Amenajare grădină: 10+ sfaturi și idei

Amenajare grădină: 10+ sfaturi și idei
Sursă foto: https://imgur.com/a/249nxTr
Grădina necesită mult timp și atenție pentru a o amenaja așa cum îți dorești, în principal pentru că trebuie să ții seama de foarte multe aspecte, dintre care cele mai importante sunt:
●utilitatea;
●timpul pe care i-l poți dedica;
●stilul preferat de grădină;
●bugetul pe care îl ai la dispoziție.
Grădina ta nu va semăna, probabil, cu niciuna dintre grădinile pe care le-ai văzut sau admirat prin reviste și este normal să fie așa, pentru că ea trebuie să răspundă nevoilor și standardelor tale de frumusețe în materie de spațiu verde. Fiecare grădină este unică, din acest punct de vedere.
În plus, probabil știi că nu vei obține rezultatele dorite peste noapte, așadar ai nevoie și de multă răbdare. Cu toate acestea, amenajarea unei grădini frumoase nu este o misiune imposibilă, mai ales dacă ții seama de unele dintre recomandările din acest articol.
Stabilește un buget pentru grădina ta
Gândește-te la un concept de amenajare
Decide funcționalitatea grădinii
Stabilește ce materiale vei folosi
Alege metoda de udare a terenului
Cum îngrijești grădina în funcție de anotimp
Idei suplimentare pentru grădina ta
Stabilește un buget pentru grădina ta
Este foarte important să știi de ce bani dispui pentru amenajarea și îngrijirea grădinii, tocmai pentru că un asemenea proiect poate fi destul de costisitor, mai ales dacă vrei să arate într-un anume fel. Bugetul va fi în funcție de numărul și tipul de materiale folosite, răsaduri, elemente de decor. Firește că pe parcurs pot interveni și alte elemente, dar ai nevoie de un buget inițial.
Gândește-te la un concept de amenajare
Nu este nevoie să fie neapărat rustic, japonez, franțuzesc sau englezesc. Poți folosi elemente din fiecare, creând astfel un stil personal.
Grădină în stil rustic
O grădină rustică presupune:
●multă verdeață, inclusiv plante agățătoare: iederă, caprifoi, glicine, trandafiri galbeni, albi, roz și roșii. Plantează cât mai multe flori românești: margarete, gura-leului, lalele, bujori, crizanteme, petunii.
●mobilierul grădinii este preponderent din lemn (băncuțe, scaune, masă) sau răchită.
●existența unui leagăn.
●dacă vrei să dai o notă aparte grădinii tale rustice, folosește o roabă veche pe post de suport pentru flori și uită de piticii de ipsos.
●în mijlocul grădinii, dacă locul îți permite, construiește un foișor din lemn.
Sursă foto: https://imgur.com/a/UGux5hl
Sursă foto: https://imgur.com/a/gc1jN0p
Sursă foto: https://imgur.com/a/pfu98Qf
Sursă foto: https://imgur.com/a/iSngNRl
Sursă foto: https://imgur.com/a/ycrt9lg
Grădină în stil franțuzesc
Grădina franțuzească este dominată de geometrie (de la tufișurile atent tunse, plantatul pomilor și florilor și până la dispunerea aleilor). În plus, beneficiază întotdeauna de simetrie, dar și de ordine, prin urmare un asemenea stil va avea nevoie constantă de prezența și atenția ta. De asemenea, ai nevoie de flori colorate, pentru diversitate, dar și acestea au nevoie de o dispunere geometrică. La fel și aleile, care sunt în linie dreaptă, și acoperite cu pietriș.
Pentru o grădină în stil franțuzesc ai nevoie de un element central, fie o fântână arteziană sau o cascadă în miniatură, fie de flori care pornesc în spirală dintr-un punct central. De altfel, grădinile franțuzești arată cu adevărat bine pe suprafețe mari de teren.
Sursă foto: https://imgur.com/a/v2ALsMt
Sursă foto: https://imgur.com/a/SSLpaqV
Sursă foto: https://imgur.com/a/SSLpaqV
Grădina în stil englezesc
Dacă te gândești la grădinile englezești, automat îți vin în minte gazonul (care ocupă o bună parte din grădină), trandafirii și o abundență de flori și arbuști. Grădinile englezești beneficiază și ele de simetrie, ordine, armonie, chiar dacă aparent nimic nu este studiat. Dintr-o asemenea grădină nu trebuie să lipsească băncile din fier forjat, căsuțele pentru păsări, vasele din ceramică. Dacă spațiul este destul de mare, poți amenaja chiar și un iaz ornamental. Creează poteci întortocheate și include câteva roci pentru o notă de autenticitate.
Sursă foto: https://imgur.com/a/JEoZF2S
Sursă foto: https://imgur.com/a/MLW1J7J
Sursă foto: https://imgur.com/a/zNGZPYu
Sursă foto: https://imgur.com/a/IfFv0h0
Grădina în stil japonez
O grădină în stil japonez se remarcă prin simplitate și eleganță. În plus, există un anumit echilibru estetic. Cărările într-o astfel de grădină sunt înguste și șerpuite și sunt realizate din piatră și nisip. Pentru a da o imagine cît mai japoneză grădinii tale poți apela la un pod din piatră sau lemn, care trece peste un mic iaz. Iar dacă vrei să dai primăverii o culoare specific japoneză, plantează câțiva cireși japonezi.
Sursă foto: https://imgur.com/a/2ej1IIV
Sursă foto: https://imgur.com/a/wlwg4X8
Sursă foto: https://imgur.com/a/Q7rz0Ne
Sursă foto: https://imgur.com/a/P3Vd5xx
Sursă foto: https://imgur.com/a/OhNGqca
Grădina modernă
Ideea de grădină modernă înseamnă de fapt o concepție minimalistă: linii simple, cromatică redusă. Există câteva elemente care ies în evidență în cazul unei grădini moderne:
●arbuști de talie mică, rezistenți la zilele toride de vară și ușor de îngrijit;
●poteci realizate din pietriș, marmură, gresie sau lemn;
●piese de mobilier în stil minimalist;
●gazon;
●arbori exotici;
●de asemenea, dacă ideea unei fântâni arteziene nu-ți surâde, poți încerca o cascadă de apă.
Sursă foto: https://imgur.com/a/OvMVW10
Sursă foto: https://imgur.com/a/FANj6kh
Sursă foto: https://imgur.com/a/CQRMaSa
Sursă foto: https://imgur.com/a/HqFFjgG
Decide funcționalitatea grădinii
Într-o grădină poți face foarte multe lucruri: poți să te relaxezi, singur sau împreună cu prietenii, poți să iei masa, să citești, să dai petreceri. Poți face din grădină locul de joacă perfect pentru copilul tău. Tot ce trebuie să faci este să stabilești de la început cum vei integra acest spațiu în viața ta. Indiferent de funcția pe care o va avea grădina, tot va trebui să te ocupi de ea și tocmai din această cauză trebuie să te gândești de la început care este timpul pe care intenționezi să-l dedici grădinii. Va trebui să uzi grădina, să altoiești pomii, să smulgi buruienile.
Sunt însă soluții care îți pot salva timpul: există mulci decorativi din scoarță care, atunci când sunt așezați la rădăcina plantelor rețin umiditatea din sol, împiedică creșterea buruienilor și chiar îngrașă solul fără să-ți mai pierzi tu timpul. De asemenea, poți planta flori rezistente la secetă (lavanda poate fi o soluție).
Stabilește ce materiale vei folosi
Poți folosi pentru grădina ta gresie, marmură, lemn, piatră. Indiferent pentru care optezi, ține minte că materialele trebuie să fie rezistente în timp, să nu se degradeze ușor, să reziste la intemperii. Cu siguranță nu le vei schimba foarte repede și nici nu este avantajos financiar să faci asemenea investiții prea curând.
Pregătește terenul
Nu poți amenaja o grădină pe orice fel de teren. Grădina presupune flori și, eventual, răsaduri de legume. Prin urmare, este necesar să te ocupi anterior de:
●afânarea terenului;
●îndepărtarea buruienilor;
●fertilizarea pământului.
Alege metoda de udare a terenului
Nu prea ai multe variante, trebuie să alegi între două opțiuni:
●udarea grădinii cu ajutorul unui furtun: este varianta cea mai puțin costisitoare și mai la îndemână;
●udarea cu ajutorul unui sistem de irigații: varianta costisitoare dar care te ajută să economisești efort și timp.
Cum decorezi grădina
Aici îți poți lăsa imaginația liberă, dar alegerile pe care le vei face vor fi tot în funcție de bugetul alocat. Poți avea flori frumoase, sau copaci ornamentali deosebiți, un foișor, loc pentru grătar, leagăne. Sfatul cel mai bun în cazul decorațiunilor este să nu faci exces, pentru că nu vei mai avea spațiu pentru relaxare, flori, legume sau pomi fructiferi. O altă recomandare ar fi aceea de a alege decorațiuni dintr-un singur stil de amenajare, nu le combina pentru că ai încărca spațiul într-un mod inestetic și obositor. Gândește-te la funcționalitatea și utilitatea grădinii tale: pe lângă oaza de verde de care ai nevoie, vrei să poți să te bucuri de ea, așadar vei avea nevoie de un loc de relaxare și de alei pe care să te plimbi. Aceste elemente sunt mai importante decât decorațiunile, mai ales dacă grădina ta nu beneficiază un spațiu prea generos.
Cum îngrijești grădina în funcție de anotimp
Dacă e grădină nu înseamnă că nu poți pune ghivece cu flori, chiar și în locurile cele mai neobișnuite. Desigur, varianta cea mai elegantă este plantatul florilor în pământ, de-a lungul aleilor, în fața casei sau în orice aranjament dorești. Poți apela și la plantele agățătoare, pe diferite suporturi, eventual ca un mod de a delimita grădina. Este important să te ocupi de îngrijirea spațiului verde, iar pentru asta trebuie să ții seama de anotimpul în care te afli, pentru că tipul de îngrijire va depinde de sezon:
Primăvara
Trebuie să cureți grădina de toate uscăturile rămase peste iarnă și să tunzi arbuștii și gardurile vii. Un foarfece de grădină electric te va ajuta foarte mult. Primăvara este momentul în care decizi de ce semințe ai nevoie pentru grădina ta. Tot primăvara trebuie să folosești îngrășăminte pentru sol și fertilizatoare și, eventual, să plantezi noi copaci.
Vara
Pe timp de vară, prioritatea este cu siguranță udatul grădinii, tocmai pentru a ajuta plantele să reziste în zilele toride. De asemenea, trebuie să îndepărtezi buruienile și frunzele uscate.
Toamna
Toamna trebuie să te ocupi cu îndepărtarea frunzelor uscate, dar și să cureți grădina. Tot acum mai poți planta pomi, dacă dorești.
Iarna
Nici iarna grădina nu trebuie neglijată. Continuă să eliberezi grădina de uscături și nu uita că, dacă ninge abundent, trebuie să cureți arbuștii de omăt pentru a nu fi afectați.
Idei suplimentare pentru grădina ta
Sunt și alte recomandări despre cum să-ți amenajezi grădina cu mobilier:
●Pune câteva scaune, băncuțe, eventual cu umbrele multicolore, pentru a te apăra de soarele puternic de vară. Alege întotdeauna cele mai bune scaune de grădină.
Sursă foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-terasa-hrc-599
Sursă foto: https://www.scauneonline.ro/scaune-pentru-terasa/scaun-terasa-HRC-595
●Folosește avantajele gardului viu: protejează împotriva curioșilor și adaugă pete de verde grădinii tale.
●Folosește lămpi solare pentru a lumina aleile grădinii.
●Folosește o poartă în stilul în care ai amenajat și grădina.
●Asigură o iluminare a grădinii, pentru oaspeții de seară.
●Segmentează grădina, pentru a evidenția spațiul de luat masa, spațiul de relaxare, spațiul de joacă, spațiul pentru grătar, loc pentru balansoar, sau chiar pentru o căsuță din lemn. Vara poți instala chiar și o piscină gonflabilă și un hamac.
Lasă un comentariu