Cele mai bune scaune pentru spate: Criterii de selecție și top modele

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-1

Sursa foto: Shutterstock

Te gândești la tot felul de modalități prin care să-ți păstrezi sănătatea la locul de muncă? Conștientizezi impactul major pe care îl poate avea șederea prelungită pe scaun asupra sănătății tale? Faptul că majoritatea dintre noi stăm în medie aproximativ 40 de ore pe săptămână pe un scaun la birou este un motiv real de îngrijorare.

Există studii de specialitate care demonstrează că statul pe scaun un timp îndelungat poate cauza o serie de disfuncționalități în corpul nostru, afectându-ne în special spatele. Mulți specialiști din domeniul sănătății au remarcat acest aspect, motiv pentru care scaunele ergonomice au cunoscut o popularitate fără precedent în ultima perioadă.

Prin urmare, cele mai bune scaune pentru spate sunt scaunele de birou ergonomice, motiv pentru care am dedicat articolul următor criteriilor de selecție ale acestor scaune și recomandării unor modele ergonomice de scaune, ideale pentru sănătatea ta, dar și pentru productivitatea la locul de muncă.  


Cum alegi cel mai bun scaun pentru spate: Criterii de selecție

Oferta de pe piață este absolut copleșitoare, existând atât de multe modele de scaune de birou încât poate fi destul de greu să îți dai seama cum poți alege cel mai bun scaun de birou pentru spate. Pentru a te ajuta să cumperi cel mai bun scaun pentru nevoile tale într-un mod informat, am pregătit pentru tine o întreagă listă cu cele mai importante criterii de selecție a scaunelor de birou.

Aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege un scaun de birou care să-ți susțină corpul într-o postură bună și care să te ajută să fii cât se poate de relaxat, în fiecare zi petrecută la birou. Iată, așadar, cum alegi cele mai bune scaune pentru spate ținând cont de câteva criterii importante!


Tipul scaunului de birou

În funcție de activitatea pe care o desfășori la birou, există câteva tipuri de scaune care ți se vor potrivi cel mai bine. Alege dintre aceste tipuri cel mai bun scaun pentru spate!

 Scaun de birou directorial

Acest tip de scaun beneficiază de o dimensiune generoasă, are un spătar înalt și este prevăzut cu brațe. Un scaun de birou directorial este tapițat și datorită numeroaselor opțiuni de ajustabilitate, acest model este ideal pentru zilele lungi la birou. De regulă, acest tip de scaun este o variantă durabilă datorită calității materialului, fiind realizat întotdeauna din piele. Un scaun directorial de calitate îți poate susține activitatea chiar și pentru 5 ani. Dezavantajul acestui tip de scaun este, însă, prețul, numărându-se printre cele mai costisitoare scaune de birou.

 Scaun de birou ergonomic

Scaunele de birou ergonomice sunt recomandate pentru orice persoană care petrece multe ore la birou, deoarece pot oferi echilibrul perfect între suport și confort. Utilizarea unui scaun care nu oferă un suport corespunzător pentru coloana vertebrală aduce o mulțime de dezavantaje posturii tale la birou, montiv pentru care aceste tipuri de scaune sunt create special pentru a-ți îngriji spatele și gâtul.

Cel mai bun scaun ergonomic este unul deosebit de ajustabil, care poate fi adaptat special pentru corpul tău de la brațe și spătar, până la înălțime. De asemenea, un scaun de birou ergonomic îți permite să te miști cu ușurință, prezentând roți rotative. Multe dintre aceste modele oferă și un suport extra pentru spate, prezentând accesorii tip pernă pentru zona lombară.

Chiar și la capitolul confort, aceste tipuri de scaune le pot ajunge din urmă pe cele de tip directorial, putând fi achiziționate la prețuri mult mai rezonabile. De cele mai multe ori, materialele din care sunt realizate sunt plasa și textilele, acestea dovedindu-se foarte eficiente în tratarea durerilor de spate, căci pot fi ajustate pentru a atinge nevoile corespunzătoare de confort.

 Scaun de birou cu suport pentru tibii

Scaunul de birou cu suport pentru tibii este, poate, cel mai puțin cunoscut model de pe piață, mai cu seamă că vine într-o formă diferită față de modelele obișnuit de scaune pentru birou. Conceptul este, desigur, unul ergonomic, menit pentru a elibera presiunea din zona spatelui și a gâtului și menținând cu ușurință o poziție corespunzătoare a corpului, chiar dacă sunt lipsite de spătar. În schimb, aceste modele de scaune de birou te forțează să stai într-o poziție care protejează curbura coloanei vertebrale, ceea ce le clasează în topul celor mai bune scaune pentru spate.

De asemenea, un astfel de scaun poate corecta poziția picioarelor, dar și a zonei lombare. Mai mult decât atât, acesta este un model ajustabil, în așa fel încât să-l poți utiliza fără probleme, indiferent de dimensiunile mesei tale de birou. În ciuda aparențelor, astfel de modele de scaune de birou pot fi chiar confortabile. Un alt avantaj ale acestui tip de scaun este că are un preț extrem de rezonabil, ceea ce îl face ideal pentru aproape orice persoană.

 Scaun de gaming

În topul celor mai bune scaune pentru spate se regăsesc, desigur, și scaunele de gaming. Ergonomia acestora, materialele din care sunt realizate și dotările suplimentare în ceea ce privește suprafețele de sprijin sunt puncte forte în adoptarea unei poziții sănătoase, mai ales când petreci ore în șir în fața PC-ului și te declari un amator înrăit al jocurilor de consolă.

Astfel, cel mai bun scaun de gaming va beneficia de un spătar ergonomic, cu un suport excelent pentru spate și zona lombară, brațe ajustabile care să ofere un sprijin real utilizatorului, un șezut confortabil, de dimensiuni generoase și un sistem de ajustare a înălțimii, care să-ți permită ajustarea poziției în așa fel încât să poți adopta poziția corespunzătoare la birou. Tocmai postura corectă adoptată îi determină pe părinți să achiziționeze scaune de gaming drept scaune de birou pentru copii.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-2


Sursa foto: Shutterstock

Ajustabilitatea scaunului

Dimensiunile contează mai puțin atunci când vine vorba de alegerea celor mai bune scaune pentru spate, deoarece ceea ce contează și mai mult este nivelul de ajustabilitate al unui scaun. Am vorbit într-un articol anterior despre modificarea unui scaun de birou, în așa fel încât să determine adoptarea unei posturi corecte. Astfel, cel mai bun scaun de birou este cel care îți permite să ajustezi fără nicio problemă o multitudine de zone, dintre care enumerăm:

 Înălțimea șezutului

Acesta este, fără doar și poate, cel mai important element în ceea ce privește ajustabilitatea unui scaun. Aceasta pentru că, pentru a avea o poziție corectă a corpului, picioarele trebuie să stea perfect pe podea, în așa fel încât spatele coapselor să nu se simtă deloc presate. Și cum este puțin probabil să poți ajusta înălțimea unei mese, vei avea nevoie de un scaun ajustabil pe înălțime. În mod ideal, este necesar să cobori scaunul până când cotul se află chiar mai sus de blatul biroului. Dacă în acest caz, picioarele nu ajung la nivelul podelei, va fi nevoie să optezi pentru un suport pentru picioare de birou. Dacă ai nevoie de o sursă de inspirație suplimentară, vei găsi pe blogul nostru tot ce trebuie să știi despre înălțimea potrivită pentru un scaun.

 Adâncimea șezutului

Poziția corectă la birou trebuie să îngăduie spatelui să se preseze de spătar, fără însă ca spatele genunchilor să fie presați de marginea scaunului. Tocmai din acest motiv, spătarul trebuie să poată fi reglat pe orizontală, în așa fel încât să fie mai departe sau mai aproape de șezut, în funcție de nevoile tale. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele care suferă de dureri lombare.

 Suportul lombar

Cel mai bun scaun pentru spate trebuie să aibă un spătar cu forma și dimensiunea potrivită pentru tine. Prin urmare, acesta trebuie să susțină baza spatelui, dar și zona de mijloc. În același timp, ar trebui ca brațele și umerii să poată fi mișcate cu ușurință, fără a afecta poziția spatelui. Pentru că fiecare în parte avem o construcție corporală diferită, spătarul necesită ajustarea pe înălțime, pentru a se putea mula perfect pe forma spatelui fiecăruia în parte.

 Înclinarea spătarului

Trebuie să știi că cele mai bune scaune pentru spate vor avea spătarul ajustabil și la nivel de înclinare. În acest mod, scaunele de birou îți permit să adopți mai multe poziții: perfect drept atunci când lucrezi sau lăsat pe spate atunci când dorești să te relaxezi. Unghiul format de spate și coapse ar trebuie să fie între 95 și 105 grade, în timp ce abdomenul și pieptul trebuie deschise spre exterior. Această poziție îți va permite să respiri mai bine și să fii, astfel, mai productiv la birou.

 Brațele scaunului

Pentru că vei tasta destul de mult, vei avea nevoie de un suport care să susțină greutatea brațelor. Dacă vei alege un scaun de birou cu brațe, ideal ar fi ca înălțimea acestora să fie ajustabilă. În acest fel, brațele pot fi reglate pentru a putea intra sub blatul biroului. Scaunele de birou ergonomice se numără printre acele modele de scaune care îți permit să ajustezi și lățimea dintre brațe, scaunul adaptându-se astfel la lățimea corpului tău.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-3


Sursa foto: Shutterstock

Materialele scaunului de birou

Un alt criteriu de selecție de care trebuie să ții cont în alegerea celui mai bun scaun pentru spate este, surprinzător, și materialul din care este realizat scaunul. Așa că recomandarea noastră este să te orientezi asupra unor modele de scaune confecționate din materiale cât mai respirabile și non-alergice.

 Material textil

Scaunele de birou realizate din material textil sunt simple, accesibile și plăcute la atingere. Acest tip de material este disponibil într-o diversitate de culori și imprimeuri, ceea ce face integrarea acestora în spațiul tău una destul de simplă.

 Piele

Scaunele de birou realizate din piele sunt extrem de confortabile, mai cu seamă ca acestea prezintă un șezut foarte bine buretat. De asemenea, pielea este un material durabil și rezistent la uzură, iar dacă este bine întreținută, ea poate trece testul timpului cu brio.

 Plasă

Scaunele de birou realizate din acest material sunt ideale pentru birourile extrem de călduroase, ele având rolul de a permite pielii să respire. De regulă, aceste tipuri de scaune vin într-o formă ergonomică, ceea ce îți poate oferi suportul necesar și sunt extrem de confortabile, chiar dacă stai așezat multe ore consecutiv.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-4


Sursa foto: Shutterstock

Baza scaunului

Este de la sine înțeles că cele mai bune scaune pentru spate prezintă un sistem de rotile care să permită o mobilitate cât mai mare în timpul orelor de muncă. Aceste rotile trebuie să fie realizate dintr-un material rezistent, dar în același timp nu foarte dur, în așa fel încât să nu lezeze suprafața cu care intră în contact. De asemenea, rotilele trebuie să prezinte o mobilitate de 360 de grade și să fie prevăzute cu un sistem de blocare, ce poate fi activat rapid.

Asigură-te că investești într-un scaun de birou cu o bază cu roți bine realizată și nu pentru un scaun staționar. Dacă scaunul tău nu se poate întoarce, atunci corpul tău va trebui să o facă, ceea ce poate cauza stres și oboseală. Am vorbit într-un articol anterior despre cum să montezi un scaun de birou, așa că știi deja că procesul de montare începe cu asamblarea bazei scaunului.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-5

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai bune scaune pentru spate: Top 3 modele recomandate

Ținând cont de criteriile de selecție menționate mai sus cu privire la alegerea celor mai bune scaune pentru spate, îți vom recomanda în cele ce urmează câteva modele de scaune de birou care se apropie într-o proporție uriașă de ceea ce numim „cel mai bun scaun de birou pentru spate”.

1. Scaun directorial OFF 419

Scaunul directorial OFF 419 crem este un model impunător, robust și elegant de scaun. Acesta aduce un plus de confort și aduce utilizatorului numeroase funcții care pot transforma munca la birou într-o adevărată plăcere. De ce poate fi considerat acest model unul dintre cele mai bune scaune pentru spate? Pentru că scaunul directorial vine cu un mecanism de tip recliner ce permite scaunului o rabatare a spătarului până la 135 de grade, prezintă un suport de picioare poziționat sub șezut, spătarul scaunului are dimensiuni generoase, este realizat din piele de calitate superioară, are o bază ce asigură mobilitatea și protecția, o pivotare de 360 de grade și sistem de reglare a înălțimii scaunului.

Dimensiuni:

 Înălțime șezut reglabilă: 55-63 cm;

 Înălțime scaun reglabilă: 117-125 cm;

 Lățime x adâncime șezut: 55 x 50 cm;

 Înălțime spătar: 87 cm;

 Lățime maximă cu brațe: 67cm.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-6


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-directorial-OFF-419-crem 

2. Scaun ergonomic cu spătar rabatabil și suport picioare SYYT 9502

Scaunul ergonomic cu spătar rabatabil și suport picioare SYYT 9502 negru se numără cu siguranță printre cele mai bune scaune ortopedice datorită designului cu spătar ergonomic, tetieră și suport lombar reglabil. Acest model de scaun poate fi cea mai bună alegere atunci când ești în căutarea unui scaun ortopedic de birou, care să-ți protejeze coloana vertebrală de durere și de oboseala orelor lungi de ședere la birou.

Acest model de scaun pivotant este prevăzut cu un spătar cu formă ergonomică, ce oferă o postură sănătoasă în timp ce lucrezi. De asemenea, scaunul vine cu un mecanism de înclinare sincronizat cu brațele și cu un suport de picioare retractabil, care oferă un recliner relaxant la birou. Mai mult, în partea stângă a scaunului dispui de o manetă care permite reglajul spătarului până la un unghi de 165 de grade. Scaunul prezintă un șezut gros care te va face să te simți confortabil, în timp ce spătarul cu plasă respirabilă este realizat pentru o mai bună ventilație, susținând nivelul de confort.

Dimensiuni:

 Înălțime scaun: 119-129 cm;

 Înălțime șezut: 43-53 cm;

 Lățime scaun: 62 cm;

 Înălțime spătar: 80 cm;

 Înălțime brațe: 65-75 cm;

 Lățime x adâncime șezut: 51x51 cm.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-7


Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-ergonomic-recliner-SYYT-9502 

3. Scaun gaming cu bandă LED RGB OFF 301

În topul celor mai bune scaune pentru spate pe care ți le recomandăm se numără și scaunul de gaming cu bandă LED RGB OFF 301 negru. Acest scaun ergonomic cu iluminare LED are posibilitatea de a se rabata aproape de 180 de grade, asigurând o relaxare completă. Fiind realizat în stilul mașinilor de curse, acest scaun de gaming oferă confort indiferent dacă este utilizat în timpul sesiunilor lungi de jocuri sau în cursul zilelor de lucru la birou.

Scaunul este gândit în funcție de forma naturală a corpului, în așa fel încât vei putea beneficia de confort complet. Mai mult, mecanismul de blocare a balansului permite și reglarea înălțimii scaunului, dar și pivotarea la 360 de grade, ceea ce-l face cel mai bun scaun ortopedic pentru coloană. Baza robustă și brațele reglabile pe înălțime sunt alte avantaje ale acestui model de scaun, în timp ce pernele (lombară și cervicală) pot fi detașate, în funcție de nevoi. Sistemul de iluminare este doar cireașa de pe tort, banda LED digitală transformând scaunul într-unul cu adevărat unic.

Dimensiuni:

 Înălțime șezut: 45-55 cm;

 Înălțime scaun: 127-137 cm;

 Înălțime brațe: 62-72 cm;

 Înălțime spătar: 84 cm;

 Lățime șezut: 40 cm;

 Adâncime șezut: 50 cm.

cele-mai-bune-scaune-pentru-spate-ghid-8

                                                                                Sursa foto: https://www.scauneonline.ro/scaun-gaming-banda-led-rgb 


În concluzie, dacă ești în căutarea celui mai bun scaun pentru spate, ți-am oferit mai sus toate sugestiile de care ai nevoie pentru a face cele mai bune alegeri. Nu întârzia o astfel de achiziție care te va face să te simți relaxat și odihnit, chiar și după ore întregi de stat pe scaun la locul de muncă. Acestea fiind spuse, te așteptăm în magazinul online Scaune Online pentru a achiziționa cele mai bune scaune pentru spate, în funcție de nevoile tale!