stil-glamour-design-interior-01


E simplu să-ți dai seama dacă designul glam ți s-ar potrivi. În cazul în care filmele tale preferate sunt „Pe aripile vântului” și cele alb-negru, iubești sideful, marmura și poleiala de aur, ești îndrăgostit de candelabre (pe care ai vrea să le pui în fiecare cameră), de catifea și de gresie cu patternuri care-ți iau ochii, înseamnă că stilul de interior glam îți va veni mănușă! Acesta este unul dintre cele mai elegante stiluri de amenajare a casei, și cu siguranță va face deliciul celor care îți calcă pragul și va contribui totodată la confortul personal, dacă ești atent la felul în care alegi elementele care îl compun. Iată ce să ai în vedere în acest sens.


Cuprins:

Ce înseamnă stilul glamour în designul interior

Caracteristicile stilului glamour în design interior

Texturile stilului glamour

Culorile stilului glamour

Finisajele în stilul glamour

Piesele de mobilier ale stilului glamour

Decorațiunile stilului glamour

Idei de amenajare interioară în stil glamour

Idei de  amenajare a unui living în stil glamour

Dormitor în stil glamour

Bucătărie în stil glamour



Ce înseamnă stilul glamour în designul interior

  Stilul glamour de design interior e o combinație de mai multe stiluri, precum rustic, country sau shabby chic, dar, fură elemente de design și de la art deco, modernismul de jumătatea secolului, stilul tradițional și chiar și de la designul industrial. E dificil de încadrat ca stil, dar, cu siguranță, o locuință glamour generează o atmosferă elegantă, high-end, în care predomină luxul. Detaliile extravagante, fastuoase, menite să te „dea pe spate”, sunt cât se poate de specifice acestui stil de design.

  Apărut în anii ‘20, în lumea show-bizului și a modei, stilul glam de design interior e un joc între elemente modeste, discrete și elemente excesive, prețioase. Cheia stă în balansarea celor două astfel încât să nu exagerezi cu opulența, evitând o amenajare care frizează kitsch-ul, dar nici să nu subapreciezi elementele de lux necesare pentru a crea un design glam.

 

stil-glamour-design-interior-2


Caracteristicile stilului glamour în design interior


Texturile stilului glamour

  Stilul glam e caracterizat printr-un joc de materiale luxoase, cum sunt catifeaua, blănurile, damascul, pieile de animale, satinul, mătasea și cașmirul.

stil-glamour-design-interior-3

 Acestea pot fi folosite pentru a tapița obiecte de mobilier, cum sunt canapelele,  fotoliile ori scaunele de living sau dining, dar și pentru covoare, perne, draperii sau așternuturi. Încorporate în designul interior de tip glamour, acestea reprezintă nu doar texturi plăcute ochiului sau atingerii, ci conferă o adevărată experiență estetică și senzorială nouă, ce adaugă dimensiuni nebănuite spațiului.

stil-glamour-design-interior-4

Culorile stilului glamour

  Pentru a face elementele glamour să strălucească, un interior glam ar trebui să fie bazat pe culori neutre, atemporale (alb, negru, gri, crem sau maro), astfel încât să creeze un fundal potrivit pentru celelalte elemente de design care să impresioneze. Culorile de fundal sunt, de regulă, încorporate în draperii, covoare, pereți și tavane.

stil-glamour-design-interior-5

  Cu aceste tonuri neutre ca bază, poți începe să te joci și cu alte culori care să funcționeze ca accent: roșu, violet, fucsia, albastru sau verde regal. De nelipsit sunt și  nuanțele strălucitoare–argintiu și de auriu, dar și cele perlate, sidefate.

stil-glamour-design-interior-6

În timp ce îți alegi paleta de culori, nu uita, însă, de regula 60-30-10: decorează 60% din încăpere, folosind culoarea ta dominantă, 30% cu o culoare secundară și 10% cu o culoare de accent diferită. De regulă, culoarea dominantă este una neutră, dar, dacă te simți curajos, poți încerca și alte culori. Spre exemplu, dacă alegi albastru drept culoare dominantă, adaugă accente neutre în rest, astfel încât să nu fie prea obositor pentru ochi.

stil-glamour-design-interior-7 

Finisajele în stilul glamour

  Suprafețele lucioase sunt de nelipsit într-un interior glamour, așa că joacă-te cu marmura, sticla, metalul lustruit, oglinzile și plăcile ceramice lucioase. Folosește-le ca finisaje pentru a obține acel look elegant și luxos pe care îl cauți.

stil-glamour-design-interior-8

Dacă optezi pentru tapet, de ce să nu alegi pentru amenajarea livingului sau diningului unul art-deco, cu motive geometrice strălucitoare, fie aurii, argintii sau cuprate, care să ia ochii oricui intră în încăpere? Dacă nu vrei să riști să încarci prea mult camera cu detaliile tapetului, îl poți folosi doar pentru a accentua un singur perete, sau pentru a evidenția stucaturile, dacă acestea există.

stil-glamour-design-interior-9

Piesele de mobilier ale stilului glamour

  În ceea ce privește piesele de mobilier, predomină cele masive, inspirate din stilul florentin, baroc sau Ludovic al XVI-lea. Astfel, stilul clasic este cel care predomină pentru obiectele de mobilier. Desigur, anumite piese pot avea un stil modern, art deco sau chiar minimalist.

stil-glamour-design-interior-10

Ceea ce contează este să fie armonios îmbinate și să creeze acea atmosferă glam pe care o cauți. Spre exemplu, pentru un efect „wow”, de ce să nu combini un fotoliu florentin cu o consolă neagră minimalistă, un candelabru modern și draperii bogate ori un tablou supradimensionat, care să acopere peretele din spatele fotoliului?

stil-glamour-design-interior-11

Decorațiunile stilului glamour

  Folosește-te de artă modernă pentru a-ți decora pereți. Îți dorești ca arta din locuința ta să spună o poveste despre tine, dar, în același timp, să fie simplă, să inspire serenitate. Piesele de artă ar trebui să fie mari și abstracte pentru ca impactul lor să fie maxim. De asemenea, nu te sfii în a-ți decora interioarele luxoase cu perne cu diverse patternuri prețioase, mai ales că acestea contribuie la a crea o atmosferă somptuoasă.

stil-glamour-design-interior-12


  Nu în ultimul rând, fă-ți de cap cu obiectele de iluminat, care pot fi cât de dramatice îți dorești sau îți permite înălțimea tavanului. Candelabrul este de nelipsit în majoritatea interioarelor extravagante, dar, poți opta și pentru lustre prețioase, cu nenumărate cristale. Până la urmă, corpul de iluminat este bijuteria încăperii, nu-i așa?

stil-glamour-design-interior-13


Idei de amenajare interioară în stil glamour

Idei de  amenajare a unui living în stil glamour

  Canapeaua este piesa de rezistență a livingului tău, așa că, de ce să nu alegi una de culoare roz sau verde, cu forme curbate, în stil art deco? Pe lângă canapea, optează pentru niște scaune pentru living din catifea, cu un cadru de lemn sau din oțel.

stil-glamour-design-interior-14

 

     Măsuța de cafea e la fel de importantă, așa că, alege-o astfel încât să fie un statement piece de necontestat, dar, în același timp, să fie practică și funcțională. Pentru a îndeplini aceste condiții, trebuie, în primul rând, să fie de o înălțime potrivită față de canapea. Dacă ești de părere că ar trebui să aibă și altă funcționalitate (spre exemplu, să aibă spațiu de depozitare ascuns sau să își poată mări suprafața), alege-o în consecință.

stil-glamour-design-interior-15

 

  Dacă alegi un tapet cu accente aurii sau argintii, optează pentru o bibliotecă glamour metalizată, în aceeași nuanță, minimalistă. Sau, poate, dorești o bibliotecă glam în stil victorian, cu ornamentații și detalii, pe care să o vopsești în alb, dacă ai optat pentru o paletă de culori dominant neutră. Unde mai pui că îi poți adăuga accente aurii sau argintii pictându-i detaliile ornamentale?

stil-glamour-design-interior-16

 

  Nu în ultimul rând, cristalele și suprafețele reflectorizante sunt de nelipsit dintr-un living glamour. Iluminează-l cu un candelabru somptuos și alege draperii lungi până-n podea, care să-și păstreze faldurile inclusiv când acoperă toată lățimea ferestrei, pentru un look extravagant. Completează designul cu oglinzi arhitecturale, până în tavan, care să încadreze, spre exemplu, un șemineu și, sigur, vei obține un living glamour de invidiat.

stil-glamour-design-interior-17


Dormitor în stil glamour

  Patul este punctul central al dormitorului tău glamour, așa că, alege unul cu o tăblie somptuasă, de catifea, cu detalii, sau un baldachin delicat, care să adauge un aer misterios. Apoi, încadrează-ți patul cu niște oglinzi victoriene care să troneze chiar deasupra noptierelor, în spatele lămpilor cu abajur cu pattern floral.

  Pentru a crea un efect luxos, stratifică pernele de pe pat pentru a crea un look decadent. Optează pentru fețe de pernă lucioase, din mătase, cașmir, catifea sau chiar și dantelă. Ține minte că pernele trebuie să aibă dimensiuni diferite pentru a realiza acel efect „wow” și că nu trebuie să exagerezi cu numărul acestora. Ele nu ar trebui să acopere mai mult de o pătrime din lungimea patului.

stil-glamour-design-interior-18

  Dacă ai un spațiu nefolosit la fereastră, lângă una dintre noptiere sau în fața patului, alege o băncuță fără spătar, în stil baroc, tapițată cu catifea, preferabil, în aceeași culoare cu patul.

  Pe lângă băncuță, dacă spațiul îți permite, poți opta și pentru un fotoliu cu forme rotunjite din catifea roz pal, pe care să arunci o pernă decorată cu perle, o blăniță (naturală sau falsă) și alături de care să pui un taburet otoman, tot în stil baroc, pe care să-ți poți întinde picioarele. Astfel, vei avea propria ta zonă de relaxare, chiar în dormitor.

stil-glamour-design-interior-19

  Îmbracă-ți pereții într-un tapet art deco cu detalii geometrice strălucitoare, pune draperii groase din catifea și perdele din mătase sau organza, instalează un corp de iluminat impresionant și inedit (candelabru sau lustră) care să-ți permită să reglezi intensitatea luminii, joacă-te cu elementele de decor fastuoase și vei avea un dormitor glamour mai repede decât te-ai aștepta.

stil-glamour-design-interior-20

Bucătărie în stil glamour

   Ce poate fi mai glam într-o bucătărie decât o insulă uriașă cu blat lucios, din marmură, care să funcționeze și ca spațiu de depozitare, cu numeroase sertare și compartimente? Partea de jos a insulei poate fi realizată fie dintr-un lemn masiv vopsit în alb, cu aspect ușor uzat, fie dintr-un mozaic fermecător, în stil art deco.

  Orice ai alege ca material pentru insulă, încearcă să păstrezi aceleași elemente și în designul dulapurilor. Cel puțin, blatul ar trebui să fie din același material, iar în ce privește spațiile de depozitare și rafturile, îți recomandăm să aibă cel puțin o porțiune tip vitrină, cu detalii și inserții în sticlă, prin care să poți întrezări cele mai de preț porțelanuri pe care le ai în bucătărie.

stil-glamour-design-interior-21


  Dacă tavanul este suficient de înalt, optează pentru candelabre sau alte corpuri de iluminat lungi și impresionante, care să fie plasate deasupra blatului și mesei de dining. Pentru variație, poți alege chiar două tipuri de corpuri de iluminat diferite, care să creeze împreună o imagine de ansamblu armonioasă.

stil-glamour-design-interior-22


  În cazul în care ferestrele tale sunt suficient de înalte, dar, mai ales, dacă ajung până aproape de nivelul podelei, optează pentru niște perdele dramatice, montate pe galerii metalice, tradiționale, poate chiar și cu ornamentații cu motive vegetale.

  Dacă vrei să adaugi un twist mai contemporan bucătăriei tale glam, optează pentru scaune de bucătărie și mese de dining minimaliste, la care să „asortezi” un corp de iluminat avangardist, preferabil, cu led sau neon.

stil-glamour-design-interior-23

Holul de intrare în stil glamour

Poți amenaja într-un stil glam, somptuos chiar și holul de la intrarea în locuință. Tot ce ai de făcut este să accentuezi anumite elemente de decor, cum sunt de exemplu pereții cu stucaturi, sau un obiect somptuos care să atragă privirile. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți amplasa aici fie un tablou interesant pe un perete, fie o oglindă mare, în stil venețian. Un mic taburet otoman din catifea, sau un fotoliu confortabil din același tip de material prețios vor completa în mod fericit intrarea în stil glamour din locuința ta.

stil-glamour-design-interior-24


  Nu uita să alegi piesele de mobilier și accesoriile în aceeași linie cromatică, astfel încât să obții un ansamblu unitar în toată locuința. Dacă încă nu te simți stăpân/ă pe tine pentru a încerca un design interior glam, poți afla mai multe despre cele mai frecvente greșeli în amenajările interioare.

  Cu toate acestea, nu trebuie să fii un alchimist ca să pui la cale un interior în stil glamour. Tot ce ai nevoie sunt bunul gust, ochi pentru texturi, forme geometrice și culori, dar, și câteva noțiuni de bază despre acest stil de design, pe care le-ai aflat deja din articolul de față. Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îți urăm mult succes la amenajări!