cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-1


Tocmai ai achiziționat un scaun ergonomic pentru birou? Cu siguranță vei fi surprins să descoperi că, la sosirea coletului, cel mai adesea scaunul tău de birou nu va ajunge ca un scaun complet, pe care să-l poți folosi imediat ce l-ai scos din cutie. În schimb, acesta va veni într-o serie de componente pe care va trebui să le asamblezi în funcție de instrucțiunile recomandate. Cum să montezi un scaun de birou? Cu un strop de răbdare și atenție vei reuși să pui cap la cap piesele care la prima vedere pot părea intimidante.


Nu trebuie să-ți faci griji, pentru că montajul unui scaun de birou nu este atât de complicat precum ai putea crede. Chiar dacă nu ai nicio experiență anterioară în asamblarea pieselor de mobilier, suntem destul de siguri că vei putea aborda această sarcină. Fie că e vorba de scaune de birou ergonomice, scaune de gaming sau scaune de birou pentru copii, există anumiți pași pe care trebuie să-i urmezi. Descoperă în cele ce urmează pași și sfaturi esențiale care să te ajute să afli cum să montezi un scaun de birou într-un mod corect.


Cum să montezi un scaun de birou


Pasul 1: Pregătirea uneltelor necesare

Ori de câte ori dorești să asamblezi un produs, este important să ai la îndemână instrumentele potrivite. Acest lucru va ușura mult asamblarea scaunului de birou și va preveni deteriorarea acestuia. De regulă, scaunele de birou pe care le achiziționezi online vin cu o trusă de instrumente. Aceasta va conține toate uneltele de care ai nevoie pentru montajul scaunului de birou.


Cu toate acestea, instrumentele din colet sunt de obicei destul de slabe. Desigur, acestea își pot face treaba, însă nu la fel de bine precum o va face propriul set de instrumente. Dintre uneltele de care vei avea cel mai probabil nevoie în asamblarea unui scaun de birou enumerăm:


 Un set de chei sau șurubelnițe;

 Un burghiu sau o șurubelniță electrică (opțional);

 Mănuși de protecție;

 Un ciocan de cauciuc (opțional).


Pasul 2: Despachetarea coletului

Cel de-al doilea pas, sau mai degrabă primul pas în montajul unui scaun de birou este, desigur, despachetarea interiorului coletului primit. Fiecare parte integrantă a scaunului va fi probabil împachetată într-un ambalaj, fie plastic, fie o folie cu bule pentru a proteja componentele scaunului în timpul transportului.


Îndepărtează, astfel, toate ambalajele de protecție a fiecărei părți componente. Găsește apoi un spațiu de lucru curat, în așa fel încât să nu amesteci părțile componente cu alte lucruri din casă. Asigură-te, de asemenea, că nu lipsesc piese din set. Pentru acest lucru, poți verifica manualul de instrucțiuni ce va avea o listă completă a tuturor elementelor ce ar trebui să se regăsească în colet. În cazul în care lipsesc piese, ideal ar fi să contactezi imediat magazinul din care ai achiziționat scaunul.


Aranjează apoi toate elementele componente pe categorii: piesele mari ale scaunului într-o parte, șuruburile și încuietorile mici într-o parte și trusa de unelte în alt colț al spațiului tău de lucru. Organizarea va face procesul de asamblare a scaunului de birou mult ușor. Iată, acum, cum să montezi un scaun de birou!


Pasul 3: Cum să montezi un scaun de birou - asamblarea bazei

Orice ghid despre cum să montezi un scaun de birou îți va spune să începi montajul scaunului cu baza acestuia. Ia suportul în form de stea și întoarce-l cu susul în jos. Acum ia roțile scaunului de birou și fixează-le în prizele de pe vârfurile bazei scaunului. De regulă, scaunele de birou standard au cinci role, însă al tău poate avea mai multe sau mai puține, în funcție de tipul de scaun pentru care optezi. Instalarea roților nu necesită instrumente speciale și le poți fixa folosindu-te doar de propriile mâini.


În cazul în care roțile se încăpățânează în a nu se fixa, poți folosi un ciocan de cauciuc pentru a pune presiune pe acestea, până ce se vor potrivi perfect în baza scaunului. Odată ce ai instalat cele cinci roți, poți răsturna baza scaunul în orientarea corectă.


Ulterior, ridică cilindrul și introdu-l în orificiul din centrul bazei scaunului. Desigur, trebuie să te asiguri că ai introdus capătul corect în gaură. Cum îl recunoști? Capătul ce intră în baza scaunului are un diametru mai mare decât cel în care urmează să se fixeze șezutul scaunului.


Majoritatea scaunelor de birou standard nu dispun de niciun fel de încuietoare pentru cilindrul scaunului. Cilindrele sunt pur și simplu fixate în loc de greutatea scaunului. Cu toate acestea, există câteva modele de scaune de birou ce au un știft mic ce trece sub cilindru, acesta putând fi introdus cu ajutorul unei șurubelnițe.

 

cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-2

Sursa foto: Shutterstock


Pasul 4: Cum să montezi un scaun de birou - asamblarea șezutului

Deja ai reținut cum să montezi un scaun de birou în ceea ce privește baza. Acum poți lăsa deoparte baza scaunului, în timp ce asamblezi șezutul acestuia.  Ia perna principală de șezut a scaunului și întoarce-o invers pentru a expune partea inferioară. Ia apoi mecanismul scaunului și aliniază găurile acestuia cu cele de pe partea inferioară a șezutului. Mecanismul ar trebui să dispună de o etichetă, în așa fel încât să știi cum ar trebui să se potrivească pe scaunul tău.


Introdu cele patru șuruburi în găuri și înfiletează-le ușor cu degetele, pentru început. Când toate șuruburile au fost introduse, continuă strângerea acestora cu o șurubelniță electrică sau o cheie. În cazul în care mecanismul are un capac de protecție din plastic, îl poți instala și pe acesta imediat ce ai montat mecanismul scaunului.


Odată ce ai învățat cum să montezi un scaun de birou în ceea ce privește șezutul, să trecem la cotiere! În cazul unor modele de scaune ergonomice, cotierele nu se fixează doar pe scaun, ci și pe spătarul acestuia. Verifică manualul de instrucțiuni furnizat împreună cu scaunul de birou pentru a vedea exact cum este atașată fiecare piesă și ce șuruburi sunt utilizate pentru a le fixa în poziția corectă.


Odată ce ai instalat cotierele, hai să vedem cum să montezi un scaun de birou privind spătarul. Asemenea cotierelor, și spătarul se va instala în același mod. Găsește șuruburile corecte și fixează-le pe spătar. Pentru unele modele de scaune de birou spătarul se va bloca între cotiere cu ajutorul unor paranteze, ce pot trase împreună manual.


Pasul 5: Cum să montezi un scaun de birou - asamblarea tuturor elementelor

Odată ce ai asamblat baza scaunului de birou și șezutul acestuia, acum este momentul să le asamblezi împreună. Acesta este un proces extrem de simplu, ce nu necesită instrumente. Pur și simplu, ridici șezutul și aliniezi partea superioară a cilindrului cu orificiul sub mecanismul scaunului. Poți apăsa apoi șezutul în cilindru, folosindu-te de greutatea proprie. Și asta este totul! Nu mai este nevoie să înșurubezi nimic, greutatea corporală fiind cea care menține șezutul atașat la baza scaunului.


 cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-3

Sursa foto: Shutterstock


Sfaturi practice pentru montarea unui scaun de birou


Verifică instrucțiunile de montaj ale scaunului

Verifică și citește întotdeauna instrucțiunile privind cum să montezi un scaun de birou înainte de asamblarea scaunului. Chiar dacă metodele de asamblare sunt similare pentru fiecare model de scaun ergonomic în parte, acestea pot varia în funcție de modul de prindere al spătarului și al cotierelor, numărul roților de la baza scaunului sau numărul de șuruburi necesare. De asemenea, e important să respecți întotdeauna instrucțiunile producătorului privind montajul scaunului, pentru a avea certitudinea că scaunul a fost bine asamblat.


Verifică piesele și uneltele furnizate de producător

Înainte de a învăța cum să montezi un scaun de birou, e important să verifici integritatea coletului primit, pentru a te asigura că deții numărul corect de piese și unelte, conform listei din interiorul coletului. În caz contrar, contactează firma de la care ai comandat scaunul de birou.


Cum să montezi un scaun de birou: asigură-ți un spațiu potrivit de lucru

Înainte de asamblarea scaunului de birou, este important să creezi un spațiu de lucru curat, recomandat fiind să așezi scaunul pentru montaj pe o suprafață moale, precum covor, pătură, plastic sau carton. În acest fel, vei proteja scaunul de ulterioarele zgârieturi, mai ales dacă vorbim despre un scaun de birou din piele.


Cum să montezi un scaun de birou: verifică bine alinierea găurilor scaunului

Ori de câte ori fixezi șuruburile, verifică întotdeauna alinierea înainte de a le strânge, pentru a nu forța inutil stângerea șuruburilor. Dacă le-ai strâns foarte bine și scaunul nu este aliniat cum trebuie, riști să provoci daune acestuia, riști ca procesul de înșurubare să fie anevoios și compromiți postura corpului în timpul folosirii scaunului.


Asigură protecția ochilor în timpul montării scaunului

Atunci când folosești unelte electrice de dat găuri sau de înșurubat, este bine să porți întotdeauna ochelari de protecție adecvați. În acest fel, îți protejezi ochii de rumeguș sau de alte resturi care zboară în timpul montării.

cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-4

Sursa foto: Shutterstock


Scaune de birou: 5 modele și componente recomandate


1. Scaun ergonomic multifuncțional Syyt 9500 gri cu brațe reglabile și șezut culisabil

Proiectat ergonomic, scaunul ergonomic multifuncțional Syyt 9500 gri cu brațe reglabile și șezut culisabil oferă utilizatorului posibilitatea de a regla și de a ajusta scaunul pentru o poziție cât mai corectă la birou. Spătarul ergonomic, materialul respirabil, rezistența sporită și ușurința în montaj îl face unul dintre cele mai bune scaune ergonomice pentru birou.  


cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-5

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


2. Scaun gaming cu spătar rabatabil Off 306 Albastru

Scaunul de gaming cu spătar rabatabil Off 306 Albastru aduce un nou design pentru gameri, cu accent pe aspect și pe ergonomie. Rabatarea spătarului și ajustarea înălțimii, cotierele fabricate din material buretat, suprafața din piele ecologică și pernuțele detașabile și reglabile fac din acest scaunul unui ideal pentru pasionații de jocuri pe calculator. Iar asamblarea acestuia este extrem de simplă!

cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-6

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


3. Scaun de birou modern din catifea pentru copii Off 328V Verde

Scaunul de birou modern din catifea pentru copii Off 328V Verde oferă celor mici un design unic și confort pe măsură, ceea ce-l face un must have pentru biroul copilului tău. Acest model de scaun e potrivit pentru utilizarea zilnică, este căptușit cu burete cu densitate mare, iar tapițeria este din catifea. Acest scaun de birou pentru copii vine cu instrucțiuni de asamblare extrem de simple, motiv pentru care este și una dintre sugestiile noastre.


cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-7

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


4. Role gumate pentru scaune de birou

Rolele gumate pentru scaune de birou sunt comercializate în seturi de 5 role și pot fi utilizate pentru majoritatea modelelor de scaune ergonomice de birou. Realizate din poliuretan, un material ceva mai moale decât cel din care sunt fabricate roțile pentru scaune în mod normal, acestea au avantajul de a nu zgâria parchetul sau pardoseala. Acum știi cum să montezi un scaun de birou, așa că îți va fi foarte simplu să înlocuiești roțile acestuia cu un set nou de roți gumate!

cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-8

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


5. Mecanism pentru scaune ergonomice

Mecanismul scaunului tău de birou a cedat în urma folosirii excesive a scaunului? Poți opta pentru un mecanism pentru scaune ergonomice nou, ce se va potrivi tuturor scaunelor de birou. Acesta permite trei reglaje, precum balansul scaunului, reglarea forței de balans a scaunului și ridicarea sau coborarea acestuia.

cum-sa-montezi-un-scaun-de-birou-9

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Sperăm că acest mic ghid despre cum să montezi un scaun de birou te-a echipat cu o abilitate practică nouă și că data viitoare când vei comanda un scaun de birou nou, nu va mai trebui să-ți faci griji cu privire la montajul scaunului.