Minimalismul sau arta simplității în designul interior: caracteristici, piese de mobilier și culori specifice

 

Minimalismul sau arta simplității în designul interior: caracteristici, piese de mobilier și culori specifice

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/beige-couch-standing-against-white-wall-1090115489

 

     Conceptul de minimalism implică simplitate, claritate și poate fi aplicat în orice domeniu sau aspect, de la artă și stil de viață la arhitectură și design interior. Designul interior minimalist este foarte asemănător celui modern și este definit prin folosirea elementelor esențiale pentru a crea un spațiu simplu și ordonat. Se caracterizează prin simplitate, linii clare și o paletă uni, culoarea fiind utilizată drept accent. De obicei, designul interior minimalist combină un plan deschis, lumină din plin și mobilier funcțional, concentrându-se pe forma, culoarea și textura câtorva piese de bază.

 

Elemente de design minimalist

 

Elemente esențiale

 

Abordarea minimalistă folosește doar elementele esențiale: lumini, forme și materiale integrate de obicei într-un plan deschis, pentru a crea o atmosfera de libertate și relaxare. Nu există ornamente și decorațiuni excesive. În schimb, puținele detalii folosite sunt simple și se îmbină armonios cu decorul. De exemplu, încăpere decorată în stil minimalist poate fi decorată, totuși, cu o operă de artă, o pictură agățată pe un perete ori o vază deosebită.

 

 

Linii clare

 

Mobilierul și accesoriile minimaliste se concentrează pe funcționalitate. Suprafețele plane, netede și liniile clare creează un aspect deosebit, care scoate în evidență farmecul natural al fiecărui articol. Nu se utilizează mobilier și accesorii încărcate cu detalii sau ornamente. În schimb, accentul se pune pe simplitatea formelor. Piese de mobilier, precum câteva scaune simple și o măsuță de cafea, pereții văruiți în culori neutre și de care sunt agățate doar câteva tablouri sau oglinzi, dar și eliminarea lucrurilor de care nu ai nevoie sunt, de asemenea, esențiale pentru obținerea unui spațiu minimalist.

 

Paletă de culori monocromatică

 

O schemă de culori monocromatică, alcătuită din nuanțe de alb, bej și gri, este tipică spațiilor proiectate în stil minimalist. De exemplu, te poți concentra pe un aspect în care formele și culorile sunt reduse la cele mai simple variante ale lor, astfel încât să obții un spațiu aerisit, luminos și elegant. Poți opta pentru o paleta de culori formată din tonuri naturale și delicate, precum griuri calde și reci, „potolite” de culori nude și nuanțe de aqua.

 

Paleta de culori monocromatica

 

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-illustration/kitchen-black-minimalistic-interior-table-chair-1035289039

 

Piese de calitate

 

În timp ce mișcarea minimalistă încurajează renunțarea la obiectele de care nu ai nevoie, este recomandat ca mobilierul și electrocasnicele pe care le alegi să fie de calitate. Acestea vor fi rezistente și durabile, aspecte importante pentru protejarea mediului înconjurător și care te vor ajuta să economisești bani, pe termen lung. Așadar, investește în piese de mobilier, electrocasnice și corpuri de iluminat de calitate.

 

 

Materiale variate

 

 

Un spațiu minimalist nu trebuie să fie plictisitor. În mod tradițional, principiile designului minimalist prezintă o paletă de culori neutre, care, însă, poate fi înfrumusețată cu diverse texturi prin utilizarea unei game variate de materiale: cherestea, sticlă, ceramică și pânză. Stilul minimalist este definit de mixul dintre formă și funcție, combinație ce poate fi realizată cu ușurință, dacă optezi pentru obiecte funcționale cu texturi deosebite.

 

 

Cum faci un spațiu minimalist să arate cald și primitor?

 

Spațiile minimaliste sunt recunoscute instantaneu pentru aspectul lor monocromatic, clar, curat și fără dezordine. Organizarea spațiului ajută la „eliberarea” minții și la realizarea unui sentiment de calm vizual. Cu toate acestea, spațiile minimaliste riscă, uneori, să arate „lipsite de suflet”. Pentru a evita acest lucru și pentru a te asigura că locuința ta cu design minimalist este caldă și primitoare, pune în practică niște trucuri simple. Iată câteva modalități de a adăuga căldură și culoare încăperilor minimaliste.

 

Spatiu minimalist cald

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-illustration/scandinavian-style-interior-empty-frame-armchair-707894776

 

 

Combină diferite nuanțe și texturi

 

Dacă folosești o paletă de culori monocromatică, o modalitate excelentă de a aduce un plus de căldură spațiului este încorporarea diferitelor nuanțe și combinarea texturilor. De exemplu, utilizarea tapetului din in și a țesăturilor și covoarelor moi din lână vor contribui la crearea unei atmosfere primitoare. În baie, textura modelelor de gresie sau faianță poate stimula un interes vizual, menținând, în același timp, o paletă de culori neutră.

 

 

Încorporează materiale textile

 

Materialele textile adaugă textură și oferă un plus de căldură oricărui spațiu minimalist. Draperii, așternuturi, perne și covoare din diferite textile─cum ar fi inul, lâna și bumbacul─sunt doar câteva exemple de elemente cu ajutorul cărora poți crea o camera primitoare, fără să te abați de la regulile stilului minimalist.

 

 

Alege o piesă de mobilier deosebită

 

Dacă nu știi de unde să începi, pornește prin a căuta o piesă de mobilier deosebită (precum un fotoliu accent) și fă-o vedeta spațiului pe care îl amenajezi. Apoi, adaugă elemente precum lămpi, plante și mobilă care să se potrivească.

 

Liniile clare, simplitatea, spațiile aerisite și paletele de culori monocromatice sunt câțiva dintre termenii și conceptele care îți vin imediat în minte atunci când te gândești la minimalism. Este imposibil să nu apreciezi frumusețea și seninătatea acestui stil, iar, pentru a-l obține, trebuie să ții cont de sfaturile prezentate mai sus.