Cele mai bune scaune pentru grădină: Sfaturi, idei și modele recomandate

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-1

Sursa foto: Shutterstock

Nimic nu este mai plăcut în sezonul cald decât să te poți bucura de aer curat și de razele soarelui, în timp ce te răsfeți în oaza ta de relaxare din grădină. Cum apar primele semne de căldură, ne dorim să petrecem din ce în ce mai mult timp afară, iar dacă beneficiezi de o curte și o grădină spațioasă și frumoasă, atunci cu siguranță te numeri printre norocoși.

Și cum mobilierul de grădină este, fără doar și poate, unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de zona de relaxare din grădină, trebuie să știi că fiecare element în parte trebuie ales corect, în așa fel încât să te poți bucura de confort.

Pentru că ne dorim să transformi grădina în locul ideal pentru relaxarea ta sau pentru petrecerea timpului cu familia sau prietenii în cel mai relaxant mod posibil, astăzi îți vom oferi o serie de sfaturi despre cum să alegi cele mai bune scaune de grădină. Mai mult decât atât, îți vom oferi câteva recomandări pentru cel mai bun scaun de grădină, dar și idei inspirate pentru amenajarea grădinii!

Cum alegi cel mai bun scaun pentru grădină: Sfaturi practice

Chiar dacă poate părea un element pe care-l igonorăm adesea, scaunul de grădină este important în ansamblul mobilierului pentru grădină, mai ales atunci când ai o mulțime de oaspeți și nu ai alte alternative la dispoziție. Scaunele de grădină pot influența considerabil nivelul de confort din zona de relaxare a curții tale, motiv pentru care trebuie alese cu grijă. Mai mult decât atât, aceste piese de mobilier exterior influențează într-o mare măsură și estetica grădinii tale, așa că este momentul să investești timpul necesar într-o alegere care să se încadreze în decor.

Și cum doar cel mai bun scaun de grădină va putea să întrunească toate cerințele în ceea ce privește confortul, durabilitatea și estetica, în rândurile următoare îți vom oferi câteva sfaturi practice ce conțin informații complete și detaliate privind alegerea celor mai bune scaune pentru grădina ta.  

Alege tipul scaunului de grădină în funcție de particularitățile spațiului

Alegerea scaunului pentru terasă sau grădină îți permite să-ți pui la încercare imaginația și creativitatea, iar pentru a face o alegere cât mai inspirată este bine să te gândești cât de mult vei folosi spațiul din grădină, în ce mod, dar și să ții cont de particularitățile spațiului pe care dorești să-l amenajezi.

Pe piață există o multitudine de modele de scaune de terasă și grădină, de la modelele convenționale care se aseamănă cu scaunele de interior, până la scaune pentru grădină tip fotoliu sau chiar și sub formă de balansoar. Cum faci cea mai bună alegere? De pildă, dacă ai o masă, cel mai indicat este să alegi un set de scaune de terasă convenționale. Desigur, cel mai bine ar fi să optezi pentru seturi de mobilier de terasă și grădină, ce vor aduce un plus de stil în amenajarea zonei de relaxare din grădină.

Dacă în grădină este instalată deja o măsuță de cafea, atunci cu siguranță poți alege să investești în scaune de grădină tip fotoliu, extrem de confortabile, care să le permită invitaților să se bucure de atmosferă într-un cadru relaxant. Dacă grădina ta beneficiază de un bar, o idee excelentă este alegerea unor scaune de bar.

În afara acestor variante clasice de scaune, există și zone neconvenționale de șezut. De pildă, dacă vrei să amplasezi în grădina ta o masă pentru mai multe persoane și vrei să integrezi stilul rustic în amenajarea grădinii, atunci una dintre cele mai bune idei de mobilier rustic pentru grădină poate fi o bancă din lemn. Desigur, câteva scaune de terasă din lemn vor fi la fel de potrivite!

Dacă grădina ta se bucură de prezența unei piscine, atunci cu siguranță cele mai potrivite scaune sunt cele de tip șezlong. O altă variantă foarte potrivită în acest cadru poate fi și un scaun balansoar sau chiar și un hamac, mai ales dacă ai mulți copaci în curte.

Dacă spațiul din grădină nu-ți permite alegerea unor scaune mult prea voluminoase, atunci cele mai bune scaune de grădină pentru tine sunt cele pliabile, extrem de practice, ușor de transportat și depozitat. O altă variantă ușor de depozitat este și scaunul taburet, acesta putând fi introdus cu ușurință sub masă, creând spațiu de trecere. Și vestea bună este că poți găsi foarte ușor modele de astfel de scaune pentru terasă din plastic sau mobilier pentru grădină din ratan.   

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-2

Sursa foto: Shutterstock

Ține cont de dimensiunile scaunului de grădină în raport cu restul mobilierului  

Dimensiunile scaunelor de grădină sunt alte criterii pe care trebuie să le iei în considerare, atât privind preferințele estetice, cât și nivelul de confort pe care-l oferă. Astfel, pentru a alege cel mai bun scaun de grădină trebuie să ai în vedere înălțimea scaunului în raport cu cea a mesei, dimensiunea spătarului și a șezutului.

La fel cum se întâmplă și cazul scaunelor pentru living, dacă îți dorești un scaun de grădină cu un spătar care să-ți ofere suport lombar, înălțimea spătarului trebuie să fie între 30 și 40 de cm. Pe de altă parte, un scaun cu spătar mai înalt poate fi mult mai confortabil, însă se poate dovedi nepractic pentru zona de exterior. Am vorbit într-un articol anterior despre înălțimea potrivită pentru scaun, așa că te poți inspira de acolo în ceea ce privește acest aspect.

Înălțimea șezutului este un alt aspect la care trebuie să te gândești, dacă scaunul de grădină va fi folosit pentru servirea mesei afară. Și cum distanța dintre șezut și masă trebuie să fie de cel puțin 25-30 cm, asta înseamnă ca scaunul va trebuie să aibă o înălțime a șezutului de 46-51 cm, pentru a încăpea sub masă și pentru a oferi suficient spațiu pentru picioare.

Lățimea scaunelor este și ea o dimensiune care te interesează, mai cu seamă că va trebui să o compari cu lungimea mesei pentru a ști cu exactitate care este numărul de scaune care vor încăpea la masă, în așa fel încât să existe și spațiul necesar între scaune.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-3

Sursa foto: Shutterstock

Ia în considerare materialul scaunului de grădină

Pentru mobilierul de exterior sunt folosite materiale rezistente la factorii exterior de mediu sau materiale special tratate pentru a rezista în timp. Iată care sunt cele mai populare dintre ele:

 Scaune de grădină din lemn

Cele mai bune scaune de grădină, dar și cele mai populare sunt scaunele din lemn, o variantă clasică și estetică, dar care are nevoie de îngrijire atentă. Acestea sunt, de regulă, protejate cu diverse soluții împotriva umidității și razelor solare. Dintre toate tipurile de lemn, cel mai durabil pentru mobilierul de exterior este tecul. Acesta rezistă în timp la putregai, cojire, umflare și insecte. Asemenea lemnului de tec, și lemnul de cedru sau lemnul roșu sunt opțiuni rezistente, datorită uleiurilor naturale care au un rol important în protecția lor. Desigur, și alte tipuri de lemn sunt, poate, la fel de potrivite, atâta vreme cât sunt protejate prin vopsire sau lăcuire.  

 Scaune de grădină din ratan

Ratanul poate fi considerat cel mai potrivit material pentru realizarea mobilierului de exterior, atât datorită rezistenței sale, cât și a esteticii deosebite. Dacă dorești să optezi pentru astfel de modele de scaune, ai de ales între ratanul natural, mai puțin rezistent la umiditate sau ratanul sintetic, realizat din materiale rezistente la apă.

 Scaune de grădină din plastic

Multe persoane sunt de părere că cele mai bune scaune de grădină sunt cele din plastic, acestea fiind foarte ușoare și necesitând un minim de atenție. Dacă alegi astfel de modele de scaune, este important să te asiguri că plasticul din care sunt realizate este unul gros și că acesta poate susține greutatea corpului tău. Plasticul nu este un material sensibil și este ușor de întreținut, însă soarele nu este cel mai bun prieten al său, căci un plastic de slabă calitate se va decolora la soare și va deveni mai puțin rezistent.

 Scaune de grădină din metal

O altă opțiune populară în rândul scaunelor de grădină sunt scaunele realizate din metal. Acestea sunt durabile în timp, mai ales dacă sunt tratate cu soluții protectoare și sunt vopsite regulat. Cele mai populare opțiuni sunt aluminul, oțelul vopsit și fonta. Atunci când achiziționezi scaune de grădină din metal, e important să verifici rezistența acestora la rugină.

 Scaune de grădină din materiale textile

Cel mai bun scaun de grădină poate fi și cel realizat din materiale textile, însă trebuie să acorzi atenție întotdeauna tapițeriei și pernelor pentru șezut atunci când achiziționezi astfel de modele. Acestea trebuie să fie materiale rezistente la umiditate. Textilele realizate pentru uz extern sunt, de obicei, rezistente la decolorare, prezintă protecție împotriva razelor UV și sunt impermeabile. Sugestia noastră este să optezi, însă, pentru modele de scaune cu perne detașabile, căci acestea au tendința de a absorbi umezeala și nu vor rezista prea mult timp la exterior.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-4


                                                                                                                Sursa foto: Shutterstock

Ai în vedere întreținerea scaunelor de grădină

Un alt factor important în ceea ce privește mobilierul de exterior, și nu doar scaunele de grădină, este întreținerea acestora. În acest sens, trebuie să ții cont de materialul din care acestea sunt realizate. Indiferent de material, însă, atâta vreme cât scaunele sunt tratate corespunzător, ele vor putea fi curățate cu apă caldă și săpun, pentru îndepărtarea petelor ușoare. Dacă vorbim despre scaune de grădină din lemn, există numeroase produse de întreținere a scaunelor, precum soluțiile pentru mobilier sau șervețele pentru curățarea mobilierului din lemn.

În sezonul rece, însă, e indicat să adăpostești în interior mobilierul din grădină. O altă opțiune des întâlnită este acoperirea scaunelor de grădină cu huse speciale, mai cu seamă că există multe scaune care se livrează împreună cu huse de protecție.

Scaunele de grădină din lemn necesită, odată la ceva timp, să fie revopsite sau date cu lac. În ceea ce privește scaunele din metal, acestea trebuie curățate regulat cu ajutorul unor bureți non-abrazivi. Chiar și zgârieturile trebuie tratate, pentru a preveni astfel apariția ruginii.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-5

 Sursa foto: Shutterstock

Cel mai bun scaun pentru grădină: Top 3 modele recomandate

Ținând cont de multitudinea de sfaturi practice prezentate mai sus și analizând oferta existentă a magazinului Scaune Online, îți vom propune în rândurile următoare un top al celor mai bune scaune de grădină. Iată modelele recomandate pentru grădina ta!

1. Scaun metalic stivuibil HRC 597

Scaunul metalic stivuibil HRC 597 se află cu siguranță în topul celor mai bune scaune de grădină datorită tablei calitative din care este realizat și rezistenței sporite susținută de vopseaua cu rezistență UV folosită. Acest model de scaun este ideal pentru utilizarea la exterior și are un design care se va încadra ideal în decorul grădinii tale. Mai mult decât atât, acest scaun de grădină vine într-o gamă variată de culori, respectiv alb, roșu și portocaliu.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-6


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-metalic-stivuibil-HRC-597 

2. Scaun terasă HRC 599

Confecționat din plastic rezistent cu polipropilenă, scaunul de terasă HRC 599 poate fi considerat cel mai bun scaun de grădină. Decupajul modern, spătarul de mărime medie și varietatea de culori în care este disponibil sunt doar câteva dintre avantajele de care se bucură. Această piesă de mobilier este destinată spațiilor exterioare datorită rezistenței sale la intemperii, precum ploaie, ninsori sau vând, dar și la razele UV.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-7


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-terasa-hrc-599-roz 

3. Scaun modern din plastic 220

O altă variantă de scaun pe care ar trebui să o iei în considerare pentru amenajarea zonei de relaxare din grădina ta este ți scaunul modern din plastic 220. Acest model de scaun va deveni instant o piese de mobilier indispensabilă pentru decorul grădinii tale, dar și pentru interiorul locuinței. Scaunul poate oferi un nivel ridicat de confort, în ciuda materialului plastic din care este realizat, el fiind construit pe o bază rotunjită și cu un spătar curbat, pentru susținerea utilizatorului. Mai mult decât atât, designul său unic, alături de picioarele din lemn de fag, vor aduce o notă din designul scandinav pe terasa ta.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-8


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-modern-buc-220-negru 

Idei de amenajare a grădinii: Cum așezi mobilierul?

Așa cum ți-am promis, avem pentru tine câteva sugestii care să te ajute să transformi grădina în spațiul de relaxare mult visat. Acum deja ți-ai format o idee despre care sunt cele mai bune scaune de grădină, așa că nu mai rămâne decât să-ți oferim o sursă suplimentară de inspirație cu privire la modul în care piesele de mobilier se vor încadra în decorul grădinii tale.

Amenajarea grădinii în stil rustic cu mobilier din lemn sau ratan

Dorești să oferi grădinii tale o notă tradițională? Atunci stilul rustic cu siguranță este cel mai potrivit pentru tine. Și cum această manieră de amenajare amintește de grădina bunicii, elementele definitorii în amenajarea grădinii tale vor fi piatra și lemnul. Astfel, mobilierul de grădină ales trebuie să fie unul cât mai natural, motiv pentru care un set cu masă și scaune pentru grădină realizat din lemn poate fi cea mai inspirată alegere.


Păstrează culoarea și naturalețea spațiului cu ajutorul florilor și plasează în centrul acestui colț de natură, pe o platformă din lemn sau piatră naturală, o masă masivă din lemn, alături de câteva scaune de grădină din lemn. De asemenea, un set de mobilier de exterior din ratan este o alegere la fel de inspirată pentru o grădină amenajată în stil rustic. 

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-9

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea grădinii în stil boem cu mobilier din metal

Visezi la o grădină elegantă, dar simplă, care să reflecte personalitatea ta boemă? Pentru o astfel de amenajare nu trebuie să depui un efort extraordinar și, cu un strop de creativitate, poți obține un design deosebit. Pentru a obține o grădină elegantă poți apela la stilul franțuzesc, ce presupune elemente naturale, deschise la culoare, așa cum este lemnul sau fierul vopsit în alb.

Plantează arbuști, alege plante precum lavanda, trandafirii, crinii și daliile, nu uita de pietriș și pavele colorate și plasează în grădină o masă din metal, însoțită de două scaune de grădină din metal, decorate estetic cu perne decorative colorate.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-10

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea grădinii în stil modern cu spațiu de relaxare

Te bucuri de un decor interior modern și vrei să gândești grădina ca o extensie a locuinței tale? Ei bine, grădina modernă este caracterizată de forme simple, o aranjare minimalistă a plantelor, ordine și simetrie. Creează astfel un ansamblu de suporturi pentru plante, apelează la surse de iluminat cu becuri LED, accesorii decorative funcționale și culori naturale, cu accente vii de culoare.

În ceea ce privește mobilierul exterior, alege o măsuță de cafea în linii simple. Cele mai bune scaune de grădină pentru acest tip de amenajare sunt scaunele tip fotoliu, care garantează un nivel ridicat de confort.

cel-mai-bun-scaun-pentru-gradina-ghid-11

Sursa foto: Shutterstock

Ești pregătit să te bucuri de cel mai bun scaun de grădină? Ține cont de sfaturile noastre și de recomandările de mai sus și cu siguranță vei reuși să-ți transformi grădina în cel mai frumos și relaxant spațiu din întreaga locuință. Doar acum știi cum să alegi cele mai bune piese de mobilier de grădină, așa că tot ce rămâne de făcut este să dai frâu liber imaginației și să așezi mobilierul și restul elementelor de decor ca un adevărat designer de exterior!