Amenajare grădină: 50+ sfaturi și idei
O grădină necesită mult timp și atenție pentru a o amenaja așa cum îți dorești, în principal pentru că trebuie să ții seama de foarte multe aspecte, dintre care cele mai importante sunt utilitatea, timpul pe care i-l poți dedica, stilul preferat de amenajare a grădinii și bugetul pe care-l ai la dispoziție.
Grădina ta nu va semăna, probabil, cu niciuna dintre grădinile pe care le-ai văzut sau admirat prin reviste și este normal să fie așa, pentru că ea trebuie să răspundă nevoilor și standardelor tale de frumusețe în materie de spațiu verde. Fiecare grădină este unică, din acest punct de vedere.În plus, probabil știi că nu vei obține rezultatele dorite peste noapte, așadar ai nevoie și de multă răbdare. Cu toate acestea, amenajarea unei grădini frumoase nu este o misiune imposibilă, mai ales dacă ții seama de unele dintre recomandările din acest articol. Te invităm să descoperi în acest ghid de amenajare cele mai bune sfaturi și idei, pentru o grădină de vis!
Cum amenajezi grădina în funcție de stil
Dacă dorești să amenajezi o grădină sau vrei să schimbi aspectul grădinii pe care o ai deja, cu siguranță îți vin în minte o mulțime de idei și imagini legate de cum vrei să arate acest spațiu. Ei bine, unul dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont în amenajarea grădinii este alegerea stilului de amenajare. Iată câteva idei de amenajare grădină în funcție de stil!
Grădină în stil rustic
Vrei să oferi grădinii tale o notă tradițională? Atunci stilul rustic este cel mai potrivit pentru gusturile tale, mai ales dacă deții și un living rustic sau tocmai ți-ai amenajat bucătăria în stil rustic! O grădină rustică presupune:
● Multă verdeață, inclusiv plante agățătoare: iederă, caprifoi, glicine, trandafiri galbeni, albi, roz și roșii. Plantează cât mai multe flori românești: margarete, gura-leului, lalele, bujori, crizanteme, petunii;
● Mobilier de grădină preponderent din lemn (băncuțe, scaune, masă) sau răchită;
● Existența unui leagăn;
● Folosirea unei roabe vechi pe post de suport pentru flori, dacă vrei să dai o notă aparte grădinii tale rustice;
● Construirea unui foișor din lemn în mijlocul grădinii, dacă spațiul îți permite.
Amenajarea grădinii în stil franțuzesc
Grădina franțuzească este dominată de geometrie (de la tufișurile atent tunse, plantatul pomilor și florilor și până la dispunerea aleilor). În plus, beneficiază întotdeauna de simetrie, dar și de ordine, prin urmare un asemenea stil va avea nevoie constantă de prezența și atenția ta. De asemenea, ai nevoie de flori colorate, pentru diversitate, dar și acestea au nevoie de o dispunere geometrică. La fel și aleile, care sunt în linie dreaptă, și acoperite cu pietriș.
Pentru o grădină în stil franțuzesc ai nevoie de un element central, fie o fântână arteziană sau o cascadă în miniatură, fie de flori care pornesc în spirală dintr-un punct central. De altfel, grădinile franțuzești arată cu adevărat bine pe suprafețe mari de teren.
Sursa foto: Shutterstock
Grădină în stil englezesc
Dacă te gândești la grădinile englezești, automat îți vin în minte gazonul (care ocupă o bună parte din grădină), trandafirii și o abundență de flori și arbuști. Grădinile englezești beneficiază și ele de simetrie, ordine, armonie, chiar dacă aparent nimic nu este studiat. Dintr-o asemenea grădină nu trebuie să lipsească:
● Băncile din fier forjat;
● Căsuțele pentru păsări;
● Vasele din ceramică.
Dacă spațiul este destul de mare, poți amenaja chiar și un iaz ornamental. Creează poteci întortocheate și include câteva roci pentru o notă de autenticitate. Amenajarea unui grădini englezesc vine cu un farmec aparte, dacă dorești să abordezi acest stil în grădina ta.
Sursa foto: Shutterstock
Amenajarea unei grădini în stil japonez
O grădină în stil japonez se remarcă prin simplitate și eleganță. În plus, există un anumit echilibru estetic. Cărările într-o astfel de grădină sunt înguste și șerpuite și sunt realizate din piatră și nisip. Pentru a da o imagine cât mai japoneză grădinii tale poți apela la un pod din piatră sau lemn, care trece peste un mic iaz.
Dacă vrei să dai primăverii un element specific japonez, plantează câțiva cireși japonezi. De asemenea, poți opta pentru amenajarea grădinii cu pietre decorative, atât de iubite în stilul japonez și de cel feng-shui.Grădină în stil modern
Ideea de grădină modernă înseamnă de fapt o concepție minimalistă: linii simple, cromatică redusă. Dacă dorești să optezi pentru amenajarea unei grădini moderne, există câteva elemente care ies în evidență:
● Arbuști de talie mică, rezistenți la zilele toride de vară și ușor de îngrijit;
● Poteci realizate din pietriș, marmură, gresie sau lemn;
● Piese de mobilier în stil minimalist;
● Gazon;
● Arbori exotici;
De asemenea, dacă ideea unei fântâni arteziene nu-ți surâde, poți încerca o cascadă de apă. Amenajează grădina în culori naturale, oferind accente vii de culoare cu ajutorul elementelor de decor și plantelor. În ceea ce privește mobilierul, deja ți-am povestit în ce constă alegerea mobilierului de exterior, așa că suntem siguri că vei face cele mai inspirate alegeri.
Sursa foto: Shutterstock
Idei de amenajare a grădinii în funcție de dimensiuni
Indiferent că te numeri printre norocoșii care se bucură de o curte cu un spațiu generos sau ai în spațiul locuinței o curte mică, care să-ți ofere minimul de confort, poți găsi o mulțime de idei creative de amenajare a grădinii, adaptate perfect gusturilor și preferințelor tale. Iată câteva idei și modele de amenajări ale grădinii, în funcție de spațiul de care dispui!
Amenajarea unei grădini de dimensiuni mari
Vorbim despre amenajarea unei grădini cu spațiu generos? Atunci este indicat să începi amenajarea cu spațiile în care știi deja că vei petrece cel mai mult timp. Iată câteva idei pentru amenajarea unei grădini mari:
● Alege corturi, foișoare sau pontoane, pe care să le integrezi în grădina ta;
● Optează pentru cele mai inspirate elemente de iluminare a grădinii, care să transforme acest spațiu în cadrul ideal pentru serile alături de familie și prieteni;
● Plantează gazon pe întreaga suprafață a grădinii, pentru un decor frumos și atrăgător;
● Anima atmosfera în grădină cu plante și flori care să creeze o paletă cromatică reușită și care să conecteze întreg spațiul cu natura;
● Instalează în grădină piese de mobilier de dimensiuni generoase, precum canapele și fotolii de grădină sau scaune de terasa din plastic cu masă de cafea și fotolii.
Sursa foto: Shutterstock
Amenajarea grădinii într-un spațiu mic
Există idei creative și pentru cei care dispun de un spațiu mic pentru amenajarea grădinii. Oricât de restrânsă ar fi suprafața grădinii, chiar și o curte mică se poate transforma într-o oază de liniște și relaxare. Iată câteva idei de amenajare pentru o grădină mică:
● Optează pentru un hamac în spațiul de relaxare din grădină;
● Dacă vrei să te înconjori de natură, poți integra în amenajarea grădinii plante verzi curgătoare și pomi de dimensiuni mici;
● Poți amenaja chiar și o grădină pe verticală, care să nu încarce spațiul pe care-l ai la dispoziție;
● Alege un mobilier simplist, de dimensiuni mici, în stil minimalist.
Sursa foto: Shutterstock
Cum îngrijești grădina în funcție de anotimp
Dacă e grădină nu înseamnă că nu poți pune ghivece cu flori, chiar și în locurile cele mai neobișnuite. Desigur, varianta cea mai elegantă este plantatul florilor în pământ, de-a lungul aleilor, în fața casei sau în orice aranjament dorești. Poți apela și la plantele agățătoare, pe diferite suporturi, eventual ca un mod de a delimita grădina. Este important să te ocupi de îngrijirea spațiului verde, iar pentru asta trebuie să ții seama de anotimpul în care te afli, pentru că tipul de îngrijire va depinde de sezon.
Primăvara
Trebuie să cureți grădina de toate uscăturile rămase peste iarnă și să tunzi arbuștii și gardurile vii. Un foarfece de grădină electric te va ajuta foarte mult. Primăvara este momentul în care decizi de ce semințe ai nevoie pentru grădina ta. Tot primăvara trebuie să folosești îngrășăminte pentru sol și fertilizatoare și, eventual, să plantezi noi copaci.
Vara
Pe timp de vară, prioritatea este cu siguranță udatul grădinii, tocmai pentru a ajuta plantele să reziste în zilele toride. De asemenea, trebuie să îndepărtezi buruienile și frunzele uscate. Acest aspect va avea o influență majoră asupra aspectului grădinii tale, în funcție de amenajarea grădinii.
Toamna
Toamna trebuie să te ocupi cu îndepărtarea frunzelor uscate, dar și să cureți grădina. Tot acum mai poți planta pomi, dacă dorești și dacă vorbim despre amenajarea unei grădini mari, care să-ți permită acest cadru natural abundent.
Iarna
Nici iarna grădina nu trebuie neglijată. Continuă să eliberezi grădina de uscături și nu uita că, dacă ninge abundent, trebuie să cureți arbuștii de omăt pentru a nu fi afectați și pentru a nu ruina astfel aspectul general al grădinii.
Sursa foto: Shutterstock
Idei suplimentare pentru amenajarea grădinii tale
Exisă, desigur, și alte sfaturi și recomandări în ceea ce privește amenajarea unei grădini și decorul grădinii tale, așa că te invităm să descoperi în rândurile de mai jos câteva dintre cele mai inspirate idei de decor pentru grădina ta!
Ce decorațiuni să alegi
Grădina este un spațiu drag, de suflet, ce trebuie tratat cu multă grijă și care servește momentelor de relaxare. Tocmai de aceea, trebuie să ții cont de acest aspect pentru a aduce viață în interiorul grădinii tale, a-i oferi culoare și a o transforma într-o oază. Însă ce elemente decorative sunt recomandate pentru amenajarea grădinii? Descoperă în continuare câteva idei care pot aduce un plus de frumusețe spațiului tău:
● Ghivecele cu flori sunt o alegere inspirată de decor, așa că poți opta pentru amenajarea grădinii cu flori. Optează pentru ghivece din lut, pe care să le vopsești în culorile preferate.
● Folosește avantajele gardului viu și adaugă note de verde grădinii tale.
● Alege diverse suporturi din lemn și metal, pe care să dispui ghivecele cu flori, dar și alte elemente decorative potrivite stilului de amenajare a grădinii.
● Optează pentru decorarea pieselor de mobilier cu perne decorative, alese în funcție de paleta cromatică a grădinii tale.
● Lampadarele și felinare pot fi și ele idei excelente de armonizare a spațiului, asemenea ghirlandelor cu leduri, ce pot aduce un plus de romantism în amenajarea grădinii. Poți folosi și lămpi solare pentru a lumina aleile grădinii.
● Vazele cu flori, dispuse elegante pe măsuța de cafea și lumânările parfumate sunt alte idei de decor pentru grădină absolut fabuloase.
Sursa foto: Shutterstock
Mobilier pentru amenajarea grădinii: recomandări
Din punct de vedere al pieselor de mobilier, acestea vor fi alese în funcție de spațiul de care dispui, dar și de stilul de amenajare a grădinii. Ți-am povestit deja cum să îți amenajezi curtea cu mobilier de grădină, însă iată câteva recomandări în acest sens:
● Alege cele mai bune scaune de grădină în funcție de particularitățile spațiului. În magazinul ScauneOnline vei găsi cele mai variate modele de scaune de terasă și grădină, menite să aducă un plus de confort și o notă estetică în amenajarea grădinii.
● Integrează în amenajarea grădinii băncuțe cu umbrele.
● Dacă spațiul îți permite, alege o canapea și fotolii confortabile, potrivite pentru exterior.
● Măsuța de cafea nu trebuie să lipsească nici ea din amenajarea grădinii. Poți opta chiar și pentru mese voluminoase de grădină, în funcție de dimensiunile spațiului.
● Plasează câteva șezlonguri în grădină, pe care să te poți relaxa în toată perioada sezonului cald.
Sursa foto: Shutterstock
Sperăm că acest ghid de amenajare a grădinii îți va servi ca sursă de inspirație dacă vrei să dai startul unui astfel de proiect de amenajare. Ține cont de sfaturile noastre, inspiră-te din varietatea de modele de grădini prezentate în articol și mai mult ca sigur vei transforma acest spațiu într-unul plin de frumusețe, naturalețe și farmec. Chiar în oaza mult dorită de relaxare!
2 Comentarii
Am citit cu mare interes articolul despre amenajarea grădinii și aș vrea să spun că mi-a oferit o mulțime de idei inspirate! Sfaturile privind diferitele stiluri de grădină, de la rustic la modern, și recomandările pentru mobilier sunt foarte utile. Apreciez și secțiunea despre îngrijirea grădinii în funcție de anotimpuri, care este esențială pentru orice grădinar amator sau experimentat. Mulțumesc pentru un ghid atât de cuprinzător!
Buna ziua
A-și dori și eu o ofertă ptr o gradina de 150m2.
Multumesc
Lasă un comentariu