Catifeaua în designul interior: cum o integrezi și cum o întreții

catifea-design-interior-cum-o-integrezi-si-intretii-1

Sursă foto: shutterstock.com


Catifeaua oferă un aer rafinat oricărei încăperi, datorită nuanței vibrante și a texturii sofisticate. Îți prezentăm în continuare ce este catifeaua și care este istoricul ei. De asemenea, îți oferim și idei despre cum poți integra catifeaua în designul interior.


Ce este catifeaua?

Istoria catifelei în designul interior

Cum poți integra catifeaua în amenajările interioare?

Canapele și fotolii

Scaune de dining

Draperii

Pat cu tapițerie

Perne decorative

Tapet

Accesorii

Stiluri de design potrivite cu piesele din catifea

Baroc

Clasic

Glamour

Modern

Cum întreții piesele de mobilier și accesoriile din catifea


Ce este catifeaua?

Catifeaua reprezintă unul dintre materialele textile prețioase al căror farmec persistă. Se utilizează atât la crearea articolelor vestimentare, cât și în piesele de mobilier sau obiectele decorative sau ca parte componentă din diverse accesorii.

Nu se știe cu exactitate când a fost creată catifeaua, dar cert este că a apărut la un moment dat pe Drumul Mătăsii. A pătruns din Orientul Mijlociu în Europa prin Italia, Veneția și Genova. La acele vremuri, în China era confecționată în întregime din mătase, iar ulterior s-a creat și în Egipt, din in. În Evul Mediu era purtată doar de regi și alte persoane nobile, datorită valorii sale foarte mari.

Istoria catifelei în designul interior

Referitor la catifea în design interior, aceasta se utilizează pentru realizarea tapițeriilor și accesoriilor, cum sunt pernele, draperiile, pledurile, tapetul. Este considerată o țesătură ce denotă lux și rafinament. Deși inițial a fost creată sută la sută din mătase, în prezent există mai multe tipuri, printre care, din bumbac, viscoză, fibre sintetice.

Catifeaua se obținea printr-un proces ce implica foarte mult îndemânarea. În realizarea ei se inserau și fire de aur sau de argint, iar pentru colorare se foloseau pigmenți de proveniență naturală, care la vremea respectivă erau costisitori. Nuanțele comune pentru catifea erau purpuriu, albastru safir și verde deschis. Foarte târziu, în epoca industrială, catifeaua a devenit accesibilă tuturor.


Cum poți integra catifeaua în amenajările interioare?

Există mai multe modalități prin care poți integra cu succes catifeaua în designul interior. Iată câteva exemple!

Canapele și fotolii

Un living amenajat în stil clasic poate căpăta un plus de rafinament cu ajutorul unor canapele și fotolii tapițate cu acest material. Textura oferă spațiului ideea de confort. Poți opta pentru modele cu elemente care sunt lucrate minuțios.

Utilizează doar câteva perne decorative, pentru a nu risca să creezi ideea de spațiu aglomerat. Este indicat să păstrezi o atmosferă cât mai aerisită și să accentuezi anumite zone ale camerei.

Scaune de dining

Poate fi o provocare să asociezi catifeaua cu bucătăria și zona de luat masa, dar există variante la care poți apela. De pildă, poți utiliza scaune de bar sau scaune de living și dining tapițate cu un strat gros de catifea.

Poți folosi scaune de aceeași nuanță sau poți să le combini, în funcție de preferințe și de stilul decorativ pe care l-ai ales. Cu toate acestea, se recomandă să alegi scaune din aceeași gamă, chiar dacă sunt în tonuri diferite.

Draperii

Ca material pentru draperii, catifeaua este o alegere inspirată în special dacă dorești ca aspectul camerei să fie de inspirație franțuzească. Pentru a crea armonie între materiale, este indicat ca piesele de mobilier să fie din lemn deschis la culoare, iar obiectele de decor să fie în nuanțe neutre.

Nu te teme să optezi pentru culori puternice în privința draperiilor. Printre acestea se pot afla, de exemplu, albastru marin, verde smarald, auriu. Astfel de nuanțe oferă mister și eleganță încăperii.

Pat cu tapițerie

Ca să poată fi integrată cu succes în aspectul dormitorului, catifeaua trebuie utilizată în proporții reduse. De exemplu, tăblia patului poate avea tapițerie din catifea sau pernele decorative pot fi realizate din acest material.

Patul cu tapițerie este și mai bine pus în evidență când peretele din spatele lui este decorat cu un tapet tot din catifea, dar cu un pattern diferit. Mizează pe culori similare, dar modelul să fie în alt mod.

Perne decorative

Catifeaua este unul dintre materialele textile de lux. Cu toate acestea, nu trebuie utilizată în exces, deoarece poate încărca spațiul. Prin intermediul unor perne decorative din catifea, poți transforma un dormitor clasic într-unul extrem de rafinat.

Cu ajutorul lor, poți contribui la crearea unei unități la nivelul întregii locuințe. Nu este necesar ca toate elementele din cameră să fie din catifea. Pernele decorative pot fi îndeajuns în camerele de mici dimensiuni, deoarece oferă un aer chic fără să creeze iluzia de aglomerare.

Tapet

Tapetul din catifea creează un decor ce inspiră căldură și bogăție. Modelele comune sunt prevăzute cu inserții de fire metalice, care oferă prețiozitate camerei. Îl poți utiliza pentru a accentua un perete, fie doar prin textură, fie și printr-o culoare intensă.

În plus, textura sa oferă confort termic. Poți adăuga tapetul pe un perete din living sau din dormitor. Optează pentru un pattern detaliat, pentru a atrage atenția asupra sa. Evită să îl aplici pe toți pereții, mai ales dacă încăperea este de dimensiuni reduse, întrucât ar putea să diminueze vizual spațiul.

Accesorii

Accesoriile din încăperea cu draperii din catifea trebuie să fie metalice și cu suprafețe lucioase. Poți crea accent prin utilizarea unor modele sau detalii în nuanțe precum auriu, crom, verde sau albastru metalizat. O măsuță de cafea din metal se integrează minunat cu piesele de mobilier ce au tapițerie din catifea.

Stiluri de design potrivite cu piesele din catifea

catifea-design-interior-cum-o-integrezi-si-intretii-2


Sursă foto: shutterstock.com


În cele ce urmează, îți prezentăm câteva idei cu ajutorul cărora poți integra catifeaua în designul interior.

Baroc

Indiferent că optezi pentru nuanțe naturale sau că folosești pete de culori intense în amenajarea dormitorului în stil baroc, textura catifelei va contribui la aspectul deosebit. Tot în dormitor poți așeza și un fotoliu cu tapițerie din catifea sau un scaun pentru citit, lângă fereastră sau alături de o lampă.

Clasic

Catifeaua este un material delicat ce completează duritatea lemnului din care sunt confecționate masa și dulapurile, contribuind la crearea unui echilibru din punct de vedere estetic. În plus, fiind moale, catifeaua oferă confort sporit. În cazul în care camera de oaspeți sau cea de zi este amenajată în stil clasic, se recomandă să utilizezi canapea și fotolii într-o nuanță neutră.

Glamour

O locuință sau o cameră în stil glamour este foarte bine evidențiată prin utilizarea catifelei. De asemenea, poți crea o zonă de relaxare în care piesa de rezistență să fie un fotoliu sau o canapea cu tapițerie din catifea.

Modern

În cazul unui living amenajat în stil modern, poți opta pentru o canapea de inspirație minimalistă, ce are tapițeria din catifea. Culorile adecvate sunt, printre altele, albastrul regal și verdele smarald. Pentru zona de dining, se recomandă scaune de bucătărie sau scaune pentru bar pastelate sau în tonuri intense.

Cum întreții piesele de mobilier și accesoriile din catifea

Catifeaua are o durabilitate mare și se poate întreține cu ușurință. Atunci când nu este pătată, se poate curăța cu ajutorul unei perii simple, fie uscată, fie puțin umezită în apă. În cazul în care este necesar, poți utiliza o soluție de scos pete care este creată special pentru tapițerie. Poți folosi și aspiratorul cu perie, pentru a elimina praful din piesele de mobilier și a netezi catifeaua.

Nu te teme să o incluzi în designul interior, întrucât, chiar dacă se va murdări, o poți curăța fără dificultate. Se recomandă să optezi pentru catifea cu firul scurt și densitate ridicată, întrucât este mai accesibil să înlături petele de pe ea. În plus, are o rezistență mai crescută de-a lungul timpului.