Bucătării rustice tradiționale, provensale sau scandinave - Ce stil rustic preferi?

 

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-1

 

 

 

      Dacă ești tentat să spui că stilul rustic este cel mai nepretențios dintre toate stilurile de amenajare interioară, mai gândește-te o dată. Stilul rustic nu este nici pe departe nepretențios, este autentic. El spune de fapt o poveste despre trecut, despre tradiții, despre locul de unde vii. Este o încercare de a recompune trecutul chiar și în modernitatea

 

     Bucătăria rustică este, din acest punct de vedere, foarte specială. Este preferată în general de cei care doresc să integreze trecutul în prezent, să păstreze ceva neschimbat în viața lor, în ciuda schimbărilor evidente. Până la urmă acesta este și sensul unei bucătării. Oriunde unde se duc membrii familiei pe parcursul zilei, seara ei se adună acasă, în bucătărie. Acest spațiu nu este numai un loc unde se mănâncă, ci unul în care familia se reunește după o zi obositoare. Sunt povești de spus și experiențe de împărtășit. Bucătăria devine astfel un spațiu intim, de relaxare, un spațiu care dă un sens chiar noțiunii de familie. Bucătăria rustică este poate cel mai aproape, ca stil, de ideea de „acasă”, de rădăcini, de trecut recuperat în prezent.

 

 

     În plus, bucătăria rustică este preferată și de cei care iubesc natura, muntele, sau câmpia, culturile și peisajele din jurul comunității. Spațiul interior aduce elemente din afară pentru a personaliza și mai mult această încăpere a casei.

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-2

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-3

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-4

 

 

 

     Iată ce înseamnă, mai concret, o bucătărie rustică, inclusiv în ceea ce privește culorile și materialele folosite:

 

      ●finisaje din materiale naturale: Ne putem gândi la tapet cu imprimeu care imită, de pildă, cărămida (atenție însă, nu pune tapet în zona aragazului, ar putea fi degradat de abur), sau la un parchet din lemn (poate fi tratat special pentru a rezista la umezeală).

 

       ●finisaje interioare: interioarele în stil rustic se caracterizează prin pereții albi, finisați grosier. De asemenea, în multe bucătării rustice apar grinzile din lemn. Poți alege pentru zugrăvit plăci ceramice, chiar și gresia care imită lemnul. Este de remarcat abundența obiectelor la nivel superior, în spațiul de la ferestre în sus, spre tavan. Acolo sunt expuse tot felul de lucruri, cele mai multe de decor, dar pot fi și mănunchiuri de plante aromatice.

 

       ●simplitate: este o simplitate sofisticată, pentru că trebuie să pară autentică. De altminteri, autenticitatea este cuvantul cheie pentru acest stil decorativ.

 

       ●corpuri de mobilier: poți opta pentru câteva piese de mobilier alese pe sprânceană și distribuite echilibrat în spațiul avut la dispoziție. Lemnul este materialul folosit preponderent: dulapuri de lemn, cu uși de sticlă sau nu. Piesele de mobilier sunt din lemn sculptat sau pictat cu motive tradiționale. Mobilierul, suspendat sau nu, este creat în așa fel încât lasă la vedere rafturi, vitrine, polițe, dar și pahare, borcane și veselă. Orice poate deveni un obiect de decor, chiar și mânerele mobilierului.

 

       ●culorile: amintesc foarte mult de culorile naturale: tavanul este alb, pereții pot fi vopsiți în alb, crem, sau o altă culoare pastelată. Poți opta pentru faianță care imită cărămida, sau pentru culori neutre (lemn, piatră, plăci ceramice) pe care să suprapui obiecte decorative și țesături în culori vii și modele tradiționale.

 

       ●țesăturile: sunt din fibre naturale, simple, cât mai puțin prelucrate. Cele mai utilizate materiale sunt: pânza groasă, inul, bumbacul, cânepa, lâna. La tipul de țesătură se mai adaugă un element, broderiile manuale, bogate și cu multe culori, dar atenție, asemenea elemente pot încărca foarte mult spațiul, de aceea este bine să optezi numai pentru unul sau două astfel de decorațiuni, dacă vrei să faci trimitere la o atmosferă tradițională.

 

 

 

 

Bucătăria rustică tradițională

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-5

 

 

     Nu există un singur tip de bucătărie rustică tradițională, există mai multe opțiuni, în funcție de comunitatea rurală respectivă: de munte, de deal, de câmpie, poate și pentru că materialele de construcție sunt diferite (la munte predomină lemnul, la câmpie cărămida). Chiar și așa, există câteva caracteristici care evidențiază acest stil, indiferent de zona geografică:

 

       ●Materialele textile scot cel mai bine în evidență aceste bucătării. Nu lipsesc lâna, cânepa, inul, bumbacul. Aceste materiale sunt împodobite cu modele tradiționale specifice zonei respective. Țesăturile sunt, cel mai adesea, colorate cu pigmenți naturali, iar culorile sunt, de cele mai multe ori, vii.

 

       ●Foarte populară este masa rustică din lemn masiv, în jurul căreia se adună membrii familiei. Acest corp de mobilier modifică foarte mult aspectul unei bucătării.

 

       ●În multe bucătării rustice tradiționale nu lipsește soba, ba chiar aceasta devine centrul încăperii. Adesea soba este completată de un pat, explicația fiind aceea că în bucătărie era cel mai cald, se gătea mult și acel loc era cel mai ferit de frigul de afară. În plus, erai în mijlocul familiei pentru că în bucătărie se aduna toată lumea la masă.

 

       ●Ca o caracteristică a acestei bucătării ar fi vasele din cupru, dar și din lut, și mai ales tacâmurile din lemn. Uneori sunt păstrate chiar ca obiecte de decor. Nu lipsesc, desigur, farfuriile din ceramică, expuse la vedere. Există polițe pe care se află nu numai vase din lut, dar și plante uscate (aromate), obiecte decorative, ghivece.

 

       ●O altă caracteristică a bucătăriei rustice tradiționale sunt tavanul nefinisat și grinzile de lemn la vedere.

 

 

 

Bucătăria rustică în stil provensal (franțuzesc)

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-6

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-7

 

 

     În mod natural, dacă spui provensal spui franțuzesc și te gândești deja la o regiune din Franța, care se numește Provence, renumită pentru peisaje pitorești din care nu lipsesc câmpuri de floarea soarelui și culturi nesfârșite de lavandă, dar și sate fermecătoare. Provence nu numai că este una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa, dar este renumită pentru atmosfera relaxantă.

 

 

     Stilul provensal exact asta presupune: seninătate, relaxare, intimitate. Spațiul amenajat în stil provensal este luminos, aerisit, cu mobilier din lemn sau din fier forjat (sau o combinație din cele două), culorile bucătăriei sunt meșteșugit alese și obiectele de decor la fel. Există foarte mult gust în acest stil de amenajare interioară și acest lucru se vede chiar dacă este vorba de amenajarea unei bucătării.

 

       ●În bucătăria rustică provensală culorile sunt vesele, precum galben muștar, roșcat, roșu, portocaliu. Sunt culorile care îți plac cel mai mult atunci când ieși afară. Le găsești pe dealuri, dar și în grădina din fața casei.

 

       ●Nu numai culorile sunt importante, ci și modelele textilelor. Bucătăria în stil rustic provensal este perfectă pentru șervețele în carouri, sau modele viu colorate nu numai pentru coșul de pâine, dar și pentru porțelanurile din dulap. Să nu te miri dacă vei vedea aici fețe de masă cu borduri sau colțuri brodate.

       ●Mobila de bucătărie în stilul rustic provensal, solidă, este bogat ornamentată cu imprimeuri care amintesc de natură (copaci, peisaje, floarea soarelui).

 


Bucătaria rustică scandinavă

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-8

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-9

 

 

     Bucătăria rustică scandinavă are ca sursă de inspirație casele din zonele rurale ale Suediei, unde iernile nu sunt foarte blânde.

 

 

     Dacă vrei o casa curată, luminoasă, cu mult spațiu, atunci nu trebuie să stai prea mult pe gânduri, alege stilul rustic scandinav. Iar când vine vorba de bucătărie, lucrurile sunt și mai simple: îți plac tonurile calde și lemnul, în loc de plastic și lemn laminat? Atunci poate că bucătăria rustică scandinavă poate fi pe placul tău.

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-10

 

 

Cum poți recrea un asemenea spațiu?

 

       ●Materialele naturale folosite: lemn, fier forjat, sticlă, piele. Se folosește lemnul de fag, frasin și pin alb. Foarte important este ca el să fie tratat cu cât mai puține substanțe chimice. Adesea se întâlnește lemnul în nuanțe deschise, uneori vopsit în alb. Lemnul este folosit pentru piesele de mobilier, decorarea pereților sau placarea pardoselilor.

 

       ●Mobilierul este simplu, se manevrează ușor, este ușor de întreținut, multifuncțional. Cel mai adesea e în nuanțe de alb și bej, sunt culorile specifice stilului scandinav. Regula acestui stil în ceea ce privește mobilierul esta ca acesta să ocupe cât mai puțin loc dar să fie foarte funcțional. Nu există foarte multe elemente de decor, dar acestea sunt foarte bine alese.

 

       ●Pereții sunt vopsiți în alb, această culoare ajută foarte mult la crearea unei atmosfere calde și primitoare. Nordicilor le plac camerele aerisite, cu multă lumină naturală. Culoarea albă creează senzația de spațiu.

 

       ●Decorul bucătăriei rustice scandinave poate cuprinde și un șemineu. Adesea, este plasat în living, chiar și în dormitor, dar mulți îl preferă în bucătărie, mai ales dacă spațiul permite. Dă o notă de căldură și autenticitate.

 

       ●Culoarea preferată în bucătăria rustică scandinavă este albul. Această culoare are multiple avantaje când este folosit ca o culoare dominantă, dincolo de faptul că are abilitatea de a maximiza lumina naturală, prin urmare este bine să nu-l treci cu vederea atunci când te apuci să amenajezi bucătăria în stil rustic scandinav. Albul poate fi îndulcit cu nuanțe de bej, oranj și culoarea lemnului natural.

 

 

bucatarii-rustice-traditionale-11

 

 

     Nu este foarte dificil sa organizezi o bucătărie rustică în stil modern. Ai toată libertatea din lume. Și pentru că o bucătărie rustică este, prin definiție, un spațiu aglomerat, poți înlocui lucrurile care ți-ar complica foarte mult întreținerea locului cu altele. De pildă, nu ai nevoie neapărat de ștergare pe pereți, le poți înlocui cu farfurii cu modele tradiționale pe care le pui pe o poliță sau un raft de dulap, neapărat la vedere. Trebuie să reții însă că singura greșeală pe care ar fi bine să n-o faci este aceea de a încerca să aglomerezi inutil spațiul pe care îl ai la dispoziție, indiferent că este vorba despre decorațiuni, corpuri de iluminat, echipamente de bucătărie.