amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-1

Sursa foto: Shutterstock


Amenajarea bucătăriilor mici este o provocare pentru fiecare dintre noi având în vedere importanța și utilitatea spațiului. Însă cu o doză de creativitate și cu piesele de mobilier potrivite, chiar și o bucătărie mică poate deveni un loc primitor și spațios, care să-ți permită să experimentezi cele mai delicioase rețete pentru cei dragi. Astfel, pentru amenajarea unei bucătării mici și înguste, secretul constă în optimizarea spațiului, stilul de amenajare ales, dar și în modul în care alegi piesele de mobilier, electrocasnicele și elementele de decor, pentru a obține o bucătărie funcțională și cochetă.

Pentru că majoritatea bucătăriilor de apartamente sunt înguste și de mici dimensiuni, mai jos îți vom prezenta câteva caracteristici de care este indicat să ții cont în amenajarea bucătăriei mici. Descoperă în continuare cum poți decora cu stil, dar și cu utilitate, o bucătărie mică!


Sfaturi generale pentru amenajarea bucătăriilor mici

Bucătăria este, de regulă, spațiul des folosit și esențial în orice locuință. Chiar dacă vorbim despre un spațiu mic, acesta poate fi bine organizat și perfect funcțional pentru întreagă familie. Iată câteva recomandări generale privind amenajarea unei bucătării de mici dimensiuni:

● Prima regulă, dar și cea mai importantă, este să îți păstrezi strictul necesar, lucrurile pe care le folosești cel mai frecvent. Cu siguranță nu ai nevoie de zeci de vase și ustensile pentru gătit, care doar să îți ocupe locul inutil, așa că o bucătărie mică impune ordinea excesivă chiar și în cele mai mici sertare.

● Următoarea regulă importantă este organizarea și depozitarea obiectelor. Într-o bucătărie mică este indicat să îți găsești soluții de depozitare chiar și în cele mai imposibile locuri, în colțurile mobilierului de bucătărie, dar și pe verticala spațiului. Un mobilier în formă de L ajută la economisirea spațiului, fără să înghesuie recipientele ori accesoriile. Organizarea spațiului implică și câteva soluții simple, dar cu efecte de lungă durată, care sunt la îndemâna oricui.

● Salvează spațiile din dulapuri și gândește câteva sertare care să îți organizeze mirodeniile pe care trebuie să le ai într-o bucătărie. Poți găsi o soluție și prin agățarea plicurilor pe ușa interioară a dulapurilor, în felul acesta vei evita haosul ori de câte ori ai nevoie să le folosești. Pentru cafea, ceai, paste, zahăr, sau alte alimente de care ai nevoie în cantități mai mari, optează pentru borcane de diferite dimensiuni pe care să le poți așeza în dulapuri sau pe rafturile supraetajate.

● Mobilierul multifuncțional te va ajuta să îți organizezi cu ușurință și spațiul de pe blat, deoarece există suporturi ce pot fi ulterior montate deasupra blatului și care te pot ajută să păstrezi cât mai multe accesorii de bucătărie la îndemână. Un spațiu bine organizat te va ajuta să ai la îndemână tot ce ai nevoie în timp util.

● Din cauza faptului că spațiul nu îți permite, într-o bucătărie îngustă este imperios necesar să îți găsești cât mai multe soluții de depozitare de-a lungul pereților. Indiferent de forma lor, fie că sunt dulapuri înalte până la tavan sau doar rafturi etajate de deasupra chiuvetei, trebuie să montezi cât mai multe corpuri suspendate. Spațiul cu adevărat disponibil te poate surprinde când vei vedea că, în loc să înghesui produse pe care oricum nu le folosești prea des, alegi să le depozitezi pe suporturile prinse în perete. Le ai la îndemână oricând la nevoie, economisind și spațiu în același timp.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-2

Sursa foto: Shutterstock


Idei originale pentru amenajarea unei bucătării mici și înguste

Atunci când vine vorba despre amenajarea unei bucătării mici și înguste, nu putem spune că există o regulă generală în acest sens, căci proiectul final va depinde într-o mare măsură de anumiți factori importanți, fie că vorbim de configurație, tipul locuinței sau stilul de amenajare al bucătăriei. Descoperă în continuare câteva idei originale privind amenajarea unei bucătării înguste, de mici dimensiuni!

Amenajarea bucătăriei în funcție de configurație

Dacă ne gândim la configurația bucătăriei, există numeroase idei de amenajare a unei bucătării mici și înguste, cu care poți garanta utilitatea și funcționalitatea spațiului. Iată câteva idei în acest sens!

● Bucătărie în linie dreapta

Bucătăria în linie dreaptă este o soluție simplă, dar ideală pentru o bucătărie ce are lungimea peretelui de peste trei metri. Este o amenajare care funcționează atât în cazul bucătăriilor închise, cât și în cazul celor în plan deschis. În acest caz, dulapurile sunt așezate într-un singur rând, într-un mod compact. Aici se va găsi o zonă de gătit, dar și o zona de pregătit care să includă chiuveta și frigiderul în aceeași linie. În partea opusă se poate amenaja un spațiu pentru luat masă, format dintr-o masă cu câteva scaune de bucătărie.

● Bucătărie tip galerie

Este o dispunere practică pentru o bucătărie care dispune de spațiu de o parte și de cealaltă. Pentru a avea suficient loc de mișcare este indicat să existe o distanță de un metru între cele două șiruri. Zona de gătit și curățat este indicat să se afle pe același șir, în timp ce de partea cealaltă se pot așeza restul dulapurilor, dar și locul de luat masă, ce poate fi sub formă unui blat sau tip bar cu scaune de bar, dacă spațiul îți permite. Ți-am vorbit deja într-un articol anterior despre bucătării cu bar, dacă ai nevoie de o sursă de inspirație!

● Bucătărie în formă de L

Întâlnită mai rar, dar există atunci când bucătăria are o latură ușor mai lată decât cealaltă. În cazul de față, pe latura mai mare se pot monta dulapurile tip soldat în linie dreaptă, urmând că pe partea opusă să fie montate restul elementelor de bucătărie. Bucătăriile în formă de L au, de regulă, trei puncte principale: aragazul, frigiderul și chiuveta, așa că mobilierul trebuie așezat astfel încât să nu îți fie îngreunate activitățile din bucătărie.

● Bucătărie open space

Un plan bine definit, care trebuie foarte bine gândit pentru fiecare întrebuințare. Bucătăriile care se află în același spațiu cu livingul îți oferă senzația de mai mult spațiu, ceea ce poate fi un avantaj pentru bucătăriile mici, însă în cazul de față decorul trebuie să fie unul minimalist. Atunci când încăperea este încărcată de prea multe obiecte de decor sau culori, spațiul poate părea mai mic și mai dezordonat. În cele două spații trebuie să există o armonie cu ajutorul culorilor și texturilor, iar finisajele trebuie să se completeze.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-3

Sursa foto: Shutterstock


Amenajarea bucătăriei în funcție de tipul locuinței

Amenajarea unei bucătării mici și înguste depinde într-o oarecare măsură și de tipul locuinței, dat fiind că bucătăriile dintr-un apartament sau un studio sunt de regulă mult mai mici decât cele de la casă. Acest lucru nu înseamnă, însă, că aceste spații nu pot fi amenajate într-un mod plăcut și funcțional. Iată câteva sugestii:

● Amenajări bucătării mici la bloc

Atunci când vorbim despre amenajarea bucătăriilor mici de bloc, este nevoie de foarte multă răbdare și creativitate. Dacă dorești să profiți din plin de spațiul pe care-l ai la dispoziție, poți încerca să achiziționezi electrocasnice pe care să le încorporezi în piesele de mobilier. De asemenea, poți opta pentru montarea mobilierului pe înălțimea peretelui, având grijă să nu supraaglomerezi încăperea.

● Amenajări bucătării mici în garsonieră

Bucătăriile mici și înguste din garsoniere sunt de regulă concepute pentru persoanele care nu gătesc prea mult. Însă dacă ai posibilitatea, poți transforma bucătăria într-una open space, pentru a obține utilitate și confort, dar și pentru a te bucura de un spațiu mai generos.

● Amenajări bucătării mici la casă

Chiar dacă vorbim despre bucătării înguste, o casă îți oferă posibilitatea de a jongla mai bine cu spațiul în amenajarea bucătăriei. De regulă, bucătăriile par spațioase, chiar dacă sunt de mici dimensiuni, acest lucru datorându-se ferestrelor mai mari, culorilor alese și a pieselor de mobilier selectate. În cazul unei bucătării mici la casă, amplasarea unei insule de bucătărie și deschiderea spațiului poate fi una dintre cele mai inspirate idei de amenajare.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-4

Sursa foto: Shutterstock


Amenajarea bucătăriei în funcție de stil

Chiar dacă este vorba despre idei de amenajare pentru o bucătărie mică, există o mulțime de stiluri de amenajare care pot fi integrate ideal într-o bucătărie de mici dimensiuni. Cele mai populare dintre aceste sunt stilul modern, stilul minimalist și stilul rustic. Să le exemplificăm!

● Bucătării moderne mici

Stilul modern de amenajare este cel mai ușor de integrat într-o bucătărie de mici dimensiuni. Este nevoie doar să alegi culori deschise, care să ofere senzația de spațiu aerisit, piese de mobilier cu finisaje lucioase și corpuri de iluminat care să asigure lumina ambientală, cea de accent și cea funcțională. Descoperă aici mai multe idei despre amenajarea unei bucătării mici moderne!

● Bucătării rustice mici

Și stilul rustic poate fi abordat cu ușurință în amenajarea unei bucătării mici și înguste. O bucătărie mică amenajată în stil rustic se va remarca prin nuanțe calde, piese de mobilier din lemn masiv, sticlă (care aduce mai multă luminozitate), plante și accente de culoare. Nu exagera, însă, cu nuanțele vii, pentru a nu aglomera vizual spațiul din bucătărie.

● Bucătării minimaliste mici

Minimalismul este de departe unul dintre cele mai sugestive stiluri de amenajare a unei bucătării mici. Acesta implică un număr redus de piese de mobilier, cu suficiente spații de depozitare, elemente de decor puține și culori deschise. O bucătărie mică cu o amenajare minimalistă nu este doar frumoasă, ci și extrem de practică. Poți aborda chiar și stilul scandinav în amenajarea bucătăriei, căci simplitatea sa este tot ceea ce o bucătărie de dimensiuni mici are nevoie!    

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-5

Sursa foto: Shutterstock


Culori recomandate pentru amenajarea bucătăriilor mici

Nuanțele neutre, tonurile calde și suprafețele lucioase amplifică din punct de vedere vizual spațiul și reflectă lumina. În cazul bucătăriilor mici este extrem de important să existe lumină naturală, însă în cazul în care este prea puțină, atunci mobilierul și pereții sunt un factor ajutător.

● Alb, bej, gri, pastel, verde mentă - sunt câteva sugestii pe care le poți pune foarte ușor în aplicare pentru ca bucătăria ta să pară mai mare, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier.

● Pentru un aer proaspăt, tapetul în nuanțe pale poate fi o soluție optimă în designul unei bucătării mici.  

● Panourile decorative cu textura de marmură pot îmbunătăți aspectul vizual al bucătăriei.

● Mobilierul în nuanțe de gri, crem sau lemn natural poate fi o alegere potrivită pentru spațiile mici.

Ce materiale alegem pentru blatul dintr-o bucătărie mică?

Materialele pentru bucătărie, dar și finisajele și obiectele sanitare se aleg în funcție de rezistență în timp, dar și de buget. Iată ce tipuri de blaturi poți alege pentru amenajarea unui bucătării înguste și mici:

● Granitul este materialul care, datorită durității sporite îl face să reziste pe termen îndelungat. Iar faptul că vorbim despre amenajarea unei bucătării mici, atunci nu este nevoie nici de foarte mult material.

● Blaturile din lemn sunt ideale pentru stilul clasic de amenajare ori cel boem, însă rezistență acestuia nu este una îndelungată. Suprafață se poate pată foarte ușor cu apă ori cu uleiurile din mâncare. Pentru o bucătărie rustică tradițională, sunt cea mai bună alegere.

● Blatul din marmură poate scoate foarte ușor în evidență interiorul unei bucătării datorită design-ului spectaculos. Este ușor de întreținut și rezistent pe termen lung. În plus, este un finisaj ideal într-o bucătărie mică minimalistă.

● Însă, să nu uităm nici de cea mai convenabilă opțiune pentru blatul de bucătărie - inoxul. Acesta se găsește la prețuri avantajoase, este rezistent împotriva factorilor externi și este igienic.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-6

Sursa foto: Shutterstock


Ce tip de pardoseală este potrivit în amenajarea unei bucătării mici?

Dacă te întrebi care sunt cele mai avantajoase finisaje pentru pardoseala unei bucătării mici, avem câteva sugestii pentru tine:

● Gresia

Un material extrem de popular datorită proprietăților remarcabile de întreținere și rezistență pe termen lung. Gresia este un tip de pardoseală cu proprietăți ignifuge și se remarcă în primul rând prin durabilitate, dar și prin gama variată de modele și culori disponibile. Pentru că trebuie să alegi un material calitativ pentru podea, datorită folosirii constante, investiția este extrem de avantajoasă pe termen lung.

● Parchet

O soluție adoptată pentru multe încăperi, inclusiv pentru bucătărie, datorită avantajelor populare. Cu un design atractiv, parchetul poate fi montat în orice bucătărie deoarece este extrem de confortabil și reține căldură. Nu este la fel de rezistent precum gresia, deoarece este predispus în mod frecvent la zgârieturi, însă este ideal pentru bucătăriile open space și cele de mici dimensiuni.

● Linoleum

Una dintre cele mai avantajoase opțiuni în ceea ce privește costurile de achiziție și de montare, linoleumul este disponibil într-o varietate de modele și culori, ceea ce îl face o soluție profitabilă pe termen lung. Linoleumul are și câteva dezavantaje precum: rezistență scăzută la razele UV, lipsa rezistenței la zgârieturi, se poate decolora ușor și există posibilitatea de a se pată atunci când intră în contact cu alimente precum muștar, cafea sau ketchup.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-7

Sursa foto: Shutterstock


Amenajarea unei bucătării mici și înguste - elemente de decor potrivite

Știm că vorbim despre designul interior al unei bucătării mici și înguste, însă și pentru acest tip de amenajare, elementele de decor pot face diferența între un spațiu primitor sau unul lipsit de stil. Iată care sunt elementele de care trebuie să ții cont atunci când alegi decorul potrivit pentru diferite modele de bucătării mici de apartament!

Iluminatul într-o bucătărie mică și îngustă

Designul interior al unei bucătării nu ar fi niciodată complet fără corpurile de iluminat. Aceste elemente joacă un rol important în decorarea oricărei bucătării, însă pentru amenajarea unei bucătării înguste și mici va trebui să alegi un sistem de iluminat în conformitate cu spațiul limitat.

● În zona mesei, cele mai potrivite sunt lămpile suspendate, extrem de folositoare atunci când vrei să te bucuri de o cină târzie sau dorești să folosești masa pe post de blat de lucru.

● În bucătăriile moderne mici, surse de lumină sunt distribuite în așa fel încât să acopere fiecare zonă de lucru. Poți opta pentru corpuri de iluminat discrete, care pot fi instalate inclusiv în interiorul dulapurilor sau în zona rafturilor de perete.

● Nu este indicat să integrezi într-un astfel de spațiu lămpile de podea, ci să apelezi la o lustră pe mijlocul tavanului, în timp ce lumina de accent poate fi redată de leduri, în cazul bucătăriilor mici moderne și minimaliste.

amenajarea-unei-bucatarii-mici-spatiu-ingust-8

Sursa foto: Shutterstock


Decorul pereților într-o bucătărie mică

Spațiul mic și îngust nu reprezintă un motiv pentru care bucătăria ta să fie lipsită complet de elementele de decor. Însă unul dintre cele mai importante aspecte atunci când decorezi pereții unei bucătării de mici dimensiuni este crearea iluziei de adâncime a spațiului. Iată câteva idei pentru decorul pereților unei bucătării mici:

● Rafturi suspendate

Utilizate cu atenție, spațiile de depozitare deschise pot face ca bucătăria ta mică să pară mult mai aerisită și mai spațioasă. Îmbină funcționalul cu esteticul și folosește rafturi suspendate pentru depozitarea veselei. Astfel, poți transforma obiectele pe care le folosești în fiecare zi în propriile obiecte decorative.

● Tablouri mici cu motive geometrice

Motivele geometrice sunt populare în designul interior modern, iar dacă bucătăria ta este de mici dimensiuni și dorești să o decorezi, poți alege mici tablouri din canvas cu o astfel de tematică. Motivul? Designul acestor tablouri pot crea iluzii optice verticale sau orizontale, adăugând un plus de lățime sau lungime bucătăriei.

● Oglindă

Chiar dacă pare neobișnuită folosirea unei oglinzi pe post de element decorativ într-o bucătărie, utilizarea oglinzilor în designul interior a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare, mai ales când vine vorba de încăperile mici și înguste. Astfel, o oglindă atent aleasă poate oferi bucătăriei iluzia de spațiu și de adâncime.


Sursa foto: Shutterstock


O bucătărie mică se poate transformă în spațiul tău preferat, dacă ții cont de câteva sugestii eficiente de amenajare. Indiferent de spațiu, orice încăpere poate fi decorată cu atenție și pricepere, în funcție de propria personalitate pentru a-ți aduce satisfacție, dar și pentru a se completa perfect cu momentele petrecute în familie. Cu aceste idei în minte, amenajarea unei bucătării mici și înguste nu va mai reprezenta o provocare!