre modele prea mari ori prea mici în comparație cu celelalte elemente, vei obține un decor disproporționat.

Idei de amenajare a terasei exterioare

În sezonul cald, terasa ajunge să fie cel mai plăcut loc de petrecere a timpului liber. Dacă intenționezi să demarezi proiectul de construcție, dar ai nevoie de puțină inspirație, vezi mai departe câteva idei pentru amenajare terasă care îți pot fi de ajutor.

Terasă în prelungirea casei

Dacă iei în calcul amenajarea unei terase mici sau pur și simplu vrei o extensie a casei, construiește locul de refugiu lângă locuință.

amenajare-terasa-exterioara-4

Sursa foto: https://images.pexels.com  

Există o mulțime de idei de terase lipite de casă pe care le poți lua în calcul. Fie că o amenajezi în spatele ori în fața casei, cu acces din bucătărie ori din living, terasa din prelungirea casei este cu adevărat deosebită.

Terasă în stil modern

Îmbină elemente minimaliste cu o paletă simplă de culori dacă vrei să obții un spațiu modern.

amenajare-terasa-exterioara-5

Sursa foto: https://images.unsplash.com/ 

Folosește un sistem de iluminare potrivit, scaune, fotolii și canapele comode și creează zone de relaxare, dar și un loc dedicat pentru servirea mesei. Pentru un plus de confort, culoare și stil, adaugă covoare de exterior ca să obții un decor atrăgător.

Terasă rustică

Ia în considerare această variantă pentru amenajarea unei terase la casă. Apelează la materiale naturale – lemn și piatră, în combinație cu elemente decorative de inspirație tradițională.

amenajare-terasa-exterioara-6

Sursa foto: https://images.unsplash.com/

Investește în decorațiuni, mobilier și articole textile, iar dacă ai posibilitatea, integrează un șemineu ori o zonă de barbecue sau pentru foc de tabără în amenajarea terasei exterioare.

Terasă scandinavă fără acoperiș

Este bine cunoscut faptul că stilul scandinav reprezintă una dintre tendințele stilistice nu doar pentru interior, ci și pentru exterior. Se distinge printr-o cromatică odihnitoare din punct de vedere estetic, mobilier cu linii simple și elemente simple de decor.

amenajare-terasa-exterioara-7

Sursa foto: https://images.pexels.com/

Optează pentru o terasă fără acoperiș, cu pardoseală din lemn și piese de mobilier din același material. Creează o legătură strânsă între elementele de design și natură, bazându-te pe simplitate, modestie și o frumusețe discretă a amenajării.

Terasă cu pavilion și gazon

Dacă nu vrei să depui prea mult efort pentru amenajarea terasei exterioare, mizează pe un spațiu deschis, dar unde să te bucuri de umbră sub un pavilion.

amenajare-terasa-exterioara-8

Sursa foto: https://images.unsplash.com/

La nivelul solului, alege gazon decorativ sub formă de rulouri. Vei obține o suprafață verde, foarte plăcută la atingere și ușor de întreținut. Mai departe, decorează zona cu câteva scaune și o masă sau, de ce nu, un hamac ori o canapea confortabilă, în funcție de preferințele și nevoile tale.

Dacă te-ai decis să-ți creezi o zonă perfectă pentru relaxare, ideile de mai sus îți vor fi de ajutor să concepi un plan solid pentru amenajarea terasei exterioare. La curte sau la bloc, încearcă să obții un spațiu stilat, plin de personalitate și deosebit de confortabil!