Cel mai bun scaun pentru citit: Cum îl alegi?

cel-mai-bun-scaun-pentru-citit-1

Livingul este una dintre acele camere unde îți petreci foarte mult timp. De aceea, îți vei dori ca acesta să fie cât mai confortabil și să îl transformi într-un cămin călduros în care chiar să te simți ca acasă. Poți face acest lucru transformând această cameră într-un spațiu cât mai personal, dar și cu ajutorul mobilei, precum un scaun de citit.

O astfel de piesă de mobilier nu ar trebui să lipsească dintr-un living sau dintr-un birou. Dacă iubești cititul și unul dintre modurile tale de a te relaxa este să îți petreci ore în șir în diverse universuri ficționale, atunci ar trebui să investești într-un astfel de scaun. Mai jos, îți vom prezenta câteva criterii și sfaturi pentru a alege cel mai bun scaun pentru citit, dar și niște sugestii care credem că ar fi potrivite pentru sufrageria ta.

De ce să achiziționezi un scaun special pentru citit?

Deoarece cititul este o activitate relaxantă, trebuie să te simți cât mai confortabil atunci când faci acest lucru. În plus, dacă dedici mult timp lecturii și stai ore în șir într-o poziție nepotrivită sau pe un scaun incomod, ai putea avea de-a face cu dureri de spate și cu alte probleme.

Cel mai bun scaun pentru citit îți va oferi tot confortul de care ai nevoie și te vei putea afunda într-o carte pe durata întregii zile. Alegând un model care oferă suport pentru coate sau pentru spate, dintr-un material moale, nu vei avea parte doar de o piesă practică în livingul tău, ci și de una stilată.

Așadar, un astfel de scaun se poate încadra perfect în anumite stiluri de amenajare. O sufragerie în stil clasic sau rustic va arăta grozav dacă vei încorpora și un scaun pentru citit, iar acesta s-ar potrivi chiar și într-un living spațios amenajat în stil modern sau contemporan. Dacă ai o zonă de relaxare, atunci această piesă de mobilier nu poate lipsi.

Cel mai bun scaun pentru citit: Criterii de selecție

Pentru a alege cel mai bun scaun pentru citit care să se potrivească perfect nevoilor și preferințelor tale, este important să ții cont de o serie de criterii. Iată la ce ar trebui să fii atent când alegi scaunul de citit.

Dimensiuni

Desigur, aceasta este prima regulă care se aplică oricăror piese de mobilier. În primul rând, trebuie să verifici dimensiunile pentru a vedea dacă scaunul este potrivit pentru spațiul pe care i l-ai pregătit. Însă, acestea nu sunt importante doar din punct de vedere al amenajării încăperii.

Scaunul de citit ar trebui să fie mai mare decât un scaun obișnuit, astfel încât să îți permită să stai mai confortabil. Însă, dimensiunile exacte depind de preferințele tale. De exemplu, dacă dorești să ai o libertate mai mare de mișcare și să te poți așeza în mai multe poziții, scaunele mai late sunt o soluție bună. În schimb, dacă vrei să menții o poziție dreaptă și să ții picioarele pe podea, poți opta pentru un model ceva mai mic.

Suport

Deoarece îți vei petrece mult timp așezat pe acest scaun, acesta trebuie să ofere un grad ridicat de suport. De aceea, o cerință obligatorie este ca acesta să aibă un spătar stabil, care să te ajute să te simți confortabil. Spătarul poate fi reglabil, în caz că îți dorești să te întinzi mai mult, însă doar dacă îți dorești acest lucru.

Multe scaune de citit au și cotiere, pentru a oferi mai mult suport pentru brațe. Din nou, alegerea unui astfel de scaun depinde de preferințele tale. Confortul este pe primul loc, așa că va trebui să te asiguri că, indiferent de felul în care va arăta scaunul, acesta îți oferă suport și te vei simți bine utilizându-l.

Material

În general, scaunele de acest fel sunt tapițate cu diferite materiale, astfel încât acestea să fie moi și confortabile. Picioarele pot fi realizate din lemn sau metal, însă restul scaunului ar trebui să aibă o tapițerie din materiale textile sau din piele. În topul preferințelor se află catifeaua, însă poți opta la fel de bine și pentru stofă, bumbac, piele naturală sau piele ecologică.

Stil

Cel mai bun scaun pentru citit este caracterizat, în primul rând, de confort. Deși are o importanță capitală, acesta nu este unicul criteriu major de care să ții cont. Acordă o atenție specială și modelului scaunului, astfel încât să respecți stilul de amenajare adoptat pentru restul încăperii.

O alegere populară este reprezentată de scaunele sub formă de fotolii, cu spătar confortabil și cotiere moi, cu tapițerie în stil clasic sau modern. Însă, dacă dorești ceva mai nonconformist, poți oricând să optezi pentru modele minimaliste. Poți alege un design nemuritor și versatil, care să poată fi încorporat cu ușurință în mai multe stiluri de amenajare.

Sfaturi pentru a alege cel mai bun scaun de citit

După evaluarea tuturor criteriilor pentru alegerea celui mai bun scaun de citit, ți-ar fi de ajutor să iei în considerare și câteva sfaturi mai concrete.

Nu neglija locul în care îl vei așeza

Este recomandat să știi încă de la început unde ai vrea să amplasezi scaunul pentru citit. Acest lucru te va ghida mai ușor în alegerea unui scaun potrivit. Astfel, vei ști ce dimensiuni ar trebui să aibă acesta, ce fel de stil sau cum ar trebui să arate. De exemplu, dacă vei așeza scaunul în dormitor, vei vrea să alegi un model ceva mai mic care să nu încarce spațiul disponibil.

Alege un scaun potrivit pentru corpul tău

Confortul este cel care ar trebui să primeze, așa că ar trebui să alegi exact modelul potrivit pentru tine. Asigură-te că dimensiunile scaunului sunt potrivite pentru tine și că îți oferă tot suportul și stabilitatea de care ai nevoie. Verifică dimensiunile astfel încât scaunul să îți ofere susținere lombară și a gâtului și să poți avea parte de relaxare, nu de dureri în urma unei sesiuni de lectură.

Optează pentru un taburet

Foarte mulți iubitori de cărți preferă să își întindă picioarele în timpul cititului, pentru a se relaxa și mai mult și a se bucura din plin de confortul oferit de scaun. De aceea, poți alege să achiziționezi și un taburet sau un suport pentru picioare. Modelul se poate potrivi gamei cromatice a camerei sau poți opta pentru o versiune mai minimalistă, dar care îți va oferi toată susținerea de care ai nevoie.

Modele recomandate de scaune pentru citit

Îți sărim în ajutor și cu câteva recomandări de modele de scaune care credem că ar fi potrivite pentru citit. Alege-ți preferatul și bucură-te de multe momente relaxante alături de o carte bună și o cană de ceai.

Scaun dining din catifea

Acest scaun elegant din catifea, cu spătar și cusături fine, în formă de diamant, este extrem de versatil și poate avea mai multe utilizări. Asigură un bun suport pentru spate și brațe, iar materialul delicat oferă tot confortul de care ai nevoie de-a lungul întregii zile.

Fotoliu cafenea

Acest model clasic de fotoliu pentru cafenele se va potrivi fără probleme și în camera ta de zi, transformându-se în scaun pentru citit. Fiind tapițat cu stofă și realizat pe o structură rezistentă din lemn, acesta nu asigură numai confort, dar și durabilitate. Alege acest model stilat și te vei putea bucura de clipe unice de relaxare în propria casă.

Scaun de relaxare

Deși are un design mai futurist și la prima vedere nu pare atât de confortabil, scaunul de relaxare oferă un bun suport pentru spate, brațe și chiar și picioare. Acest model elegant îmbie la liniște și reprezintă refugiul perfect după o zi grea, când vrei să te arunci în paginile cărții tale favorite.

Poți consulta și alte modele de scaune de living și scaune de relaxare care s-ar putea potrivi dorințelor tale.

Cel mai bun scaun pentru citit ar trebui să fie confortabil și intim, să ofere suport pentru spate și brațe și să fie realizat dintr-un material delicat, astfel încât să îți poți petrece ore bune folosindu-l. Alege scaunul perfect atât din punct de vedere obiectiv, dar și subiectiv. Confortul și ergonomia sunt pe primul loc, însă acesta trebuie să îți transmită un sentiment de calm și căldură și să simți că te poți pierde în el în timp ce savurezi o carte bună.