apartament-studio-amenajare-1

Orice spațiu mic reprezintă o adevărată provocare atunci când începi un proiect de amenajare a locuinței. Așadar, am putea înțelege ceea ce implică amenajarea unui apartament tip studio. De la conturarea funcțiunilor și a unor spații de depozitare eficiente, până la fundalul stilistic raportat la preferințele proprii, amenajarea unui studio poate fi extrem de pretențioasă, mai ales că toate zonele de locuit se raportează la un singur spațiu.

Dacă și pentru tine devine din ce în ce mai tentantă ideea de a te muta într-un apartament tip studio, trebuie să știi că sarcina de a organiza o viață convenabilă și confortabilă nu va fi deloc una ușoară. Însă cum apartamentele studio au luat amploare în orașele aglomerate ale lumii, iar costurile unui apartament spațios sunt din ce în ce mai greu de acoperit, amenajarea unui apartament studio pare o idee minunată. Și cochetă, pe deasupra! Descoperă în cele ce urmează câteva idei și sfaturi utile de amenajare a unui apartament studio ca la carte.  

Apartament studio: Ce înseamnă?

Dacă tot am adus în discuție ideea amenajării unui apartament tip studio, cu siguranță te vei întreba ce este un apartament studio, în adevăratul sens al cuvântului. Conceptul de apartament studio stă la baza reunirii livingului, dormitorului sau chiar și bucătăriei într-un singur spațiu deschis, multifuncțional. Această configurație nu este nici pe departe una descoperită recent, ci o soluție eficientă, testată de-a lungul anilor, ce oferă alternative accesibile de locuit persoanelor ce-și doresc un stil de viață independent.

Acest tip de locuință a fost împrumutat din Europa și America, unde conceptul de studio apartments era extrem de popular în rândul tinerilor, boemilor și, în general, persoanelor lipsite de prejudecăți, cu un buget limitat. La prima vedere, un apartament studio poate fi confundat destul de ușor cu o garsonieră, însă există câteva elemente ce diferențiază aceste două spații, diferențe ce vor fi detaliate ulterior în articol.

 apartament-studio-amenajare-2

Sursa foto: Shutterstock

Avantajele și dezavantajele unui apartament studio

Ofertele de apartamente tip studio apar tot mai des pe piața imobiliară, iar frecvența cu care aceste locuințe se impun te face să te gândești ce reprezintă aceste tipuri de apartamente, prin ce se deosebesc de altele, dar și care sunt avantajele și dezavantajele unor apartamente de tip studio. Tocmai din acest motiv, îți vom prezenta în rândurile următoare care sunt, în fapt, avantajele și dezavantajele pentru această structură armonioasă de ansamblu.

Avantaje

 Lipsa pereților despărțitori și spațiul deschis dintr-un apartament studio amplifică vizual suprafața locuinței, oferind în același timp un iluminat natural de bună calitate.

 Un apartament tip studio oferă multiple posibilități de utilizare eficientă a spațiului.

 Un astfel de apartament are o acustică bună, favorabilă în special muzicienilor.

 Apartamentul studio oferă posibilitatea de a-ți pune imaginația la încercare și de a crea un design personalizat, unic.

 Este locul ideal pentru primirea musafirilor și organizarea petrecerilor.

 Are un preț redus, comparativ cu apartamentele spațioase.

Dezavantaje

 Atâta vreme cât locuiești singur, nivelul scăzut al intimității dintr-un apartament studio nu te va deranja, însă în contextul traiului în doi e posibil ca o bucătărie deschisă sau un dormitor ce este delimitat doar printr-un paravan de camera principală să nu fie atât de confortabile.

 Sunetele și mirosurile se vor propaga în întreaga locuință.

 Necesitatea unor soluții speciale de amenajare, precum crearea spațiilor de depozitare.

 apartament-studio-amenajare-3

Sursa foto: Shutterstock

Amenajarea unui apartament studio: Sfaturi utile

Spre deosebire de apartamentele configurate în stilul clasic, ce beneficiază de pereți despărțitori între încăperi destinate unei singure funcții, amenajarea unui apartament tip studio trebuie abordată diferit. Iată propunerile noastre în ceea ce privește amenajarea unei astfel de locuințe.

Stabilește o strategie de amenajare a apartamentului studio

Cum amenajarea unui apartament studio este ușor diferită de cea a unui apartament clasic, e important să stabilești, încă de la început, o strategie de amenajare. În această ordine de idei, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a aborda stilul modern în designul interior al apartamentului tău tip studio.  

 Ghidează-te după nevoile proprii

Atunci când amenajezi un apartament studio e important să te ghidezi după nevoile tale concrete și nu după funcțiile camerelor. Știm că, de regulă, într-un apartament clasic, bucătăria este locul pentru gătit, diningul este zona de luat masa, dormitorul zona de dormit, pe când livingul este destinat relaxării. Într-un studio, însă, funcțiile propriu-zise ale camerelor dispar, acestea reunindu-se sub forma unui open space multifuncțional.

 Stabilește zone de activități  

Odată ce ai în minte nevoile personale, poți stabili în studioul open space diferite zone de activități în locul camerelor clasice. Zona în care alegi să te odihnești noaptea poate fi folosită în timpul zilei drept zonă de studiu sau lucru, prin improvizarea unui birou pliabil și alegerea unui scaun de birou, în timp ce zona în care gătești poate fi foarte ușor folosită drept zonă de dining, prin integrarea unor scaune de dining potrivite.

Un apartament studio este, în fapt, o cameră mai mare ce îndeplinește funcțiile a cel puțin trei sau patru camere diferite. Dacă există și un balcon în structura apartamentului, o parte din aceste funcții le poți transfera balconului. Amenajarea spațiului rămâne, însă, o provocare. Descoperă în continuare cum poți amenaja suprafața restrânsă a unei locuințe tip studio, în așa fel încât aceasta să poată fi transformată într-o locuință confortabilă, primitoare, aerisită și stilată!

Găsește soluții pentru a face spațiul să pară mai mare

Chiar dacă nu există trucuri de design care să-ți permită transformarea unui studio de 30 de metri pătrați într-un apartament cu trei camere, asta nu înseamnă că nu poți apela la diverse scheme pentru a mări vizual spațiul de care dispui. Iată câteva soluții simple pentru a face un spațiu mic să pară mare:

 Permite luminii naturale să intre în locuință

Lumina naturală are efectul de a mări vizual spațiul, motiv pentru care trebuie să permiți acesteia să inunde locuința. Optează, astfel, pentru perdele și draperii din materiale fluide și transparente, pentru un spațiu perfect luminat.

 Abordează o paletă neutră de culori

Culorile neutre au avantajul de a reflecta mai bine lumina, motiv pentru care sunt o alegere excelentă în spațiile mici. De asemenea, poți folosi mici trucuri ce au la bază teoria culorilor. De exemplu, poți miza pe contrastul dintre o culoare caldă, aplicată lângă una rece, pentru a deschide vizual spațiul. Chiar și prin vopsirea a trei pereți într-o culoare rece și unul singur într-o culoare caldă poți obține acel efect de amplificare a spațiului.

 Integrează oglinzi în amenajarea spațiului

Oglinzile sunt alte elemente ce creează iluzia de spațiu suplimentar. Montează pe peretele opus ferestrelor o oglindă mare, ce va împrăștia lumina în toată casă datorită suprafeței sale reflectorizante.

 apartament-studio-amenajare-4

Sursa foto: Shutterstock

Soluții pentru integrarea culorilor închise într-un studio

Ți se pare că paleta de culori neutră transformă apartamentul studio într-unul banal și lipsit de personalitate? Nu ezita să aduci un strop de culoare prin elemente de decor, vopseaua pereților sau piesele de mobilier.

 Vopsește un singur perete într-o culoare puternică

Alege un perete din apartament care atrage cel mai mult atenția și vopsește-l într-o culoare puternică. Ulterior, dacă spațiul îți permite, poți alege să aplici culoarea respectivă și pe restul pereților. Desigur, sugestia noastră este să nu aplici culoarea pe mai mult de trei dintre pereți, pentru a nu închide spațiul și pentru a nu crea o atmosferă prea tristă.

 Alege culori atenuate pentru piesele de mobilier

Într-un apartament tip studio, piesele de mobilier trebuie să rămână concentrate în partea inferioară a încăperii, pentru a nu crea o senzație apăsătoare. Renunță, astfel, la depozitarea pe verticală, chiar dacă aceasta te-ar ajuta extrem de mult în eliberarea spațiului. În amenajarea unui studio, cele mai adecvate culori pentru mobilier sunt cele atenuate, ce contrabalansează mobilierul care ajunge la nivelul privirii.

Alegerea mobilierului potrivit pentru un apartament mic

Alegerea pieselor de mobilier pentru un apartament studio nu este tocmai cea mai ușoară, motiv pentru care trebuie să te orientezi către anumite tipuri de amenajare și anumite piese de mobilier, care să complimenteze spațiul mai puțin generos de care dispui.

 Adu mobila către centrul camerei

Te sfătuim să tragi mobila către centrul camerei atunci când amenajezi un studio. Desigur, asta nu înseamnă să aduni toate piesele de mobilier în centrul camerei de zi, ci doar să o depărtezi puțin de pereți, pentru a crea iluzia de spațiu. Vei fi surprins de efectele pozitive pe care le poate avea depărtarea mobilierului cu doar câțiva centimetri de pereți.

 Optează pentru piese de mobilier cu picioare

Într-un studio, mobilierul cu picioare va trebui să înlocuiască piesele de mobilier masive, ce acoperă integral suprafața pardoselii. În acest fel, vei crea senzația de spațiu în apartamentul studio, pentru că privirea nu se va opri brusc la baza mobilierului.

 Alege mobilier multifuncțional

Piesele de mobilier multifuncționale sunt ideale pentru spațiile mici, acestea beneficiind de flexibilitatea necesară într-un spațiu limitat. Optează astfel, pentru scaune de bucătărie care se pot plia, o canapea cu spații de depozitare pentru cuverturi și perne sau o măsuță de cafea care poate servi și ca taburet. Într-un apartament studio, până și obiectele decorative se cer a fi înlocuite cu obiecte funcționale, așa cum sunt lumânările parfumate sau ghivecele pentru plante de apartament.

Soluții pentru creșterea nivelului de confort și a eficienței într-un studio

 Lumina naturală

În acest caz e necesar să te gândești care sunt principalele activități pe care le faci în casă și care dintre acestea beneficiază cel mai mult de pe urma luminii naturale. Desigur, atâta vreme cât apartamentul studio va beneficia de suficiente corpuri de iluminat, plasate strategic, lumina artificială poate fi mai mult decât satisfăcătoare.

 Delimitarea spațiului

Creșterea nivelului de confort într-un apartament studio are mult de-a face cu delimitarea corespunzătoare a zonelor. Astfel, vei avea nevoie de anumite separatoare vizuale, așa cum sunt covoarele sau corpurile de iluminat. În timp ce covoarele delimitează mai bine o anumită zonă, fie ea de odihnă, relaxare sau luat masa, luminile reușesc să creeze o atmosferă aparte.

 Intimitatea

Intimitatea nu este cel mai mare atu al unui apartament studio open space, însă cu ajutorul unor partiții poți reuși cu siguranță să sporești gradul de intimitate. Mai mult decât atât, avantajul partițiilor nu se rezumă doar la separarea patului de zona în care primești oaspeții, ci și la depozitare, atâta vreme cât optezi pentru un corp de bibliotecă sau un dressing drept separator. O altă opțiune de separare a dormitorului de living o reprezintă și paravanele, atâta vreme cât vei opta pentru unul care se integrează ideal în decor.

 Sursele de curent electric  

Într-un spațiu deschis, sursele de curent electric ușor accesibile sunt primordiale. Acestea trebuie să se adapteze pentru cât mai multe funcții, pentru a nu te confrunta astfel cu problema cablurilor înșirate pretutindeni într-un spațiu deja redus.

 Ventilația

Un aspect important în eficientizarea spațiului dintr-un apartament studio îl reprezintă și ventilația. Dacă bucătăria din apartamentul tău nu este separată de camera principală, e nevoie să investești într-un sistem de ventilație puternic, pentru a elimina mirosurile neplăcute care se perindă în toată încăperea.

 apartament-studio-amenajare-5

Sursa foto: Shutterstock

Apartament studio vs. garsonieră

Garsonierele clasice sunt clasificate în funcție de nivelul de confort pe care-l oferă, în funcție de suprafața disponibilă și de existența bucătăriei, băii și a utilităților, dar și după modul în care se face accesul în camere. Apartamentele tip studio sau garsonierele studio, pe de altă parte, au fost special concepute pentru a aduce un plus de confort locuințelor.

De regulă, un apartament studio are dimensiuni mai mari decât o garsonieră clasică și beneficiază întotdeauna de o baie proprie, de bucătărie și de toate utilitățile necesare. Diferența majoră în cazul analizei apartament studio vs. garsonieră o reprezintă configurarea spațiului, ce în cazul apartamentului studio mizează pe aspectul deschis și eliminarea pereților despărțitori dintre living și bucătărie.

 apartament-studio-amenajare-6

Sursa foto: Shutterstock

Sperăm că acest ghid de amenajare a unui apartament studio și sfaturile împărtășite te vor ajuta să dai startul proiectului de amenajare a studioului, punând accentul pe confort și nevoile personale. Atâta vreme cât vei aborda designul interior al studioului într-o manieră elegantă și subtilă, vei reuși cu siguranță să creezi un decor funcțional și primitor, în care să te simți cu adevărat acasă.