cea-mai-buna-solutie-de-scos-pete-1

Sursa foto: Shutterstock


Mobila tapițată este extrem de confortabilă și oferă un aer cald și primitor oricărei locuințe, motiv pentru care este adesea folosită în amenajările interioare ale locuințelor. Piesele de mobilier tapițate, însă, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de pretențioase. Atât fibrele textile, cât și materiale precum pielea naturală sau cea ecologică se pot păta cu ușurință, devenind mediul propice pentru praf sau acarieni.

Din fericire, există numeroase soluții pentru aceste probleme și atâta vreme cât știi care e cea mai bună soluție de scos petele de pe mobila tapițată, nu va trebui să-ți faci griji. Nu ai descoperit încă această soluție-minune? Atunci te asigurăm că nu te vom lăsa cu mobila tapițată pătată și te vom ajuta să îndepărtezi de îndată petele ce strică înfățișarea pieselor tale de mobilier.

Descoperă în rândurile următoare cu ce se scot petele din tapițerie, indiferent că vorbim despre canapele sau scaune tapițate, dar și câteva sfaturi privind îngrijirea și protejarea tapițeriei!


Ce să faci înainte de a începe curățarea mobilei tapițate

Piesele de mobilier tapițate, fie că ne referim la canapeaua din living sau la scaunele de bucătărie cu tapițerie sunt unele dintre cele mai utilizate din întreaga locuință, motiv pentru care este important să știi cum să le întreții corespunzător. Există o mulțime de scenarii prin care mobila tapițată ajunge să se murdărească, de multe ori fiind aproape inevitabil.


Înainte de a ne avânta, însă, spre descoperirea celei mai bune soluții de scos pete este important să respectăm un protocol, așa că sunt câteva lucruri pe care le poți face chiar înainte de a începe curățarea propriu-zisă a tapițeriei. Astfel, pentru a te asigura că procesul de curățare a petelor de pe mobila ta nu va afecta în niciun fel integritatea tapițeriei, este indicat să verifici etichetele pieselor de mobilier tapițate.

Pe etichete vei vedea exact tipul materialului tapițeriei și instrucțiuni de curățare precum:

 Metoda și soluția recomandată pentru întreținerea tapițeriei;

 La câte grade se poate spăla husa canapelei sau a scaunelor, în cazul în care aceasta este detașabilă;

 Ce produse nu sunt recomandate pentru curățarea tapițeriei.

Care este cea mai bună soluție de scos pete în funcție de tipul tapițeriei

Ești gata să descoperi care este cea mai bună soluție de scos pete de pe tapițeria mobilierului tău? Ei bine, această soluție va diferi, desigur, în funcție de tipul tapițeriei, dar și ne natura petelor existente. Le vom examina pe rând, așa că vom începe cu tipul tapițeriei. 


Pentru a descoperi cea mai bună soluție de curățat tapițeria, în primul rând e nevoie să determinăm materialul folosit pentru tapițerie. Doar așa vei putea stabili care sunt soluțiile pe care le poți folosi, căci multe dintre ele pot produce daune anumitor materiale.

Curățarea tapițeriei din piele naturală și piele ecologică

Tapițeriile din piele se curăță săptămânal cu o cârpă moale înmuiată în apă cu săpun lichid, pentru îndepărtarea prafului și a petelor de mizerie. Dacă tapițeria este din piele naturală, poți folosi o cremă de mâini cu lanolină, în timp ce pielea ecologică se poate curăța foarte bine cu lapte demachiant.

În cazul în care canapeaua sau scaunul de birou din piele ecologică prezintă pete de apă sau alte lichide precum ceaiul, cafeaua, laptele sau sucurile, cea mai bună soluție de scos pete este un prosop uscat, după care mobila cu tapițerie din piele se va lăsa să se usuce complet, folosindu-se ulterior o cremă pentru piele. Dacă petele sunt unele dificile, poți curăța tapițeria scaunelor, de pildă, cu o soluție de curățare din comerț.

Acum că ai descoperit cu ce se curăță scaunele din piele și alte piese de mobilier cu tapițerie din piele, să descoperim cele mai bune soluții de scos pete și pentru alte materiale!

Curățarea tapițeriei din lână și stofe din lână

Tapițeriile din lână sunt extrem de rezistente, însă sunt pretențioase la apă. Tocmai din acest motiv nu este recomandată utilizarea apei pentru curățarea tapițeriei din lână, deoarece materialul se poate strânge, oferind un aspect neplăcut.

Cea mai bună soluție de scos pete pentru tapițeriile din lână sau stofe din lână este soluția de curățare specială pentru aceste tipuri de materiale, pe care o poți achiziționa din magazine de specialitate. Doar această soluție va face ca scaunul de birou din stofă să arate ca nou!  

Curățarea tapițeriei din catifea

Probabil te întrebi cu ce se curăță tapițeria din catifea. Astfel, dacă deții scaune de living și dining cu tapițerie elegantă din catifea sau scaune de birou din catifea trebuie să ții cont că acest material se poate păta atunci când este curățat local, mai ales dacă vorbim despre piese vechi de mobilier, în care a pătruns praful.


Cea mai bună soluție de scos pete dintr-o tapițerie de catifea este o soluție specială pentru materiale textile. Însă cum acest material riscă să capete o nuanță diferită pe locul curățat, catifeaua trebuie curățată pe suprafețe mai mari și ușor pierdut.


cea-mai-buna-solutie-de-scos-pete-2

Sursa foto: Shutterstock


Care este cea mai bună soluție de scos pete în funcție de tipul petelor

Vestea bună este că aproape orice pete de pe materialele textile din care este realizată tapițeria mobilei pot fi îndepărtate fără nicio urmă. Iată care sunt cele mai bune soluții de scos pete în funcție de tipul murdăriei!

Curățarea petelor de ceară

Te întrebi cum se scot petele de ceară? Află că acestea se pot îndepărta foarte simplu, folosind o hârtie absorbantă și fierul de călcat. Pentru început, elimini excesul de ceară de pe tapițeria scaunelor de birou, de pildă, cu un cuțit sau un obiect contondent, apoi așezi o coală din hârtie pe pata cu pricina și o presezi cu fierul de călcat încins, până când pata dispare. 

Curățarea petelor de cafea

Vrei să afli cu ce se curăță petele vechi de cafea? Cea mai bună soluție de scos petele de cafea de pe tapițeriile textile este tamponarea petelor cu o cârpă umedă îmbibată în apă și săpun, după care se usucă excesul de umiditate. De asemenea, poți folosi apă minerală sau oțet alb, tamponând ușor pata cu o dischetă demachiantă îmbibată într-unul din aceste lichide.

Curățarea petelor de pix sau cerneală

Cu ce se curăță pixul de pe canapeaua tapițată? Dar cerneala? Cea mai bună soluție de scos pete de pix sau cerneală de pe tapițeriile din materiale textile este acetona, după care suprafața se clătește cu apă și se usucă. Totodată, și alcoolul este o soluție eficientă pentru îndepărtarea petelor de pix de pe mobila tapițată. În ambele cazuri, nu freca pata, ci doar tamponează ușor cu o cârpă îmbibată într-una din aceste soluții, căci altfel riști să întinzi și mai mult cerneala.  

Cea mai bună soluție pentru curățarea gumei de mestecat

Ți s-a lipit gumă de mestecat de tapițeria canapelei? Cea mai bună soluție de curățat tapițeria canapelei în această situație este acoperirea gumei de mestecat cu câteva cuburi de gheață într-o pungă de plastic, după care se răzuie guma cu un obiect contondent, se șterge cu o lavetă înmuiată în alcool etilic și se usucă suprafața umedă.

Curățarea petelor de grăsime

Tapițeria scaunelor de bucătărie prezintă pete de grăsime? Există o mulțime de soluții de scos pete vechi din tapițerie, însă sugestia noastră este să aplici pe suprafața pătată pudră de talc, să lași pudra să-și facă efectul pentru câteva minute, apoi curăță locul cu un burete îmbibat în apă și săpun, iar la final usucă suprafața umedă.


De asemenea, scoaterea petelor de grăsime vechi de pe tapițerie se poate face presărând bicarbonat de sodiu sau sare pe acestea, după care le vei lăsa să acționeze și apoi vei curăța zona cu o soluție degresantă precum zeama de lămâie sau oțetul, prin tamponare, până ce petele de grăsime dispar complet.

Cea mai bună soluție de scos petele de sânge

Petele de sânge se îndepărtează cel mai bine cu apă rece aplicată în locul murdăriei. Petele de sânge pot dispărea și prin curățarea tapițeriei scaunelor și canapelei cu un amestec din apă rece cu sare sau cu o soluție de amoniac.

Curățarea petelor de ciocolată

Tapițeria canapelei tale prezintă pete de ciocolată? Acestea se pot curăța foarte simplu cu apă și săpun. Totodată, o soluție preparată din glicerină și apă caldă, în proporții egale, va fi la fel de eficientă în curățarea petelor de ciocolată, cacao sau cacao cu lapte.  

Curățarea petelor de suc de fructe

Cele mai bune soluții de scos pete de suc de fructe de pe tapițeriile din materiale textile sunt fie aplicarea unei soluții dintr-un amestec de amoniac și oțet, în părți egale, fie prin aplicarea unei soluții din oțet alb diluat cu apă. O soluție de scos pete eficientă poate fi și cea obținută prin amestecul unui litru de apă cu 70 ml de apă oxigenată și 20 ml de amoniac lichid.


Soluția obținută se va aplica pe zona pătată prin tamponare. Ulterior, se clătește bine și se absoarbe surplusul de lichid cu un prosop curat, iar apoi se usucă bine suprafața.

Curățarea petelor de vin alb și vin roșu

Pentru petele de vin alb se va aplica o soluție din trei sferturi metanol și un sfert apă, apoi se spală bine zona cu apă și săpun delicat, după care se usucă. În cazul petelor de vin roșu, se șterge de îndată lichidul, se pune sare pe pata umedă, iar după ce sarea va absorbi vinul, se curăță tapițeria și se usucă.


Cea mai bună soluție de scos pete de vin roșu poate fi și amestecul de oțet alb cu bicarbonat de sodiu alimentar sau alcool de 70 de grade. 

Curățarea petelor de băuturi alcoolice

Cea mai bună soluție de scos pete provocate de băuturile alcoolice, precum whiskey, lichior sau rom, este tamponarea petelor cu un prosop îmbibat într-un amestec din două părți de alcool și una de oțet alb.


Petele provocate de băuturile spirtoase pot fi îndepărtate și cu o soluție din glicerină și albuș crud de ou, amestecate în părți egale. Soluția se va aplica direct pe pete, se va lăsa să acționeze pentru 3-4 ore, după care petele se vor curăța cu o lavetă umedă.

Curățarea petelor de mucegai

Chiar și petele de mucegai de pe mobila tapițată pot fi îndepărtate rapid cu o soluție formată din apă și spirt, în părți egale. O altă soluție de scos pete de mucegai poate fi cea formată din apă cu oțet, care se aplică pe pată și se lasă să acționeze pentru 2-3 ore. Mai poți opta și pentru umezirea petelor de mucegai cu suc de lămâie și frecarea suprafeței cu sare. 

Cea mai bună soluție de scos pete de vopsea

Petele de vopsea se vor lăsa să se usuce, apoi se va îndepărta vopseaua cu un obiect contondent. Pentru eliminare petelor se va folosi un dizolvant pentru lacul de unghii, care să nu conțină acetonă. Totodată, poți amesteca puțină apă călduță cu detergent de vase, presând ușor asupra zonelor cu pricina. 


cea-mai-buna-solutie-de-scos-pete-3


Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi pentru îngrijirea și protejarea tapițeriei

În afara petelor apărute în urma unor accidente, piesele de mobilier tapițate au nevoie de îngrijire și protecție. De la eliminarea prafului și a părului animalelor de companie, până la împrospătarea culorilor și îndepărtarea mirosurilor neplăcute, tapițeriile îți pot solicita atenția în permanență.

 Îndepărtează praful și părul lăsat de animalele de companie

Atunci când vine vorba de curățarea prafului și a firelor de păr lăsate de animale, aspiratorul devine cel mai bun prieten al omului. De asemenea, pentru tapițeriile textile poți folosi o rolă adezivă pentru îndepărtarea scamelor, dar și o perie special concepută pentru îndepărtarea părului de pe textile. Ți-am vorbit într-un articol anterior despre întreținerea și curățarea scaunelor, așa că te poți inspira și de acolo în acest sens.  

 Reîmprospătează țesăturile

Odată cu trecerea timpului, culoarea tapițeriilor pieselor tale de material se poate estompa. Folosește soluții de apă cu oțet (⅓), ce pot face minuni pentru împrospătarea țesăturii. De asemenea, poți utiliza și soluții concepute pentru curățarea covoarelor, la fel de utile pentru tapițerii din materiale textile. Dacă vorbim însă despre tapițerii din piele și vrei să știi cu ce se curăță scaunele din piele sau cum se poate împrospăta aspectul acestora, îți sugerăm să folosești produsul Sano leather care, ideal pentru tapițeriile din piele ale scaunelor. Este și unul dintre cele mai bune trucuri pentru a prelungi viața scaunului tău de birou, a canapelei de piele din living sau a scaunelor de piele din bucătărie.  

 Îndepărtează mirosurile urâte cu soluții adecvate

Mirosurile de mâncare, de fum sau mirosul stătut, dintr-o cameră neaerisită, se impregnează întotdeauna în țesăturile tapițeriilor. Acestea pot fi îndepărtate cu ajutorul unor soluții pe bază de oțet, bicarbonat de sodiu și suc de lămâie, dar și cu soluții special create pentru curățare textilelor. Pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute, aerisește corespunzător locuința și folosește un dezumidificator, dacă umiditatea din casă e prea mare.  

 Folosește huse speciale

O bună metodă de protejare a tapițeriilor textile este folosirea unor huse speciale. Acestea pot fi achiziționate din magazinele de profil și pot fi realizate chiar și pe comandă, pentru mobilier tapițat care nu are dimensiuni standard. Acestea au avantajul de a fi detașabile și de a putea fi spălat manual sau la mașina de spălat, protejând eficient tapițeria, mai ales dacă materialul din care sunt realizate este unul impermeabil.

 Nu expune mobila tapițată la soare

Tapițeriile textile se pot decolora foarte ușor dacă sunt expuse îndelung la soare. Tocmai de aceea, e bine să nu așezi mobila tapițată în apropierea ferestrelor sau la exterior. Desigur, poți folosi unul dintre trucurile menționate anterior pentru împrospătarea culorilor tapițeriilor, însă acestea nu vor funcționa la infinit, dacă expunerea la razele UV este una constantă.

cea-mai-buna-solutie-de-scos-pete-4


Sursa foto: Shutterstock

Restricții de curățare pentru mobila tapițată

Indiferent de tipul de mobilă tapițată despre care vorbim, chiar și cele mai bune soluții de scos pete trebuie testate mai întâi într-un colț mai puțin vizibil, pentru a vedea eficacitatea produsului.

 Nu utiliza detergenți cu înălbitor

Detergenții cu înălbitor nu sunt recomandați pentru scoaterea petelor de pe tapițerii, în timp ce locul curățat nu se va usca cu feonul dinspre exterior spre interior, ci invers, pentru a împiedica formarea de pete galbene inestetice pe tapițeriile din stofă.

 Nu curăța local tapițeriile din catifea

Dacă este curățată local, tapițeria din catifea riscă să se păteze. Tocmai de aceea, materialul se va curăța cu ușurință, cu soluțiile menționate anterior și pe suprafețe mai mari, ușor pierdut, pentru a evita nuanțele diferite căpătate atunci când curățarea este realizată local.

 Evită curățarea tapițeriei din lână cu apă caldă

Nu curăța sub nicio formă petele de pe tapițeria din lână sau stofe din lână cu apă caldă! Aceste materiale pot intra la apă și se pot comprima, având un aspect inestetic.

 Nu folosi solvenți pe bază de alcool pentru tapițeria din imitație de piele

Nu-i de mirare că pielea ecologică este una dintre cele mai bune 3 materiale pentru scaune de bucătărie și nu numai! Deși pielea ecologică este mai ușor de întreținut și nu se pătează, spre deosebire de pielea naturală, aceasta este însă sensibilă la temperaturi mari, dar și la solvenții pe bază de alcool sau cei organici.

cea-mai-buna-solutie-de-scos-pete-5


                                                                                                                    Sursa foto: Shutterstock


Sperăm ca la finalul acestui articol să știi care este cea mai bună soluție de scos petele de pe mobila tapițată, indiferent despre ce tip de tapițerie sau tip de de pete este vorba. Ține cont de sugestiile noastre de îndepărtare a petelor, de sfaturile privind îngrijirea și protejarea tapițeriei, dar și de restricțiile pe care le impune curățarea mobilei tapițate. În acest fel, vei reuși să păstrezi piesele de mobilier ca noi, pentru mult timp de acum înainte!