Dacă îți place să gătești și dispui de spațiu, o bucătărie de vară poate face această activitate chiar și mai plăcută. Acest loc poate deveni unul în care te relaxezi, decorându-l după propriul tău stil, oferindu-ți astfel oaza ta de liniște, în care nimeni nu te deranjează.

Află din acest articol câteva idei de design inspiraționale pentru a amenaja o bucătărie de vară.

 

De ce să îți amenajezi o bucătărie de vară - Avantaje

Amenajarea unei bucătării de vară îți oferă o serie de avantaje. De exemplu, te vei simți mai relaxat gătind într-un astfel de loc, fiind mai aproape de aerul curat, razele soarelui și de natură. Având o deschidere mai mare către exterior, poți să gătești inclusiv pește sau ceapă mai ușor, pentru că mirosul nu va intra la fel de ușor în casă.

În plus, facturile la energie vor fi mai mici, din moment ce nu mai trebuie să folosești aerul condiționat. S-ar putea să economisești bani și prin faptul că, în loc să te decizi să mănânci în oraș, vei lua masa acasă. De asemenea, gătitul într-o bucătărie de vară te poate duce cu gândul la fructe și legume, ceea ce poate rezulta într-un meniu mai sănătos.


Unde poate fi amenajată bucătăria de vară

Poți amenaja bucătăria de vară în curte sau să o faci cu terasă, în funcție de spațiul de care dispui. Ambele variante au avantajele lor.


Amenajare bucătărie de vară în curte

Dacă ai o curte suficient de mare, poți să-ți faci o bucătărie de vară în ea. Nu ai nevoie decât de câteva piese de mobilier și obiecte electrocasnice. Ține cont de faptul că ai nevoie și de o sursă de energie electrică. Amenajarea bucătăriei de vară în curte îți permite să amplasezi aici și un grătar, pe care îl poți folosi la fiecare sfârșit de weekend.


Amenajare bucătărie de vară cu terasă

Varianta amenajării bucătăriei de vară cu terasă îți permite să-ți extinzi suprafața locuinței prin ridicarea unei bucătării în exterior, dar care rămâne unită de căminul tău. Ca urmare, aceasta este, de obicei, acoperită. Asta nu înseamnă că nu mai poți găti orice îți dorești, aflându-te cât mai aproape de natură posibil. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că o astfel de construcție poate crește valoarea locuinței tale pe piața imobiliară.


Tipuri de bucătării de vară

Bucătăria de vară poate să aibă o mulțime de forme și design-uri, menite să te ajute să te relaxezi. În acest articol vom prezenta doar câteva dintre cele mai comune opțiuni.


Bucătării de vară închise

De exemplu, poți încerca varianta unei bucătării de vară închise. Această opțiune este mai populară în zonele montane, deoarece oferă protecție contra temperaturilor scăzute și precipitațiilor. Poți instala geamuri ce se rabatează pentru a te bucura de razele soarelui când este frumos afară, dar pe care le poți închide, atunci când vremea se strică.



Bucătării de vară tip foișor

În cazul în care îți dorești un design mai rustic pentru bucătăria ta, poți să alegi să-ți construiești o bucătărie de vară tip foișor. Aceasta nu trebuie să fie neapărat legată de restul casei, funcționând chiar ca foișor în timpul liber. Cu această opțiune te poți simți de parcă ești în vacanță ori de câte ori iei masa.

bucatarie-de-vara-3-idei-de-design-inspirationale-2



Bucătării de vară în semicerc

Dacă ai o familie numeroasă, s-ar putea să te tenteze această opțiune. Această bucătărie are formă de semicerc, deci bucătarul stă în interior, în timp ce familia și prietenii stau pe margine. Un avantaj al acestei variante îl reprezintă faptul că poate fi folosită drept minibar, atunci când nu servești masa.


Amenajare bucătăriei de vară în funcție de stil

Un lucru foarte important este design-ul pe care dorești să-l aibă bucătăria. Dacă aceasta este unită de restul casei, poate avea un stil similar, însă dacă este de sine stătătoare, poți alege ce design îți dorești, fără constrângeri de stil.


Idei de amenajare bucătărie de vară rustică

Amenajarea bucătăriei de vară în stil rustic este una dintre cele mai populare opțiuni. Stilul rustic se remarcă prin utilizarea materialelor lemnoase, a obiectelor decorative care aduc aminte de peisajele montane și de un spațiu mai mare. Scaunele pot fi înlocuite de bănci. Dacă ai o cabană, această variantă îți va fi recomandată de majoritatea specialiștilor.

 

Amenajare bucătărie de vară modernă

La polul opus al bucătăriei de vară rustice se află bucătăria modernă. Aceasta se remarcă prin linii mai fine, utilizarea unor culori mai puternice și obiecte decorative pe care le găsești ușor în magazine. Scaunele cu taburet sunt o opțiune modernă și confortabilă pe care o ai la dispoziție.



Amenajare bucătărie de vară în stil minimalist

Această opțiune este inspirată de bucătăria modernă, dar are mai puține elemente, în special decorative. Liniile tind să fie drepte și fine, se poate folosi fier forjat sau plastic, iar decorațiunile lipsesc complet sau sunt și ele minimaliste. Poți folosi scaune de bar pentru a realiza o astfel de amenajare.


Cum alegi mobilierul pentru bucătăria de vară: sfaturi utile

Mobilierul pentru bucătăria de vară trebuie ales în funcție de spațiul disponibil. Dacă proiectezi tu bucătăria, poți să iei în vedere câteva piese de mobilier și să ridici spațiul avându-le pe acestea în minte.

Atunci când alegi culorile, trebuie să ții cont de faptul că un dezavantaj al bucătăriei de vară îl reprezintă praful și funinginea ce se pot depune pe mobilier. De asemenea, trebuie să alegi piese care se pot curăța ușor și pe care nu se observă ușor fiecare fir de scrum sau funingine.



Reguli importante de urmat atunci când proiectezi o bucătărie de vară

Primul lucru pe care trebuie să-l faci, atunci când proiectezi o bucătărie de vară, este să-ți stabilești un buget maxim pe care ești dispus să-l folosești pentru această construcție. Deoarece oferta este bogată, este ușor să te dezici să investești mai mult decât ți-ai propus, de aceea, trebuie să urmezi bugetul cât mai strict posibil.

În al doilea rând, trebuie să stabilești concret locația unde vrei amplasată bucătăria de vară. Încearcă să nu o construiești chiar la stradă, pentru a te bucura de intimitate. Dacă vrei să o ridici separat de restul casei, ia în vedere faptul că va trebui să iei cu tine umbrela, cizmele și pelerina de ploaie în cazul în care plouă.

Nu în ultimul rând, trebuie să te decizi exact asupra funcționalității bucătăriei. Vrei să gătești acolo cât mai multe mese ori doar cele festive, de petrecere, cu prietenii? Îți dorești un spațiu retras, în care gătitul te poate relaxa, ori vrei un spațiu mare, în care poate găti toată familia deodată? Ține cont de toate aspectele menționate, atunci când începi schițarea bucătăriei.

bucatarie-de-vara-3-idei-de-design-inspirationale-3



Detalii necesare pentru amenajarea unei bucătării de vară

Întotdeauna există anumite detalii pe care nu le poți ignora, iar amenajarea unei bucătării de vară nu face excepție. Iată câteva dintre detaliile care pot face diferența.


Scaune de bucătărie

ScauneOnline îți prezintă o gamă largă de scaune de bucătărie din care poți alege. Ia în vedere design-ul pe care vrei să-l aibă bucătăria și începe căutarea. Fie că vrei modele retro, rustice sau moderne, colorate sau simple, înalte sau mai scunde, poți găsi ceea ce vrei la noi, fără prea mult efort.


Scaune de relaxare

În cazul în care spațiul îți permite, poți adăuga în bucătăria de vară și scaune de relaxare. Acest lucru va transforma locul într-unul de relaxare, după cum spune și numele scaunelor. Ideea aceasta este recomandată în cazul în care vrei ca gătitul să fie un eveniment la care poate participa mai multă lume, la final de săptămână, de exemplu.


Măsuțe de cafea

Măsuțele de cafea au un puternic impact vizual, pe lângă faptul că sunt și foarte utile. Aici poți să-ți bei cafeaua dimineața, să răsfoiești reviste sau să rezolvi un puzzle. O măsuță de cafea bine amplasată poate atrage toată distracția în jurul ei.

Construiește-ți propria bucătărie de vară, pentru a te bucura de căldura zilelor însorite și de aerul curat în fiecare zi. Realizează schița și începe aplicarea planului. Ai grijă ca ceea ce ai hotărât să fie sigur, înainte de a trece la următoarea etapă, pentru a te bucura de rezultatul final.