dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-1
Sursa foto: Shutterstock 


În căutarea scaunului de birou perfect, probabil că ești mult prea ocupat să te decizi asupra tipului de piele pentru care să optezi pentru scaun sau asupra modelului ergonomic de spătar pentru scaun. În această situație, șansele sunt să nu te fi gândit prea mult la părțile mai puțin pline de farmec ale scaunelor de birou, cum ar fi roțile. La urma urmei, câte role diferite ar putea exista? Răspunsul este: o mulțime! Dimensiunile roților pentru scaunul de birou și tipurile acestora sunt numeroase, motiv pentru care este important să alegi produsul potrivit pentru scaunul tău.


În această ordine de idei, am adunat pentru tine în articolul de mai jos toate informațiile pe care ar trebui să le cunoști despre rolele scaunelor de birou, de la dimensiunile roților pentru scaun, la principalele tipuri de roți pentru scaune de birou și criteriile de selecție ale acestora. Iată cum alegi produsul potrivit!


Roți pentru scaunul de birou: criterii de selecție

Alegerea tipurilor de roți și a dimensiunilor roților pentru scaunul de birou variază în funcție de anumiți factori și anumite criterii de selecție. Astfel, proiectarea și construcția rolelor variază în funcție de următorii factori:


Frecvența cu care este utilizat scaunul

Frecvența utilizării scaunului este un criteriu important în alegerea tipurilor de roți și a dimensiunilor roților pentru scaunul de birou. În timp ce pentru biroul de acasă, al cărui scaun ergonomic îl utilizezi mai puțin, poți opta pentru roți din plastic, pentru un scaun de serviciu, în care petreci cel puțin opt ore pe zi, poți alege roți din silicon, mult mai rezistente la utilizarea frecventă. De asemenea, dimensiunile roților pentru scaun de birou vor diferi în funcție de utilizarea scaunului.


Capacitatea de greutate a scaunului

Poate că unul dintre cele mai importante criterii ale selecției tipurilor și dimensiunilor roților pentru scaune de birou ergonomice este determinarea sarcinii de greutate pe care o suportă scaunul. După cum poți ghici, roțile pentru scaun folosite la scaunele pentru adulți vor diferi în dimensiuni față de roțile pentru scaunele de birou pentru copii, datorită greutății pe care trebuie să o suporte.


Cu cât capacitatea de greutate a scaunului de birou este mai mare, cu atât ar trebui să fie mai mari roțile pentru scaun. De regulă, roțile de dimensiuni mai mari distribuie greutatea mai uniform și se rotesc mai ușor.


Tipul de pardoseală pe care va fi rulat scaunul

Nu este de mirare că roțile hard funcționează mai bine pe suprafețe nedete și moi, în timp ce roțile soft rulează mai bine pe pardoselile scorțoase și dure. Înainte de a achiziționa roțile potrivite pentru scaunul tău de birou, e important să iei în considerare toate caracteristicile pardoselii. În cazul în care ai în calea scaunului diverse șine, cabluri sau obstacole similare, ar trebui să optezi pentru dimensiuni mai mari ale roților pentru scaun de birou, cu o suprafață mai moale.


Dacă dorești să protejezi pardoseala, poți alege roți pentru scaunul de birou dintr-un material mai moale. În timp ce roțile de metal acționează cel mai dur la nivelul podelei, rolele din cauciuc sunt recunoscute pentru protecția pe care o oferă pardoselei, având și cea mai rapidă mișcare pe suprafața acesteia.


Expunerea la chimicale și alte lichide

Mediul de lucru și condițiile de lucru trebuie evaluate atent înainte de a selecta tipurile și dimensiunile de roți pentru scaune de birou. Dacă biroul tău se află într-un laborator chimic, de exemplu, iar roțile scaunului tind a fi expuse la substanțe chimice corozive, așa cum sunt acizii, e important să alegi roți din oțel sau poliuretan. Roțile din cauciuc sunt destul de frecvente, însă acestea nu pot fi utilizate în medii corozive.


Restricțiile în ceea ce privește sunetul

Ultimul lucru pe care probabil ți-ai dori să-l auzi în birou ar fi roțile zgomotoase și sunetele scârțâietoare nedorite ale scaunelor de birou. Acum poți opta pentru roți pentru scaune de birou silențioase, ce pot menține mobilitatea scaunelor fără a scoate vreun sunet. De regulă dimensiunile mai mici ale roților scaunelor de birou au avantajul de a reduce sunetul atunci când scaunul este în mișcare.

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-2

Sursa foto: Shutterstock


Tipuri de roți pentru scaunul de birou

În funcție de criteriile mai sus menționate, pe piața scaunelor de birou există numeroase tipuri de roți, fiecare potrivite pentru a susține anumite greutăți, pentru a rezista uzurii și pentru anumite tipuri de pardoseli. Iată care sunt principalele tipuri de roți pentru scaunul de birou!


Roți din silicon pentru scaun de birou

Cele mai populare roți pentru scaune de birou sunt cele din silicon, acestea oferind siguranță tuturor tipurilor de pardosele. Fiind fabricate din poliuretan, un material moale și un suport complet din oțel de calitate superioară, rolele din silicon se numără printre preferate. Acestea sunt fiabile, special concepute pentru a proteja parchetul, gresia, covorul și alte podele moi, păstrând o rulare lină. De asemenea, roțile din silicon sunt universale, potrivite pentru cele mai bune scaune pentru birou, având un diametru standard.


Roți din plastic pentru scaune de birou

Roțile din plastic sunt variante mai economice ale roților pentru scaune de birou, acestea fiind indicate pentru scaunele de birou pentru copii, datorită greutății mai mici pe care trebuie să o suporte. Dezavantajul roților din plastic este acela de a produce zgomot în timpul deplasării scaunului de birou și de a se toci destul de mult în cazul utilizării frecvente.


Roți din cauciuc pentru scaun de birou


Și roțile de cauciuc se numără printre opțiunile populare în ceea ce privește scaunele de birou. Suprafața de rulare din cauciuc a roților amortizează vibrațiile și sunt în general foarte blânde cu suprafețele. Mai mult decât atât, roțile din cauciuc oferă o rezistență scăzută la rulare și pivotare, confortul de dirijare al scaunului fiind unul ridicat. Totodată, cauciucul din nu lasă urme, indiferent de dimensiunile roților pentru scaunele de birou.


Roți gumate pentru scaun de birou

Rolele gumate se numără printre cele mai bune roți de scaun de birou pentru parchet. Acestea sunt realizate din poliuretan, un material mai puțin moale decât propilena. Roțile gumate pentru scaun de birou nu au consistența cauciucului, fiind mult mai dure. Cu toate acestea, rolele gumate nu zgârie parchetul sau pardoseala.

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-3

Sursa foto: Shutterstock


Roți hard vs. roți soft: ce alegi?

Un factor important de luat în considerare atunci când achiziționezi un scaun de birou, ce adesea este trecut cu vederea, este dacă scaunul de birou va fi utilizat pe o podea cu mochetă sau pe o podea cu suprafață dură, precum lemnul, parchetul laminat sau vinilul. Vestea bună este că scaunele de birou vin cu o mulțime de opțiuni, chiar și cu tipuri diferite de roți: roți hard sau roți soft.


Roțile standard pentru scaunele de birou sunt dure, special realizate pentru mochete, însă nu toate birourile sunt prevăzute cu astfel de pardoseli. Dacă podeaua ta este una cu suprafață dură, cum ar fi lemnul de esență tare sau parchetul, ideal ar fi să optezi pentru roți soft pentru scaunul de birou. Mulți oameni preferă să folosească un covor pentru scaunul de birou, pentru a proteja astfel pardoseala. De regulă, roțile soft sunt puțin mai costisitoare în ceea ce privește prețul, însă de cele mai multe ori pot fi găsite la același preț cu cele hard, în funcție de modelul de scaun și de producător.


Indiferent de situație, este important să alegi roți soft dacă vei utiliza scaunul pe o suprafață dură. Folosind roți hard pe o suprafață dură nu va face decât să afecteze durata de viață a scaunului, dar și suprafața pardoselii tale. Astfel, este bine să iei întotdeauna în considerare tipul de pardoseală atunci când alegi roțile pentru scaunul de birou.  

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-4

Sursa foto: Shutterstock


Cum determini dimensiunile potrivite pentru roțile scaunului?

Nu trebuie să achiziționezi un nou scaun de birou doar pentru că ți s-a rupt o roată de la scaun. Roțile de scaun sunt destul de simplu și puțin costisitor de înlocuit. Însă cum faci să determini dimensiunile roților scaunului de birou într-un mod simplu și eficient? Ține cont că alegerea greșită a dimensiunilor rolelor pentru scaun poate zgâria și degrada suprafața podelei.


Astfel, înainte de a achiziționa un nou set de astfel de componente pentru scaune de birou, va trebui să măsori dimensiunile roților pentru scaun. Nu-ți face griji, poți determina acest lucru extrem de ușor! În primul rând, trebuie să scoți o roată din baza scaunului de birou. Măsoară lungimea tijei fără să ții cont dacă vârful este unul plat sau rotunjit, căci oricare se va potrivi, apoi și diametrul acesteia. Ulterior, poți măsura și diametrul roții pentru scaun. Acum poți alege tipul de roți pentru scaun de birou care să se potrivească suprafeței pe care utilizezi scaunul.  

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-5

Sursa foto: Shutterstock


Roți pentru scaunul de birou: modele recomandate

Pentru că ne dorim să faci cea mai inspirată alegere, ne-am gândit să-ți sugerăm câteva modele de roți pentru scaunul de birou. Ține cont de criteriile menționate anterior și alege-le pe cele potrivite activității tale!


Role silicon pentru scaun de birou

Aceste role din silicon pentru scaun de birou sunt universale și rulează extrem de ușor pe podea, permițându-ți să te deplasezi fără rezistență sau teama de a deteriora pardoseala. Rolele din silicon oferă siguranță pentru toate tipurile de pardosele, datorită materialului moale (poliuretan) din care sunt realizate. În ceea ce privește dimensiunile roților pentru scaun de birou, tija de prindere a acestora are un diametru de 11 mm și o lungime de 22 mm, putând fi montate la orice scaun de birou.

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-6

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Roți gumate pentru scaune de gaming

Roțile gumate pentru scaune de gaming sunt părți componente mobile, cu un aspect modern și materiale premium, ce se vor potrivi în mod ideal pe pardoselile dure. Acestea au înveliș gumat de culoare neagră, în timp ce interiorul este unul colorat în cele mai diverse nuanțe. Cu dimensiuni universale, acestea se potrivesc la majoritatea scaunelor de gaming existente în comerț. Dimensiunile roților pentru scaunele de gaming presupun o lungime de 22 mm a axului de prindere și un diametru de 11 mm al acestuia.

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-7

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Roți cu frână pentru scaune de birou

Comercializate într-un set de cinci role, roțile cu frână pentru scaune de birou sunt ideale pentru scaunul tău, rolul frânei fiind de a împiedica alunecarea nedorită atunci când lucrezi la birou. Aceasta poate fi acționată prin simpla apăsare a unei clape situată pe fiecare roată în parte. Din punct de vedere al dimensiunilor acestor roți pentru scaun de birou, ele au o mărime universală, cu un diametru de 11 mm al axului de prindere. Realizate din polipropilenă, un material dur și rezistent, acestea sunt ideale pentru deplasarea scaunului pe suprafețe moi.

dimensiuni-roti-scaun-birou-cum-alegi-8

Sursa foto: www.scauneonline.ro 


Data viitoare când achiziționezi roțile pentru scaunul de birou, ține cont de criteriile de alegere ale acestora, de dimensiunile roților pentru scaun, de tipurile de roți, dar și de modelele recomandate de roți pentru scaunul tău. În acest fel, vei asigura și deplasarea ușoară a scaunului, dar și suprafața pardoselii tale.