Living rustic - Inspirație pentru o sufragerie caldă și primitoare


 

living-rustic-inspiratie-sufrageire-calda-1

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/6JGJjb49PqA

 

     Locuințele rustice au ceva specific, o frumusețe și o căldură care te poartă în locuri de poveste, într-o zonă de confort și de conexiune cu natura. Dacă îți dorești să aduci în casa ta această oază de relaxare, de care să te bucuri oricând, iată cum îți poți transforma un living într-o cameră de zi cu aspect rustic.


Ce ar trebui să știi despre living

     Livingul este cu siguranță cea mai spațioasă cameră a locuinței tale. Ea este stabilită încă din faza de proiect cu aceste dimensiuni și reprezintă un loc care poate găzdui un număr mai mare de persoane decât orice altă cameră. Livingul mai este numit sufragerie sau cameră de zi, deoarece adesea aici au loc întâlnirile cu prietenii sau familia, mesele festive și chiar momentele de relaxare.

 

     Pentru a te bucura de toate aceste lucruri este însă nevoie să ai în vedere câteva idei de amenajare care să-ți permită utilizarea rațională a spațiului, astfel încât livingul rustic să arate cu adevărat așa cum ți-ai dori.


 

Ce trebuie să știi despre stilul rustic

     Spre deosebire de celelalte moduri de decorare, stilul rustic reduce majoritatea obiectelor și accesoriilor la ideea de simplitate și de conectare cu natura. Rustic înseamnă adesea ca la țară, ca pe vremea bunicilor, fără vreo conotație peiorativă însă. În contextul dat rustic înseamnă de fapt folosirea materialelor naturale sau care imită materialele naturale, care conlucrează spre a oferi spațiului tău o imagine idilică.

 

Ce materiale poți folosi pentru a amenaja un living rustic?

     În general stilul rustic are în vedere naturalețea, însă în prezent există o multitudine de materiale compozite sau artificiale care imită foarte bine caracteristicile elementelor naturale. Totuși, pentru a te bucura pe deplin de un living rustic poți alege următoarele materiale:

 

Piatra naturală

     Piatra naturală este un exemplu de longevitate și durabilitate și de aceea se și potrivește foarte bine în contextul unui living rustic. Poți opta pentru șeminee din piatră naturală sau chiar mese sau blaturi din piatră naturală.

     Din fericire există opțiuni foarte frumoase atunci când vine vorba despre piatra naturală, iar acestea sunt:


Marmura

     Marmura este unul dintre cele mai elegante materiale naturale, fiind o prezență discretă, dar maiestuoasă datorită modelului unic și special. Marmura poate fi folosită pentru majoritatea pieselor decorative dintr-un living, atât pentru mese, cât și pentru șeminee sau chiar pardoseli.

     Marmura are o textură rece, cristalizată și în general este de culori deschise, care au un aport semnificativ la nivelul dimensiunilor camerei. Poți folosi nuanțele de alb, roz sau gri pentru a obține și un plus în ceea ce privește iluminarea, deoarece camera ta va părea mai spațioasă și mai luminată. 

 

Travertinul

     Articolele din travertin se potrivesc perfect stilului rustic, deoarece travertinul imită aproape perfect aspectul lemnului, materialul perfect pentru a induce ideea de rustic. Travertinul poate fi folosit atât în forma sa nechituită, așa cum este tăiat din plăci, cât și în varianta chituită, adică cu golurile umplute cu un strat de mastic fin.

     În ambele variante arată frumos, iar curățarea se face cu ușurință. Pentru un plus de naturalețe se preferă travertinul nechituit, cu goluri, fără luciu, deoarece aceasta este varianta cea mai simplistă a travertinului și cea mai apropiată de stilul rustic. Travertinul este o rocă calcaroasă rezistentă, care se menține foarte bine atât în cazul pardoselilor, cât și în cazul elementelor arhitecturale de tip șeminee, blaturi sau mese.

 

Granit

     Granitul are un aspect pestriț care îl face mai greu de asociat stilului rustic, însă există nuanțe și modele de granit care te pot ajuta să pui în valoare un living rustic. Poți alege combinații de maro, negru sau chiar cărămiziu, care să se potrivească foarte bine stilului rustic într-un living.

     Evită tipurile de granit cu foarte multe picățele, de tip sare și piper și orientează-te către nuanțe calde și liniștite, care să se apropie cât mai mult de imaginea de natural. Oricare ar fi alegerea ta în materie de piatră naturală ar trebui să știi că aceasta poate fi debitată și prelucrată la dimensiunile dorite, drept pentru care efectul vizual va fi garantat, prin prisma continuității materialului. Această caracteristică este importantă atât în cazul blaturilor, a glafurilor sau treptelor, cât și în cazul pardoselilor.

 

Lemnul

     Lemnul este prezent în peisajul rustic sub o multitudine de forme. Majoritar lemnul poate fi folosit pentru realizarea pardoselilor, însă aici este indicat să fii atent la alegere. Nu orice tip de parchet este realizat din lemn, iar un exemplu în acest sens este parchetul laminat. Pardoselile laminate nu sunt realizate din lemn, ci din conglomerat lemnos, peste care este adăugată imaginea care imită lemnul, după care se trece la laminare. Deși aceste tipuri de pardoseli sunt elegante, ele se potrivesc mai puțin spațiului rustic, din cauza luciului nenatural.

     Poți folosi în schimb parchetul triplustratificat sau parchetul din lemn masiv care se vor potrivi perfect în contextul livingului rustic. Aceste tipuri de parchet se întrețin ușor, atât în variantele clasice de curățare, cât și în cele moderne, care implică curățarea cu aburi.

     Lemnul este folosit și pentru realizarea meselor, iar recomandarea specialiștilor în design interior este aceea de a folosi lemnul masiv sculptat pentru a realiza mese rezistente, de mari dimensiuni, exact ca pe vremea bunicilor. Mesele din lemn masiv sunt potrivite pentru întâlnirile cu prietenii, mai ales atunci când se servesc și bucate alese, specifice bucătăriei românești și un vin potrivit pentru o seară rece de iarnă.

     Lemnul poate fi folosit pentru polițe sau organizatoare, dar și pentru elemente de mobilier, însă aici va trebui să ai grijă la tipul de mobilă ales. Mobila va trebui să respecte cerințele unui living rustic, drept pentru care nu vei putea alege piese cu colțuri ascuțite sau elemente modulare de depozitare, ci va trebui să îți îndrepți atenția către mobilier cu forme delicate, asemănătoare mobilierului clasic.

     Poți decora livingul folosind scaune de lemn și obiecte decorative din lemn, astfel încât spațiul să emane căldură și să fie o adevărată declarație de stil și eleganță, specifice elementelor rustice ale clădirilor de odinioară.

living-rustic-inspiratie-sufrageire-calda-2

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qly35FEQwA4

 

Lâna și blana

     Pentru a acoperi suprafețele de pardoseală și pentru a crea senzația de căldură, poți opta pentru adăugarea unor covoare din materiale naturale. Lâna și blana reprezintă cele mai bune alegeri, deoarece aceste materiale păstrează căldura în mod natural, dar și oferă un aspect estetic deosebit, pe care niciun alt tip de covor nu îl va putea reproduce.

     Este indicat să eviți covoarele colorate, deoarece specialiștii ne recomandă să optăm pentru culori deschise la nivelul acoperirilor de pardoseală, tocmai pentru ca cele două elemente să se completeze reciproc, într-un ansamblu rustic special.

     Dacă te temi că produsele naturale ar putea avea un miros specific, atunci gândește-te că de fapt acest lucru face parte din farmecul rustic, așa că nu ar trebui să îl respingi. Ai putea folosi elemente de înlocuire, însă acest lucru este mai puțin recomandat, mai ales dacă mergi pe ideea de naturalețe.

 

 

Izolarea unui living rustic

     Pentru a continua seria de materiale naturale cu care poți realiza un living rustic, aducem în discuție și o necesitate primară în ceea ce privește acest concept. Izolarea livingului este importantă, deoarece acesta va trebui să îți ofere căldură, dar să o și păstreze. Pentru a face din camera ta o cameră eficientă termic, atunci vei putea folosi vata minerală bazaltică sau vata minerală de sticlă, din care să realizezi o izolație termică interioară fără emisii de noxe, fără riscuri și cu costuri reduse.

     Vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă sunt materiale de izolare cu coeficienți foarte buni în ceea ce privește păstrarea căldurii la interior și sunt și materiale care rezistă la foc, umiditate sau șocuri mecanice. Astfel, pentru izolarea livingului, optează pentru unul dintre aceste două materiale naturale, astfel încât camera ta să fie confortabilă.

 

 

Alegerea draperiilor în livingul rustic

     Una dintre cerințele foarte importante atunci când vorbim despre un living rustic este cea care vizează elementele textile de decor. Perdelele și draperiile trebuie să fie alese cu foarte mare grijă, deoarece roletele moderne sau jaluzelele pot schimba total ideea centrală a camerei. Acestea din urmă sunt articole moderne de decorare, așa că ar fi indicat să le eviți, și să folosești perdele diafane, de preferat albe, la care să adaugi draperii fine, cum sunt cele din mătase, bumbac ori catifea, care să se potrivească la nivel cromatic cu stilul rustic al camerei. 

     Poți opta pentru variante de culoare precum roșu, cărămiziu, maro sau galben muștar, încercând pe cât posibil să eviți culorile și nuanțele foarte puternice. Nici pastelurile nu sunt recomandate, deoarece aceste culori s-ar putea să fie puțin cam șterse față de nevoia de culoare a unei camere cu iz rustic.

 

 

Alegerea canapelei

     Culorile draperiilor ar trebui să aibă în vedere și culorile canapelei alese, deoarece în caz contrar cele două vor face notă discordantă. În funcție de tipul canapelei poți încerca aceleași variante de culoare, ca să se potrivească perfect în cadrul imaginii rustice de ansamblu. Va trebui să alegi canapele cât mai apropiate de ideea de rustic, să fie piese joase și cu texturi cât mai apropiate de cele naturale. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui să te gândești să optezi pentru o pătură din materiale naturale cu care să acoperi canapeaua, creând astfel imaginea ușor dezordonată a unui spațiu cald care te îmbie să savurezi o cană de vin fiert, într-o zi rece de iarnă.

 

 

Iluminatul și stilul rustic

     Iluminatul corect este foarte important în cadrul stilului rustic, deoarece acest mic detaliu poate face diferența dintre reușită și o simplă încercare de decorare. Așa cum am spus anterior, stilul rustic vizează foarte mult ideea de natural, de căldură, așa că este cumva evidentă nevoia de lumină caldă, de la becuri cu intensități mari, însă nu deranjante din punct de vedere vizual.

     Stilul rustic este în primul rând lumină, deoarece lumina evidențiază decorul, iar din acest motiv este de preferat să eviți lumina rece, lumina de tip neon, dar și luminile colorate, deoarece ele nu au ce căuta în această imagine de ansamblu.

     Alege cu grijă becurile sau, dacă vrei să optezi pentru un efect și mai special, atunci ar trebui să ai în vedere folosirea unor sfeșnice decorative, a lumânărilor sau a felinarelor, astfel încât lumina să poată fi puternică, dar delicată în același timp.

     Stilul rustic nu se bazează pe iluminarea totală, nu va fi nevoie să instalezi mai multe spoturi sau becuri, ci va fi nevoie ca puțina lumină pe care o oferi să fie acoperitoare pentru imaginea idilică a stilului rustic.

     Stilul rustic este utilizat mai ales la cabane montane, care mizează pe efectul primitor al camerelor mobilate rustic. Casele din lemn, cu elemente decorative naturale și cu o apropiere foarte mare de cabanele tipice elvețiene te ajută să te simți confortabil și cumva rupt de lume și de stresul cu care te poți confrunta zi de zi.

     Această imagine idilică poate fi reprodusă chiar și în livingul tău, cu minime eforturi și investiții, care te vor ajuta însă să te simți și acasă la fel ca în cabanele de vacanță la munte.

     Stilul rustic este o adevărată oază de relaxare dar și o sursă de inspirație pentru un număr mare de beneficiari. Rusticul ne aduce aminte de conectarea cu natura, de lucrurile simple, dar indispensabile vieții și despre plăcerea de a trăi simplu.

     Dacă și tu îți dorești un living rustic, atunci ia în calcul toate aceste lucruri, realizează un proiect și apucă-te de treabă, pentru a te bucura în final de o sufragerie cu adevărat de poveste.