Cele mai bune combinatii de culori: cum sa le integrezi in designul interior
Orice designer de interior îți poate spune că paleta cromatică se poate transforma în cel mai puternic instrument în designul interior, dar și cel mai vast. Indiferent că ești un designer experimentat sau pur și simplu dorești să dai startul unui proces de amenajare a locuinței, trebuie să cunoști impactul incredibil al culorilor în designul interior. Culorile trezesc emoție și au o influență copleșitoare asupra percepției umane, influență despre care ți-am vorbit deja în articolul despre psihologia culorilor în designul interior.
Drept urmare, secretul unei amenajări interioare de excepție este creativitatea cu care realizezi combinații de culori în designul interior. Știm că a alege o paletă cromatică pentru interiorul locuinței, care să te reprezinte, poate fi o misiune dificilă, însă există anumite reguli generale din care te poți inspira. Și pentru că ne dorim să-ți ușurăm această misiune de a găsi cele mai bune combinații de culori pentru interiorul casei tale, venim în sprijinul tău o serie de sfaturi practice și recomandări. Iată cum se combină culori în amenajările interioare!
Ce este roata culorilor și cum să o folosești?
Orice design interior care reflectă armonie pornește de la roata culorilor, un instrument fundamental utilizat pentru crearea celor mai bune combinații de culori. Și asta pentru că teoria culorilor este folosită pentru a determina ce culori merg bine împreună. Astfel, roata culorilor este un model ilustrativ de nuanțe de culori dispuse într-un cerc, culorile fiind grupate în trei categorii:
-
Culorile primare: roșu, galben și albastru;
-
Culorile secundare: portocaliu, verde și violet;
-
Culorile terțiare, acestea fiind obține pentru combinarea unei culori primare cu o culoare secundară.
Pe lângă aceste categorii principale de culori, există pe roata culorilor și culori complementare, ale căror poziții sunt diametral opuse în modelul ilustrativ și care sunt folosite în cantități mici, cu rol de culori de accent. Dintre perechile de culori complementare menționăm:
-
Roșu și verde;
-
Galben și violet;
-
Albastru și portocaliu.
În complexitatea roții culorilor vom regăsi și alte categorii de culori, menite să aducă un plus de inspirație privind alegerea paletei cromatice pentru interiorul unei locuințe. Iată care sunt acestea:
Culori triadice - culorile care formează un triunghi pe roata culorilor, așa cum sunt galben, albastru și roșu sau portocaliu, verde și violet. Acestea vor putea fi folosite drept culori de accent, însă într-un echilibru perfect, pentru a nu obține efectul de supraîncărcare a unei încăperi.
Culorile analog sau alăturate - sunt culorile așezate una lângă cealaltă în roata culorilor, formând un grup, ca de exemplu albastru, albastru-verzui și verde.
Culori monocromatice - este folosită o singură culoare în nuanțe închise sau deschise.
Culori calde și culori reci - folosite pentru a reda starea de spirit din interiorul unei încăperi. Culorile calde sunt roșu, galben, portocaliu, în timp ce culorile reci pot fi verde, violet și albastru.
-
Nonculorile - acestea nu se găsesc pe roata culorilor, însă joacă un rol important în designul interior. Este vorba despre alb și negru.
Sursa foto: Shutterstock
Care sunt proporțiile pentru o combinație de culori reușită?
Este drept, designul interior are la bază o creativitate debordantă și un simț estetic ieșit din comun, însă este întotdeauna loc și pentru rigurozitatea unor formule care te pot ajuta în amenajarea locuinței. Una dintre aceste formule, ce poartă denumirea de 60/30/10, estea cea care arată în ce proporții poți combina culorile în interiorul locuinței, în așa fel încât să obții cele mai bune combinații de culori.
Regula 60/30/10 se poate traduce astfel:
-
60 este culoarea dominantă dintr-o combinație de culori, care ar trebui să se regăsească în proporție de 60% în interiorul unei camere.
-
30 reprezintă culoarea de accent, care trebuie să fie prezentă în proporție de 30% în suprafața camerei.
-
10 este culoarea de accent secundară, ce ar trebui să reprezinte 10% din suprafața unei încăperi.
Atunci când vrei să faci cele mai bune combinații de culori în amenajarea locuinței, regula 60/30/10 este o idee excelentă pentru a obține o schemă cromatică plăcută din punct de vedere vizual. Potrivit acestei reguli, este indicat să utilizezi doar trei culori în amenajarea oricărei încăperi, deși poți încorpora cu succes multe tonuri diferite ale acestor culori. Această regulă de trei culori îți va permite să alegi o paletă de culori echilibrată pentru designul interior, cu care este greu să dai greș.
Sursa foto: Shutterstock
Care sunt combinațiile de culori corecte pentru designul interior
Pentru că ne dorim să faci cele mai bune combinații de culori pentru interiorul locuinței tale, fie că vorbim despre amenajarea bucătăriei, amenajarea dormitorului sau amenajarea livingului, îți propunem în rândurile următoare cele mai inspirate scheme cromatice pentru care poți opta atunci când dai startul unui proiect de amenajare a locuinței. Iată ce combinații de culori poți face, pentru un design deosebit!
Combinații de culori complementare în designul interior
Așa cum menționam anterior, culorile complementare sunt cele situate pe poziții opuse pe roata culorilor. Dat fiind contrastul puternic al acestei combinații de culori, culoarea principală de accent poate fi înlocuită cu o nuanță neutră, pentru un design interior echilibrat.
De exemplu, dacă vorbim despre culorile în bucătărie, o combinație complementară potrivită poate fi creată pornind de la o culoare dominantă de albastru deschis, înlocuirea culorii de accent cu o nuanță neutră de bej și adăugarea culorii complementare albastrului, portocaliu, la nivelul covorului sau al textilelor de bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori cu disjuncție (split) pentru interior
Una dintre cele mai bune combinații de culori pentru designul interior poate fi și cea cu disjuncție. Aceasta este asemănătoare schemei cromatice complementare, însă în locul culorii opuse celei dominante se vor alege culorile adiacente acesteia. În acest mod, nu mai este nevoie să integrezi în decor tonuri neutre pentru o atmosferă plăcută și te poți bucura de un contrast aproape la fel de puternic ca cel dintre nuanțele complementare.
De pildă, pornind de la culoarea dominantă de albastru deschis, poți alege drept culori de accent, în locul portocaliului, nuanțe adiacente acestuia, așa cum sunt galben-portocaliu și roșu-portocaliu.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori analog
Culorile analog sunt trei culori alăturate pe roata culorilor, așa cum sunt verde - galben verzui - galben sau roșu - roșu portocaliu - portocaliu. Pentru că două dintre culori sunt, de regulă, culori primare, iar cea de-a doua reprezintă o combinație între acestea, poți obține o schemă cromatică armonioasă într-o încăpere.
Va trebui, însă, să te asiguri că vei folosi drept culoare de accent cea mai vibrantă nuanță, într-o proporție mică și că nuanța dominantă este puțin saturată.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori triadice pentru interior
Culorile triatice sunt culori care formează un triunghi echilateral pe roata culorilor, având distanțe egale între ele. De exemplu, culorile primare (roșu, galben, albastru) sunt culori triadice, asemenea culorilor secundare (portocaliu, mov și verde).
Contrastul format de acestea este unul îndrăzneț, motiv pentru care această schemă de culori se va potrivi ideal pentru decorarea camerei copilului. Pentru a putea folosi o astfel de combinație de culori în camera de zi, va fi nevoie să adaugi nuanțe neutre, pentru a crea un efect vizual echilibrat.
Sursa foto: Shutterstock
Cum alegi combinațiile de culori în funcție de cameră
Pe baza celor mai bune combinații de culori menționate anterior, îți vom oferi în rândurile următoare inspirația de care aveai nevoie pentru alegerea culorilor de cameră în designul interior. Iată cum poți alege combinațiile de culori în funcție de încăperea pe care dorești să o amenajezi!
Combinații de culori pentru bucătărie
De regulă, culorile pale sunt acelea care reușesc să ofere o atmosferă primitoare unei bucătării. Desigur, alegerea celor mai bune combinații de culori pentru bucătărie va trebui să țină cont de stilul de design interior al locuinței, de dimensiunile bucătăriei, dar și de personalitatea ta. De pildă, dacă vrei să optezi pentru stilul minimalist în amenajarea bucătăriei, poți opta pentru combinația alb-negru, cu diferite accente de culoare.
Chiar și combinațiile de culori marine, precum albastru, verde și bleu pot fi alegeri inspirate pentru bucătărie, așa că poți opta pentru piese de mobilier în consecință. Ți-am povestit și cum îți asortezi scaunele la restul bucătăriei, așa că poți miza pe cele mai chic scaune de bucătărie, în raport cu restul mobilierului. În cazul unei bucătării cu bar, poți alege scaune de bar în nuanțe contrastante decorului, pentru un plus de efect.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori în living
Unele dintre cele mai deosebite combinații de culori folosite în amenajarea livingului sunt cele alcătuite din culori elegante, așa cum sunt nuanțele de albastru regal, violet sau verde închis. Desigur, paleta cromatică aleasă va depinde și de dimensiunile livingului, de atmosfera pe care dorești să o obții, dar și de stilul de amenajare ales.
Dacă îți dorești să abordezi stilul scandinav în amenajarea camerei de zi, poți miza pentru culori neutre, abordate prin culoarea pereților și piesele de mobilier precum măsuța de cafea și poți adăuga personalitate spațiului prin culori de accent precum verde sau galben. De pildă, o canapea de culoare galbenă sau un scaun de relaxare galben, pe un fond neutru, pot reprezenta pata ideală de culoare. Aceleași opțiuni cromatice sunt valabile și pentru scaunele de living.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori în dormitor
Destinat odihnei și relaxării, spațiul din dormitor ar trebui să pună accentul pe nuanțele reci și saturate. De cealaltă parte, și combinațiile de culori calde, precum roz pudrat, roșu sau galben, pot fi o alegere inspirată pentru amenajarea dormitorului, asemenea culorilor pastelate, cu atât mai mult cu cât dorești să obții o atmosferă relaxantă și cozy.
Esențial este să alegi cele mai bune combinații de culori pentru dormitor în funcție de psihologia culorilor, adică de starea pe care dorești să o creezi prin intermediul paletei cromatice. Și, desigur, stilul de amenajare își poate pune și el amprenta asupra culorilor în interioare.
Sursa foto: Shutterstock
Combinații de culori pentru birou
Când vine vorba de alegerea culorilor pentru interiorul biroului, trebuie să știi că schema cromatică este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și mental, căci îți poate influența într-o mare măsură starea de spirit. În amenajarea biroului, culorile neutre precum alb, negru, gri sau crem sunt potrivite pentru că nu distrag atenția și ajută la concentrare. Astfel, poți opta pentru diferite combinații de culori cu gri, alb sau negru, căci compatibilitatea acestor culori este solidă în ceea ce privește designul interior.
De asemenea, dacă dorești să aduci mai multă vitalitate spațiului, poți combina aceste culori cu nuanțe vibrante de verde, roșu sau galben, fiecare dintre acestea având efecte benefice asupra psihicului. De pildă, galbenul stimulează gândirea și aduce o notă de optimism, în timp ce verdele te ajută să-ți eliberezi mintea și să fii mai productiv. Așa că ce ai spune de un scaun de birou ergonomic într-o nuanță intensă de galben?
Sursa foto: Shutterstock
Greșeli de evitat atunci când alegi combinațiile de culori pentru interior
La fel ca orice alt element al amenajărilor interioare, și alegerea schemei cromatice din interiorul unei încăperi poate lăsa loc de greșeli. Dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când alegi combinațiile de culori pentru interior amintim:
Spațiile monocrome - o încăpere a cărei paletă cromatică vizează o singură culoare poate crea o senzație generală de disconfort.
Folosirea unor culori nepotrivite pentru anumite încăperi - utilizarea unei combinații de culori închise într-o cameră de mici dimensiuni poate crea impresia de spațiu mic.
-
Alegerea unor combinații de culori nepotrivite - paleta cromatică a unei încăperi trebuie să reprezinte echilibrul cromatic, iar atunci când există prea multe culori intense de accent într-un spațiu deja încărcat, se poate crea efectul de supraaglomerare vizuală a spațiului.
Sursa foto: Shutterstock
Sperăm ca acest articol să te ajute să alegi cele mai bune combinații de culori pentru designul interior al locuinței tale. Ține cont de faptul că nu trebuie să urmezi reguli generale și că poți modifica proporțiile în funcție de preferințele tale și de stilul de amenajare ales. Te sfătuim să-ți pui creativitatea la încercare, să te joci cu nuanțele și să creezi un spațiu în care să te simți minunat, complet bazat pe instinctele tale estetice în materie de culori!
Lasă un comentariu