Amenajarea unei mansarde cu birou: 5 idei și sfaturi practice

 amenajare-mansarda-cu-birou-idei-si-sfaturi-1

Sursa foto: shutterstock.com

 

Mansarda îți oferă un spațiu suplimentar pe care îl poți transforma după bunul plac. O idee excelentă este să amplasezi acolo spațiul de lucru sau pentru învățat, deoarece este o zonă retrasă din locuință și oferă avantaje. Dorim să îți facilităm procesul de amenajare a unei mansarde cu birou, astfel că îți punem la dispoziție cinci idei și sfaturi practice.

Avantajele unui birou la mansardă

Liniște

Intimitate

Confort

Cum amenajezi un birou la mansardă?

1. Stilul de design

2. Culorile

3. Mobilierul

4. Iluminarea

5. Spațiile de depozitare

Sfaturi de amenajare pentru biroul din mansardă

Amenajează și pe verticală

Folosește orice spațiu suplimentar

Alege piese multifuncționale

Profită de lumina naturală

 

Avantajele unui birou la mansardă

Pentru a putea să îți desfășori activitatea în liniște și a te putea concentra mai ușor, ai nevoie de un loc ce îți pune la dispoziție condițiile necesare. Astfel, este o idee inspirată să apelezi la o încăpere care se află departe de zonele zgomotoase din locuință. O amenajare mansardă cu birou aduce cu sine beneficii, printre care următoarele:

Liniște

Datorită amplasării sale, departe de living și bucătărie, în mansardă ai parte de mai multă liniște. Acest fapt o transformă într-o încăpere ideală pentru relaxare, dar și pentru a te putea concentra mai bine la studiu ori la munca de acasă.

Oricând dorești să lucrezi la un proiect, să inveți sau pur și simplu să lecturezi cărțile preferate, amenajarea unui birou în mansardă este o idee inspirată. Dacă nu utilizezi pentru tine acest spațiu, îl poți adapta pentru copilul tău, în special dacă este școlar sau adolescent.

Intimitate

Un birou pentru adolescenți se va încadra de minune în mansardă. De regulă, aceștia simt nevoia de a avea un loc propriu, iar această cameră poate reprezenta spațiul perfect pentru ei.

De asemenea, și cei care sunt pasionați de jocuri pe computer se pot bucura de un mediu care le permite să se concentreze asupra activității lor preferate.

Confort

Deoarece este o zona de relaxare, te poți bucura în voie de acest spațiu pentru hobby-urile tale. Poți amenaja un birou cu un scaun pentru spate, pentru un nivel ridicat de confort. Un astfel de scaun te ajută să îți menții postura corectă și să te așezi comod.

Tot pentru a obține condiții optime de lucru, este indicat să apelezi la încălzirea prin pardoseală, pentru a nu încărca spațiul de la suprafață cu țevi și calorifere. O altă soluție excelentă este să izolezi termic mansarda. Cu toate că implică, inițial, niște costuri suplimentare, în timp vei avea beneficii din punct de vedere financiar, deoarece facturile pentru căldură vor fi mai reduse.

Cum amenajezi un birou la mansardă?

 

Sursa foto: schutterstock.com

 

Pentru o amenajare mansardă cu birou există anumite reguli, pe care te invităm să le citești în cele ce urmează.

1. Stilul de design

Alege un stil de design pentru amenajarea biroului, astfel încât să creezi o atmosferă relaxantă și echilibrată. Poți opta pentru orice tip de decor dorești, dar pentru cea cu birou se recomandă în special stilul clasic în amenajare, cel minimalist, cel modern sau stilul eclectic.

 

Poți lua în calcul și stilul vintage. Recondiționează elemente vechi de decor de prin locuință și utilizează-le în biroul din mansardă. Însă, pentru confort sporit, alege să achiziționezi un nou model ergonomic de scaun de birou.

2. Culorile

În cazul în care este vorba despre o amenajare mansardă mică, nuanțele adecvate sunt cele deschise. Tonurile neutre contribuie la reflectarea luminii naturale și măresc vizual spațiul. Pentru o mansardă generoasă, paleta cromatică poate include și nuanțe intense.

 

Pentru amenajarea biroului copilului alege culori vesele, deschise, care să creeze o atmosferă dinamică, dar care să îl ajute să se concentreze la studiu. Ține cont de preferințele celui mic și include obiecte decorative cu tematicile pe care le adoră. Poți folosi și elemente inscripționate cu mesaje vesele și motivaționale, adaptate vârstei copilului.

3. Mobilierul

Informează-te cum alegi scaunul de birou, pentru a te asigura că îl alegi pe cel adecvat necesităților tale sau al copiilor tăi. Alegerea unui scaun de birou pentru copii poate fi o adevărată provocare, astfel că este important să verifici caracteristicile mai multor modele înainte de a te decide asupra unuia. Masa de birou trebuie să fie la înălțimea potrivită pentru tine.

În afară de birou și scaun, este esențial să existe și rafturi sau un dulap ori diverse organizatoare, pentru a putea avea la îndemână tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea activității. Dacă mansarda este spațioasă, poți alege să amenajezi și o canapea, un colțar sau un fotoliu.

4. Iluminarea

Se recomandă să ai cât mai multă lumină naturală în birou, iar acest lucru îl poți realiza cu ajutorul unor ferestre mari sau a unei lucarne. Dacă nu există posibilitatea de a avea lumină naturală, iluminarea o poți realiza cu ajutorul unor corpuri de iluminat care să avantajeze o amenajarea unei mansarde cu birou.

 

Masa de lucru trebuie așezată sub lucarnă sau în dreptul ferestrei. Poți spori iluminarea cu o aplică și o lampă de birou, dar se recomandă să alegi una ce se poate regla. Utilizează și una care dispune de picior, pentru a o putea muta prin încăpere în funcție de cum ai nevoie.

5. Spațiile de depozitare

Evită organizatoarele care se montează pe vertical, pentru că pereții au forme neregulate și ar putea fi foarte dificil să le montezi fără a pierde spațiul. Utilizează alte elemente de depozitare, cum sunt cutiile și coșurile.

 

Poți folosi și dulapuri de mici dimensiuni sau rafturi, câtă vreme se integrează eficient și nu blochează zonele prin care pătrunde lumina.

Sfaturi de amenajare pentru biroul din mansardă

Îți punem la dispoziție câteva sfaturi importante legate de amenajarea mansardei cu birou.

Amenajează și pe verticală

Poți înălța vizual amenajarea mansardei joase cu ajutorul unor ferestre verticale. În plus, poți alege obiecte de decor cu forme alungite. Optează pentru mobilier minimalist sau cu forme dispuse astfel, deoarece reprezintă un avantaj.

 

O altă recomandare este să folosești elemente decorative cu dungi pe verticală. De exemplu, poți așeza la fereastră o perdea cu model delicat ce conține un astfel de model.

Folosește orice spațiu suplimentar

Amenajarea unei mansarde în pod existent necesită să accentuezi funcționalitatea mobilierului și tot ceea ce implică amenajarea biroului. De regulă, spațiul din mansardă este mai redus față de cel din alte camere. Acest lucru presupune să alegi elemente de decor create special pentru astfel de zone.

 

Chiar dacă spațiul din mansardă este mai redus decât din alte camere, poți folosi atât piese de mobilier și de decor practice, dar care au și rol estetic. Există numeroase variante de recipiente cu design interesant pe care le poți utiliza în biroul din mansardă.

Alege piese multifuncționale

Piesele de mobilier modulare sunt foarte utile într-o mansardă cu birou. De exemplu, o canapea extensibilă sau un pat cu multiple spații de depozitare pot contribui foarte mult la utilizarea în proporție cât mai mare a spațiului disponibil.

 

O masă de birou cu rotile sau unul ori mai multe scaune de calitate înaltă îți lasă posibilitatea de mobilitate în cameră, în funcție de necesitate.

Profită de lumina naturală

Poți utiliza în avantajul tău lumina naturală. Așază scaunul pentru citit sub lucarnă sau în zona ferestrei. În plus, te poți bucura și de priveliștea de vis pe care ți-o oferă mansarda.

Lumina naturală depinde și de poziționarea ferestrei în mansardă. Încearcă să amplasezi fereastra într-o zonă care să îți ofere lumină pe o durată cât mai îndelungată.

Aplică sfaturile și recomandările noastre de amenajare a mansardei cu birou și îți vei crea un loc minunat pentru studiu, învățare sau relaxare!